Cea mai buna lanterna – alegerea unei lanterne ieftine si bune

Putine sunt acele persoane care cauta sa aiba cea mai buna lanterna. Asta se intampla doar din cauza faptului ca, la prima vedere, lanterna pare un accesoriu banal si oricare dintre ele poate furniza suficienta lumina cat pentru a-ti lumina un drum.

De asemnea, si telefoanele moderne dispun acum de sisteme de iluminare si aplicatii pentru a le folosi in asa fel incat sa preia toate atributiile unei lanterne. Cu toate acestea, o lanterna buna iti poate aduce nenumarate avantaje fata de alte sisteme portabile menita sa produca lumina.

Ghidul de mai jos va va facilita informatiile de care aveti nevoie pentru a face diferenta intre tipurile de lanterne si a sti de ce unele pot fi considerate cele mai bune. Recomandarile pe care le oferim ii vor ajuta chiar si pe aceia care au deja o baza de cunostinte in domeniu sa fie la curent cu noile modele.

De la acele mici lanterne ce pot fi atasate la setul de chei si pana la acele modele 6D voluminoase si masive ce pot servi atat ca sursa de lumina, cat si ca obiect de autoaparare, iti vom orienta atentia spre acea lanterna de care ai nevoie.

Care sunt acele caracteristici care ar trebui sa ne intereseze in momentul in care cumparam o lanterna? Decizia va depinde in mare parte de scopul in care intentionam sa folosim dispozitivul. De asemenea, marimea si greutate sunt, da asemenea, factori importanti de luat in calcul.

Cum cumparam cea mai buna lanterna?

Tipuri de lanterne

Lanterna pentru uz general

In aceasta categorie intra acele modele compact, sau cel putin suficient de mic incat sa poata fi atasate unui set de chei. Factorul dimensional este unul dintre cele mai importante de luat in considerare.

Lanterna pentru frunte

lanterna frontalaSe ataseaza de fruntea utilizatorului, acoperind capul cu o banda. Sistemul de iluminare este indreptat in partea frontala. Sunt foarte des intalnite in randul alergatorilor, ciclistilor sau oricaror altor activitati in care ai nevoie de putina lumina fara a avea mainile ocupate. In situatia de fata ai nevoie de un model usor, cu posibilitatea de reincarcare a bateriei si o autonomie cat mai mare.

Lanterna pentru scop militar si tactic

Pot fi folosite uneori alaturi de o arma, sau se pot comporta insusi ele ca una. Sunt cunoscute ca fiind lanterne usoare, rezistente si durabile. Din moment ce trebuie sa fie cat mai rezistente impotriva socurilor, materialele folosite sunt cat mai calitative, deci si pretul lor tinde sa fie destul de mare.

Lanterna cu iluminare puternica

Daca ai nevoie de o raza suficient de luminoasa incat sa traverseze o distanta foarte mare, probabil cea mai importanta caracteristica este sursa de alimentare, urmata de tipul bateriei si autonomia sa.

Lanterna de vanatoare si supravietuire

Se poate intampla sa fii in situatia de a avea foarte mare nevoie de o lanterna pe care sa te poti baza oricand. Prin asta, ne referim la faptul ca trebuie sa avem un model  in care sa avem incredere ca bateria va dura atat cat ne este comunicat, dar si ca indeplineste alte criterii precum: rezistenta la apa sau semnalele avertizare.

Poti intalni lanterne special destinate acestui scop care sa functioneze in situatii de urgenta chiar si fara baterii, prin anumite actiuni efectuate de utilizator asupra dispozitivului.

Lanterna reincarcabila

Bateriile nu sunt deloc ieftine, iar daca folosesti foarte des lanterna si pe durate extinse, atunci cea mai buna lanterna led este cea care are baterii reincarcabile. Fie ca are baterii detasabile sau nu, alegerea ramane la latitudinea cumparatorului.

Functionalitati

Lumina produsa

lanterna luminaEste o caracteristica ce masoara nivelul de luminozitate al lanternei. Se masoara in lumeni si este strans legata de puterea de iluminare, insa depinde mult si de unghiul de lumina care este produsa.

Unele modele pot produce o lumina de doar cativa zeci de lumeni, suficienta pentru a putea avea vizibilitate incat sa poti sa descui o usa pe timp de noapte. Totusi, am testat modele care atingeau un numar de mai bine de 3000 de lumeni.

Intensitatea razei luminoase

Desi lumeni se ocupa cu masurarea luminii totale produse de lanterna, intensitatea ne va comunica punctul cel mai luminos produs de razele unei lanterne. Unitatea de masura in sistemul international este candela.

Distanta razei de lumina

Se masoara in metri si face referire la distanta maxima pe care o poate parcurge raza pana cand lumina sa va avea o intensitate similara cu lumina produsa de o luna plina pe suprafata pamantului atunci cand cerul este senin. Aceasta comparatie este facuta deoarce se considera a fi suficienta lumina in acel moment incat sa nu ai probleme de vizibilitate.

Durata de functionare

Se masoara in ore si determina autonomia bateriei unei lanterne. Mai exact, e vorba de durata de timp in care bateria ajunge la un procent mic din cel initial.

Rezistenta la socuri sau apa

O lanterna ar trebui sa functioneze la fel de bine chiar si atunci cand iti scapa din mana de la o distanta medie pe o suprafata dura. Spre exemplu, daca aceasta ia contact cu solul de la o distanta de 1 metru, structura sa ar trebui sa fie in totalitate lipsita de crapaturi, zgarieturi, elemente rupte sau alte astfel de probleme.

Sunt modele ce pot rezista la ploi mai putin sau mai mult intense sau chiar sub suprafata apei. De obicei, acestea sunt marcate cu anumite recomandari pentru a sti in ce circumstante le poti folosi in prezenta apei. Mai exact, iti va fi precizata adancimea maxima la care te poti scufunda cu cea mai buna lanterna led, cat si numarul de ore.

Tipul de bec

lanterna puternicaAproape fiecare lanterna din ziua de azi foloseste becuri de tip LED, deoarece se considera a fi cele mai bune din acest moment, raportandu-ne la consumul redus, fiabilitatea ridicata si durata extinsa de functionare.

Nu e exclus sa intalnim si modele care sa foloseasca tehnologii mai vechi, precum cea de incandescenta, insa acestea suntp utine la numar si garantat au o eficienta mai mica.

Control

Multe lanterne dispun de butoane pe care poti apasa sau le poti glisa pentru a aprinde sau a stinge lumina, precum si pentru controlul altor functii din dotarea dispozitivului. Anumite lanterne au un capat rotativ care fie permit reglarea modului in care lumina este dispersata, fie pot opri sau porni functionarea sa.

Accesorii

Rama

Este un element care acopera partea frontala a lanternei si protejeaza lentilele impotriva loviturilor. Uneori, rama poate fi rotita pentru a controla modul de distributie a luminii.

Partea frontala

Acel loc in care este pozitionat becul si in varful caruia se afla rama lanternei. Are rolul doar de a acoperi si proteja sursa de lumina.

Compartimentul pentru baterii

Locul in care sunt introduse bateriile lanternei. De obicei, accesarea acestui compartiment se face prin rasucirea partii inferioare a bateriei sau printr-o mica deschidere in partea laterala. Modelele cu baterii reincarcabile pot sa nu aiba un compartiment care poate fi deschis in vreun anume fel.

Becul

Cel situat in partea frontala a lanternei, este adesea unul de tip LED care este menit sa dureze cat mai mult, sa ofere o autonomie buna, un consum redus de energie si o intensitate luminoasa destul de mare. Din aceasta cauza, cea mai buna lanterna led este la mare cautare si se regaseste cel putin un model in majoritatea magazinelor de electronice.

Lentila

buton lanternaEste un geam sau un invelis de plastic situat in partea frontala a lanternei, deasupra becului. De obicei, el serveste fie ca invelis de protectie, dar in anumite cazuri are rolul de a redirectiona raza luminoase  in anumite directii.

Reflectorul

Un material aflat pe partea interioara a partii frontale, are rolul de a reflecta lumina produsa de bec in cat mai multe directii pentru a obtine cantitatea maxima posibila de lumina. In anumite cazuri, invartirea ramei poate muta becul mai in fata sau mai in spate, astfel schimbandu-se forma razei produse prin schimbarea directiei.

Buton de pornire si oprire

De obicei, cele mai multe lanterne folosesc butoane obisnuite pe care sa apesi pentru a pune sursa de lumina in functiune. Structura sa variaza de la o lanterna la alta. Unele au un singur buton, pe cand altele au un intreg panou de control pentru selectarea diferitelor functionalitati.

Sunt si lanterne cu butoane care permit glisarea lor in locul apasarii directe pentru efectuarea unei anumite comenzi

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

1 Comment
  1. Răspunde
    Pompiliu Dimitriu 2 februarie 2017 la ora 9:09

    Lanterna frontala din aluminiu a fost cea mai buna achizitie de Black Friday. Am prins-o la un pret bun, dar am vazut ca si acum are un pret foarte ok. E accesibila si e foarte buna.

    Are trei tipuri de luminozitate, astfel ca daca ai nevoie de lumina puternica, poti sa accesezi acea optiune, daca vrei medie sau intermitenta, la fel. Are o putere de 1ow si un timp de incarcare de 3 ore.

    O folosesc la pescuit, vanatoare si patrulare de rutina.

    Lasă un comentariu