Anumite locuinte au camere care favorizeaza ridicarea nivelului de umiditate peste limita maxima admisa pentru evitarea contactului cu diferite bacterii sau mucegai ce ar putea sa fie cauzele aparitiei unor probleme de sanatate sau alergii. Cel mai bun dezumidificator are rolul de a indeparta acel sentiment de aer umed si greu respirabil.
Procesul folosit de orice dezumidificator modern este unul simplu si usor de inteles: acesta utilizeaza un ventilator pentru a prelua aerul pe care il trece printr-o bobina de refrigerare. Umiditatea din aer, in urma racirii, va ajunge intr-un rezervor, pe cand aerul(lipsit de umezeala) va fi din nou distribuit in camera.
Nu toate modelele reusesc sa aiba acelasi grad de eficacitate, insa aproape toate, avand ca unica sarcina dezumidificarea camerei, sunt capabile sa reduca nivelul de apa din aer la acea valoare care sa nu corespunda celei favorabile aparitiei mucegaiului.
Nefiind un aparat foarte complex, atat in structura cat si in functii, sunt foarte putine caracteristicile care ne pot interesa in mod special in momentul in care vom alege cel mai bun dezumidificator.
TOP 3 DEZUMIDIFICATOR IN 2017
Cum stim care este cel mai bun dezumidificator?
Consumul energetic
Diferentele vor fi vizibile doar in conditiile in care ati detinut un model mai vechi de dezumidificator. Aproape orice produs recent aparut pe piata ar putea satisface fiecare client cand vine vorba de consumul de energie electrica. Cu siguranta investitia intr-unul nou va va aduce nu doar satisfactii, cat si costuri mai mici pentru factura de electricitate.
Consumul este estimat a fi de ordinul a catorva sute de W pe ora, crescand doar in functie de dimensiunea dispozitivului si de suprafata asupra careia este capabil sa actioneze.
Zgomotul
Printre singurele probleme pe care ti le poate aduce chiar si cel mai bun dezumidificator este cea legata de zgomotul produs. Aproape toate modelele au un grad destul de ridicat de zgomot, ajungand chiar si la 60 de decibeli pe o distanta de cativa metri.
Incearca sa folosesti dezumidificatorul doar in acea perioada a zilei in care nu accesezi foarte mult camera in care ai ales sa fie pozitionat, sau sa il pornesti atunci cand toate persoanele din locuinta sunt plecate.
Dimensiunea dispozitivului
Din nefericire, este direct proportionala cu eficienta sa. Cu cat aparatul este mai mare, cu atat umiditatea va fi indepartata mai rapid si mai eficient chiar si in zonele mai mult afectate. Spre exemplu, intr-un beci intotdeauna aerul este mai rece si mai umed, iar apa din aer nu este deloc o caracteristica benefica pentru mentinerea alimentelor intr-o stare buna.
Cel mai bun dezumidificator poate fi responsabil si de conservarea alimentelor pentru o mai buna perioada de timp.
Daca ai o camera mica sau medie ca spatiu, un dezumidificator de dimensiuni mari ar reusi sa absoarba apa din aer foarte repede, insa in acelasi ritm ar putea sa o faca si un model de capacitate medie, fara a mai fi nevoie sa repete ciclurile de functionare cu aceeasi frecventa si sa suporti consumul energetic suplimentar.
Sfaturi de utilizare
Daca avem in dotare un dezumidificator, asta nu inseamna ca nu putem sa abordam si cateva metode de prevenire a aparitiei umiditatii in aerul din locuinta noastra. De cele mai multe ori problema apare cand camera nu este foarte bine izolata sau exista spatii prin care aerul umed din exterior patrunde foarte usor in interior.
Daca avem posibilitatea, putem urma o structura a locuintei si a acoperisului in asa fel incat apa colectata in urma unei ploi sa fie la o distanta considerabila fata de locuinta. Cu cat orice sursa de umiditate este mai departata de locuinta, cu atat mai rara va fi nevoia de a porni cel mai bun dezumidificator.
Tipuri de dezumidificatoare in functie de capacitate
Cum altfel poti alege un dispozitiv bun daca nu dupa nivelul de umiditate din locuinta ta, precum si dupa volumul pe care l-ar putea ocupa.
- dezumidificator cu capacitate mica – in mod normal, acesta este capabil sa absoarba intre 12 si 18 litri de apa pe zi si sunt recomandate pentru a fi utilizate in camere mici, obisnuite;
- dezumidificator cu capacitate medie – poate retine o cantitate de 20-25 de litri de apa; desi acestea pot costa la fel de mult precum unul de capacitate mare, nu va lasati influentati de pret, mai ales daca nu aveti nevoie de mai mult decat un aparat mediu; costurile ulterioare sunt cu mult mai mici;
- dezumidificator cu capacitate mare – aparate special concepute pentru spatiile cu adevarat umede, precum un beci sau o camera in care apar des probleme cu aerul umed din cauza pozitionarii sau chiar a climatului; capacitatea sa de absortie de pana la 35 de litri ar putea fi mai mult decat suficienta;
- dezumidificator pentru intreaga locuinta – sunt capabile sa dezumidifice o intreaga locuinta si sunt disponibile chiar si in variante portabile; in ciuda faptului ca sunt scumpe si mai putin economice, pe timp de vara pot chiar sa inlocuiasca un aer conditionat, oferind un aer rece si lipsit de umezeala;
Efectele umiditatii din locuinta ta
Prea multa umiditate nu doar ca face ca aerul din camera sa fie umed si inconfortabil. Mucegaiul este una din putinele efecte. Peretii afectati vor fi, de asemenea, un mediu ideal pentru depunerea diferitelor tipuri de bacterii. Acest mic circuit poate conduce la aparitia problemelor de sanatate. Un aer rece si plin de apa nu constituie un avantaj pentru organismul uman.
Daca sfaturile nu sunt suficient de convingatoare, testati cel mai bun dezumidificator intr-una din camere si veti observa diferente majore chiar dupa cateva zile. Absenta aparatului poate fi unul dintre raspunsurile care sa clarifice motivul pentru care racim foarte des sau incep a se dezvolta anumite alergii.
Functionalitati
Cateva caracteristici intalnite la anumite produse te ajuta sa folosesti dezumidificatorul mai usor si mai eficient. Asadar, nu e exclus sa cauti modelul care sa aiba cat mai multe dintre functiile pe care urmeaza sa ti le prezentam:
- umidistat sau higrostat – un monitor care ofera informatii despre nivelul de umiditate a aerului; se comporta exact ca un termostat in cazul generatoarelor de caldura; in loc sa pornesti si opresti manual aparatul, mai bine lasa aceasta sarcina pe seama umidistatului; acesta va sti cand este momentul potrivit pentru a functiona;
- control al inghetului – este o tehnologie care previne inghetarea apa ce trece prin bobinele de refrigerare; acesta va folosi o temperatura cu cateva grade mai mare decat cea minima de inghet;
timer (temporizator) – iti permite sa alegi timpul in care cel mai bun dezumidificator sa porneasca automat dupa o anumita perioada de timp, lucru care te poate ajuta sa economisesti mai multa electricitate;
- roti pentru mobilitate – mai ales daca e vorba de un aparat portabil, cu ajutorul rotilor poti muta dispozitivul singur, fara a fi nevoie sa il ridici si sa depui efort pentru a-l putea folosi in alta camera;
- functie de scurgere – daca doresti sa iei cat mai putin contact cu dezumidificatorul tau, poti renunta si la necesitatea de a goli rezervorul ori de cate ori se umple prin conectarea acestuia la un sistem de scurgere fie intr-un accesoriu separat, fie intr-un loc selectat de tine;
- spatiu intern de depozitare a cablurilor – elementele de conexiune la electricitate pot fi voluminoase si destul de lungi; daca aparatul va fi pozitionat aproape de sursa de curent, cablul ar putea fi nu doar prea vizibil, ci si un inconvenient; cel mai bun dezumidificator poate folosi o tehnologie pentru depozitarea cablului similara cu cea intalnita in aspiratoare; mai precis, poti alege lungimea cablului in functie de cat ai nevoie;
Concluzie
Dezumidificatorul nu este un electronic menit sa te ajute in anumite sarcini sau sa iti creeze un oarecare confort, ci mai degraba unul care sa aiba un impact puternic asupra sanatatii familiei tale si care sa iti mentina locuinta intr-o stare buna, atat estetic, cat si functional, prin absenta mucegaiului si a bacteriilor ce gasesc aerul umed ca fiind un mediu favorabil dezvoltarii lor.
Eu pur si simplu nu mai puteam suporta mirosul ala de umiditate. Simteam tot timpul ca am nevoie de aer si ca imi este destul de greu sa respir. Nu am probleme de respiratie, insa pur si simplu simteam ca nu mai am aer cateodata.
De aceea, m-am hotarat sa imi achizitionez un dezumidificator. Multi mi-au spus ca e un moft si ca eu nu am nevoi de asa ceva, insa le-am dovedit contrariul. Le-am demonstrat ca nu este deloc asa.
Nu consuma foarte multa energie si nici nu face un zgomot prea mare. Are o dimensiune cat de cat ok, adica nu pot sa ma plang ca ocupa foarte mult spatiu, plus ca e destul de finut, astfel ca reusesc sa il integrez perfect cu design-ul camerei mele.
De cand mi-am achizitionat acest dispozitiv chiar nu mai am probleme. Sotul meu spune ca e doar in capul meu, dar va spun ca nu este asa si ca merita incercat. Mie chiar mi se pare ca se simte o diferenta considerabila.
Un umidificator mic de la Eva Dry… e suficient de bun pentru o camera. Cand spun mic luati-ma in serios. Am dat cateva zeci de lei pe el si merge perfect. Are un indicator pentru umezeala, arata bine si il pot pune oriunde in camera.
E sigur pentru a fi folosit in camera copiilor sau intr-o camera in care ai un animal de companie. Se incarca foarte usor. Dezavantajul sau este ca nu are prea multe functii. Daca avea un umidistat era perfect. Cred ca voi lua unul tot de la ei cat mai curand, mai scump si care sa aiba mai multe setari. In momentul de fata tot trebuie sa il verific frecvent. Vreau ceva care sa stie sa faca totul singur, doar sa il golesc atunci cand e nevoie.
Dezumidificatoarele functioneaza bine in general. Diferentele nu sunt observabile, dar sunt notabile, mai ales in camerele sau locurile care au cu adevarat mari probleme cu umezeala din aer.
E mai usor sa vezi cat te ajuta atunci cand indepartezi vasul in care a fost colectata apa si vezi cam cat de mult lichid ai fi putut inspira odata cu aerul daca nu ai fi avut un dezumidificator. Totusi, de obicei se cumpara pentru subsol unul, in spatiile unde depozitezi diferite alimente, fructe sau cine stie ce altceva. E evident ca acestea nu trebuie sa ia contact cu apa sau aerul, deci macar sa scapam cumva de unul dintre ele. La mine la subsol, cel putin, e o umiditate foarte mare, de vreo 50-60%. Se umple destul de repede acel vas.