Cel mai bun cooler laptop – dispozitiv pentru racirea laptopului

Laptopurile sunt perfecte pentru a realiza orice sarcina, printre care si gamingul, editare de nivel inalt a elementelor de tip media sau activitati obisnuite. Electronicele au devenit din ce in ce mai puternice in ultimii ani, devenind cu atat mai compacte, mai subtiri si mai usor de purtat.

Jocurile si programele destinate tehnologiei moderne vor solicita laptopul atat din punct de vedere al performantelor, cat si functional, putand fi responsabile de incalzirile peste limita ale componentelor interne. Cel mai bun cooler laptop poate indeparta toate aceste probleme producand artificial cantitati de aer care sa raceasca componentele aflate in acea stare de supraincalzire.

Cele mai multe dintre coolerele pentru laptopuri indeplinesc aceasta sarcina cu ajutorul unor ventilatoare puternice care produc un flux constant de aer pentru sistemul tau, asigurandu-se ca ramane cagt mai rece posibil.

Desi racirea este in mod evident sarcina principala, cele mai bune coolere pentru laptop au functii suplimentare care pot face ca dispozitivul tau sa fie mai usor de folosit, precum ajustarea inaltimii, senzori de temperatura sau porturi USB.

TOP 3 COOLERE LAPTOP IN 2017

1. Cooler Laptop Cooler Master NotePal U2 PLUS, 17, Black


2. Cooler laptop A+ CIC6B, 15.6, USB, 6 ventilatoare, negru


3. Cooler laptop DeepCool N19, 14, Negru

Cum alegem cel mai bun cooler laptop?

Desi sunt accesorii simple, vin intr-o varietate de stiluri, forme si marimi, raportandu-se la functiile pe care le prioritizeaza sau la tipul de laptop caruia ii este adresat. Fie ca structura lor favorizeaza pozitionarea electronicului sau portabilitatea intregului ansamblu, nu e dificil sa gasesti cel mai bun cooler laptop pentru tine.

Cooler Laptop Deep Cool N2000 IV

Cooler Laptop Deep Cool N2000 IV

Performanta

functionare cooler laptopPrintre putinele si probabil cel mai important aspect al unui cooler pentru laptop este performanta sa, mai precis puterea cu care reuseste sa produca acea cantitate de aer. Ideea functionarii sale este una simpla, cu cat motorul ventilatoruljui este mai puternic, cu atat acesta va fi mai eficient si va produce mai mult aer.

Performanta difera de la un model la altul. Unitatea de masura care ne ajuta sa diferentiem calitatea produselor este CFM(sau cubic feet per minute), reprezentand volumul de aer produs intr-un minut.

Zgomot

Nivelul de zgomot este direct proportional cu performanta aparatului tau, ceea ce inseamna ca de indata ce dispunem de un cooler pentru laptop mai puternic, ar trebui sa ne asteptam si la mai multe sunete deranjante decat cele produse de precedentul dispozitiv detinut. Zgomotul te poate deranja din activitatile tale, fie ca vorbim de gaming sau lucru, nu vrem ca cele doua categorii de sunete sa se intersecteze una cu cealalta.

Producatorii s-au concentrat in mare parte pe eliminarea partiala a zgomotului viitoarelor produse de pe piata, astfel nu ar trebui sa avem retineri in a testa modelele mai puternice.

Design

design cooler laptopNu se rezuma foarte mult la aspectul laptopului tau. Incercam sa facem abstractie de aceasta caracteristica subiectiva si sa oferim informatii exclusiv referitoare la performanta coolerului. De aceea, e important sa luam in considerare, ca element de design,  in principal structura sa.

Daca laptopul va avea o pozitie fixa, precum un birou sau chiar va fi folosit in pat, are nevoie de un accesoriu obisnuit. Functia de schimbare a inaltimii este perfecta pentru utilizarea laptopului pe birou, pe cand inaltimea ridicata ar trebui sa fie presetata atunci cand il folosim in pat.

Chiar si cel mai bun cooler laptop de acest tip nu permite o atasare fixa de eletronic si astfel nu e foarte usor de purtat si folosit in timpul unei calatorii. Pentru asta au fost concepute modele speciale, fixe, care aproape ca fac parte din structura de baza a laptopului.

Fiabilitatea

Un cooler pentru laptop functioneaza cat timp electronicul este accesat. Gamingul este una dintre acele activitati carora li se acorda foarte mult timp, ceea ce inseamna ca aceste perioade lungi de functionare trebuiesc sustinute de un aparat de racire potrivit. Dar oare cat de multa durabilitate si rezistenta poate avea?

De obicei, asta nu se rezuma doar la gradul de solicitare, cat si la materialul din care este realizat. Cele mai rezistente sunt cele confectionate din plastic dur, armaturi de cauciuc si desea un panou din metal plasat pe partea superioara.

Functionalitati

ventilator cooler laptopRolul simplu pe care il are nu ii confera posibilitatea de a avea numeroase functionalitati, putine dintre ele aducand inovatie, mai degraba fiind utile in utilizarea mai usoara a coolerului.

Spre exemplu, din cauza numarului limitat, cel mai bun cooler laptop poate avea porturi USB suplimentare la care se pot conecta accesoriile laptopului(mouse, tastatura, boxe audio, etc.). E una din functionalitatile de care multe laptopuri dispun.

Coolerele pot avea un compartiment separat de tip sertar in interiorul caruia sa fie depozitat cablul USB atunci cand nu este folosit. In acest fel putem sa prevenim atat contactul cu el, cat si posibilitatea de a-l rupe. Cat timp acel compartiment nu aduce un plus de volum sau greutate coolerului, il vom considera un segment important.

Compatibilitate

Marea majoritate a coolerelor pentru laptop aduc garantia functionarii pe aproape orice model, insa prin asta ne referim doar la partea functionala. Important este ca ventilatorul sa fie pozitionat in partea in care sunt situate componentele afectate de supraincalzire.

Racirea componentelor sau a zonelor care nu au deja temperaturi scazute sau obisnuite poate genera chiar complicatii. In timpul in care fluxul de aer actioneaza fara impact asupra unor zone inactive, componentele esentiale se vor incalzi si vor slabi performanta laptopului.

Multi cumparatori tind sa afirme ca producatorii le-au pus la dispozitie modele ineficiente, insa realitatea arata ca dezinformarea ne poate aduce contra-cost un cooler laptop nepotrivit.

Sfaturi de achizitie si utilizare

ajustare inaltime cooler laptopIn punctul achizitiei, asigurati-va ca stiti foarte bine in ce conditii urmeaza sa folositi coolerul. Spre exemplu, e inutil si nerecomandat sa cumparati cel mai bun cooler laptop pentru gaming daca stiti ca veti utiliza electronicul doar pentru a naviga pe internet, fara a-l solicita foarte tare.

Totusi, daca jocurile reprezinta o mica pasiune practicata periodic, nu e exclus fie sa aveti atat un cooler puternic, cat si unul care sa produca un flux mai mic de aer.

Un avantaj pe care utilizatorii de coolere laptop il au este reprezentat de capabilitatea lor de a reduce nivelul de praf care se depune in interiorul laptopului, pe componentele sale. De ce? Coolerul se comporta ca o bariera sau un strat protector al electronicului. Mai ales in timpul functionarii sale, este aproape imposibil ca praful sa poata patrunda prin cooler catre componente.

Ventilatorul trebuie sa fie acoperit de o suprafata protectoare, precum o plasa prin care aerul sa poata trece, insa care sa se comporte ca un filtru pentru a opri impuritatile particulele mari de praf sa ajunga pe el. Aceasta suprafata trebuie sa fie structurata in asa fel incat laptopul sa nu alunece sau sa se miste foarte usor, mai ales ca foarte putine dintre ele au un sistem de prindere.

Concluzie

Coolerul pentru laptop este mai mult decat un accesoriu. Poate fi deja considerat un element esential. La fel cum telefonul nostru este acoperit de o husa protectoare pentru a i se prelungi durata de viata si a evita deteriorarea calitatii sale estetice si chiar functionale la fiecare contact cu o suprafata dura, la fel se comporta si un cooler fata de laptopul tau.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

7 Comentarii
  1. Răspunde
    Codrut Geambasu 23 martie 2017 la ora 15:15

    Eu consider ca simpla curatare sau vizita la centrul specializat nu este de ajuns. Atunci cand ai un laptop, care are deja cativa ani, trebuie neaparat sa iti cumperi un cooler pe care sa il folosesti, nu mereu, dar atunci cand iti soliciti mai tare dispozitivul.

    Avand in vedere ca nu sunt atat de scumpe, nu cred ca este o trragedie sau o gaura in buget daca iti cumperi un cooler care sa iti protejeze laptopul. Bineinteles, asta nu te scuteste de vizitele la service, pentru curatare si inlocuire pasta etc.

    Eu va recomand neaparat sa va cumparati si sa va luati unul cu mai multe ventilatoare. Va spun si de ce. In primul rand, are putere mai mare si in al doilea rand, in cazul in care un ventilator se strica, mai aveti cum sa il utilizati, fara probleme.

    Ganditi-va ce s-ar intampla daca va luati unul cu doua ventilatoare. Pai daca se strica unul, nu mai puteti sa folositi coolerul. De asta zic sa faceti o investitite inteligenta, pentru ca se poate, fara probleme.

    Dintre modelele prezentate de dumneavoastra, l-as alege clar pe cel cu 6 venilatoare. Asa cum am spus si mai devreme, sunt adeptul lucrurilor facute cu cap. Bineinteles, si pe acestea puteti sa le gasiti la preturi diferite, astfel ca, va recomand sa va orientati catre modelele mai ieftine pentru ca nu aveti de ce sa dati multi bani pe un produs, care oricum nu e facut sa reziste nu stiu cati ani.

  2. Răspunde
    Alex 25 ianuarie 2017 la ora 15:17

    Cand mi.am luat primul laptop comanda era dep e net si a zis sa iau si un cooler ca mi.era teama ca se va incalzi si credeam ca imi e de folos atunci. Doar 2 zile l.am folosit ca apoi mi se pare incomod… eu stateam in pat si era mai bine fara el.

    N.a durat mult timp si mi s.a stricat laptopul iar cei de la magazinul de unde l.am luat mi.au zis ca e de la supraincalzire.

    De.atunci desi mi.a fost reparat am folosit tot timpul cooler, doar cand il aveam dupa mine undeva nu il foloseam.

    Acum vreau sa imi iau altul dar nu stiu daca pot gasi ceva mai bun si mai confortabil. As fi ales si unul care sa se lipseaca de el si sa nu mai stau mereu sa l conectez.

    • Răspunde
      ElectroClub 25 ianuarie 2017 la ora 15:25

      Buna, Alex!
      Stim ca un cooler nu e chiar un accesoriu foarte confortabil si desi aduce cateva beneficii, multi nu il folosesc din cauza faptului ca este redus gradul de portabilitate si mobilitate.
      Totusi, macar atunci cand laptopul este solicitat foarte mult sau esti acasa iti recomandam sa incerci sa-l utilizezi.
      Cat despre ceea ce ne-ai cerut, avem un model care s-ar putea sa iti placa, dar sa te si ajute in activitatile tale zilnice: Cooler Laptop DeepCool DP-N9
      Vezi mai multe detalii « aici ».

      Toate cele bune,
      echipa Electroclub

  3. Răspunde
    Alin Petrache 17 ianuarie 2017 la ora 12:42

    Cand mi-am luat cooler ul eram disperat pur si simplu pentru ca nu stiam cum sa imi mai protejez laptop-ul pe care il cumparasem de doar cateva luni.

    Sunt genul de persoana care joaca foarte multe jocuri de strategie si le joc in retea si in felul asta laptopul este foarte solicitat. Va imaginati ca se incinge foarte repede si nu stiam ce cooler sa gasesc ca sa mi se potriveasca.

    Sunt pe piata o groaza de modele, insa eu il voiam pe cel mai bun. Zis si facut. Si asa am stat eu cateva luni buni sa cercetez piata pana am gasit ceea ce imi doream. E greu de spus, insa din punctul meu de vedere, acesta este cel mai bun cooler dintre toate.

    Are 6 ventilatoare si reuseste in felul acesta sa faca fata cu brio. Imi place si ca este foarte elegant si are un design foarte placut.

  4. Răspunde
    Mihai Stefanescu 3 ianuarie 2017 la ora 15:03

    Eu mi-am cumparat recent un laptop Acer, destul de scump si de sofisticat. Desi laptopul functioneaza impecabil si sunt foarte incantat de dotarile pe care le are, dupa cateva minute se incalzeste foarte foarte tare.

    Am monitorizat temperatura si ajunge si la 90 de grade. Mi se pare incredibil. M-am speriat cand am vazut prima oara cat de tare poate sa incinga. Asa ca mi-am pus toata speranta intr-un cooler. Am cumparat unul, dar sincer va spun ca nu se simte deloc diferenta.

    Incep sa ma ingrijorez si sa ma gandesc sa inapoiez un produs din doua, dar pe care? Fie coolerul este prea slab si trebuie inlocuit cu unul mai puternic, fie laptopul meu are o problema, in ciuda faptului ca este nou? Va rog sa ma ajutati cu o parere, inainte de a face inca o decizie proasta!

    Multumesc.

     

    • Răspunde
      ElectroClub 3 ianuarie 2017 la ora 15:16

      Buna, Mihai!

      Daca spui ca deja ai incercat sa folosesti un cooler pentru laptopul tau, inseamna ca problema este de fapt la aerisirea computerului. Faptul ca este nou si totusi intampini probleme ar trebui sa iti dea un indiciu ca probabil ceva nu este in regula.
      Cu toate acestea, laptopul supraincalzit este o problema majoritara. Cel mai sigur, felul in care este asamblat reprezinta problema principala la modelul tau de laptop. Spatiul de aerisire este foarte ingust si nu permite acestuia sa elimine caldura in mod eficient. Sfatul nostru este sa il returnezi si sa gasesti un model de laptop care sa aiba un design, ce corespunde acestui criteriu. Altfel, risti ca in curand sa ti se arda placa si investitia ta sa fie in zadar.
      Printre cele mai bune laptopuri, care sunt renumite pentru cat de bine isi mentin temperatura, sunt cele de la Toshiba sau Lenovo. Incearca sa te interesezi despre aceste detalii la reprezentantii din magazine. Cat despre cooler, acesta o sa iti fie cu siguranta de folos si pe viitor, deoarece te va ajuta sa preintampini astfel de probleme.
      Speram ca parerea noastra ti-a fost de folos si pentru orice nelamurire, nu ezita sa ne contactezi din nou.

      Toate cele bune,
      Echipa Electroclub.ro

  5. Răspunde
    Dan Andrei 20 decembrie 2016 la ora 10:34

    Pana de curand am avut un laptop Dell Latitude E6400 aparut undeva prin 2008. Se stingea incontinuu si imi aparea acea eroare „blue screen” ori de cate ori se incalzea prea tare. Imi luasem un cooler care era super prost, un Targus. La un moment dat chiar abandonasem ideea de a folosi un astfel de dispozitiv.

    In momentul de fata am altul(Cooler Master NotePal), il folosesc de cateva luni. De cand l-am vazut am stiut ca facusem o alegere gresita cumparandu-l pe celalalt.

    Nu ma interesa cum arata, desi nu ma plang de aspect, insa stiam ca pretul e mic si ca nu am nevoie de un cooler de gaming, ci unul cu care laptopul meu sa nu se incalzeasca doar cand navighez pe internet si pe vreo retea de socializare.

    Raceste bine, are porturi USB suplimentare si sunt sigur ca ma va tine foarte mult timp.

    Lasă un comentariu