Multe computere din ziua de azi sunt inca de la inceput protejate de posibilii virusi prin intermediul unui software pus la dispozitia noastra de anumite companii care produc antivirusi. Aceste programe au, in general, perioade scurte in care te poti bucura de prezenta lor in mod gratuit, dupa care functionarea lor va sta la baza platii lunare, anuale sau chiar permanente a unui anumit pachet promotional.
Nu e exclus sa poti beneficia de acelasi nivel de protectie fara a fi nevoit sa platesti, fiind in afara oricarui pericol de a lua contact cu vreun fisier de tip malware. Actualmente sunt disponibile pe internet o sumedenie de programe de securitate oferite de organizatii non-profit care sa te fereasca de majoritatea riscurilor la care esti supus in timpul navigarii pe internet.
Cel mai bun antivirus nu este in mod special si cel mai scump, nici macar nu e o regula sa platesti pentru a avea parte de acel nivel minim necesar de protectie.
Luand in considerare frecventa cu care este utilizat internetul in ziua de azi, precum si variatiile de categorii de varsta si restrictiile din ce in ce mai limitate la numar, detinerea unui antivirus este o necesitate.
Tehnologia a evoluat atat de mult incat putem acum sa efectuam plati online direct din contul bancar, fara a ne mai deplasa pana la o banca apropiata. Totusi, nu am risca sa ne introducem datele personale pe internet, in special cand vine vorba de informatiile unui cont in spatele caruia se afla banii pentru care muncim zilnic.
TOP 3 PROGRAME ANTIVIRUS IN 2017
Criterii de alegere a celui mai bun antivirus
Tipuri de antivirus
Antivirus cu plata
Aceste pachete de securitate promit o protectie avansata a mai multor servicii de plati online si nu numai. Nu doar ca iti garanteaza absenta interactiunii dintre tine si virusii din mediul online, dar poate fi utilizat si ca firewall sau aplicatie impotriva spamului.
Cele mai multe dintre ele includ si extensii pentru browsere care sa te avertizeze in momentul in care esti pe cale sa accesezi un site care ar putea sa fie gazda a mai multor tipuri de programe care sa-ti preia datele personale.
In general, acesti tip de antivirusi pot fi achizitionati din magazine sau direct de pe internet, prin obtinerea intregului pachet sau trecerea de la o versiune de test(trial) deja existenta in computerul tau la una platita.
Antivirus gratuit
Se gasesc sub forma de programe individuale ce pot fi, in general, obtinute de pe internet fara a fi nevoit sa platesti vreo taxa de descarcare sau vreun abonament lunar. De asemenea, sunt si programe deja incorporate in anumite versiuni de windows, oferite direct de compania Microsoft.
Pentru versiunile mai noi de windows, acestea poarta denumirea de Windows Defender, un program destul de util si efectiv in protectia computerului tau.
Programele gratuite pot avea adesea si sisteme precum firewall si, uneori, diferite filtre suplimentare. Cu toate acestea, niciun antivirus gratuit testat pana acum nu ofera anumite functionalitati intalnite doar in randul programelor platite, precum protectia anti-spam sau extensia pentru browser.
Protectie antispam
Intra tot in categoria antivirusilor, fiind programe care te ajuta sa remediezi problemele legate de mesajele, mailurile sau reclamele bulk pe care le intalnesti in fiecare zi.
E foarte posibil ca softul pe care il folosesti pentru citirea mailurilor sa nu reuseaca sa filtreze foarte eficient mesajele nedorite. De obicei, acest tip de protectie poate fi regasit si sub forma de functionalitate a unor antivirusi cu plata.
Functionalitati
Un simplu program de protectie se concentreaza pe prevenirea computerului din a descarca sau instala fisiere de tip malware. Pe langa aceasta utilizare standard, cel mai bun antivirus iti mai poate aduce cateva functionalitati extra.
Pentru a te asigura ca beneficiezi de o protectie relativ completa, ia in considerare o versiune platita de antivirus si verifica daca printre functiile programului ales se numara si cele ce urmeaza a va fi prezentate.
Transmitere de continut malitios prin mesaje
O functionalitate care te avertizeaza in momentul in care se intentioneaza a se transmite diferite tipuri de continut malware prin intermediul sistemelor de mesagerie online sau offline.
Firewall
Functia Firewall opreste potentialele tentative de descarcare a fisierelor cu virusi si previne actiunea site-urilor cu risc de a prelua informatii din computerul tau. Cel mai bun firewall te protejeaza atat de virusii care pot accesa continutul tau, cat si de cei ce sunt deja existenti printre fisierele tale si doresc sa se extinda catre alte computere prin intermediul diferitelor conexiuni.
Control parental
Impiedica accesarea anumitor site-uri ale caror continut nu este adecvat anumitor categorii de varsta. De obicei, antivirusul detecteaza automat acele pagini care nu ar trebui sa fie afisate sub nicio forma, insa ai posibilitatea de a le alege manual.
Filtru de confidentialitate
In cazul in care ai de gand sa iti introduci datele personale intr-o anumita sursa, un filtru de confidentialitate te va avertiza in situatia in care decizia pe care urmeaza s-o iei nu e tocmai una inteleapta.
Totusi, sunt multe pagini care actualmente iti ofera garantia protectiei informatiilor de ordin personal si te asigura ca acestea nu vor fi utilizate in alt scop cu exceptia celui pentru care au fost solicitate si fara ca posesorul lor sa aiba la cunostinta fiecare detaliu.
Filtru anti-spam
Programe de mesagerie sau email, toate pot fi surse de fisiere nedorite sau informatii repetitive pe care nu ti le doresti in mod special. Functia anti-spam(ce poate fi un program individual sau o extensie a unui antivirus gratuit sau platit) ofera asistenta suplimentara in conditile in care primesti mult prea multe emailuri sau mesaje care au la baza acelasi tip de continut pe care l-ai marcat ca fiind in afara ariei tale de interes.
Extensie browser
Chiar si site-urile care par sigure iti pot afecta computerul fara ca macar posesorii lor sa isi dea seama de asta, cel putin cat timp nu sunt avertizati de o persoana care foloseste un antivirus bun sau insusi detinatorul paginii sa isi achizitioneze unul si sa observe ca in tot acest tip website-ul sau a avut mici probleme.
Extensiile pentru browser te pot avertiza fie atunci cand intri pe un site cu probleme sau poate face o analiza direct din pagina de rezultate a unui anumit motor de cautare.
Copie de rezerva a fisierelor
Unele programe de tip antivirus au functionalitatea de a realiza periodic copii de rezerva(sau backup) a fisierelor din computerul tau intr-o alta sursa pentru a te asigura ca acestea nu vor fi sterse in cazul in care, in mod accidental, un virus reuseste sa patrunda printre ele si antivirusul le va sterge automat.
Sfaturi de achizitie si folosire a antivirusului
Gratuitatea este un cuvant care primeaza in randul alegerilor multor persoane. Atata timp cat stii ca navighezi sigur pe internet si nu cauti sa descarci continut de pe site-uri nesigure sau sa accesezi pagini care iti promit cine stie ce facilitati in mod gratuit, programele de protectie care nu implica niciun cost de utilizare sunt suficient de utile.
Tipul de computer
Chiar si tipul computerului sau laptopului tau este un factor al protectiei datelor tale. Spre exemplu, sistemul de operare al dispozitivelor Apple este cunoscut ca fiind mult mai sigur fata de clasicul Windows. Totusi, daca un virus nu are efect asupra unui posesor de Mac, asta nu inseamna ca acele fisiere malitioase nu pot afecta un dispozitiv cu Windows care are o conexiune directa cu electronicul Apple.
Resursele solicitate
Unele programe antivirus pot solicita mai multe resurse decat ai crede. Chiar si pentru un soft de securitate ai nevoie de o memorie ram destul de buna pentru a putea face fata frecventelor scanari si verificare ale fisierelor din computer.
Alegerea unui serviciu cu plata
Cand vrei sa ai cel mai bun antivirus, asigura-te ca alegerea este una informata. Calitatea este reprezentata de usurinta de a utiliza programul, numarul de functii ce iti sunt puse la dispozitie, precum si eficienta lor.
Avantajul antivirusilor cu plata este acela ca iti vor simplifica regimul de securitate, solidicand doar o singura descarcare si instalare si o singura actualizare periodica a versiunii sale. Interfata sa individuala poate fi mai usor de folosit decat alegerea mai multor programe pentru a alcatui un sistem de securitate impotriva tutoror tipurilor de amenintari.
Pachetul achizitionat ar trebui sa includa si un firewall incorporat care sa blocheze programele malitioase din a-ti accesa informatiile de pe ocmputer. S-a demonstrat ca firewallul folosit intr-un antivirus cu plata este cu mult mai eficient decat cel standard al unui computer cu sistemul de operare Windows.
Navigarea in siguranta
In conditiile in care suntem constienti ca majoritatea informatiilor circula acum prin conexiunea la internet, evitarea paginilor cu risc ridicat ne-ar putea feri de mare parte din virusii ce abia asteapta sa fie preluati de utilizatorii calculatoarelor.
Branduri
Am ales sa va prezentam unul dintre cele mai importante branduri ale industriei antivirusilor nu doar la nivel national, ci mai degraba mondial. Nu doar ca este un program foarte reusit, dar este si un producator romanesc.
E vorba despre Bitdefender, un antivirus care a castigat de doua ori premium pentru produsul anului in cadrul unei festivitati care analizeaza si compara toate programele de tip antivirus. Alegerea a fost facuta pe baza mai multor criterii: protectie, usurinta in utilizare, functionalitati si un minim de resurse consumate pentru a oferi o performanta ridicata.
Bitdefender este disponibil atat in varianta cu plata, cat si in varianta gratuita. E unul dintre putinele branduri care ne dorim sa ne reprezinte la nivel international.
Eu zic ca atunci cand esti responsabil in mediul online, trebuie neaparat sa iti cumperi un antivirus cu licenta pentru ca cele free nu sunt atat de bune.
Adica, mie intotdeauna mi-a fost frica atunci cand am avut antivirus free. Plus ca daca il platesti, beneficiezi de multe alte chestii folositoare, care te pot ajuta sa iti protejezi mai bine computerul.
In ceea ce privest cel mai bun antivirus, eu nu pot sa ma pronunt pentru ca mi se pare ca tine foarte mult de preferintele fiecaruia. Din punctul meu de vedere, sunt mai multe branduri foarte bune, dintre care poti alege in functie si de preferintele personale.
In prezent, eu il am pe cel de la bitdefender, pe care l-ati prezentat si dumneavoastra. Mi se pare foarte bun si chiar mi-am facut treaba cu el. Chiar am numai cuvinte de lauda despre el.
Din punctul meu de vedere, daca investesti intr-un laptop sau un calculator de buna calitate, care sa iti permita sa te joci toate jocurile pe care ti le doresti, este esential sa ai grija de modul in care acesta functioneaza si de protectia pe care i-o oferi.
De aceea, e absolut necesar sa cumparam un antivirus puternic, care sa ne tina la distanta de factorii nocivi, care atenteaza asupra sigurantei noastre in mediul online.
Nu stu care este cel mai bun antivirus. Sunt mai multe firme producatoare de articole de foarte buna calitate si de asta nu vreau sa ma pronunt.
Eu am optat pentru Bitdefender, internet security 2017, insa nu e musai sa alegeti la fel. Exemplele pe care le-ati oferit dumneavoastra cred ca sunt alese cu cea mai mare atentie pentru ca ele sunt chiar bune.
Si-au facut si antivirusii gratuiti treaba foarte mult timp. Inca de prin 2004-2005 de cand tot folosesc doar softuri gratis. La vremea aia nu erau chiar buni ca bagam in pc toate jocurile si programele virusate pe care nici antivirusii cu licenta din ziua de azi nu cred ca i-ar fi blocat.
Evident ca nici acum nu este un antivirus care sa faca fata la orice tip de amenintare ca na… evolueaza tehnologia lor, evolueaza si modalitatile de raspandire a virusirlor. Altfel sta treaba acum cand dai putini bani pe un Bitdefender cu licenta pe un an si n-ai niciun stres cand umbli pe net. Tre sa fie ceva foarte grav incat sa imi pot face probleme cu el.
E romanesc(si de data asta nu suntem ironici si nu avem motiv de ingrijorare, doar ne laudam), e bine vazut la nivel mondial, ieftin si bun… ce mai vreti? Luati un bitdefender si n-aveti stres.
Ma bucur ca l-ati prezentat doar pe acesta jos, la branduri.
Si noi ne bucuram ca exista persoane care investesc in siguranta computerului si implicit a lor, a datelor personale sau a fisierelor pe care le-am putea pierde.
Speram sa mai fie persoane care sa vada importanta unui antivirus licentiat citind ghidul nostru informativ.
Toate cele bune,
echipa Electroclub