Atunci cand vremea de afara incepe sa se incalzeasca si perioada caniculara isi face simtita prezenta, toate gandurile noastre se indreapta spre orice modalitate de a raci putin atmosfera. In cazul in care un sistem central de aer conditionat nu este o optiune buna din cauza consumului, cel mai bun aer conditionat de camera poate fi o alternativa accesibila si economica de a raci o anumita incapere.
O buna parte din costurile facturilor de energie electrica se duce pe aceste metode de racire a camerei, de aceea e important sa ne orientam in primul rand pe un produs care sa nu implice prea multe costuri de functionare. Am analizat cateva dispozitive, printre care si un model destul de solicitat de cumparatori, foarte versatil, cu un consum mediu si o performanta deosebita.
Aparatul trebuie sa fie potrivit pentru camera. Unul prea mic ar putea fi insuficient de puternic, pe cand unul prea mare va raci camera atat de repede incat nu va avea timp sa elimine si umezeala din interior, lasand in urma un aer rece si umed ce nu este neaparat si foarte sanatos.
In cazul in care nu ai de gand sa iti iei un aparat de aer conditionat, ca mai apoi sa iti remodelezi o camera astfel incat sa fie adecvata sistemului de racire, prima decizie pe care trebuie sa o iei este aceea de a sti care dispozitiv se potriveste perfect structurii casei tale, sau cel putin a camerelor in care va fi pozitionat.
Daca ai o incapere mica, una ceva mai spatioasa sau doua camere alaturate care nu sunt despartite de o usa, atunci vei lua in calcul volumul total al intregului spatiu inchis in care se va afla aparatul.
TOP 3 APARATE DE AER CONDITIONAT IN 2017
Caracteristicile celui mai bun aparat de aer conditionat
Tipuri de aparate de aer conditionat
Anumite modele mai mici au preturi de cateva sute de lei, ceea ce le-ar face sa devina o optiune destul de tentanta, insa doar pentru racirea unui spatiu foarte mic. Altfel, pentru o camera mare iti vei axa atentia asupra dispozitivelor care au un grad mai mare de eficienta pe arii mai extinse.
Aer conditionat de fereastra
Modelele mici au o capacitate de racire de pana la 6000 de BTU / ora. Sunt eficiente intr-o camera de 15-20 de metri patrati. Acestea sunt cele mai usoare si mai ieftine aparate de aer conditionat.
Au un consum redus, multe dintre ele indeplinind anumite criterii pentru a fi considerate drept aparate cu consum eficient de energie electrica. Asta inseamna ca ele folosesc cu aproximativ 20% mai putina electricitate pentru producerea unui anumit volum de aer rece.
Aparatele de fereastra de dimensiuni medii sau mari au capacitatea de racire ce variaza in intervalul 7000 – 13000 BTU / ora. Pot fi folosite cu usurinta in camere de peste 20 de metri patrati, modelele mai mari fiind performante chiar si pe suprafete de 50 de metri patrati.
Spre deosebire de dispozitivele mici, acestea incep sa devina ceva mai costisitoare, voluminoase si greu de instalat, in special atunci cand se apropie perioada rece si trebuie sa le inlaturi in favoarea sistemelor de incalzire.
Aer conditionat portabil
Sunt destinate acelor locuinte in care pozitionarea ferestrelor si configurarea altor aparate din apropierea acestora nu permite instalarea unui aparat de aer conditionat de fereastra. Modelele portabile sunt prevazute cu valori destul de ridicate pentru capacitatea lor de racire, vorbim aici de un interval al carei valori minime este de 5000 BTU / ora, ajungand si pana la 15000 BTU / ora.
Poate la prima vedere capacitatea de racire ridicata va face sa credeti ca un model portabil este mai eficient decat unul fix. Lucrurile stau altfel in realitate. Insusi producatorii de aparate de aer conditionat afirma ca modelele portabile sunt mai putin performante decat unul de fereastra sau de perete.
Principalul si poate si unicul lor avantaj este portabilitatea. In rest, vei plati mai mult pentru achizitia si intretinerea sa. De asemenea, ele tind sa fie mai zgomotoase, deci va puteti lua gandul de la folosirea lor pe timp de noapte, cel putin cat timp zgomotul ambiental nu va afecteaza somnul.
Aer conditionat de tavan
Reprezinta o modalitate inteligenta de a-ti accesoriza casa cu un sistem de aer conditionat pentru un numar limitat de camere, fara a fi nevoie sa faci modificari in ceea ce priveste structura peretilor, asa cum ai fi fost nevoit cu un sistem central de aer conditionat bazat pe conducte.
Diferitele teste arata ca aceste aparate sunt mai bune si mai silentioase decat modelele de fereastra. Atunci cand sunt setate sa ofere o performanta minima produc un nivel minim de zgomot.
Sunt dezavantajate de pret, insa e si normal sa platesti sume mai mari pentru un electrocasnic care promite sa ofere mai multa calitate. Daca pur si simplu ai nevoie de un aparat care sa raceasca una sau mai multe camere alaturate, un astfel de model e tot ceea ce iti trebuie.
Puterea de functionare raportata la diversi factori
Inainte de a lua in considerare pretul si functionalitatile pe care le are cel mai bun aer conditionat, incepe prin a analiza spatiul in care il vei folosi si dimensiunea dispozitivului. Puterea de functionare, sau capacitatea de racire, se masoara in BTU(sau British thermal units).
Ca regula generala, pentru fiecare metru patrat al unei camere ai nevoie de aproximativ 200 BTU. Aria camerei tale o vei obtine in urma rezultatului inumultirii dintre lungimea si latimea camerei. Acest rezultat va fi inmultit la randul sau cu cei 200 BTU pentru a-ti face o idee despre capacitatea de racire pe care ar trebui sa o aiba aparatul.
Cu toate acestea, performanta aerului conditionat nu depinde doar de acea unitate de masura. E de luat in calcul si inaltimea camerei, pozitionarea aparatului, dimensiunea ferestrelor sau a usilor. In principiu, ai nevoie de aerul conditionat pentru a-ti raci camera. Esti constient de faptul ca o camera cu mai putine ferestre sau intunecata este ceva mai racoroasa pe timp de vara.
Astfel spus, daca incaperea este ferita de razele solare, poti lua in calcul un aparat de aer conditionat cu o putere ceva mai mica decat cea obtinuta in urma calculelor de mai sus. In cazul in care ai ferestre mari si in camera patrunde des lumina solara, ia in considerare un aparat de aer conditionat mai puternic.
Tipul camerei sau numarul de persoane sunt alti factori care au impact asupra functionarii aparatului. Din cauza multitudinii de electrocasnice, in principal a celor care genereaza caldura, in bucatarie este intotdeauna temperatura mai ridicata. Cel mai bun aer conditionat pentru bucatarie trebuie sa aiba cel putin 2000-3000 BTU mai mult.
Zgomotul
Un aspect foarte important al aparatului de aer conditionat este zgomotul produs. Cele mai silentioase aparate sunt acelea care se aud abia in momentul in care sunt setate sa functioneze la capacitate maxima, iar atunci cand performanta este minima, singurul zgomot pe care probabil il vei auzi va fi acela care sa-ti indice ca ventilatorul este pus in miscare.
Modelele portabile sunt considerate a fi cele mai zgomotoase, fiind urmate in acest clasament de aparatele de aer conditionat de fereastra, in special cele mari. Cu cat sunetele produse au o intensitate mai mica, cu atat vei fi mai satisfacut stiind ca poti folosi aparatul in timp ce dormi.
Locatia ferestrei
Pentru ca aerul sa fie distribuit uniform intr-o camera, trebuie ca aparatul sa directioneze aerul rece spre centrul camerei. Daca fereastra nu este pozitionata centrat pe perete, atunci aparatele de aer conditionat de fereastra s-ar putea sa raceasca mai mult acele zone ale camerei spre care este indreptat.
Producatorii s-au gandit la toate aceste posibilitati si au conceput un sistem de redirectionare a aerului produs, oferind utilizatorului posibilitatea de rotire a ventilatorului care imprastie aerul.
Filtrul de aer
Asigura-te ca aerul conditionat este asezat intr-o pozite care sa favorizeze accesarea usoara a filtrului de aer. Cu cat este curatat mai des, cu atat aparatul va fi intr-o stare perfecta de functionare. Daca filtrul nu este curatat, transferul aerului se va realiza mult mai greu si mare parte din energia solicitata de dispozitiv se va pierde inutil.
Tehnologie Smart de racire
Cel mai bun aparat de aer conditionat poate fi acum conectat direct la telefonul mobil prin intermediul conexiunilor wireless sau Bluetooth. Poti astfel sa setezi temperatura sau sa opresti/pornesti aparatul direct de pe smartphone.
Mai mult de atat, aceste electronice pot acum sa fie programate sa functioneze intr-un anumit interval de timp sau sa porneasca dupa o perioada selectata de posesorul aparatului.
Capacitatea de programare poate fi utila in situatia in care vrei sa folosesti aparatul de aer conditionat pentru cateva ore pe timp de noapte, fara a mai fi nevoit sa te trezesti pentru a-l opri. In acest fel poti economisi destul de multa energie electrica.
Controlul aparatului
Poti dispune acum de ecrane de tip LED pe care sa fie afisata temperatura camerei sau a aerului pe care il produce dispozitivul. Toate setarile pot fi controlate prin intermediul unor butoane tactile, mici si vizibile.
Butoanele ce au o structura fizica orientata spre exterior si forme diferite pentru fiecare functionalitate in parte pot fi identificate si controlate doar prin atingere. Pot fi utile in cazul in care aparatul este folosit de o persoana cu deficiente de vedere.
Functionalitati
- rotire automata – aerul conditionat produs de aparat trece mai intai printr-o suprafata cu structura sub forma de jaluzele ale caror directii sunt reglabile, oferindu-ti posibilitatea dea directiona fluxul de aer atat pe plan orizontal, cat si vertical; unele aparate au functia de rotire automata ce schimba repetitiv directia in care este eliminat aerul;
- economisirea energiei – destule dispozitive au functii de economisire a energiei; unele pot fi setate sa functioneze cat timp temperatura camerei este mai mare decat cea selectata, pe cand altele sunt functionalte pentru un anumit interval de timp;
- dezumidificare – o functionalitate folositoare in zilele umede si racoroase de primavara sau toamna;
- control de la distanta – poti avea o telecomanda de control care sa aiba aceleasi butoane precum panoul principal; este atat un avantaj, cat si un accesoriu indispensabil in situatia in care ai un aparat de aer conditionat de perete(sau tavan) ce este situat la o inaltime mult prea mare pentru a putea modifica frecvent setarile;
- termostat incorporat – aparatul poate functiona pe baza unui termostat; daca vrei ca temperatura camerei sa ramana constant la valoarea de 23 de grade, spre exemplu, trebuie doar sa ii comunici(prin intermediul setarilor) aparatului sa produca aer suficient cat nivelul termic din camera sa atinga treptat valoarea solicitata;
- incalzire sau racire – suntem obisnuiti sa folosim aerul conditionat doar pentru racirea unei camere, insa poate fi folosit si ca sursa de incalzire; ce-i drept, nu este una dintre cele mai economice, avand un consum mult mai mare decat o aeroterma sau un panou radiant, un calorifer sau un convector electric;
Concluzie
Chiar si pe durata a celor 2 sau 3 luni de caldura excesiva recomandam sa iti cumperi unul dintre acele aparate de aer conditionat ieftine. De ce sa suportam temperatura caniculara, cand putem sa beneficiem de confortul oferit de un astfel de dispozitiv? Persoanele care au trecut de etapa achizitiei primului aer conditionat au ajuns la concluzia ca este un electrocasnic de care nu se pot lipsi.
Sunt de acord cu Olguta Tudorache. Si eu ziceam pana acum cativa ani ca e un moft sa ai aer conditionat. Nu e deloc asa. Cu caldurile astea, chiar oricine are nevoie de un aer conditionat.
Nu vad cu ce ai putea sa il inlocuiesti pentru ca eu imi luam ventilator, dar nu se compara cu un aparat de aer conditionat bun.
Sincer, am incercat sa gasesc cel mai bun aparat de aer conditionat. Nu stiu daca mi-a iesit, insa eu sunt chiar multumita de acest produs.
Nu am dat foarte mult pe el pentru ca nu am vrut cine stie ce. Am vrut ceva care sa isi faca treaba si atat. Il am pe cel de la Vortex, pe care l-ati prezentat dumneavoastra. Recomand
Salut. Vreau sa imi cumpar un aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412 L Inverter, 1200 BTU, Clasa A+, filtru HD + Carbon, dar nu stiu exact daca exista anumite reglementari. Vreau sa il montez intr-o camera ingusta. Nu stiu foarte multe despre asta, insa exista un anumit reper? Peretele trebuie sa fie de o anumita inaltime sau camere sa aiba o anumita latime? Stiu ca poate parea ciudata intrebarea mea, dar vreau sa ma asigur ca nu o sa am probleme mai tarziu. Pentru mine este o investitie pe care o fac doar o data.
Buna intrebare.
Nu stiu sigur.
Aparatul de aer conditionat se monteaza cat mai sus pe un perete. Stiu doar ca ar trebui sa respecti niste norme pentru codensator, dar din cate cunosc fiecare producator prevede niste standarde.
Nu cred ca este prea ok nici daca peretii din incapere sunt ingusti si prea josi. Este posibil ca aerul circulat sa fie prea puternic si sa te imbolnavesti.
am luat inca din vara trecuta o freza de zapada pentru iarna asta si chiar s.a simtit diferenta aia de cateva sute de lei
vara am dat banii pe freza insa muream de cald in casa si un aer conditionat tot nu ma incumetam sa.mi iau ca era cam scump
am zis sa merg acum pe acelasi principiu si sa.mi iau din iarna un aer conditionat pentru vara asta
e unul redus cu vreo 500 de lei, merita sa.l iau?
http://www.emag.ro/search-log/v1100249/p2-1/sceea42f96bbf5585fd7b?url=/aparat-de-aer-conditionat-star-light-acm-12wifi-inverter-12000-btu-clasa-a-display-control-wifi-kit-instalare-inclus-rcpacm-12wifi/pd/DNSW83BBM/
Buna, Alex!
Din moment ce produsul propus de tine se afla deja printre recomandarile noastre, suntem de parere ca alegerea ta este una potrivita. Totusi, noi nu am analizat in acel moment pretul, ci specificatiile.
Se pare ca nu vei avea parte de un electronic performant, cat si ieftin in acelasi timp.
Toate cele bune,
echipa Electroclub
Eu cred ca un aparat de aer conditionat nu mai este un moft, ci o necesitate.
Vara, temperaturile trec de 30 de grade, astfel ca nu poti sta in casa daca nu ai un astfel de dispozitiv.
Pentru ca el sa fie eficient si sa nu te lase la greu, trebuie sa alegi un aparat de aer conditionat bun.
Eu il am pe cel de la Vortex, pe care am dat in jur de 1.600 si de care sunt foarte multumit.
Are timer de 24 de ore, auto-restart, optiune de dezumidificare, clasa energetica A si agent frigorific econologic. Acestea sunt insa date tehnice.
Vreau sa va spun ca este un produs care racoreste bine si repede.
Racoarea se pastreaza in casa pentru o perioada lunga de timp si se propaga, astfel ca nu racorim cu el o camera, ci toata casa. Il recomand