UTIL

Ce este SSD-ul? Diferențele dintre HDD și SSD susținute de părerile voastre!

ssd

Memoria de stocare internă sau externă

Îți plac dispozitivele de stocare ieftine și cât mai cuprinzătoare, sau ai alege oricând viteza și performanța? Ai ajuns în locul potrivit! Mi-am propus să-ți explic în calitate de utilizator al unui astfel de dispozitic ce este un SSD și cât de bun este în comparație cu clasicul HDD.

Până de curând puțini dintre noi știam ce tip de memorie să alegem pentru laptopul sau calculatorul pe care ni-l cumpăram. De multe ori era nici nu dădeam importanță memoriei. Credeam că performanțele vin în totalitate de la procesor, placă video, memoria RAM sau alte piese.

Dacă-ți iei un laptop performant numai bun de purtat după tine, mai mult ca sigur ai vrea și un SSD oricât de încăpător cel puțin pentru a ține pe el partiția pe care ai instalat Windowsul. N-ai idee cât de mult va ajuta laptopul să-și îmbunătățească performanțele.

Până de curând am fost obișnuiți doar cu Hard Disk Drive, sau HDD, memoria simplă, mai puțin rapidă(nu că am fi fost noi prea siguri că va apărea ceva mai rapid de atât). Acum îți poți configura laptopul la alege, cu HDD sau SSD, iar în anumite cazuri le poți avea pe amândouă.

E bine când ajungi în punctul în care știi ce este SSD(Solid State Drive) și îi înțelegi superioritatea față de HDD. Acum rămâne să știi în detaliu vizibilele diferențe dintre cele două.

ncă de acum câteva sute de ani se foloseau diferite unelte similare ca structură cu fierăstraiele, fiind folosite pentru tăierea lemnului sau a unor materiale mai dure, întrucât să capete o formă sau o dimensiune adecvată anumitor nevoi.

În prezent, puterea acestor mici mașinării destul de mici este suficientă cât să nu întâmpini probleme, cel puțin la nivel de prelucrare a lemnului. Există fierăstraie mult mai eficiente pe care să le folosești pentru obiecte mult mai dure.

Fierăstrăul obișnuit, de mână, este de departe cea mai sugestivă unealtă a acestei categorii de produse și acea invenție despre care se poate spune ca a schimbat lumea. E genul de unealtă care să-ți spună că e cazul să capeți ceva condiție fizică chiar și pentru a tăia o mică bucată de lemn.

Specificații SSD

  • Consum energetic – puțină energie consumată, în jur de 6 watti pe oră.
  • Preț – destul de scump, aproximativ 1.5 – 2 lei pe GB.
  • Capacitate de stocare – în general nu depășește valoarea de 1TB pentru memoriile SSD folosite în laptopuri, respectiv 4TB pentru calculatoare.
  • Zgomot – din moment ce părțile mobile absentează, nu prea produce zgomot.
  • Vibrații – nu există, aceeași explicație ca la zgomot.
  • Căldură degajată – puțină energie consumată, fără elemente mobile, deci nu există multe motive pentru care s-ar încălzi.
  • Criptare – FDE (Full Disk Encryption).
  • Viteza de copiere – de obicei trece de 200 MB/s.
  • Viteza de deschidere a fișierelor – până la 30% mai rapidă față de memoria HDD.
  • Efecte negative ale magnetismului – magnetismul nu afectează sub nicio formă informațiile stocate pe un SSD.

Specificații HDD

  • Consum energetic – mare față de cel al SSD-ului din pricina părților mobile.
  • Preț – în jur de 0.25 lei / Gigabit, în funcție de model, deci foarte ieftin.
  • Capacitate de stocare – foarte variate, cele mai comune fiind cele de 500GB; maxim 2TB pentru notebook-uri sau ultrabook-uri; 10TB pentru desktop-uri(calculatoare).
  • Zgomot – se pot auzi mișcările, însă nu e nici pe departe un sunet de o asemenea intensitate încât să fie deranjant.
  • Vibrații – mișcarea elementelor mobile cauzează vibrații.
  • Căldură degajată – produce foarte puțină căldură din cauza mișcării, în mod cert mai multă față de un SSD, dar fără a cauza probleme.
  • Criptare – folosește tehnologia de criptare numită FDE (Full Disk Encryption).
  • Viteza de copiere – variază în intervalul 60 – 110 MB/s, luând în considerare faptul că celelalte componente ale computerului sunt decente.
  • Viteza de deschidere a fișierelor – cu sigurață mai lentă decât a unui dispozitiv dotat cu memorie tip SSD.
  • Efecte negative ale magnetismului – prezența magneților în imediata apropiere poate cauza pierderi de informații.

hdd

HDD și SSD – ce e de știut

Tradiționalul Hard Disk reprezintă memoria de bază a unui computer de orice fel. A nu se face confuzie între memoria internă de stocare și memoria RAM. Ceea ce se depozitează pe un Hard Disk rămâne acolo chiar și după ce oprești computerul, în timp ce datele stocate de memoria RAM dispar la fiecare oprire.

Ce este un HDD? Fizic, reprezintă o placă metalică cu un mecanism foarte simplu și un înveliș magnetic cu rolul de a reține informații de orice tip: cărțile favorite, un film vechi pe care oricum l-ai găsi peste tot pe net, propria colecție muzicală și multe altele.

Imaginați-vă un aparat vechi care reda muzica folosind acele discuri negre, mari. Cam așa arată și funcționează și HDD-ul. Un braț metalic cu un capat ce are rolul de scriere și citire accesează și preia informații de la discul ce se învârte continuu(cât timp laptopul sau calculatorul este pornit).

Pe plan funcțional, SSD-ul, sau Solid State Drive, face cam tot ceea ce am menționat și la HDD. Totuși, informația nu este stocată pe un disc, ci pe mici cipuri de memorie ce sunt interconectate. Acestea rețin informația chiar și atunci când nu există energie electrică să le pună în mișcare.

Aceste cipuri pot fi instalate permanent pe placa de bază a computerului, pe cardul PCIe(sau PCI Express) sau, de ce nu, pot fi portabile și le putem ține în exterior și le conectam la laptop sau computer deseori printr-un port USB.

Pentru a înțelege mai bine ce este un SSD: cipuri cu rol de stocare a memoriei. Un SSD portabil este reprezentat tot de cipuri, însă portabilitatea este dată de o structură(cutie) în care se află cipurile și care are rolul de a face legătura între SSD și computer.

De obicei, un SSD portabil este mai rapid, se folosește ușor, sunt ieftine și nu mai ai bătăi de cap cu instalarea lor. Pe de altă parte, e mai greu de crezut că poți instala un Windows pe un SSD portabil, însă poți ține acolo fișiere importante la care vrei să ai acces instant.

Ceea ce urmează a vă spune se va aplica în principal pentru memoriile interne, însă aceleași caracteristici se regăsesc și printre specificațiile Hard Diskurilor sau Solid State Diskurilor externe.

primul hdd

Primul HDD – wikipedia.org

HDD-ul are o istorie ceva mai bogată, fiind și primul dispozitiv electronic cu rol de stocare. Se cunosc ceva mai multe informații despre un HDD care avea aproximativ jumătate de metru(în jur de 60cm) lățime și putea stoca până la 4MB.

Vă imaginați cam cât de multă muncă s-a depus pe acea vreme și ce aparat trebuia să ai pentru a putea salva o melodie în format MP3 cu o frecvență de redare de 128Kbps. Spațiul ocupat de HDD-ul de atunci putea fi folosit pentru a depozita două frigidere.

Pe de altă parte, SSD-ul are o istorie mai puțin bogată. De foarte mult timp s-a dorit să se realizeze un tip de memorie de stocare care să nu implice nicio componentă mobilă. Undeva prin anii 70’ sau 80’ a apărut prima tenativă, numită bubble memory.

SSD-urile continuă ideea memoriei numită bubble și poate fi considerată o extensie a sa. Care este avantajul său? Nu ai nevoie de energie electrică furnizată constant pentru a reține informația, la fel cum se întâmpla cu primele HDD-uri.

Dimensiunea medie a SSD-urilor este de aproximativ 6cm(2.5 inci). Imaginați-vă cum un HDD de 60cm putea stoca aproximativ 4mb, în timp ce un SSD de 6cm ajunge să aibă o capacitate de stocare de 16TB(SSD-ul cu cea mai mare memorie de stocare la ora actuală).

Un alt SSD cu o capacitate de-a dreptul impresionantă, însă care nu intră în categoria SSD-urilor pentru computere, ci mai degrabă putând fi folosit în scop profesional, este un model de la Seagate de 60TB. Mai multe despre el puteți afla de aici.

ssd vs hdd

Avantaje și dezavantaje SSD și HDD

Atât unul, cât și celălalt dispozitiv face același lucru. Fiecare te ajută să pornești computerul și să te folosești de aceleași fișiere și informații pe care le-ai salvat la ultima utilizare. Toate fișierele ce au dimensiuni și s-a dorit a fi stocate în computer rămân în memoria acestei componente interne.

Viteza – e clar că această caracteristică se află de partea HDD-ului dacă vorbim de conveniență. SSD-urile sunt mai scumpe, dar plătești pentru calitate. Această comparație se face analizând costul pe care îl dai pentru fiecare Gigabit de memorie de stocare.

Spre exemplu, un HDD de 1TB costă 250 de lei, pe când un SSD de 1TB poate ajunge și până la 1500 – 2000 de lei. Cam cât plătești pentru 120GB de memorie SSD vei plăti și pentru 1TB de memorie HDD. Asta înseamnă că 1mb SSD =(egal aproximativ) 8.33mb HDD.

Capacitatea maximă sau standard de stocare – SSD-urile(cele comerciale pentru computere) pot ajunge să aibă până la 4TB de memorie disponibilă, și totuși ne va fi greu să le găsim, fiind foarte rare. Cele mai comune sunt cele de 500GB sau cel mult 1TB.

Puțini oameni însă aleg să cumpere un SSD de 1TB și nu pentru că nu le este de folos, ci pentru că prețul este unul enorm(aveți exemplul mai sus). Banii pe care i-ai da pe un SSD portabil de 1TB i-ai putea folosi pentru a-ți achiziționa un laptop i5 ieftin sau un i3 decent.

Modul de fragmentare al fișierelor – situația se aplică mai mult în cazul HDD-urilor. Folosind un mecanism ce citește informațiile grupate în fișiere unul câte unul, Hard Diskurile se descurcă mult mai bine în fața fișierelor mari, care sunt stocate în fragmente continue.

În acest fel, un Hard Disk poate să înceapă procesul de citire și să îl și termine printr-o singură mișcare continua completă. Atunci când hardul se umple, stocarea fișierelor poate fi dificilă ca urmare a citirii repetate în urma fenomenului numit fragmentație a HDD-ului, ajungându-se ca drive-ul să aibă de suferit.

Durabilitatea – din moment ce SSD-ul nu are părți mobile, e foarte probabil ca acesta să îți țină datele în siguranțp pentru o perioadă mai mare de timp. Atunci când un laptopul cu memorie internă HDD îți pică sau se mișcă brusc, e foarte posibil ca acel braț care ia contact cu partea mobilă a hardului să se îndepărteze pentru un timp scurt, suficient cât laptopul să se stingă.

Dacă ții foarte mult la informațiile stocate și vrei să ai un loc sigur la care să știi că poți apela, îți recomand SSD.

Dimensiuni și formă – din cauza faptului că hard diskurile se bazează pe elemente mobile, există o limită referitoare la cât de mici pot fi făcute de către producători. A existat cândva o inițiativă de a se realiza un hard disk mai mic de 4.5cm, dar acestea erau limitate la o memorie de stocare de cel mult 320GB.

Această inițiativă se dorea a avea efect asupra smartphone-urilor și tabletelor, mai precis crearea de memorii pentru deviceurile portabile, însă producătorii rămân la varianta utilizării memoriei flash ca memorie principală de stocare.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

Niciun comentariu la acest articol

      Lasă un comentariu