Cea mai buna drona este un dispozitiv zburator ce poate fi controlat de la distanta si iti ofera o noua modalitate de a privi lumea inconjuratoare din perspective pe care nu ti le-ai fi putut imagina vreodata, permitandu-ti, de asemenea, sa imparti aceste amintiri prin intermediul fotografiilor sau a videoclipurilor.
Multe dintre dronele moderne pot avea o transmisie live a imaginii cu ajutorul careia poti explora si chiar concura cu alti posesori de drone chiar din postura de pilot a acesteia. Daca te-ai imaginat vreodata concurand intr-o cursa aeriana sau efectuand diferite cascadorii alaturi de alti detinatori ai unor drone cu camera video , sa devii un pilot de drona poate fi oportunitatea care te-ar aduce intr-un punct foarte apropiat de realizarea acestei experiente.
Pretul acestora variaza de la cateva sute de lei si poate ajunge si la valori de peste 1000 de lei. Cu toate acestea, cele mai bune drone nu sunt neaparat modelele mai scumpe. Cea mai buna drona pentru o anumita persoana este aceea care se apropie de nivelul de experienta in controlarea unor asemenea dispozitive, precum si scopul in care urmeaza a fi utilizata.
TOP 3 DRONE IN 2017
Cum aleg cea mai buna drona pentru mine?
Pretul
Pe masura ce pretul creste, dronele devin mult mai puternice si capabile sa transporte accesorii suplimentare, cum ar fi o camera care sa surprinda video care sa surprinda toate momentele din timpul zborului.
Adevaratele diferente de preturi ale unei drone se afla in tehnologia acesteia, mai precis in tipul de controller de zbor si a procesorului integrat. Aceste doua componente fac ca drona sa fie mai stabila si mai usor de manevrat, permitandu-i sa indeplineasca mai multe functii in aer. Pentru cea mai buna drona cu camera, costul va creste, de asemenea, in functie de calitatea video a camerei.
Tipul de drone
Clasificarea lor va determina gradul de performanta, insa distributia in categorii se va face in functie de experienta pe care utilizatorul trebuie sa o aiba pentru a putea manevra dispozitivul in conditii sigure.
Drone pentru incepatori
Pe langa faptul ca sunt reprezentate de modelele ieftine, cele mai bune drone pentru incepatori sunt mici si usoare, uneori suficient de usor de manevrat pentru a putea zbura in siguranta chiar si in interiorul locuintei. Marimea lor si tehnologia folosita le-ar ingreuna utilizarea in exterior, in special atunci cand este vant.
Modelele cu camera incorporata vor surprinde imagini sau videoclipuri de calitate slaba in comparatie cu modelele mai avansate. Totusi, cea mai buna drona pentru incepatori este dispozitivul ideal pentru a debuta in acest domeniu si prelua cunostintele de baza in zbor.
Drone intermediare
Se afla la urmatorul nivel de performanta. Modelele reprezentative sunt mai grele si mai mari si au fost concepute pentru a oferi un zbor mult mai stabil si mai usor in exterior. Avansarea lor tehnologica se vede si in randul capturilor video sau foto a celor ce dispun de o camera, reusind sa obtina videoclipuri de calitate HD sau chiar mai bine de atat. De asemenea, acestea sunt suficient de puternice si stabile pentru a fi echipate cu camere externe.
De cele mai multe ori, cea mai buna drona de acest tip este folosita pentru surprinderea unor imagini memorabile intr-o vacanta, pentru vizualizarea unui anumit loc(precum un monument sau chiar propria locuinta) sau exclusiv pentru divertisment.
Drone avansate
Costurile implicate de o astfel de drona sunt mult mai mari decat precedentele tipuri mentionate. Acestea sunt numite si quadcoptere, denumirea provenind de la numarul de rotoare folosite pentru zbor si stabilitate. De asemenea, putem intalni si modele cu 6 sau 8 rotoare care sa imbunatateasca capacitatea dispozitivului de a creste nivelul de zbor si de a transporta accesorii mai grele.


Camerele incluse in cea mai buna drona quadcopter pot realiza fotografii uimitoare si videoclipuri de o calitate Full HD sau mai buna de atat. Totusi, daca aceasta nu are o camera inclusa, ele pot fi echipate cu una externa, precum un stabilizator de imagine pentru obtinerea unei calitati foarte ridicate a imaginii surprinse.
Controllerele de zbor pot actiona asupra dronei prin conexiunea GPS, alaturi de o multitudine de alte functionalitati si programabilitate de tipul open-source, permitandu-ti sa controlati cea mai buna drona in aproape orice mod imaginabil, inclusiv prestabilirea unor rute de zbor.
Pentru fotografii profesionisti, aceste drone pun la dispozitie unghiuri de vizualizare si scene pe care nu le-ai fi putut accesa pana acum decat cu ajutorul unui elicopter.
Accesorii
Dronele care dispun de suficienta putere oferita de motorul si rotoarele sale pot fi echipate cu accesorii suplimentare. De obicei, putem sa gasim capacitatea de ridicare a fiecarui model in parte accesand informatiile puse la dispozitia utilizatorilor de catre producatori.
Cea mai buna drona este conceputa pentru a fi capabila sa suporte o camera externa si sa transporte cel putin un sfert de kilogram in plus fata de greutatea sa. Greutatea suplimentara ar trebui sa solicite mai multa putere motoarelor dronei tale si sa reduca timpul de zbor, la fel cum ar putea sa afecteze si stabilitatea dispozitivului in aer.
Camere de actiune
In general, daca vrei mai mult decat sa vezi dispozitivul in aer, cea mai buna drona trebuie sa fie capabila sa iti ofere din experienta ei in aer prin intermediul imaginilor; achizitia unui aparat cu o camera incorporata este cea mai usoara varianta; aceasta este deja atasata si e garantata compatibilitatea sa cu oricare componenta software si aplicatie de control pe care o instalezi pe telefon sau tableta.
Cu toate acestea, cumpararea propriei camere dupa achizitia dronei poate avea propriile avantaje. In primul rand, dispozitivul va fi mult mai ieftin decat unul cu o camera deja incorporata. Acestea pot sa ofere suporturi care sa fie compatibile cu camerele de actiune mai populare si mai performante de pe piata actuala. Absenta dispozitivului media va face ca drona ta sa fie foarte usoara si sa nu afecteze foarte mult durata de viata a bateriei sau timpul de zbor.
In plus, o camera de actiune separata poate fie o optiune mult mai versatila, deoarece o poti detasa si folosi in alte circumstante. Alegerea unui model profesional, precum o camera Ultra HD, ti-ar putea aduce diferite alte beneficii. Spre exemplu, poti imortaliza momentele preferate, pe care sa le afisezi mai apoi pe ecranul unui televizor 4k.
Gimbal / cardan
Acesta este un accesoriu optional care se ataseaza sub structura dronei tale si are rolul de a oferi camerei o platforma mai stabila si o arie de mobilitate mult mai mare si eficienta decat o camera montata direct in structura dronei. Gimbalul si camera vor lucra impreuna pentru ca materialul filmat sa nu aiba cadre cu miscari bruste atunci cand cele mai bune drone realizeaza diferite actiuni, precum miscari de inclinare, rasucire sau rotatie.
Dispozitivul folosit pentru controlul dronei va fi utilizat individual pentru a controla cardanul si camera, deci acestea doua vor ramane la acelasi nivel si se pot concentra pe o singura tinta chiar daca directia dronei este schimbata.
Chiar si dronele care nu au o camera inclusa pot dispune de un cardan pentru a te asigura ca dispozitivul este in totalitate compatibil cu camera pe care urmeaza sa o montezi. Atunci cand cumperi un gimbal separat, este indicat sa verifici daca acesta va fi functional atat pentru camera, cat si pentru drona.
Dispozitive de control
Se pot achizitiona dispozitive individuale de control care sa trimita comenzile tale catre aparatul de zbor. In functie de gradul de performanta al ambelor dispozitive, aceste dispozitive pot evalua factorii externi precum viteza vantului sau presiunea barometrica pentru a transforma comenzile in actiuni.
Configuratiile unui controller pot varia de la doua joystickuri care sa fie responsabile de altitudinea si directia dronei, la structuri complexe care sa controleze fiecare aspect in parte, inclusiv cele ce tin de camera.
Anumite drone mai moderne se pot conecta cu ajutorul unor modalitati de transmitere a datelor precum Wi-Fi sau GPS. Acestea se vor comporta ca un hotspot Wi-Fi, permitandu-i electronicului tau(telefon sau tableta) sa piloteze drona cu ajutorul unei aplicatii special concepute pentru asta.
Spre deosebire de elicopterele de tipul RC, aceste drone sunt concepute sa planeze si nu e nevoie sa accesezi anumite setari sau butoane pentru a mentine aparatul intr-o pozitie statica. Absenta acestei implicatii iti va oferi suficient timp pentru a controla camera mult mai usor. Daca drona este echipata cu un sistem GPS, o poti mentine in aceeasi pozitie, atat pe plan vertical cat si pe plan orizontal, indiferent de conditiile de vant.
Elice
Aproape orice utilizator de drona nu aterizeaza perfect de fiecare data. Fie ca e vorba de coliziunea cu un copac sau suprafata dura pe care aterizeaza, aceste neplaceri ocazionale reprezinta o parte inevitabila a zborului.
Totusi, nu avem de ce sa ne facem griji, deoarece cea mai buna drona este realizata in special pentru a rezista unor asemenea socuri mecanice, avand materiale de compozitie dure precum fibra de carbon sau spuma de polipropilena care reusesc sa protejeze chiar si cele mai sensibile componente, cum ar fi motorul sau emitatoarele. Partile care s-ar putea strica usor, precum elicele, sunt foarte ieftine si extrem de usor de inlocuit sau reparat.
Mecanisme software de zbor
Inainte de a scoate drona din cutie si a incepe iemdiat sesiunea de zbor, informati-va cu privire la detaliile minime de care aveti nevoie pentru ca zborul sa fie cat mai sigur posibil.
Cele mai multe dintre drone au o aplicatie specifica ce faciliteaza controlul dronei prin intermediul unui dispozitiv mobil. Pana sa incepeti zborul, actualizati partea de software a aplicatiei si cititi cu atentie instructiunile.
Conectare – dupa ce ai descarcat aplicatia necesara, poti conecta drona printr-o modalitate de transfer a datelor, precum Bluetooth sau Wi-Fi.
Aplicatii – aplicatia standard poate rula in acelasi timp cu altele realizate de diferiti creatori de programe pentru a ajuta la realizarea diferitelor altor sarcini. De exemplu, poti folosi o aplicatie care iti va permite sa utilizezi hartile locale pentru a crea diverse trasee si rute pentru cea mai buna drona. Acestea pot stabili chiar si anumite obiecte pe care camera dronei ar trebui sa puna accent in timpul filmarii sau fotografierii.
Functii de siguranta – aplicatiile pot avea functii care sa previna momentele de nefunctionare a dronei. Spre exemplu, exista o functie de aterizare automata sau de intoarcere automata a dronei ce va fi folosita in conditiile in care cea mai buna drona se apropie de zona limita a ariei de semnal sau atunci cand bateria sa este insuficienta.
Timpul de zbor
Variaza de la un model la altul si depinde, in general, de puterea dronei, de calitatea bateriei sale si de accesoriile utilizate. Cu cat drona este mai solicitata, cu atat bateria se va consuma mai rapid si aparatul va fi disponibil pentru o perioada mai scurta de timp. In general, cele mai bune drone pot permite functionarea pentru aproximativ 10 minute chiar si atunci cand le este atasata o camera de actiune.
Asigurati-va ca bateria tuturor elementelor(drona, camera si dispozitivul de control) este incarcata inainte de lansarea aparatului in aer.
Concluzie
Drona poate fi atat un aparat de divertisment, cat si unul utilizat in scop profesional. Poti obtine cele mai bune imagini dintr-o vacanta de care vrei sa iti aduci aminte sau sa imortalizezi momentele de la un eveniment special din viata ta. Marea majoritate a fotografiilor profesionisti a inceput sa foloseasca tehnologia de zbor pentru a oferi clientilor lor cadre ireale si aminitiri de neuitat.
Eu nici acum nu stiu de ce am primit o drona cadou. Nici macar nu sunt fotograf, iar eu calatorii extreme nu pre fac ca sa zici ca mama ia uite ce am filmat. Serios, nu stiu ce sa fac cu ea. Imi place, e intersanta, dar nha e gadget si pe ce barbat nu l-ar atrage asta. o sa o iau cu mine in excursii, poate cine stie, fac si eu mai multe vizualizari online pe facebook. App, este in regula sa folosesti dronele in orice zona? Adica, ma gandesc nu or exista anumite restrictii? Zic si eu.
Nae, din propria mea experienta iti spun ca exista chiar in manualul de utilizare anumite specificatii in ceea ce priveste zona de rulare. mai bine uita-te pe acolo ca sa te asiguri ca nu ramai fara ea. In afara am inteles ca trebuie sa te inregistrezi undeva ca detii o drona ca sa o lansezi in aer. Am inteles ca pentru o taxa ti se da si un numar, iar tu trebuie sa dai toate datele personale. Acum in Romania nu stiu ce sa zic. La noi totul este posibil desi nu m-as mira sa ma trzesc cu o amenda. functioneaza mai bine decat taxele impuse.
De ce mi-am luat eu drona? Pentru ca sunt fotograf si sunt pasionat de astfel de gadgeturi. Mi-am dorit un dispozitiv care sa ma ajute sa surprind lumea de la inaltime. Si nu va spun cate poze si filmulete interesante am reusit sa captez cu ea.
Ma bucur ca am cumparat o si chiar isi merita toti banii. Am dat in jur de 500 de lei pe ea, dar chiar le face pe toate. Zboara in intuneric, se roteste si face acrobatii si decoleaza free fall. Are stabilitate si o viteza foarte mare.
O controlez foarte simplu cu ajutorul telefonului, prin Bluetooth, astfel ca reusesc sa surprind cele mai frumoase imagini din zbor.
O recomand cu cea mai mare caldura pasionatilor de fotografii la inaltime.
In jur de 200 de lei am dat pe o drona, era ieftina. Pentru banii astia avea un design super fain, un quadcopter destul de mare, cu suport pentru atasat camera. Se putea roti in orice directie si o putea misca in orice directie pe plan orizontal fara a-si schimba unghiul de inclinare.
Sunt incepator, e prima drona si am invatat aceste mici informatii si functii din ghidul asta. La inceput mi se parea greu de controlat si prea rapida. Imi era frica sa o folosesc in spatii inchise deoarece credeam ca o s-o stric, dar nici afara nu ma incumetam. Pana la urma o mai porneam prin casa pana sa ma invat sa o controlez mai bine.
Are un sistem de iluminare si se vede foarte frumos cand o scot seara afara, in aer. S-a intamplat sa o folosesc in capatul unei strazi si sa vina o persoana la mine pentru ca nu stia ce e acel obiect iluminat care zboara. Daca vreti si voi modelul, Holy Stone HS170 ii este denumirea.
Am gasit o drona Syma de tip quadcopter la un pret foarte bun. Cred ca e cea mai buna alegere la banii pe care i-am dat pe ea. Am reusit sa surprind o fotografie din aer de la o distanta de aproximativ 80-100m fata de locul unde ma aflam eu. M-am orientat dupa o cladire care are vreo 30m inaltime, deci detaliile sunt aproximate.
Pentru moment, camera functioneaza foarte bine si ii pot schimba directia, drona se controleaza usor si nu am vazut niciun fel de intrerupere sau miscari foarte bruste in aer. Bateria tine cat de cat mult, adica am reusit sa fac cateva poze si sa filmez vreo 4 minute, in conditiile in care mi-a luat ceva sa o duc la inaltimea dorita.
Calitatea video a camerei incorporate este una HD. La ce preturi am vazut pentru majoritatea dronelor din magazine, asta chiar e perfecta pentru surprinderea unor imagini simple, ma distrez tare cu ea.