Alege un deshidrator bun si accesibil – ghid de achizitie

cel mai bun deshidratorDeshidratoarele devin din ce in ce mai populare din cauza faptului ca multi oameni apreciaza metodele moderne de a usca mancarea. Ce este cu adevarat interesant este faptul ca alimentele care au trecut prin procesul de eliminare a lichidului isi pastreaza in totalitate vitaminele si mineralele.

Cu greu poti numi un produs drept cel mai bun deshidrator de alimente, din moment ce toate au capabilitatea de a obtine un rezultat similar. In schimb, conteaza rapiditatea, consumul, capacitatea de stocare si cativa alti factori importanti.

Iti poti prepara foarte usor propriile ingrediente pentru micul dejun sau o gustare dintre mese, precum cartofi pentru cipsuri sau mere uscate. Un deshidrator modern nu este doar un aparat pentru conservarea fructelor, ci poate fi un ajutor pentru realizarea multor retete care implica diferite plante si chiar carne uscata.

Fructele sau legumele care sunt deshidratate bine, puse intr-o punga anti-umezeala si tinute la rece pot dura chiar si cativa ani. Sunt o multitudine de modele disponibile pe piata actuala. Intentionam sa va prezentam doar cele mai bune modele ce pot fi intalnite in magazinele online ale momentului.

Alegerea unui deshidrator de alimente bun

Deshidratoarele moderne sunt adesea de forma unei cutii confectionata din plastic sau metal ce au rolul de a usca alimentele prin utilizarea aerului cald. De obicei, umezeala sau apa reprezinta un procent cuprins in intervalul 50-80% din greutatea unui aliment.

Deshidrator alimente si preparare iaurt Dekassa, 9 recipiente

Deshidrator alimente si preparare iaurt Dekassa, 9 recipiente

Desi apa ar trebui sa fie un element care sa aiba doar impact pozitiv asupra a tot ceea ce o inconjoara, insa cand vine vorba de prezenta ei pe suprafata sau in continutul oricarui aliment, poate fi una dintre cele mai importante surse de bacterii, deoarece apa este un mediu prielnic pentru dezvoltarea si raspandirea acestora.

Tipuri de deshidratoare

Deshidrator supraetajat

deshidrator compartimenteFiind, de obicei, lipsit de un invelis exterior, acest tip are o structura formata din mai multe rafturi, fiecare dintre ele cuprinzand o tava unica pentru pastrarea alimentelor.

Aceste compartimente, in momentul in care sunt plasate unul deasupra celuilalt, pot fi sigilate in asa fel incat sa nu permita caldurii sa iasa sub nicio forma din aparat. Ventilatorul este pozitionat in partea inferioara si circula fluxul de aer in directie verticala.

Sunt compacte si gestioneaza inteligent volumul, insa sunt dezavantajate de faptul ca alimentele care sunt mai apropiate de sursa de caldura(primul raft din partea inferioara) se usuca mai repede si efectivitatea este descendenta pe masura ce inaltimea creste.

Deshidrator tip cutie cu rafturi

Au forma unei cutii a carei interior dispune de rafturi pe care sunt puse alimentele. Functioneaza precum un cuptor electric. Alimentele sunt puse pe fiecare raft in parte, deseori fiecare dintre ele sunt destinate unei anumite categorii de produse.

Un ventilator cu aer cald se afla in spatele rafturilor si impinge aerul cald in fiecare sectiune din interior. Izolatia este mult mai buna, structura fiind realizata din materiale cu proprietati termoizolante mult mai avansate. De asemenea, fiecare tava beneficiaza de aceeasi cantitate de caldura.

Sunt dezavantajate de faptul ca au o structura ceva mai voluminoasa si va folosi o cantitate constanta de energie si spatiu indiferent de cat de multe sau putine alimente folosesti. Chiar daca este ocupat un singur raft, caldura va ajunge in mod egal in tot interiorul dispozitivului.

Dimensiunea si volumul

Pentru a alege cel mai bun deshidrator de alimente, asigura-te ca ai suficient spatiu pentru a-l depozita. Un deshidrator supraetajat pare a fi cel mai convenabil, ocupand o suprafata mica si oferindu-ti posibilitatea de a stabili cate compartimente supraetajate sa folosesti.

Daca ai mai mult spatiu disponibil, poti analiza cateva modele de deshidratoare tip cutie cu rafturi. Trebuie sa fii sigur de un lucru: aproape fiecare proces de indepartare a apei si umezelii trebuie sa cuprinda mai multe alimente, pentru a evita consumul inutil de energie electrica.

Capacitatea termica si distributia fluxului de aer

circulatie aer deshidratorModelele supraetajate au ventilatoarele pozitionate fie in partea inferioara, fie deasupra.  E cat se poate de evident ca au o distributie inegala a caldurii, fiind diferita de la un compartiment la altul.

Posesorii acestor tipuri de deshidratoare aleg sa schimbe frecvent pozitia rafturilor pentru a evita uscarea excesiva a alimentelor mai apropiate de ventilator. Desi nu ne ofera atat de multa versatilitate, modelele de tip cutie sunt mult mai usor de utilizat si extrem de eficiente cand vine vorba de uscarea simultana a mai multor tipuri de produse.

De obicei, caldura este suficienta pentru a reusi sa elimine umiditatea din orice aliment, deci puterea termica a aparatului nu este un factor pe care mizeaza producatorii sau distribuitorii in momentul in care isi prezinta produsul.

Calitatea materialelor

Toate deshidratoarele sunt confectionate din plastic sau metal. In cazul in care e vorba de prima varianta, atunci plasticul utilizat ar trebui sa fie unul care sa reziste la temperaturi destul de mari. Deci nu va ganditi ca se foloseste acel plastic comercial, ci unul special ales pentru realizare electronicelor si electrocasnicelor ce iau contact cu valori termice ridicate.

Cele care sunt confectionate din metal probabil ca nu intampina probleme in ceea ce priveste caldura, insa ele trebuie sa aiba capabilitatea de a genera un mediu favorabil depozitarii alimentelor, mai ales pe durata unui proces ce le schimba compozitia chimica.

Portabilitatea

Fie ca vrei sa il muti in diferite locuri din casa sau chiar sa il iei cu tine in masina sau alt mijloc de transport, un deshidrator din plastic este avantajat de materialul usor ce favorizeaza mobilitatea.

Presupunem ca e de la sine inteles ca un plastic are o greutate mica in comparatie cu un metal ce ar fi folosit pentru realizarea unui electrocasnic precum deshidratorul.

Sfaturi de utilizare

alimente deshidratorIn calitate de posesor a unui deshidrator, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli pentru a-l folosi corect si a avea parte de rezultatul pe care e necesar sa ti-l ofere orice model.

Mai intai de toate, trebuie sa asezi alimentele pe rafturile corespunzatoare, asigurandu-te ca niciunul dintre produse nu se suprapune. Pentru o uscare completa se foloseste o temperatura de aproximativ 40 de grade celsius.

In cazul unui deshidrator supraetajat, e indicat ca pozitia compartimentelor sa fie modificata periodic. Iti vei da seama daca alimentul este sau nu deshidratat atunci cand va fi taiat. Daca in urma presiunii cutitului pe suprafata alimentului acesta nu exteriorizeaza sub nicio forma lichid, atunci e cat se poate de sigur ca deshidratare sa fi fost facuta bine.

Dupa ce mancarea a fost prelucrata complet, pune-o intr-o punga sau un recipient vidat, in care nu poate patrunde aerul sau umezeala, ca mai apoi sa fie introdus intr-o spatiu cu temperaturi scazute, pentru conservare.

Concluzie

Nu multi cunosc adevaratele proprietati ale deshidratarii alimentelor si de teama de a nu face risipa de alimente, evita si procesul de conservare  pe perioade foarte lungi. Utilizarea dispozitivului iti va aduce pe timp de iarna legume si fructe naturale, uscate, produse in propria gospodarie.

Cateva dintre cele mai bune deshidratoare de alimente pe care vi le recomandam:

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.
1 Comentariu
  1. Raspunde Pavel Daniel 7 februarie 2017 la 13:32

    De ce ai nevoie de un deshidrator bun? Am primit si eu intrebarea asta si m-am gandit sa va spun si voua parerea mea pentru ca ma gandesc ca v-ar putea determina sa luati o decizie atunci cand sunteti nehotarati.

    Ce face acest aparat? Practic el eliminda lichidul din alimente. Le usuca. Le face mult mai sanatoasa si mai rezistente. Alegeti un aparat rapid, care sa nu consume mult si care sa aiba o capacitate mare de stocare.

    Eu am optat pentru cel supraetajat, care mi se pare ca este cel mai bun pentru ca poti imparti alimentele pe categorii.

    Vedeti si materialul din care este confectionat aparatul pentru ca el trebuie sa fie cat mai natural si sa nu transmita proprietatile chimice.

Lasa un raspuns

Cauta