Cel mai bun ventilator de camera – ventilatoare de camera ieftine si bune in 2017

Atunci cand cauti modalitati de a-ti racori casa intr-o zi calduroasa de vara, o optiune ieftina, eficienta si usor de instalat este aceea de a cumpara cel mai bun ventilator de camera. Sunt recunoscute pentru proprietatea lor de distributie a aerului si pot fi solutia perfecta pentru racirea camerei fara a suporta costuri enorme.

Pentru un climat precum cel din Romania, ele chiar pot suplimenta puterea insuficienta a unui aparat de aer conditionat care nu raceste indeajuns de mult o camera. De asemenea, poate fi un inlocuitor in acele zile in care ai nevoie de o putere medie de functionare.

Aproape toate caracteristicile unui ventilator de camera afecteaza performanta sa: dimensiunea sa, capacitatea de ventilatie, stilul paletelor si altele. Pentru a-ti putea alege singur modelul potrivit, trebuie sa intelegi principiul de functionare al aparatului tau.

La prima vedere, ventilatoarele sunt niste electronice foarte simple, insa in ultima perioada le-au fost aduse imbunatatiri si au fost transformate in sisteme sofisticate de obtinere a aerului rece care sa te scuteasca de costurile mari in care te implici odata cu obtinerea unui aparat de aer conditionat.

Ventilatoarele sunt capabile sa satisfaca o varietate de necesitati, existand atat de multe modele incat orice persoana iti poate gasi un aparat eficient pentru tipul de camera. Primele dispozitive de racire create de oameni aveau principii de functionare similare ventilatoarelor din ziua de azi, exceptand faptul ca acum paletele sale sunt puse in miscare de un motor electric.

TOP 3 VENTILATOARE CAMERA IN 2017

1. Ventilator cu picior Rowenta Essential VU4110, 40 cm, 3 trepte, Gri


2. Ventilator cu picior Taurus Alpatec - Ponent 16 C, 41 W, 3 viteze,diametrul 40 cm, misc. oscilatorie.Debit de aer 3000 m3/h, picior reglabil pe inaltime


3. Ventilator turn Trisa Fresh Air, 45W, 3 viteze, Inaltime 75cm, Flux de aer puternic, Alb

Cum alegem cel mai bun ventilator de camera?

Tipuri de ventilatoare

Ventilator turn

ventilator tipuri de ventilatoareEste o structura verticala care produce si distribuie aer prin toata suprafata sa frontala. Sunt foarte eficiente cand vine vorba de economisirea spatiului, deoarece absenta acelei forme de cerc intalnita la majoritatea ventilatoarelor permite integrarea dispozitivului in spatii mai inguste.

Ventilator cu picior

Au un sistem de palete care alcatuiesc ventilatorul propriu-zis si este sustinut de un picior metalic lung ce poate ajunge la inaltimi mai mari decat un ventilator de podea sau de birou. Sunt ideale pentru racirea unei camere fara a avea nevoie de o un suport suplimentar pe care sa fie pozitionate.

Ventilator de birou

Se pozitioneaza pe un birou, o masa, un sertar sau orice alt obiect static de acest gen. Sunt foarte mici si pot fi folosite ca ventilatoare personale, care sa produca aer intr-o anumita zona a camerei sau sa raceasca o incapere mica.

Ventilator de podea

Stau direct pe podea si pot fi folosite intr-o multitudine de situatii. Tind sa fie putin mai voluminoase decat alte tipuri de ventilatoare si sunt folosite de obicei in camere mai mari sau in spatii comerciale.

Ventilator cu apa

ventilator cu apaAre capacitatea de a produce vapori de apa care sunt distribuiti in aer si reusesc sa raceasca spatiul in timpul efectuarii acestui proces, atat prin aerul rece cat si prin vaporii de apa. In general, aceste ventilatoare cu apa sunt recomandate pentru a fi folosite in exterior.

Ventilator industrial

Tind sa aiba dimensiuni mult mai mari si structura mai complexa, fiind folosite pentru racirea unor spatii industriale sau birouri mari. Exista modele de ventilatoare industriale care pot sa elimine aer, cat si sa absoarba.

De obicei, utilizatorii folosesc doua modele pe care le pozitioneaza in locuri diferite din incapere. Unul dintre ele este setat sa absoarba aerul, pe cand celalalt are rolul de a raci camera. O parte din camera va fi racoroasa, iar aerul cald va fi impins de cel rece spre zona unde are loc absortia aerului cald.

Functionarea in paralel a celor doua procese va reprezenta o modalitate mai mult decat eficienta pentru racirea rapida si sigura a unei suprafete extinse.

Ventilator axial

Mare parte din puterea de racire provine din randul lamelor sau paletelor ventilatorului. Numarul lor, lungimea, unghiul de orientare si numarul de rotatii pe minut sunt factori de contribuie la efectivitatea ventilatorului.

Cele mai multe dintre tipurile mentionate mai sus folosesc un sistem axial de lame care se invart in aceeasi directie precum cea in care este eliminat fluxul de aer.

Ventilator centrifugal

Spre deosebire de cele axiale, cele centrifugale au palete care se invart perpedicular pe directia fluxului de aer. Acestea creaza o presiune mai mare si sunt des utilizate in scopul uscarii anumitor obiecte sau suprafete.

Ventilator fara palete

ventilator fara paleteDesi am fi tentati sa credem ca aceste ventilatoare produc aerul rece in alt mod, in realitate tot cu ajutorul paletelor are loc generarea aerului. Totusi, acestea nu sunt vizibile, fiind localizate in parea inferioara a structurii lor, intr-un loc in care nu pot fi vazute.

De indata ce aerul este adus in sectiunea circulara de sus, acesta iese pe una din partile sale folosind un sistem de extractie pentru a-l distribui fortat si eficient in incapere.

Avantajul acestor modele, pe langa absenta unor parti mobile vizibile si un design unic ce iti va oferi mai multa satisfactie vizuala, este faptul ca aerul este imprastiat mult mai bine, deoarece elementele sale functionale controleaza mult mai bine fluxul de aer.

Puterea de functionare

Ventilatoarele pot genera mai mult sau mai putin aer in functie de cat de puternice sunt. De obicei, puterea se masoara in metri cubi pe ora, reprezentand volumul de aer ce poate produs intr-o anumita ora, sau viteza cu care poate fi generat. Spre exemplu, 8 mc/h este aproximativ egal cu 2 litri de aer pe secunda.

In general, o camera mica sau medie ar putea fi racita de un ventilator de podea in mai putin de 5 minute. Locatia poate avea impact asupra efectivitatii sale. Un ventilator pozitionat langa un perete, chiar orientat spre acesta, sau intr-un colt va raci mai rapid camera fata de unul pe care il asezi in mijloc.

De asemenea, o camera in care se afla mai multe persoane sau are mai multe ferestre este intotdeauna mai dificil de racit cu un ventilator.

Functionalitati si caracteristici

ventilator de podeaEficienta

In mod cert cel mai bun ventilator de camera iti va aduce un consum redus fata de un aparat de aer conditionat cand vine vorba de racirea aceluiasi spatiu. Aerul conditionat produce un volum redus de aer la o presiune inalta, pe cand ventilatorul genereaza un volum mai mare la o presiune relativ scazuta.

Instalarea

In timp ce aerul conditionat solicita un proces complex de instalare si multe modificari aduse camerei pentru a putea implementa aparatul, ventilatoarele functioneaza imediat dupa ce le-ai scos din cutie. Trebuie doar sa alegi o locatie adecvata si rareori sa asamblezi anumite componente.

Consumul redus

Ventilatoarele nu necesita prezenta unui refrigerant si astfel pot conserva mai multa energie in raport cu un aparat de aer conditionat, ceea ce inseamna ca are un impact mai putin negativ asupra mediului inconjurator. Poti face abstractie de pret cand vine vorba de cumpararea unui ventilator de camera, stiind ca vei face economii dupa ce iti va intra in posesie.

Portabilitatea

ventilator de birouDimensiunile reduse si greutatea scazuta permit mutarea dispozitivului dintr-un loc in altul. Ventilatoarelele au mai putine componente externe si toate cele deja existente sunt portabile. Unica sa conexiune cu un alt element de care poate depinde este sursa de alimentare.

Costurile

Sunt probabil cele mai ieftine aparate cu ajutorul carora poti sa racesti o camera rapid. Daca nu ai neaparat nevoie de capacitatea in plus pe care ti-o poate oferi un aparat de aer conditionat, poti alege oricand unul dintre acele ventilatoare ieftine de pe piata, platind un pret foarte mic.

Temporizator

Timerul te va ajuta sa reduci mare parte din costuri, avand posibilitatea de a alege cat timp sa functioneze ventilatorul. Atunci cand acel timp se termina, activitatea aparatului se va incheia automat.

Ajustarea vitezei ventilatorului

Multe modele dispun de trepte de viteza pentru ca utilizatorul sa aleaga singur cat de rapid sa se invarta paletele. Cu cat viteza e mai mare, cu atat mai mai mare este si volumul de aer produs si este distribuit mai repede in camera.

Control de la distanta

ventilator telecomandaPoti dispune de o telecomanda cu ajutorul careia sa controlezi ventilatorul de la distanta. Pornirea sau oprirea sa sau selectia treptei de viteza  sunt doar cateva dintre setarile pe care le poti efectua cu ajutorul telecomandei.

Vapori de apa

Capabilitatea dispozitivului de a produce vapori de apa care sa fie imprastiati in aer in timpul procesului de ventilatie. Aceasta functionalitate aduce o performanta ridicata la racirea camerei.

Ionizare

E posibil ca cel mai bun ventilator de camera sa aiba functia de eliminare a unor ioni negativi in aer pentru a ajuta la improspatarea aerului si pentru a reduce electricitatea statica.

Jaluzele oscilante

Ventilatoarele verticale pot fi acoperite de o serie de jaluzele oscilante, a caror pozitie poate fi modificata in asa fel incat aerul sa fie directionat intr-o anumita directie. Ne ofera posibilitatea de a avea control deplin asupra zonei pe care vrem sa ne axam.

Concluzie

Ventilatorul de camera este o solutie mult mai ieftina si mai practica ce poate sa inlocuiasca in orice moment un aparat de aer conditionat si sa ofere o performanta deosebita intr-o camera mica.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

4 Comentarii
  1. Răspunde
    Valentina Iacob 27 martie 2017 la ora 13:43

    Nu sunt adepta aerului conditionat si nu prea ca ar fi un dispozitiv prea scump pentru ca, in ziua de astazi, nu mai sunt atat de scumpe si nu mai este un moft sa folosesti un astfel de dispozitiv.

    SIngura mea problem este cu santatea, care este destul de importanta si pe care nu vreau sa o afectez cu un aparat de aer conditionat, care sa ma imbolnaveasca. De fiecare data cand am mers pe la prieteni care aveau aer conditionat, plecam racita, iar eu nu vreau sa patesc asta in fiecare zi.

    E posibil sa fiu si eu mai sensibila, intr-adevar, insa nu sunt atat de sigura ca aerul conditionat nu are efecte nocive si asupra altor persoane. Asa ca, din punctul meu de vedere, cea mai buna varianta este ventilatorul de birou.

    Eu il am pe cel de la Taurus, care are o putere de 40 W si este prevazut cu 3 viteze. Spre deosebire de sisteme obisnuite, acesta are 5 palete care se misca si nu 3, asa cum au majoritatea. Eu il am pe rosu pentru ca am vrut sa se potriveasca cu restul locuintei, insa exista si pe negru, astfel ca oricine se poate bucura de efectele sale benefice, mai ales ca se apropie vara calduroasa.

  2. Răspunde
    Laura 2 februarie 2017 la ora 19:30

    La sfarsitul verii trecute m am trezit sa mi iau si euu un ventilator de camera. Macar sa ma folosesc vara asta de el. Intrebarea mea nu stiu cate persoane au mai pus o sau o vor mai pune. Sunt curios daca este sanatos pentru un copil sa inspire aerul rece produs de un ventilator.

    Mi e teama sa folosesc vreun sistem de ventilatie in camera lui.. in vara face 4 ani.

    • Răspunde
      ElectroClub 4 februarie 2017 la ora 7:59

      Buna, Laura!

      Nici aerul foarte cald din timpul verii nu i-ar face bine celui mic, insa asta nu ne da mana libera in a lua un ventilator puternic sau un alt sistem de racire si sa il folosim abuziv. Aerul din camera trebuie sa aiba o temperatura moderata, de 22-23 de grade. Iti poti lua un termostat alaturi de ventilator si sa folosesti aparatul pana cand temperatura camerei este cea ideala.
      De asemenea, nu directiona ventilatorul spre copil. Copilul poate sta in afara camerei cat timp aceasta se raceste. Daca incaperea este protejata de razele soarelui, cu atat mai bine va fi.
      O camera usor intunecata si racita corespunzator isi va mentine temperatura pentru cateva ore bune chiar si in acea perioada caniculara.

      Pentru a concluziona: nu raci brusc camera, evita temperaturile prea scazute si ventilatoarele prea puternice.

      Toate cele bune,
      echipa Electroclub

  3. Răspunde
    Adrian Stoica 2 februarie 2017 la ora 9:06

    Stau la camin si nu am aer conditionat. Vara e foarte cald. Pur si simplu nu poti sa respiri. Mai ales ca eu stau la etajul 5 si pe partea pe care bate soarele. Este inacceptabil, astfel ca m-am hotarat sa fac ceva.

    Mi-am cumparat cu ventilator cu apa pentru ca m-am gandit ca este cel mai bun pentru nevoile mele de atunci. Vreau un ventilator care sa ma racoreasca, mai ales in timpul zilei, cand pur si simplu mor de cald.

    Mi se pare ca cel cu apa este cel mai bun ventilator de camera. Si cel obisnuit te racoreste, insa cel cu apa este foarte ok. Il recomand

    Lasă un comentariu