Cuptoarele, aragazurile, semineele pe gaz sau caloriferele, toate electrocasnicele care utilizeaza gazul natural drept combustibil pot fi un pericol extrem de mare pentru locuinta ta in conditiile in care nu sunt utilizate corespunzator.
Daca gazul natural reuseste sa ajunga in camera in cantitati mari, e suficient doar sa aprinzi un singur bec pentru ca focul sa se aprinda si sa se produca o explozie. Nivele reduse de gaz ar putea sa nu fie atat de daunatoare sanatatii tale, insa cu cat este mai mult, cu atat sunt sanse mai mari ca acesta sa inlocuiasca tot oxigenul din camera si sa conduca la intoxicatii. Chiar si monoxidul de carbon, care este eliminat in aer atunci cand gazul arde, este foarte toxis si destul de periculos.
Gazele raspandite in locuinte din cauza sistemelor ce sunt alimentate cu gaz natural sunt una dintre cele mai importante cauze ale multor decese ce au loc anual peste tot in lume. Din fericire pentru noi, exista dispozitive capabile sa detecteze gazul sau monoxidul de carbon si sa te avertizeze in aceasta privinta. E momentul in care nu ai nevoie de un simplu aparat, ci de cel mai bun detector de gaz. Siguranta ta si a familiei tale depinde de alegerea celor mai bune sisteme de securitate.
TOP 3 DETECTOARE GAZ IN 2017
Cum alegem cel mai bun detector de gaz?
In forma sa naturala, metanul, sau gazul natural pe care il folosim in locuinta noastra, este lipsit de miros. Companiile de gaz ii adauga aceasta proprietate fara a-i modifica calitatea sa de ardere. Acea proprietate sta la baza unui ingredient numit mercaptan, sau tiol, un compus organic pe baza de sulf care are acel miros pe care il simtiti atunci cand inspirati gaz natural din aer.
Mirosul este suficient de puternic incat sa fie usor de detectat de multi oameni, insa sunt persoane care nu au simturi foarte dezvoltate sau nu il pot detecta foarte usor deoarece nu sunt in imediata apropiere a sursei de gaz. Un detector de gaz este important deoarece poate simti prezenta gazului in locul tau cu o precizie mult mai mare si are rolul de a te avertiza in aceasta privinta.
Precizie
Probabil cea mai importanta caracteristica a unui senzor de gaze este precizia sa de a-l detecta. Pe langa asta, un dispozitiv de acest gen trebuie sa aiba proprietatea de a calibra perfect informatiile si de a actiona doar atunci cand este neaparat nevoie.
Aparatele de detectie din ziua de azi sunt destul de precise si nu vei intampina probleme de functionalitate, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa le verifici zilnic, eventual chiar inainte de a folosi un electrocasnic ce este alimentat cu gaz natural.
De obicei, detectorul preia informatiile referitoare la nivelul de gaz din aer si porneste alarma in momentul in care acesta atinge un procent de 25% din volumul de gaz minim care ar fi suficient pentru a arde in cazul in care ia contact cu o sursa de caldura.
Vei avea instant acces la toate informatiile de care ai nevoie si vei putea actiona la timp pentru a opri alimentarea cu gaz a aparatului pe care il consideri responsabil pentru aceste pierderi.
Sistem de alarma
Pe langa precizia si calibrarea unui detector de gaz, e important sa ne decidem si asupra modului in care aparatul ne avertizeaza in vederea prezentei gazului in locuinta noastra. Tipurile de alarme variaza de la un producator la altul.
Cert este ca majoritatea dispozitivelor au acum atat alarme auditive, cat si vizuale, reprezentate de sisteme puternice de iluminare si sonorizare pe care le vom auzi garantat in cazul vreunui astfel de incident neplacut.
Toate acestea sunt prezente in cele mai multe dintre detectoarele de gaz de pe piata actuala si pot fi folosite preferential, selectiv, in functie de locul in care sunt pozitionate. Utilizatorul are libertatea de a alege doar alarma sonora, vizuala sau ambele in acelasi timp.
Anumite medii de lucru dotate cu sisteme de detectie a gazului pot avea masinarii care sa produca sunete de frecventa inalta, iar sunetul produs de detectorul de gaz sa fie insuficient de puternic incat sa poata fi auzit. In acel moment, o lumina intermitenta de culoare deschisa(galben sau rosu) va atrage atentia persoanelor din jur si vor actiona la timp.
Unul sau mai multi detectori de gaz?
Cand vine vorba de locuinta noastra si de folosirea sa intr-o singura camera, raspunsul este simplu. Totusi, daca intra in calcul un spatiu industrial foarte extins si cu multe surse din care ar putea proveni gazul, oare chiar e nevoie sa achizitionam mai multe dispozitive pe care sa le pozitionam in locuri diferite ale spatiului respectiv?
In conditiile in care avem la indemana informatii pretioase despre cele mai noi modele de detectoare de gaz, va putem garanta ca aveti optiunea de a alege un singur aparat foarte performant pe care sa il pozitionati in centrul intregii incaperi si acesta va actiona eficient in fiecare punct al camerei.
Totusi, va spunem de pe acum ca un senzor de gaze cu scop industrial nu este deloc ieftin si sunt adesea achizitionate doar de proprietarii unor spatii in care riscul de aparitie a gazului in aerul respirabil este destul de ridicat.
Gradul de portabilitate
Un detector de gaz ar putea sa se comporte precum un termostat pentru locuinta ta. Exista modele pentru care trebuie sa alegi o pozitie fixa, atasate de perete si la o distanta destul de mica de sursa de alimentare cu gaz.
In general, gazul va ramane la o inaltime destul de ridicata, lasand aerul rece in partea inferioara a camerei. Asta inseamna ca detectorul de gaz ar trebui sa fie pozitionat la o inaltime destul de ridicata, cu siguranta cu cativa zeci de centimetri mai sus decat nivelul tuturor dispozitivelor cu alimentare pe gaz.
Detectorul fix de gaz are nevoie de interventia unei persoane specializate in montarea, verificarea si testarea acestor dispozitive pana cand acestea sa fie puse spre utilizare.
In alta ordine de idei, ne putem achizitiona mult mai simplu un detector de gaz portabil. Il putem lua dupa noi in orice camera. Acestea sunt, de obicei, conectate la electrovalva de gaz printr-o conexiune de tip wireless, iar informatiile preluate dintr-o anumita camera vor fi analizate si transmise la aceasta.
Functionalitati
Sunt doua functionalitati ale detectorului de gaz pe care le consideram foarte importante si de urmarit in momentul in care cumparam un dispozitiv. Prima dintre ele ar fi chiar sistemul de alarma, despre care deja am vorbit ceva mai sus.
A doua functionalitate este cea de oprire automata a alimentarii cu gaz in momentul in care acesta atinge un nivel care depaseste acel procent de 25% din minimul necesar declansarii unei explozii.
Detectorul de gaz va opri complet toata circulatia gazului din locuinta ta atata timp cat este conectat la reteaua principala. Alimentarea poate fi din nou pornita doar prin interventia manuala a utilizatorului. In acest fel vei fi in siguranta si vei avea tot timpul necesar reglementarii problemei pana sa ai garantia ca poti porni din nou sistemul de gaz.
Concluzie
Nu cumperi un aparat care sa iti aduca confort sau avantaje, ci unul care sa iti garanteze siguranta ta si a familiei tale, cel putin cand vine vorba de a preveni prezenta gazului natural in locuinta.
Din punctul meu de vedere, un detector de gaz nu este un moft, ci o necesitate. Oricine se ingrijeste de siguranta lui, a copiilor si a bunurilor, trebuie sa-si achizitionez un asemenea dispozitiv.
Toti avem in casa cuptoare, calorifere si tot felul de electrocasnice care folosesc gaz. Cum ati spus si dumneavoastra, riscul este foarte ridicat, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca totul este bine.
Pe mine nu ma intereseaza in mod special design-ul. Mie mi se pare ca un detector de gaz bun trebuie sa isi faca treaba, sa aiba avertizare sonora si luminoasa si sa functioneze cum trebuie. Nu ma intereseaza design-ul.