Candva numit card wireless, cel mai bun adaptor wireless este un dispozitiv cu ajutorul caruia un computer se poate conecta la internet prin semnal wireless. Multe laptopuri dispun de aceasta facilitate preinstalata, dar adaptoarele care se ataseaza la un computer prin intermediul unui port USB sunt, de asemenea, disponibile.
In general, adaptoarele sunt folosite pentru a adauga o conectivitate wireless unui computer sau pentru a imbunatati performanta acestei conexiuni pentru un laptop cu un card preinstalat. Atunci cand alegi un adaptor wireless bun, ia in considerare viteza, capacitatea de transmitere a datelor, tipul de conexiune si alte functionalitati importante inainte de a lua decizia finala.
Conexiunea wireless a evoluat sub diferite forme de-a lungul timpului. Inainte de a-si capata aceasta denumire, avea ca reprezentanti diferite elemente de transmisie, printre care pot fi mentionate si semnalele radio, zonele locale de conexiune sau benzile de comunicare.
Fiecare componenta functionala a adaptorului contribuie la cresterea in performanta in ceea ce priveste conexiunea la internet, care este nu doar singura sarcina la care este supus
dispozitivul, ci si unicul motiv pentru care il achizitionam.
TOP 3 ADAPTOARE WIRELESS IN 2017
Cum alegem cel mai bun adaptor wireless
Structura si design
Unele adaptoare wireless au o structura care intentioneaza sa se conecteze diferit la computer. E important sa stii care dispozitiv este compatibil cu electronicul tau, in asa fel incat cel mai bun adaptor wireless sa se poata conecta usor.
PCMCIA – cunoscut, de asemenea, sub denumirea de card bus, este introdus intr-un slot din interiorul unui computer care nu are o functie preinstalata ce poate sa permita acestuia sa se conecteze wireless, garantand aceasta facilitate. Adaptoarele wireless PCMCIA au o antena interna care nu este vizibila in mod special. Atunci cand este instalat in mod corespunzator, acesta se lipeste de partea inferioara a laptopului fara a genera vreun anume inconfort.
PCI – este un card care trebuie instalat intr-un computer. Acesta va functiona doar in conditiile in care electronicul are un slot de tipul PCI la care sa fie atasat. Cele mai multe dintre aceste carduri au o antena exterioara care se pliaza in slotul respectiv la fel cum un card SD intra intr-un cititor de carduri.
Mini-PCI – un adaptor mini de tipul PCI, este conceput pentru a fi utilizat de catre notebookuri. Se conecteaza intr-un slot de pe partea laterala a computerului si este complet la acelasi nivel cu baza inferioara a laptopului, deci va facilita in primul rand mobilitatea. Are o antena interna, deci nu ar aparea niciun fel de problema in momentul instalarii, proces care poate fi ceva mai complex pentru acest tip de adaptor si poate necesita asistenta din partea unui membru al echipei de suport tehnic.
Adaptor USB – se conecteaza la computer sau laptop prin oricare dintre porturile sale USB. Acestea sunt mult mai portabile si mai usor de instalat decat orice alt tip de adaptor. Sunt, de asemenea, foarte usor de mutat de la un electronic la altul. Acestea folosesc adesea tipuri de USB standard 1.1 cu rate de conexiuni de 802.11b, iar pentru USB 2.0 ratele de conexiune suporta standardul 802.11g.
Adaptor USB compact – la fel ca unul simplu, acestea sunt concepute in acelasi scop, diferenta facand-o faptul ca au dimensiuni foarte mici, folosind aceeasi tehnologie precum adaptoarele de tipul PCMCIA.
Viteza de internet
Viteza are la baza 4 standarde de functionare ale conexiunii wireless ce sunt adesea utilizate in cadrul acestor dispozitive. Acestea folosesc aceeasi tehnologie de baza, insa e important sa stim diferentele esentiale dintre ele.
- standard 802.11a – acestea functioneaza pe o distanta ceva mai mica, interfereaza mai putin cu alte dispozitive si nu trec foarte usor prin suprafete dure sau perete; sunt capabile sa realizeze transfer de date la o viteza de pana la 54 mbps, cu o frecventa de 5GHz;
- standard 802.11b – viteza de transfer nu este una foarte mare, insa este suficienta si se poate realiza pe distante mari; totusi, nici aceasta nu scapa de blocajul obiectelor din mediul ambiental;
- standard 802.11g – combina cele mai bune functionalitati ale precedentelor doua tehnologii pentru a imbunatati calitatea semnalului pe distante mari, cu o interferenta redusa;
- standard 802.11n – foloseste doua antene in loc de una pentru a permite transferul unei mari cantitati de informatii; este foarte rezistenta in ceea ce priveste contactul cu alte obiecte;
- standard 802.11ac – este standardul cu cea mai mare viteza de transfer de care poate dispune un detinator de adaptor wireless, reusind sa ajunga si la cote ale vitezei de pana la 866.7 mpbs;
Viteza de transfer a datelor, in mod teoretic, ar putea ajunge si la 1200 mbps pe secunda in conditiile in care vorbim despre un adaptor de tipul dual band, care poate sa foloseasca simultan ambele tipuri de frecvente(atat 2.4GHz, cat si 5GHz). Aceasta viteza variaza foarte mult in functie de obstacolele prin care trec undele wireless. Orice perete, zid, usa sau obiecte din aceasta gama ar putea micsora considerabil semnalul.
Viteza teoretica atribuita fiecarui dispozitiv wireless nu poate fi atinsa niciodata si depinde mult de mediul in care se afla.
Distanta
Un adaptor wireless USB care are antene mai mari de tipul dBi e un mai bun purtator de semnal wireless decat cele mici, cu antene incorporate. Totusi, sa ai un dispozitiv cu antene mai mari nu iti va garanta si un semnal mai bun la distante mari, pe cand alti factori pot contribui la acest lucru.
De exemplu, o antena dBi mai mare poate fi capabila sa primeasca semnalul de la departare, insa nu ar putea sa il transmita si inapoi cu aceeasi eficienta. Transmisia depinde si de numarul de watti pe care reuseste sa il emita.
Securitate
Exista trei protocoale de securitate comune pentru cel mai bun adaptor wireless, acelea fiind WEP, WPA si WPA2. Este important ca adaptorul wireless pe care l-ati ales sa foloseasca acelasi protocol de securitate precum punctul de acces de unde provine semnalul wireless.
Daca acestea nu folosesc acelasi protocol de securitate wireless, nu va fi capabil sa distribuie informatia iar semnalul de internet nu va fi functional.
- WEP (Wired Equivalent Privacy) – tinteste direct spre protectia datelor prin criptare; atat adaptorul wireless, cat si punctul de acces beneficiaza de trimiterea si receptia de informatii prin intermediul unei securitati bazate pe aceeasi parola; WEP este cea mai putin sofisticata metoda de securitate wireless, de aceea poate fi considerata ca fiind si cel mai usor de spart;
- WPA (Wi-Fi Protected Access) – nu doar ca foloseste criptarea pentru a proteja datele in timpul transferului, ci foloseste o parola automata de criptare care e mult mai greu de determinat;
- WPA2 – ocupa onorabila pozitie de cea mai sigura metoda de securitate de care se poate bucura cel mai bun adaptor wireless, reusind sa foloseasca standarde avansate de criptare care sa previna accesul neautorizat; aceasta metoda nu doar ca se regaseste in randul noilor dispozitive tehnologice, dar este folosita si pentru protejarea informatiilor considerate confidentiale si restrictionate;
Sfaturi de achizitie si utilizare
Atunci cand urmaresc sa achizitioneze cel mai bun adaptor wireless, utilizatorii ar trebui sa tina cont de faptul ca acesta va fi responsabil de cea mai mare parte din viteza internetului si sa ia in considerare si numarul de persoane care il vor accesa. Spre exemplu, daca utilizatorii vor dori ca dispozitivul care va distribui conexeliunea de internet sa permita unui numar mai mare de dispozitive din zona sa acceseze internetul, adaptorul trebuie sa se comporte exact ca un hotspot.
Daca utilizatorul vrea sa urmareasca filme sau sa ia parte la diferite jocuri online prin intermediul conexiunii, vor avea nevoie in mod evident de tehnologia 802.11n pentru a atinge viteze de descarcare care sa tina pasul cu actiunea. In scop profesional, un adaptor trebuie sa atinga cote maxime de securitate pentru a proteja documentele confidentiale si alte registre.
Concluzie
Un adaptor wireless este esential oricarui computer ce nu poate sa stabileasca o conexiune de acest tip. Din moment ce numarul de afaceri este intr-o continua crestere, in special localurile si restaurantele, acestea ofera o conexiune stabila de internet drept facilitate de care clientii se pot bucura. Un numar mare de persoane isi folosesc telefonul pentru a accesa internetul in timp ce sunt plecati, iar cel mai important lucru este acela de a intelege beneficiile sau limitarile pe care un anume adaptor le are fata de altul.
Am vrut conectare rapida la internet printr-un dispozitiv performant, care sa ma ajute sa imi fac cat mai bine treaba. Recunosc ca am vrut cel mai bun adaptor wireless, insa nu cred neaparat in aceste lucruri.
Sunt de acord insa ca exista sisteme si gadgeturi foarte bune si considera ca eu il detin pe unul dintre ele. Il am pe cel de la ASUS. L-am luat de pe EMAG.
Imi place ca mi-a imbunatatit conexiunea wireless si are o acoperire de 150 %. Asta inseamna ca este dotat cu un transmitator foarte puternic.
Ca sa nu mai spun ca are si un design foarte elegant, care este foarte usor de integrat in diverse spatii. Elimina zonele moarte si transmite rapid si continuu. De asta imi place atat de mult acest dispozitiv.
il recomand cu cea mai mare caldura pentru ca isi face treaba si este foarte performant. Chiar daca are un pret ceva mai ridicat, isi merita toti banii. Din punctul meu de vedere, nu puteam gasi un dispozitiv mai bun decat acesta.
Va sfatuiesc sa il cumparati cu incredere.
Ce m-a ajutat adaptorul meu wireless sa inteleg e faptul ca sunt multe lucruri care trebuiesc a fi compatibile pentru a functiona la capacitate maxima. Spre exemplu, eu aveam nevoie de o conexiune de 5gHz pentru ca cel de acum sa mearga bine.
Chiar nu stiam ce e in neregula pana sa fac un test de comparatie cu un adaptor mai vechi. Cel de acum e mai bun cat timp conexiunea este de 5gHz, pe cand celalalt merge mai bine pe 2.4gHz, desi e mai slab calitativ.
Nu va orientati doar spre cine stie ce performante promise de cel mai bun adaptor wireless, ci cautati si compatibilitate cat mai buna intre el si conexiunea la internet.
Folositi-va de acele teste online de viteza, achizitionati doua produse si pastrati-l pe cel care vi se pare mai bun.
Sunt femeie si nu ma prea pricep cand vine vorba despre un adaptor wireless, insa cu toate informatiile pe care am reusit sa le strang mi-am ales un aparat de la J-NET. Nimic prea sofisticat, insa destul de bun incat sa ma conectez la internet atunci cand vreau.
Ce mi-a placut cel mai mult la acest produs este faptul ca s-a instalat neasteptat de usor. Tot ceea ce a trebuit sa fac a fost sa il bag in priza, iar in secunda urmatoare conexiunea la net s-a activat imediat. Cat despre calitatea conexiunii, nu as putea sa imi doresc mai mult.
De asemenea, nu ocupa deloc mult spatiu si este foarte usor de manevrat. Ca o privire de ansamblu, acest adaptor wireless mi-a intampinat toate asteptarile.
Intre timp am inceput sa ma contrazic cu unul dintre amicii mei, care sustine ca un brand cunoscut este mult mai sigur si ca se indoieste ca adaptorul meu isi va mentine calitatea mult timp, ceea ce inseamna ca am dat banii degeaba. Insa, din ceea ce tot citesc pe internet, cred ca am toate motivele sa il contrazic.
Ne-am chinuit foarte mult sa gasim acele locatii izolate din locuinta noastra unde laptopul nostru umil de la Toshiba ar putea realiza o conexiune decenta cu un router wireless Linksys de 2.4GHz. In principiu, din cauza faptului ca exista foarte multe obiecte dintre router si laptop, asta face ca semnalul sa se piarda si sa conduca la deconectari de la internet.
Nu de mult timp am primit si inceput sa folosim un adaptor de la Edimax, unul USB. La scurt timp dupa prima utilizare am constatat ca avem o conexiune mult mai buna din aproape orice colt al casei. Chiar am fost si afara, pe la vreo 15-20 de metri de casa si inca aveam semnal complet. Locuinta noastra e situata chiar langa un lac artificial si mai stau adesea la pescuit, in timp ce sotia mea statea in casa si incerca sa se conecteze la internet. Acum cred ca nu va mai avea probleme cu asta, poate chiar sa vina sa stea pe langa mine si sa acceseze internetul din acea zona.
Ne-am asigurat in repetate randuri inainte ca nu e o problema de la conexiunea noastra. Am mers cu laptopul in diferite localuri cu wireless si chiar si acolo mergea greu.. stiam ca trebuie sa iau un adaptor.