In timpul unei ierni friguroase, putine lucruri sunt la fel de importante precum caldura din locuinta ta. O camera racoroasa nu este deloc una confortabila, deci ar trebui sa existe un anume dispozitiv care sa o mentina la o temperatura suficient de ridicata, in special in timpul noptilor, atunci cand acestea ating adesea cele mai mici valori.
Sunt destule dispozitive menite sa va aduca acest confort, insa cel mai bun convector electric foloseste un mecanism demn de aparatura moderna, fiind si printre cele mai populare printre electronicele care reusesc sa incalzeasca eficient o singura camera.
Inainte de a cumpara un convector electric de podea sau de perete, trebuie sa cunosti si iei in considerare informatiile de baza pentru a te decide daca acest tip de aparat de incalzire este adecvat necesitatilor tale.
Mai intai de toate, trebuie sa stabilim ce este un convector electric si cum functioneaza. In principiu, asa cum sugereaza si numele, mecanismul sau reuseste sa converteze aerul rece in aer cald. Acesta nu face decat sa il absoarba pe cel rece din inacpere si sa il directioneze catre un sistem de incalzire. Dupa ce temperatura sa a crescut, acesta este exteriorizat in camera. Acest ciclu se repeta pana cand aparatul este oprit, iar temperatura din camera va creste considerabil, deoarece aerul rece va fi convertit aproape in totalitate la un moment dat.
Cele mai multe dintre ele au un ventilator incorporat si sunt mai preferabile din cauza faptului ca distributia aerului cald se face mult mai rapid si mai uniform.
TOP 3 CONVECTOARE ELECTRICE IN 2017
Ce caracteristici are cel mai bun convector electric
Un convector electric se remarca prin putere si silentiozitate. Multe dintre ele chiar nu fac niciun zgomot, pe cand cele care au un ventilator incorporat pot face mici abateri de la aceasta preferinta. In comparatie cu alte sisteme de incalzire, nivelul de zgomot este cat se poate de redus, in special pentru ca este un dispozitiv destinat folosirii intr-o singura camera.
Tipuri de convectoare electrice
In functie de pozitionarea lor in camera, exista 3 tipuri principale de convectoare electrice:
- convector electric de podea – de obicei, acesta favorizeaza portabilitatea, putand fi mutat cu usurinta dintr-un loc in altul sau dintr-o camera in alta, eventual pus intr-un spatiu de depozitare in cazul in care nu va fi utilizat curand;
- convector electric de perete – poate fi mai eficient, cat si mai compact; chiar daca nu este mobil, structura sa presupune dimensiuni mai mici, mai ales prin absenta picoarelor de sustinere;
- convector electric mixt – exista modele ce pot fi mobile, dar si pozitionate pe perete; acestora le poate fi indeparat suportul din partea inferioara si pot fi atasate unuia de pe perete;
Puterea de functionare
Fiind un dispozitiv care este capabil sa incalzeasca o camera intreaga indiferent de suprafata sa, cel mai bun convector electric poate fi responsabil de o buna parte din factura la electricitate. Nu e o surpriza pentru detinatorii de locuinte mari sa faca investitii considerabile in sistemele de incalzire, insa daca ai camere de dimensiuni mici sau medii, ideal este sa alegi un dispozitiv suficient cat sa ridice temperatura camerei la o valoare care sa favorizeze confortul.
Nu e exclus sa alegem un convector electric in care sa fie incorporat un termostat, intrucat aparatul sa functioneze doar pana cand temperatura ajunge la un anumit nivel stabilit de utilizator.
Dimensiunea
Alegerea unei marimi potrivite pentru convectorul electric este importanta, din moment ce unul prea mare ar putea folosi prea multa electricitate si sa creasca inutil factura de curent, in timp ce un convector prea mic nu ar fi suficient de puternic pentru a furniza caldura necesara.
Atunci cand se alege dimensiunea, cumparatorul trebuie sa urmareasca in principal capacitatea de producere a caldurii. In medie, fiecare 100W de putere de incalzire sunt suficienti pentru a fi efectiv intr-un spatiu de 1 metru patrat. Daca cele mai bune convectoare electrice au si un ventilator, distributia aerului cald in spatiul respectiv va fi mult mai efectiva.
Functionalitati
Un convector electric modern vine cu cateva functii destul de utile. Printre cele ce pot fi observate usor de catre cumparator se numara:
- oscilarea – dispozitivul poate trece prin miscari de rotatie pentru distributia aerului in mai multe zone ale camerei prin schimbarea directiei;
- termostat – aparatul va functiona doar in conditiile in care temperatura camerei va fi mai mica decat valoarea setata pe termostat;
- filtrare sau umidificare a aerului – in momentul absortiei sau al expulsiei aerului rece, respectiv cald, cel mai bun convector electric poate filtra sau umidifica aerul din camera cu ajutorul unor proprietati speciale integrate de producator;
- comutator de siguranta – este o functie de prevenire a accidentelor menita sa preia cateva din sarcinile dispozitivului in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica si sa opreasca aparatul in diferite situatii;
timer (temporizator) – daca plecam de acasa si dintr-un oarecare motiv dorim sa lasam caldura pornita pentru cateva ore in plus, un convector electric cu timer poate functiona in continuare pentru o perioada de timp selectata de noi;
- trepte de incalzire – putem sa economisim energie electrica prin alegerea unui convector electric a carei putere poate fi setata cu ajutorul unor trepte de incalzire;
- anti-inghet – componentele anumitor modele sunt facute in asa fel incat sa nu inghete daca sunt tinute la temperaturi scazute, in special din cauza materialelor utilizate pentru confectionarea lor;
- protectie pentru supraincalzire – unele convertoare electrice pot opri functionarea automat atunci cand temperatura este atat de mare incat aparatul sa fie predispus la aparitia defectiunilor;
- telecomanda de control – temperatura, pornirea sau oprirea electronicului, aceste setari pot fi ajustate sau controlate de la distanta prin intermediul unei telecomenzi;
- panou de control – functiile reglabile detinute de cel mai bun convector electric pot fi accesate printr-un panou de control cu butoane active sau chiar tactile;
- afisaj digital – nivelul termic actual, temporizatorul si functionarea dispozitivului pot fi afisate pe un ecran digital plasat pe suprafata aparatului, de obicei langa panoul de control;
De ce sa cumperi un convector electric
Dintre toate sistemele de incalzire, convectorul electric pare a fi de departe cel mai bun pentru incalzirea unei singure camere spatioase, cel putin comparativ cu o aeroterma sau un radiator.
Mai mult de atat, acestea sunt mult mai sigure pentru locuinta, deoarece cantitatea de caldura produsa nu este asa de mare, iar elementul care genereaza caldura este situat in interior. In acest fel, in cazul in care aparatul cade, suprafata nu va lua contact cu sursa de caldura.
Capacitatea de recirculare a aerului favorizeaza incalzirea rapida si treptata a unei camere. Spre deosebire de celelalte dispozitive, acesta nu foloseste aerul cald pentru a-l suprapune peste cel rece, ci pe langa faptul ca expulzeaza caldura, absoarbe si temperaturile reci.
Un dezavantaj al electronicului este acela ca nu e foarte eficient in fata conditiilor de aer foarte rece, deoarece procesul de convertire a aerului va avea loc mult mai greu si e nevoie de mai multa putere. Pe langa asta, trebuie sa se acorde mare atentie ventilatorului. Acesta este responsabil pentru distributia caldurii, iar nefunctionarea sa va duce la mentinerea caldurii in interior si poate chiar topirea elementelor din plastic.
In ce conditii poti folosi un convector electric portabil
Cel mai bun convector electric portabil poate fi o sursa de caldura destinata unei anumite zone sau direct si este ideal pentru suplimentarea sistemului central de incalzire din locuinta ta. Acesta poate fi folosit in siguranta in camera unui varstnic, al unor copii mici sau chiar persoane bolnave sau cu o mobilitate limitata.
Un aparat caltitativ poate fi bun pentru acele ierni foarte friguroase in care vrei sa incalzesti mai bine anumite zone in timp ce faci diferite activitati. Spre exemplu, il poti directiona in zona picioarelor, unde se acumuleaza aerul rece, si sa beneficiezi de caldura necesara in timp ce stai pe canapea si te uiti la TV.
Daca ai o camera mica sau medie ca extindere, cel mai bun convector electric poate chiar sa fie unicul dispozitiv de incalzire, mai ales daca temperaturile geroase inca nu s-au stabilit afara. Din pricina portabilitatii, acestea pot fi usor mutate sau depozitate atunci cand nu este necesara prezenta lor in camera.
Concluzie
Un convector electric este ideal pentru incalzirea unei camere de dimensiuni medii sau mari, in conditiile in care temperatura din exterior nu este una chiar scazuta. De asemenea, acesta poate servi si ca aparat pentru suplimentarea caldurii generate de sistemul central de incalzire din locuinta ta, pentru accentuarea nivelului termic dintr-o anumita zona preferata a unei camere. Spre exemplu, intr-un dormitor spatios convectorul electric poate fi pozitionat in apropierea patului pentru a oferi mai multa caldura.
Iarna in camin nu e atat de usoara. Avem caldura cu portia si este destul de greu sa ne incalzim, mai ales cand afara sunt -20 de grade. In situatii de genul asta nu avem altceva de facut decat sa ne incalzim cu propriile aparate.
Iarna asta am pus bani cu colegii de camera si ne-am cumparat cel mai bun convector electric. De cand il avem, pur si simplu nu mai avem probleme cu frigul. Avem si cativa vecini care vin pe la noi seara pentru ca este mai cald.
Si chiar e cald, adica stau imbracat normal, cum stau si la mine acasa, in Tulcea. Are o putere foarte mare si nu am dat chiar asa de mult pe el. Sincer sa fiu, in momentul ala as fi dat toti banii pe el la ce frig imi era. Imi inghetau picioarele ziua.
Nu e foarte mare si nu ocupa mult spatiu si este si foarte elegant si se potriveste perfect cu design-ul camerei noastre, care a fost renovata de curand.
Chiar il recomand daca aveti de incalzit o camera ceva mai maricica. E foarte puternic si face fata cu brio temperaturilor scazute de afara.
Cand am plecat de acasa spre un magazin de electronice, am facut-o cu ideea de a cumpara cel mai bun convector electric bazandu-ma pe performanta sa. Ei bine, in magazin au inceput sa imi fure privirea modelele care mai decare mai moderne. Vazand ca au un design super fain, nimic obisnuit care sa semene cu un calorifer sau alt sistem de incalzire, m-am uitat doar la acele modele.
Dintre toate, Homeleader parea sa aibe cele mai frumos concepute convectoare electrice. Nici n-am stat pe ganduri, m-am uitat la cele ce imi placeau cum arata si apoi am consultat cateva detalii. Am vazut ce putere au si cam cat de bine pot sa incalzeasca, precum si consumul. Cat timp le-am considerat suficient de bune si capabile sa functioneze dupa un mod economic.
Chit ca erau si altele mai bune, pe mine ma interesa sa arate si bine. Acasa s-a comportat asa cum voiam, functiona bine, m-am convins la sfarsit de luna si de consum. Oricum nu e singurul din casa, il folosesc rar, cand am nevoie de mai multa caldura.