Clătitele sunt acele deserturi de care nu te poți detașa oricât de mult ți-ai dori, ajungând să fie consumate după sau la fiecare masă principală a zilei. Oricine aștepta cu nerăbdare acea zi în care părinții obișnuiau să facă astfel de gustări dulci.
Puțini dintre noi aveam însă un aparat de făcut clătite în casă, fiind ceva mai dificil să le prepari la fel de repede la o tigaie obișnuită. Satisfacția acestor aparate de clătite este mare atunci când becul verde se aprinde și știi ca e timpul să accesorizezi clătita cu ciocolată, siropuri sau bucăți de fructe.
Cu toții obișnuiam să folosim tigăile și să învârtim clătitele în aer, cel puțin una dintre ele ajungând inevitabil pe podea. Cu prima ocazie cu care folosim un aparat de făcut clătite avem aștepări mari în ceea ce privește gustul și estetica desertului obținut.
Nu doar că se fac foarte ușor, dar ai posibilitatea de a testa tot mai multe rețete de clătite, deoarece nu vei pierde la fel de mult timp precum ai fi acordat gătitului în cratiță, reușind astfel să acorzi timpul economisit pentru experimentarea de gusturi noi.
Există câteva caracteristici de bază ale acestor aparate de clătite pe care merită să le cunoști înainte de a cumpăra unul. Tot ce trebuie să faci este să îți stabilești un buget și să vezi care dintre aparatele de pe piață sunt bune și suficient de ieftine încât să se încadreze în limita pe care ți-ai impus-o.
TOP 3 APARATE DE FĂCUT CLĂTITE ÎN 2017
Ce este un aparat de făcut clătite?
În mare, numele spune cam totul. Depinde însă și unde ai de gând să îl folosești pentru a-ți putea comunica adevărata sa definiție. Pentru casă, un astfel de aparat este foarte compact, ieftin și mult mai bun pentru clătite față de orice tigaie.
Pentru un restaurant, o cafenea sau orice astfel de întreprindere, aparatele de făcut clătite pot fi mai mari și mai scumpe, dar performante. Funcționează pe bază de curent electric și pot fi descrise ca fiind o suprafață încinsă care gătește o clătită în locul tău.
Unele aparate pot găti mai mult de o clătită simultan și pot face și alte deserturi similare atâta timp cât dispozitivul permite acest lucru. Altfel spus, aparatul de făcut clătite nu îți va spune niciodată că nu trebuie să pui o alta compoziție în afară de cea special destinată acestui desert.
Poți face foarte ușor o omletă, ouă ochiuri, tortilia sau poți pune legume sau fructe și astfel un aparat de făcut clătite va prelua o bună parte din funcțiile unui grătar electric.
Aparat electric sau pe gaz?
Exact, poți alege un aparat de făcut clătite electric sau unul pe gaz. Totuși, ne e greu să credem că încă mai sunt foarte multe dispozitive pe gaz sau că vor mai fi produse în viitorul apropiat. În plus, e mult prea complicat și inutil să alegi aparate pentru clătite pe gaz cât timp există dispozitive pe care le conectezi în câteva secunde la o priză și le pornești foarte rapid.
Dimensiunea aparatului de făcut clătite.
Cu cât este mai mare, cu atât mai bine. E de luat în calcul și spațiul pe care îl va ocupa în bucătăria noastră, însă fiind vorba de un aparat pe care îl vom folosi cu o frecvență redusă, e foarte puțin probabil să ne încurce câțiva centimetri în plus.
Având un aparat de făcut clătite mai mare putem oricând sa alegem dimensiunea desertului nostru. Totuși, dacă facem deseori doar clătite cu diametru mic, căldura de pe margine va fi risipită, rezultând un consum inutil de energie electrică.
Care sunt funcționalitățile aparatului?
Foarte puține la număr sunt funcțiile speciale ale unui aparat de clătite. Printre acestea trebuie neapărat să existe un element prin care să setezi temperatura suprafeței de gătit. Poți astfel să personalizezi gustul, făcând o clătită mai mult sau mai puțin gătita.
O altă funcționalitate este însuși panoul de control cu iluminare prin becuri LED. Aceste becuri se vor aprinde atunci când e timpul să întorci clătita sau când aparatul de făcut clătite este introdus în priză și funcțional.
La ce accesorii să mă aștept de la un aparat de clătite?
Unul dintre cele mai utile accesorii pe care tot mai mulți producători le oferă sunt rețetele de clătite din manualul de instrucțiuni. Fiind vorba de un aparat destinat unui singur fel de mâncare, e foarte simplu să adaugi câteva pagini cu sfaturi despre cum să prepari o clătită cu gust excelent.
De asemenea, vei avea nevoie de câteva ustensile pentru a întoarce clătita sau a o pune pe farfurie după ce a fost făcută. Pe cele pentru prepararea aluatului nu le vom menționa aici deoarece fiecare persoană le face în propriul stil.
Trebuie să folosesc ulei? Dacă da, de care?
În principiu, acest aparat nu are nevoie de niciun fel de ulei pentru a funcționa. Clătitele nu se lipesc și e foarte plăcut să vezi cum poți mânca tot mai multe mâncăruri fără a folosi uleiul care contribuie adesea la apariția kilogramelor în plus.
Totuși, există uleiuri care deși nu duc lipsă de grăsimi, pot aduce o aromă în plus clătitei. Spre exemplu, se poate folosi puțin unt ce se va topi pe suprafață. Astfel aluatul nu se va lipi și va avea un gust mai bun, dar și o textură specială.
De asemenea, multe persoane folosesc uleiuri speciale, precum cel de cocos. Nu doar că este sănătos, dar aduce și un miros plăcut clătitei, precum și o aromă desăvârșită.
Ce ustensile să folosesc pentru clătite?
Le poți intoarce foarte ușor, probleme nu vei avea cu aluatul, nu se va lipi de suprafața încinsă atâta timp cât ești atent și o intorci atunci când e nevoie. Pentru a face acest lucru e indicat să folosești o spatulă din plastic, nu din metal.
Oricât de rezistentă ar fi suprafața unui aparat de făcut clătite, metalul reusește să zgârie și să deterioreze suprafața de gătit și clătitele să se lipească pe viitor mult mai ușor.
Cum pot face clătita perfectă?
Dacă folosești un aparat de făcut clătite:
- trebuie mai întâi să-l pornești – te poți ghida după manualul de instrucțiuni oferit de producător;
- adaugi(opțional) uleiul sau untul pe suprafața de gătit – o cantitate foarte mică;
- iei un polonic plin cu amestec pentru clătite și îl adaugi în centrul suprafeței încălzite – nu garantăm că este cantitatea perfectă, depinde ce aparat de clătite ai ales; e suficient să faci prima clătita pentru ați da seama ce volum de aluat îți trebuie;
- folosești o spatulă de plastic sau o lingură de lemn pentru a distribui uniform aluatul pe toată suprafața încălzită;
- lasă clătită să se prepare până când ambele părți ale sale capătă o textură aurie – maronie; nu te ghida după perioadele recomadate în diferitele rețete, depinde cât de groasă este clătita;
- folosești spatula din plastic pentru a lua desertul de pe aparatul de făcut clătite;
- repeți pașii de mai sus la nesfârșit, cu siguranță nu te poți opri din mâncat;