Aragaz electric – vitroceramic sau cu inducție

Aragazul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din bucătăria ta. Dacă are și un design modern și plăcut, atunci poate deveni și obiectul care va atrage atenția. Un aragaz electric vitroceramic cu suprafața netedă rămâne unul dintre dispozitivele mult dorite de cumpărători.

Cu toate acestea, ai mult mai multe opțiuni decât ți-ai putea imagina, inclusiv acele aragazuri cu doua cuptoare. Ce-i drept, unora dintre noi poate nu ni s-a ivit încă ocazia de a folosi nici măcar acel unic compartiment al cuptorului.

În ciuda faptului că incorporabilele, mai precis pachetele formate din plită și cuptor incorporabil, sunt foarte tentate în ziua de azi, cele două electrocasnice tind să coste mult mai mult în comparație cu un aragaz electric.

Informațiile de mai jos vă vor ajuta să alegeți un aragaz electric perfect pentru voi, să economisiți bani pe care i-ați pierde prin achiziția unui aragaz pe curent ale cărui caracteristici să nu vă satisfacă nevoile din bucătărie.

E important să știți ce aragaz electric poate transfera mai repede căldura spre vasul de gătit, cât de bine poate să coacă sau să rumenească, dar și cât de simplu se pot curăța sau chiar autocurăța, pentru acele aragazuri electrice cu autocurățare catalitică sau pirolitică.

Aragaz electric – informații utile și detalii tehnice

aragaz electric

Ce trebuie să stiu despre un aragaz electric?

Printre diferitele tipuri de aragazuri, și cele electrice se pot diferenția cumva. Există modele obișnuite, ce nu depind de niciun obiect de mobilier și pot fi mutate după bunul plac. De asemenea, poți avea un aparat care să fie special realizat pentru a fi pus între două dulapuri de bucătărie.

În cazul celor ce pot fi incorporate, panoul de control al cuptorului se află în partea frontală, alaturi de butoanele plitei. Aragazurile electrice au o lățime de 50 cm, însă dimensiunile pot varia de la un model la altul, în funcție de cât de complexă este structura sa.

Un aragaz electric ce dispune de mai mult de 4 arzătoare (suprafețe de gătit) poate fi mai lat. Nu e exclus să găsești un aragaz voluminos care să nu ofere nimic în plus față de unul mai compact, nici măcar spațiu de gătit.

cum aleg un aragaz electric

De ce să cumpăr un aragaz electric?

Acum poți avea un aragaz care să fie dotat cu toate funcțiile la care visai în urmă cu 10 ani la un preț mult mai mic decât te-ai aștepta. Tot ce trebuie să faci este să urmarești perioada de oferte la aragazuri electrice.

Un cuptor spațios îți va fi foarte util în acele momente în care găzduiești mai mulți oameni pentru o mică petrecere sau reuniune. Mâncărurile preparate la cuptor sunt de departe cele mai apreciate, dar și foarte greu de preparat. Un aragaz cu cuptor electric îți va pune mai puține probleme în acest sens.

Cât despre plitele lor, fiecare are cel puțin un arzător foarte puternic, fie mai multe de dimensiuni și puteri ce variază. Poți alege să gătești pe o suprafață de gătit mai extinsă, ce radiază caldură intensă, sau pe un arzător mic și eficient.

Materialul plitei reține foarte multă căldură reziduală, deci va fi puțin cam dificil să setezi o temperatură mică dupa ce suprafața respectivă a funcționat timp de câteva minute la capacitate termică maximă.

tipuri de aragazuri electrice

Câte tipuri de aragazuri electrice există?

Aici discutăm exclusiv de plita aragazului, deoarece nu există mari diferențe între cuptoarele diferitelor modele. În principiu, există doua tipuri: aragaz electric cu sticlă vitroceramică și aragaz electric cu inducție.

Informațiile de mai sus au facut referire la modelul vitroceramic. Aș vrea să discutăm puțin despre inducție. Un aragaz electric de acest fel utilizează bobine magnetice ce sunt situate sub suprafața confecționată din sticlă ceramică pentru a genera rapid caldură direct din vasul de gătit.

Ce înseamnă asta? Cu ajutorul electromagnetismului, toată energia electrică ajunge în materialul tigăii și aceasta se încălzește fără ca suprafața de sub ea să sufere modificări termice de orice fel. Altfel spus, toată energia este utilizată și nu se face deloc risipă, deoarece căldura nu ajunge sub nicio formă în aer.

Pentru a folosi această tehnologie oferită de aragazul electric cu inducție trebuie să ai vase de gătit adecvate, care să permită efectuarea fenomenului de electromagnetism pentru producerea căldurii.

functii plita aragaz electric

Ce funcții are plita unui aragaz electric?

În primul rând, ce ni se pare cu totul și cu totul special la anumite modele electrice este capacitatea arzătoarelor de a-și modifica dimensiunea în funcție de dimensiunea și pozitia vasului de gătit. Doar câteva dispozitive vitroceramice sau cu inducție pot face asta.

Temperaturile ridicate ale suprafeței de gătit nu modifică în vreun fel aspectul arzătorului și n-ai avea cum să știi, în mod normal, atunci când zona este încă fierbinte. Unele aragazuri electrice dispun de indicatori colorați ce te informează cu privire la temperatura ochiului.

Electrocasnicele mai noi afișează căldura folosind o ilustrație care să imite aspectul flăcării unui aragaz pe gaz. Sunt și cazuri în care se aprinde o lumină roșie a cărei intensitate luminoasă corespunde valorii termice.

Numărul de arzătoare al unui aragaz electric este foarte important. Implicit, un aragaz cu cuptor electric are patru arzătoare sau suprafețe de gătit, însă nu e exclus să găsim modele și cu două, trei sau mai mult de patru.

Pentru consumul casnic și întrebuințări simple, un aragaz electric cu patru arzătoare este mai mult decât suficient, având la dispoziție ochiuri de dimensiuni mici, medii sau mari.

aragaz electric cu convectie

Care sunt funcțiile unui aragaz electric?

Blocarea ușii

Vom vorbi mai întâi despre siguranță, mai precis despre acea funcție prin care poți bloca ușa cuptorului în timp ce gătești sau atunci când are loc autocurățarea. În ambele situații temperatura din interior este extrem de ridicată și nu e deloc normal să poți deschide ușa în condițiile în care vorbim de câteva sute de grade celsius.

Temporizator

Temporizatorul sau timerul unui cuptor permite utilizatorului să selecteze durata de funcționare a cuptorului. Spre exemplu, selectezi valoarea 30, reprezentând numărul de minute, iar cuptorul se va opri automat la fix 30 de minute după ce a fost pornit, având această funcție activă.

Cuptor dublu

Un aragaz electric cu cuptor dublu este preferatul pasionaților de gastronomie, a celor îl folosesc mai des decât plita aragazului. Cuptorul este împarțit în două compartimente, fiecare dintre ele având setări individuale.

Convecție

Multe aragazuri cu preț mediu sau de top folosesc unul sau mai multe ventilatoare pentru a circulația aerului cald în interiorul cuptorului. Anumite cuptoare, în special cele ale aragazurilor electrice, are un element suplimentar pentru realizarea unei convecții mai bune.

Pornire întarziată

Te lasă să setezi un timp în care cuptorul să pornească sau să se oprească din funcționare. Această funcționalitate nu este esențială deoarece nu trebuie să lași cuptorul pornit și nesupravegheat indiferent de circumstanță, iar mâncărurile nu pot fi lăsate prea mult timp într-un spatiu rece.

Temperatură de coacere reglabilă

Aproape orice aragaz electric are această funcție. Unele mâncăruri și alimente au nevoie să fie preparate pentru mai mult timp la o temperatură mică, în timp ce altele au un gust mai bun atunci când se formează o crustă, acest lucru fiind posibil doar prin supunerea la temperaturi ridicate.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

1 Comment
 1. Răspunde
  Marina 6 aprilie 2017 la ora 15:26

  Chiar aveam nevoie de aceste informatii. E al nu stiu catelea site unde caut un aragaz electric si nu ma pot hotari sub nicio forma pe care sa-l aleg.

  Am vazut fel si fel de recomandari. Cred ca mai bine ma rezumam la o singura sursa cu mai multe propuneri si alegeam de acolo un aragaz vitroceramic electric si aia e. Cam asa ceva caut si vad ca toate recomandarile sunt de acest gen.

  Presupun ca inductia nu este atat de populara, poate mai mult se cumpara plitele cu inductie. Sincera sa fiu, nici eu nu prea am vazut vreun aragaz electric cu inductie prin magazine. Merg in fiecare saptamana si arunc cate o privire pe la electronice si electrocasnice. Imi place sa fiu la curent cu preturile, cu ce se vinde si ce reduceri mai sunt. De multe ori mi s-a intamplat sa ma ajute aceste plimbari sa imi iau ceva mai bun pentru mine.

  N-as spune ca fiecare aragaz electric arata la fel, ci mai degraba ca toate sunt bune si nu stiu pe care sa il iau. Ultima oara cand m-am dus in magazin dupa unul am gasit cel putin 4-5 care sa imi placa si am sfarsit prin a pleca cu gandul ca unul dintre ele va fi alesul.

  Nu ma grabesc pentru ca am de gand sa imi redecorez casa in vara si cum am timp in weekenduri sa ma tot interesez si informez, caut inca de pe acum oferte. Mai am sa iau un aragaz electric si un frigider. Celelalte aparate fie nu le schimb, fie am mai luat cateva ceva si le tin la tara.

  Am lasat un review pentru ca mi-am propus ca asta sa fie ultima sursa de informatii pe care o accesez si cel mai probabil o sa aleg unul dintre aragazurile recomandate de voi.

  Lasă un comentariu