Alege cea mai buna oala sub presiune – ghid de achizitie

cea mai buna oala sub presiuneAcum e posibil sa iti prepari mancarurile preferate intr-un timp mult mai scurt decat ti-ai fi imaginat. Gatirea cu cea mai buna oala sub presiune necesita utilizarea unei cantitati mai mici de lichide fata de cat ai fi fost nevoit sa folosesti cu un aragaz sau o plita obisnuita.

Temperaturi mult mai mari pot fi atinse folosind gatirea sub presiune, fiind si unul dintre motivele pentru care mancarurile sunt preparate mai rapid. Exista o sumedenie de modele pe piata actuala, iar gasirea celui corespunzator iti poate aduce multe avantaje si o performanta deosebita.

Cumparand o oala sub presiune buna poti face o investitie  atat in bani, cat si timpul pe care il petreci cautand modelul potrivit. Totusi, ambele vor fi rapid recuperate sub alta forma, mai exact cea a vietii sanatoase si a economiilor pe care le vei face in timp.

Cum alegem cea mai buna oala sub presiune?

Sunt destule motive sa ne dorim sa cumparam o oala sub presiune. Primul dintre ele este tocmai rapiditatea cu care gateste. Poti economisi mai bine de 60% din timpul de gatit, ceea ce inseamna ca un preparat ce ar fi durat o ora pentru ca toate ingredientele sa fie gata va dura acum cel mult 20-25 de minute.

Oala sub presiune Tefal Clipso P4260779, 6 l

Oala sub presiune Tefal Clipso P4260779, 6 l

De asemenea, alimentele gatite sub presiune sunt mult mai sanatoase fata de cele fierte intr-o oala obisnuita, prajite, coapte sau fripte. Ele isi pastreaza mare parte din nutrienti deoarece oala nu permite aburului si nutrientilor sa iasa in exterior si, in cel mai rau caz, acestia vor ajunge pe suprafata interioara a vasului.

In conditiile in care oala sub presiune are nevoie de 60% mai putin timp, e de la sine inteles ca si consumul de energie este tot cu atat mai mic. Chiar si cantitatea de apa pe care o utilizam in mod obisnuit acum este redusa.

Curatarea este si ea cat se poate de usoara. Gandindu-te ca oala este in permanenta acoperita de un capac si depunerile de mancare nu pot ajunge in niciun fel pe aragaz, tot ce ai de facut este sa cureti interiorul dupa ce o folosesti.

Tipuri de oale sub presiune – dupa modul de gatire

 

Oala sub presiune electrica

Aceste modele sunt perfecte pentru persoanele care nu vor sa se mai streseze cu reglarea temperaturii si alte inconveniente. Aparatul electric isi va seta automat temperatura si poti uita de ea pentru cateva zeci de minute.

Cea mai buna oala sub presiune electrica poate inlocui prezenta altor electrocasnice, precum un multicooker. Oricine ar vedea utilitatea unui astfel de aparat. Il recomandam in special studentilor sau elevilor ce locuiesc in camine private sau particulare. Din moment ce spatiul din camere nu este atat de favorabil utilizarii mai multor electrocasnice, o oala sub presiune poate face orice: de la a tine mancarea calda si pana a prepara orice aliment intr-un timp cat se poate de scurt.

Caracteristicile sale sunt, de asemenea, perfect atribuite cerintelor restaurantelor de succes. In principiu, comenzile sunt in numar cat mai mare iar clientii isi asteapta mancarea cat mai repede. Indicat este toate acele electrocasnice moderne pentru gatit, insa cat de mult te-ar costa sa le cumperi si cat spatiu ar ocupa in bucataria afacerii tale? De ce sa nu alegem o solutie mult mai ieftina si care sa imbine toate necesitatile tale intr-o singura structura metalica: cea mai buna oala sub presiune.

Persoanele in varsta se pot bucura de facilitatile oferite de acest dispozitiv. Acum nu mai e nevoie sa iti aduci aminte ca trebuie sa opresti alimentarea cu gaz dupa ce ai terminat de gatit sau sa depui prea mult efort.

 

Oala sub presiune pentru aragaz sau plita
Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestor tipuri de oale este chiar temperatura si viteza de gatire. Sunt recunoscute pentru faptul ca reusesc sa atinga temperaturi mai mari in comparatie cu modelele electrice. Astfel, mancarea se va gati mai repede din cauza presiunii ridicate.

Persoanele care pun pret pe fiabilitatea produsului mai presus de confort isi vor alege o oala sub presiune pentru aragaz. De ce? Pentru ca acestea nu au nicio componenta electrica ce s-ar putea defecta in timp, spre deosebire de modelele electrice. Astfel, daca un model ce functioneaza pe baza de electricitate poate rezista pentru cativa ani, cea mai buna oala sub presiune pentru aragaz sau plita va fi functionala pentru mult mai mult timp.

De asemenea, consumul acestor dispozitive este mai mic din moment ce temperaturile sunt mai ridicate si mancarea este preparata intr-un timp mai scurt. Consumul redus se mai datoreaza si faptului ca, in general, electrocasnicele ce sunt alimentate cu gaz sunt mai economice fata de cele electrice.

Tipuri de oale sub presiune – dupa materialul din care sunt confectionate

Oala sub presiune din aluminiu

oala sub presiune sitaSunt foarte multe oale din aluminiu in acest moment. Avantajul lor principal este pretul, fiind foarte accesibile oricarui cumparator. Aluminiul este, de asemenea, un metal cu proprietati termoconductibile foarte bune, exact ceea ce are nevoie o oala sub presiune.

Totusi, aliminiul este cunoscut ca fiind un metal foarte usor si putin fiabil. Din acest motiv, oalele sub presiune confectionate in totalitate din aluminiu tind sa fie mai putin durabile, iar structura sa este foarte probabil sa sufere modificari din cauza factorilor precum temperatura ridicata sau chiar contactul cu alte suprafete dure.

Oala sub presiune din inox

Ceva mai scumpe fata de precedentul tip, insa cred ca foarte multi dintre voi ati observat ca inoxul este un material utilizat in cele mai multe dintre electrocasnicele unei bucatarii moderne.

Costurile suplimentare ale unei oale sub presiune din inox sunt toate investite in rezistenta si durabilitatea produsului, deci s-ar putea sa nu ai mari probleme in ceea ce priveste longetivitatea sa.

In timp ce inoxul ar putea ramane ca nou chiar si dupa ce oala a fost folosita ani intregi, suprafata de aluminiu se poate pata si deteriora foarte repede. De asemenea, inoxul are atat proprietati termoconductibile, cat si termorezistente.

Metode de siguranta

oala sub presiune - capacAm ales sa fie una dintre primele caracteristici pe care le mentionam din cauza faptului ca oalele moderne sub presiune se remarca tocmai prin siguranta cu care pot fi folosite. Ele ofera o multitudine de mecanisme care sa-ti garanteze ca vei putea sa folosesti dispozitivul fara a avea vreun motiv de ingrijorare.

Mecanismele de siguranta pe care le are cea mai buna oala sub presiune actioneaza sub forma unui sir. In momentul in care apare o problema pe care o functionalitate nu a reusit sa o tina sub control, exista intotdeauna alta care sa-i ia locul.

  • capac inchizator – va tine oala sub presiune inchisa in permanenta chiar si atunci cand nu este alimentata la electricitate sau daca nu are presiune in interior;
  • valve de presiune – daca presiunea din interiorul oalei este mult prea mare, valva principala are rolul de a elibera cantitatea suplimentara; exista intotdeauna o valva secundara care sa faca acest lucru in cazul in care cea principala este blocata de un anumit factor;
  • oprire automata – oala sub presiune inteligenta are capabilitatea de a determina singura daca apare vreo problema in timpul gatitului, folosindu-se de sistemele de verificare a temperaturii din interiorul vasului; in momentul in care valoarea termica nu este una normala, oala sub presiune electrica se va opri automat;

Dimensiunea si volumul

Poate fi destul de dificil sa alegi cea mai buna oala sub presiune bazandu-te pe marimea sa deoarece aceasta nu reflecta in mod direct cantitatea de mancare pe care o poate stoca.

In principiu, trebuie sa alegi o oala nu foarte mare, ci atat de voluminoasa incat sa poti gati pentru intreaga familie si chiar in plus fara a fi nevoit sa o folosesti repetitiv. Pentru o singura masa, recomandam ca mancarea sa fie de cel mult 1 litru pentru fiecare membru al familiei.

Pentru o familie mai putin numeroasa, formata din cel mult 4 persoane, o oala sub presiune de 6-8 litri este mai mult decat suficienta. De ce e important sa alegeti o oala al carei volum sa fie potrivit? Deoarece si retetele care se prepara cu ajutorul sau depind de capacitatea sa de stocare, deoarece presiunea dintr-o oala mai voluminoasa va fi mai mica, ceea ce inseamna ca si temperatura va fi scazuta. Cel mai des este cautata o oala sub presiune de 9 litri, fiind ideala pentru o familie de 4 persoane.

Setari de presiune

oala sub presiune - functiiOrice oala ar trebui sa aiba cel putin doua setari de presiune destinate alimentelor mai mult sau mai putin pretentioase. Presiunea ridicata este adecvata gatirii corespunzatoare a carnii, legumelor sau alte alimente dure, pe cand cea scazuta este ideala pentru paste sau carne de peste.

Setarile pot fi schimbate de multe ori prin invartirea unui buton pozitionat pe capacul sau manerul oalei, fie prin rasucirea sa sau chiar printr-unul ce poate fi controlat doar prin atingerea sa.

 

Manerele

Atunci cand este plina cu mancare si lichide, o oala sub presiune poate deveni foarte grea  si foarte incinsa, de asemnea. In acest caz, e important sa alegi un model ale carui manere sa fie rezistente si mari. Ar trebui sa existe un maner in fiecare parte pentru a te sigura ca oala poate fi mutata usor si sigur.

In principiu, cele mai bune oale sub presiune au toate manere rezistente si ergonomice care sunt suficient de mari incat sa iti poti tine mainile in siguranta pe ele fara a sta cu grija ca ai putea atinge de suprafata incinsa a oalei.

 

Producatorul

Cateva dintre componentele oalei sub presiune se pot strica foarte usor si trebuiesc inlocuite. In principiu, singurele componente compatibile cu dispozitivul tau sunt doar cele care provin din randul aceluiasi producator si e mai bine sa ai certitudinea ca acele elemente sunt destinate modelului de oala pe care l-ai ales, fara a face improvizatii.

De aceea, iti recomandam sa alegi un producator cunoscut in industria producerii de oale sub presiune si, mai mult de atat, care sa aiba si un sediu cat mai apropiat de zona in care locuiesti pentru a fi sigur ca produsul, odata ajuns in garantie, se va intoarce in cel mai scurt timp posibil.

 

Materialul din interior

oala sub presiune - interiorAnumite oale sub presiune au interiorul confectionat din materiale de care nu se lipesc alimentele. Totusi, multe persoane care gatesc spun ca aceasta caracteristica nu este neaparat un avantaj al oalelor sub presiune.

Materialele de care nu se lipeste mancarea nu sunt foarte eficiente cand vine vorba de gatirea alimentelor sub presiune. De asemenea, si numarul de ustensile este limitat in cazul de fata.

Concluzie

Inca nu te-ai convins de eficienta unei oale sub presiune? Sa revizuim putin avantajele pe care ti le ofera: timp de gatire injumatatit, mancare mult mai sanatoasa, costuri de achizitie si intretinere mici, fiabilitate si durabilitate. Orice producator si-ar dori ca electrocasnicele sale sa poata fi descrise intr-o asemenea maniera.

Cateva dintre cele mai bune oale sub presiune pe care vi le recomandam:

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.
1 Comentariu
  1. Raspunde Ana 14 februarie 2017 la 18:13

    Ce oala sub presiune recomandati pentru un buget de 300-500 de lei?

Lasa un raspuns

Cauta