RECOMANDAT

Cea mai buna centrala termica – centrale in condensatie, electrice sau pe gaz

Care este cea mai buna centrala termica? Exista vreo modalitate prin care sa pot intra in posesia unui astfel de aparat fara sa detin cunostintele unui specialist in domeniul termic? Din punctul nostru de vedere, exista cea mai buna centrala termica, fie ca este una in condensatie sau de alta natura, insa ea trebuie sa fie adaptata necesitatilor voastre. Nu va ghidati dupa pret sau feedback-urile oferite de cei care au cumparat un anumit model de centrala termica, mult mai relevant este ca achizitia pe care o veti face sa fie una inteleapta si capabila sa satisfaca toate nevoile voastre.

Cum sa cumperi cea mai buna centrala pentru necesitatile tale? Raspunsul la aceasta intrebare incercam sa vi-l oferim sub forma unui ghid amplu insotit de mai multe propuneri de centrale termice in condensare pe care sa le utilizati alaturi de instalatia de incalzire proprie. Acasa, la birou sau intr-un spatiu comercial, o centrala termica de calitate va fi capabila sa va ofere un plus de confort imprimand spatiului temperatura pe care v-o doriti.

Pentru a alege o centrala performanta dar si pentru a beneficia de un raport calitate/pret imbatabil, trebuie sa dozati foarte bine efortul cautarii unui astfel de produs. Luati in calcul dimensiunile, ele sunt relevante in momentul in care decideti locul montajului, tineti cont si de design astfel incat sa o integrati cu usurinta in decorul deja organizat, in timp ce performantele avansate vor fi in mod cert principalele motive de selectie. Noi le-am incadrat pe toate in acest ghid si va invitam sa parcurgeti cu atentie fiecare sectiune, in acest fel va puteti spori sansele de a cumpara cea mai buna centrala termica.

TOP 3 CENTRALE TERMICE IN 2017

1. Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB012K-25 kW V2

2. Centrala termica cu condensare Viessmann Vitodens 050-W 24 inclusiv Kit evacuare gaze arse

3. Centrala termica conventionala Motan Sigma 24, Gaz, Tiraj fortat, 24 kW, Doua schimbatoare de caldura, Schimbator monotermic, Afisaj LCD

Centrala termica murala conventionala Vaillant turboTec Pro 242 3-3

Alegerea ideala? O centrala termica in condensare

Sunt mai multe tipuri de centrale termice, fiecare dintre acestea fiind construite astfel incat sa functioneze cu ajutorul unui anumit tip de combustibil sau sa ofere un anumit randament. Stim foarte bine ce cautati si va orientati intotdeauna catre o centrala cu un randament foarte bun. Pentru a obtine acest aspect, noi recomandam o centrala termica in condensare, este modelul cu cel mai mic consum dar si cu un randament care va creste cu siguranta standardul de confort al locuintei tale.

Cele mai populare modele de centrale termice sunt urmatoarele:

 1. Centrale termice conventionale – regasite in majoritatea magazinelor de specialitate, acestea ofera un randament de aproximativ 90%.
 2. Centrale termice in condensare – modelul este unul mai nou si are avantajul unui randament mult mai bun decat oricare alt model conventional. Diferenta dintre randament este de aproximtiv 20 %, o centrala termica in condensare dezvoltand un randament de pana la 110%.

De ce am ales sa definim modelul in condensare drept cea mai buna centrala termica pe care o puteti achizitiona in acest moment? Datorita randamentului, evident, un model de centrala termica in condensare avand capacitatea de a recupera o parte din caldura prin condens. Astfel, daca ar fi sa comparam un model conventional cu un model in condensare, putem avea diferente destul de mari, de pana la 30% la nivelul consumului.

Centrala termica murala conventionala Immergas Eolo Star 3E 24Puteti folosi o centrala termica in mai multe moduri, atat pentru a distribui caldura cu ajutorul clasicelor calorifere electrice, cat si ca sursa de caldura pentru o instalatie de incalzire prin pardoseala, una pe baza de conducte de apa. Ca pret de achizitie, o centrala termica in condensare este ceva mai scumpa decat una conventionala, insa raportul de consum ne face sa recuperam diferenta in aproximativ 4 ani de la data achizitiei.

Criterii de alegere a unei centrale termice

Combustibilul utilizat

Asa cum punctam in randurile anterioare, centralele termice sunt produse destul de populare si totodata solutii viabile pentru orice locuinta. In vederea alegerii celei mai bune centrale termice, raportati-va la combustibilul pe care aceasta il foloseste. Chiar daca modelele cele mai uzuale sunt cele pe gaz, sa nu uitam de faptul ca exista centrale termice foarte bune pe lemn, curent electric sau alti combustibili solizi sau lichizi.

 1. Centrale termice pe gaz – Populare indeosebi datorita distributiei gazului in majoritatea localitatilor din tara, centralele de acest gen functioneaza pe GPL sau gaz metan. Randamentul lor este unul foarte bun si o setare corecta va poate ajuta sa diminuati destul de mult costurile la factura de gaz pe timp de iarna.
 2. Centrale termice electrice – Curentul electric este cea mai raspandita sursa de energie in Romania. Cu un asemenea avantaj, nici nu este de mirare faptul ca peste 30% dintre cei care au ales un sistem de incalzire pe baza de centrala termica au optat pentru un astfel de model.
 3. Centrale termice pe lemn/peleti sau ulei – Dupa cele doua modele de centrale termice prezentate anterior, clasamentul celor mai populare centrale este completat de modelele pe lemn, peleti sau combustibili lichizi precum uleiul. Sunt mai dificil de intretinut, au un randament mai scazut insa combustibilul este si el mai ieftin.

Randamentul

Randamentul unei centrale termice se materializeaza printr-un consum cat mai scazut raportat la un spatiu ce necesita incalzirea cat mai mare. Stim ca va doriti cea mai buna centrala termica, un model care sa incalzeasca rapid, fara costuri foarte ridicate, insa acest detaliu este destul de dificil de obtinut.

Totusi, o centrala termica in condensare ar trebui sa fie cea mai buna solutie pentru necesitatile unei locuinte, fie ca este vorba despre un apartament sau o casa mai mare. Cu cat spatiul care trebuie incalzit este mai mare, cu atat capacitatea si puterea unei centrale termice trebuie sa creasca.

De fapt, este o relatie foarte stransa intre spatiul de incalzit si puterea unei centrale, calculul fiind posibil in momentul in care consultati fisa tehnica a produsului. Ce putem sa va confirmam este faptul ca majoritatea centralelor prezente in magazine pot acoperi fara prea mari probleme necesitatile unui apartament sau a unei case. Recomandarea noastra este modelul Ariston Genus Premium Evo 24, o centrala despre care am mai scris si pe care o puteti achiztiona la un pret extrem de accesibil.

Puterea

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB162-65 kWDiscutam despre randament insa acum a venit momentul sa intelegeti mai bine la ce se refera puterea unei centrale termice. Exprimata in W(watti) in majoritatea fiselor tehnice ale produselor, puterea va ofera o imagine de ansamblu asupra capacitatii de incalzire a unei centrale. Cele mai populare modele de centrale termice sunt cele cu putere exprimata in kW, intervalul 20-50 kW fiind satisfacator pentru o locuinta de dimensiuni medii.

Conform producatorilor, o centrala termica buna ar trebui sa posede doua valori relativ similare in dreptul puterilor. Exista o putere nominala si o putere utila, ambele definind in linii mari o centrala termica si capacitatea acesteia de a incalzi un spatiu cu un anumit volum.

Apa calda

Cele mai bune centrale termice au fost construite pentru a oferi doua aspecte importante utilizatorului: incalzirea unei incaperi si un flux constant de apa calda. Astfel, daca doriti sa cumparati cea mai buna centrala termica si nu stiti pe care sa o alegeti, mizati pe un model capabil sa va puna la dispozitie un flux constant de apa calda.

De ce o centrala termica cu functie de apa calda? Pentru ca puteti renunta la clasicul instant economisind, in acest fel, sume consistente de bani. Daca alegeti o centrala termica cu o putere ceva mai mare, aveti posibilitatea de a seta un anumit flux de apa calda ce poate fi folosit in baie sau la bucatarie.

Debitul mediu al unei centrale este de aproximativ 10 litri, suficient de mare pentru a va asigura apa calda la dus, la chiuveta din bucatarie sau chiar si intr-o sursa proprie pe care sa o utilizati dupa bunul plac in timpul sezonului rece. Consideram ca o capacitate de pana la 30kW va fi suficienta pentru a incalzi pana la 4 camere si totodata sa beneficiati de un aport de apa calda menajera constant ridicat.

Daca preconizati ca nivelul de apa calda pe care il folositi este unul mai mare, puteti opta pentru un model de centrala cu boiler incorporat sau extern. Acestea au o capacitate de stocare mai mare si reusesc sa genereze un flux vizibil mai mare de apa calda. De regula, aceste centrale termice cu boiler adiacent sunt folosite in spatii publice sau in zonele in care consumul este unul ridicat.

Afisaj si panou de comanda

Cele mai bune centrale termice lansate in ultimul an vin la pachet cu afisaj de tip LED dar si un panou de comanda usor de folosit. Se recomanda un asemenea model datorita sistemului inteligent de implementare a comenzilor cat si datorita unitatii de calcul care seteaza mult mai corect parametri de functionare si va ofera informatii in timp real despre activitatea centralei cat si potentialele erori.

Recomandam panouri de comanda cu butoane cat mai usor de folosit si un display capabil sa preia informatiile tehnice si sa le afiseze in timp real. Veti stii care este temperatura apei calde, temperatura ambientala cat si consumul curent al centralei aflate in functionare.

Mai mult de atat, puteti seta diferite functii precum cea de mod economic sau pauze de functionare intre anumite intervale orare. Un alt atu al centralelor termice cu panou de comanda electronic si afisaj LED este ce de diagnosticare a problemelor de functionare. Pe display vor fi afisaje avertismente luminoase dar si erori in momentul in care componentele sunt defecte, alimentarea cu gaz nu este una regulata sau presiunea este sub limita.

Siguranta

Ariston Clas Premium Evo 24 comandaFunctionarea optima ofera si o siguranta deplina, in cartea tehnica fiind incadrata in randul paragrafului de “Siguranta in exploatare”. O centrala termica buna dispune de solutii de securitate optime pentru orice uz, masuri de siguranta care actioneaza la momentul oportun in vederea indepartarii oricarui potential risc.

Cele mai populare solutii de securitate montate pe centralele termice de generatie noua sunt senzorii de detectie(fum, gaz sau foc) dar si electrodul de ionizare. Acesta din urma este capabil sa distinga momentele in care exista o conexiune cu gaz la parametri normali sau cand presiunea a scazut sub valoarea minima admisa.

Evacuarea este un criteriu de selectie a unei centrale termice, siguranta acestei proceduri definind siguranta intregului ansamblu. Pe de alta parte, asigurati-va ca investiti intr-o centrala cu protectie anti inghet, nu putine fiind iernile in care temperaturile au scazut pana la valori de pana la 30 de grade sub limita inghetului. Din punctul nostru de vedere, cea mai buna centrala termica trebuie sa detina toate solutiile de protectie, acest aspect putand fi controlat destul de simplu – exista un marcaj CE ce este atasat tuturor modelelor care respecta criteriile si normele impuse de UE.

Alte mici detalii care te ajuta sa alegi cea mai buna centrala termica

Designul – Apreciat de cei mai multi dintre voi, designul unei centrale termice poate reprezenta si el un criteriu de achizitie. Sunt persoane mai pretentioase care tin cont de fiecare detaliu vizual – culoare, forma, dimensiune sau chiar pozitionarea panoului de comanda. Din acest punct de vedere, alegerea modelului va apartine in totalitate!

Evacuare – Daca ati ales o centrala termica de calitate care functioneaza pe gaz, luati in calcul doua posibilitati la nivelul evacuarii gazelor. Tirajul poate fi natural sau fortat, acesta din urma fiind recomandat indeosebi pentru cei care locuiesc intru-un bloc de locuinte si nu au posibilitatea de a monta un cos de fum, asa cum se solicita in cazul unei centrale termice cu tiraj natural.

Ventilatia – Ventilatia devine relevanta atunci cand centrala trebuie sa elibereze noxele dar si in timpul functionarii, ventilatorul avand si rol de racire. Daca veti cauta o centrala termica buna, veti remarca faptul ca ventilatorul a devenit un punct fix in arhitectura modelelor mai noi iar noi recomandam achizitionarea unui tip ventilat, va scuteste de bataile de cap vis-a-vis de supraincalzire sau chiar intoxicare.

Garantia – Durata de viata a unei centrale termice, in mod paradoxal, depaseste cu mult garantiile oferite de producatori sau de magazine. Cele mai bune centrale termice au garantii de pana la 5 ani, asta in conditiile in care durata lor de viata depaseste chiar si 10 ani. Se recomanda sa mizati pe un model cu garantie cat mai mare, in acest fel scutiti sume de bani importante in momentul defectarii unor piese din angrenajul centralei.

9 Ratingul total
Oferă-ne informații despre centrala ta termică!

Dacă ai acumulat suficiente informații încât poți să ne descrii centrala termică astfel încât să ne putem da seama dacă este sau nu un model ce merită a fi cumpărat, nu ezita să-ți exprimi opinia!

Performanță
9.5
Fiabilitate
9
Preț
8.5
Adaugă propriul review  |  Citește reviewuri și comentarii

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

10 Comentarii
Arată toate review-urile Cele mai apreciate Cel mai mare rating Cel mai mic rating Adaugă propriul review
 1. Răspunde
  Costy 30 martie 2017 la ora 11:34

  Salut
  Mă pregătesc sa echipez casa cu centrala și calorifere și am câteva întrebări.
  Ce părere aveți de centralele Viessmann , nu știu dacă fac o alegere buna și vreau păreri Vitodens 50-w 33kw
  Și deoarece am instalația pe cupru vreau sa știu ce calorifere pot adăuga, am înțeles că nu pot monta din aluminiu din cauza instalației pe cupru.

  • Răspunde
   ElectroClub 31 martie 2017 la ora 9:17

   Salut, Costy!

   Centralele termice Viessmann, inclusiv modelul propus de tine, sunt foarte practice si economice, multe dintre ele utilizeaza un minim de energie electrica raportata la o anumita cantitate de apa calda. Modelul propus de tine este unul care functioneaza pe baza de condensatie. Are o putere(si implicit un consum) ceva mai ridicat, in principiu destinat locuintelor cu suprafata medie sau extinsa, insa asta nu te retine din a o folosi si intr-o casa mica deoarece cei 33 KW reprezinta puterea maxima de functionare a centralei.

   Cat despre ultima intrebare, caloriferele de aluminiu pot fi utilizate alaturi de o instalatie pe cupru atata timp cat montajul este realizat corespunzator si cele doua elemente nu intra in contact direct, deoarece legatura dintre cupru si aluminiu ar putea forma un strat de oxid care sa manance in timp din structura caloriferului.
   Ai doua optiuni: fie faci in asa fel incat montajul sa fie facut corespunzator, fie mizezi pe calorifere din otel, insa trebuie sa stii inca de pe acum ca sunt mai scumpe.

 2. Răspunde
  Dan 17 februarie 2017 la ora 8:51

  Caut o centrala termica buna, cu o eficienta ridicata. Pana in acest moment oscilez intre un model Ariston si un model Buderus, insa diferentele nu prea le pot sesiza eu, nefiind specialist.

  Voi ce credeti? Care ar trebui sa fie cea mai buna centrala termica pentru un apartament cu 3 camere, avand o suprafata de aproximativ 70mp utili?

  Va multumesc

 3. Răspunde
  Costin Sundrea 30 ianuarie 2017 la ora 15:15

  Buna ziua. Sunt curios care sunt costurile la intretinere ale celor care detin o centrala termica. Vreau si eu sa fac o diferenta si sa stiu daca merita sa investesc intr o centrala termica sau nu. Mentionez ca eu locuiesc momentan intr un apartament doua camere la bloc fara izolatie.

   

  • Răspunde
   Ionel 1 februarie 2017 la ora 15:25

   Costin, cam cat platesti acum? Bine, depinde si de cati mebri sunt in familie. Si eu stau cu nevasta si cu copilu intr-un bloc vechi din Bucuresti la apartament de doua camere si de cand mi-am pus centrala termica am sarit de la 420 de lei pe luna la vreo 200 si ceva de lei. Eu zic ca intr-un an se simte diferenta.

   • Răspunde
    Costin Sundrea 2 februarie 2017 la ora 13:56

    Salut. Depinde si ce model de centrala termica folosesti. Eu am Motan MKDens 25 P, Tiraj fortat, 25 kW, Doua schimbatoare de caldura, Schimbator izotermic otel, Hidrobloc din plastic composit, Functie aerisire instalatie, Flowmetru, Afisaj LCD si m-a costat 3000 si ceva de lei cu tot cu montaj, ceea ce inseamna ca dupa calculele mele o sa imi amortizez cheltuiala in vreo 3 ani de acum inainte.

 4. Răspunde
  Adrian Georgescu 28 noiembrie 2016 la ora 11:07

  Am vazut reclama la centrala termica Ariston si m-am hotarat sa aflu mai multe despre ea, mai ales ca mie mi se stricase centrala si chiar trebuia sa imi cumpar una noua. A mea era destul de veche si nu mai facea fata. Durata ei de viata oricum era limitata.
  Inainte nu se faceau modele atat de bune ca acum, cu atatea functionalitati si caracteristici. Asa ca am decis ca acum sa imi iau una de calitate, care sa nu imi fac probleme dupa cativa ani. Nu m-am lasat pacalit de reclama; am mers la magazin, am citit despre ea, m-am interesat pe la rude si pe la prieteni; am vrut sa vad ce caracteristici ar trebui sa aiba cea mai buna centrala termica.
  Am aflat ca cea mai buna centrala termica este cea in condensare pentru ca da un randament de 110%. Aveam de ales intre centrale termice pe gaz, electrice si pe lemn sau paleti de ulei. M-a interesat in mod special si puterea ei pentru ca eu consider ca este un lucru extrem de important. Eu am destule camere, iar centrala trebuie sa aiba puterea de a le incalzi pe toate pentru ca nu vreau sa inghet de frig iarna. 

 5. Răspunde
  Cristea Mihai 25 noiembrie 2016 la ora 10:57

  Mi-am facut mici schimbari prin casa inainte de a incepe iarna, am inceput prin inlocuirea centralei termice cu una de la Ariston. Aveam una mai veche si deja se cunosteau anii sai de functionare in performanta.

  Modelul ales este unul cu condensare ce mi s-a parut destul de puternica. Este alimentata electric, are un panou de control modern si un debit de apa calda de vreo 10 litri pe minut.

  In ciuda faptului ca nu este voluminoasa, reuseste sa incalzeasca foarte bine si nu imi aduc aminte sa fi avut vreun moment in care sa fi fost dezamagit de banii investiti in achizitia sa.

  Tehnologia folosita este una moderna, inovatoare. Cred ca printre principalele atuuri ale acestui brand se numara in principal designul. Cand am intrat in magazin, eram pornit pe performanta, dar nu pot nega ca nu m-a atras si aspectul unora, printre care si cea pe care o am acum.

 6. Răspunde
  EXPERT MS 2 august 2016 la ora 6:45

  Cea mai fiabila marca centrale de perete vanduta in EUROPA si  ROMANIA  este VAILLANT.

  Cea mai buna centrala astazi, performanta/cost la pret sub 3000 ron, de la marca nr 1 in ITALIA: IMMERGAS  VICTRIX EXA 24/28 1 ERP – 24/28 kW

  Lasă un comentariu

  Ratingul tau total