Simplu spus, un ebook reader obisnuit este un dispozitiv portabil al carui scop este acela de a afisa versiunea digitala a unei carti printate, de obicei pe un ecran de dimensiuni cuprinse intre 5 si 10 inch. Simpla tehnologie implica mai putine componente interne, ceea ce face ca cel mai bun ebook reader sa fie foarte usor si portabil.
Multe dintre aceste dispozitive pot sa ofere in calitate de capabilitati secundare si afisarea unui ziar sau a unei reviste electronice. Afisajul esteu nul alb negru, ceea ce face ca bateria sa aiba o durata decenta de viata, pe cand altele dispun de un ecran LCD ce are abilitatea de a reproduce culorile.
Printre tehnologiile utilizate se numara si E Ink care functioneaza pe baza luminii ambientale care se reflecta pentru a ilumina ecranul. Asta le ofera o buna longetivitate a bateriei, fiind capabila sa dureze cat pentru a citi mii de pagini sau pentru a tine aparatul saptamani intregi in modul stand-by.
Pe langa citit, nu e o noutate sa intalnesti si alte capabilitati intr-un ebook reader, printre care si music playere incorporate. Sunt destui cititori care fie alterneaza, fie asculta muzica simultan, in timpul cititului.
Dispozitivele de tip ebook reader pot fi inlocuite cu aplicatii de acelasi fel disponibile pe smartphone-uri, tablete sau computere. Desi poti inlocui acest aparat electronic cu telefonul pe care oricum il folosesti zilnic, ecranele acestora sunt mai putin adecvate cititului precum cel pe care il are cel mai bun ebook reader. Intreaga lor baterie este folosita exclusiv pentru citit.
TOP 3 EBOOK READERE IN 2017
Cum stim care este cel mai bun ebook reader?
Pret
In mod cert un ebook reader este mai ieftin decat cartile printate. In general, preturile pot sa porneasca de la cateva sute de lei. Exista carti ale caror pret poate reprezenta o buna parte din achizitia unui dispozitiv electronic. Cartile digitale sunt mult mai ieftine, insa mai important de atat, in ceea ce priveste costurile, este faptul ca periodic sunt puse la dispozitie cateva produse gratis sau la preturi infime.
Alegerea ebookurilor a devenit in ultima perioada din ce in ce mai extinsa si a acaparat rapid buna parte din pasionatii de lectura. Nu orice carte este disponibila in varianta digitala, iar lansarea dureaza adesea ceva mai mult.
Tipuri de continut
Pe cel mai bun ebook reader poti sa citesti mai mult decat carti digitale. In functie de producator si de compatibilitatea dispozitivului tau, ziarele si revistele pot fi la indemana oricarui utilizator. De obicei, accesarea acestor surse de informare se face gratuit, prin achizitia individuala a unui numar de revista sau prin abonare la serviciile lor.
Dimensiunea ecranului
Variaza in intervalul 5-10 inch, reprezentand lungimea diagonalei dispozitivului. Multi dintre noi fiind deja familiarizati cu dimensiunea unei tablete, spre exemplu, stim cum ar trebui sa arate si cel mai bun ebook reader in aceasta privinta. Un ecran de 6 sau 7 inch ar putea oferi un echilibru perfect intre marime, pret si calitate. Dispozitivul va fi usor si suficient de mic incat sa il poti pune intr-o geanta.
Tipul de ecran
Cele mai multe dintre ecranele E Ink sunt monocromatice, oferind o durata de viata indelungata a bateriei si o rezistenta buna impotriva luminii puternice. Pentru cititul pe timp de noapte poti cumpara un sistem de iluminare a cartii care se conecteaza direct la ebook readerul tau. Va functiona pe baza de baterii sau va utiliza energia pusa la dispozitie de ebook reader.
Modelele mai vechi puteau fi controlate cu ajutorul butoanelor, insa evolutia tehnologica a adus implementarea ecranelor tactile, sau touchscreen, pentru intoarcerea paginilor si alegerea tipului de continut dorit.
Performanta
Ereaderele se diferentiaza prin claritatea continutului de tip text pe care il afiseaza, mai precis prin contrastul dintre fundalul ecranului si acel text, ambele fiind importante pentru lizibilitatea. Mai mult de atat, pe unele modele poate dura mai mult timp pentru a se efectua o intoarcere completa a unei pagini.
Performanta se mai cunoaste si atunci cand vrei sa repornesti cel mai bun ebook reader sau in momentul in care este scos din modul de stand-by. Poate fi vorba de cateva secunde sau chiar minute, rapotandu-ne la modelul si performantele specifice.
Calitatea functionala(cuprinzand performanta si tipul de ecran) a aparatului este direct proportionala cu viteza cu care bateria se consuma, deci alege cu atentie aceste caracteristici daca iti doresti sa folosesti cat mai rar acumulatorul.
Versatilitate
Recomandam sa luati in calcul in special dispozitivele care sunt compatibile cu un numar cat mai mare de ebooks din care puteti alege. Pentru cartile digitale destinate altor modele de ereadere se poate face o schimbare a formatului, insa de ce sa nu avem noi acel electronic care sa dispuna de cat mai multe facilitati.
Un ebook reader se poate comporta si ca un MP3 Player sau o rama foto digitala. Ca factor al versatilitatii poate fi considerata si aptitudinea anumitor electronice de a reda continutul text in varianta audio pentru persoanele care au probleme cu vizibilitatea sau au o memorie auditiva mult mai buna.
Conectivitatea
O conexiune wireless 3G ofera o flexibilitate foarte buna pentru obtinerea continutului pentru cel mai bun ebook reader, insa cele cu conectivitate Wi-Fi-only pot costa mai putin. Desi un ereader care trebuie sa se conecteze la un computer este mai putin convenabil pentru utilizare, pretul lor este cel mai mic de pe piata.
Va trebui sa alegi intre convenienta si costuri. Nu te astepta sa folosesti retelele 3G sau Wi-Fi pentru orice altceva in afara de descarcarea continutului pentru ebook readerul tau. Rareori poti sa intalnesti modele cu propriile browsere de navigare preinstalate, insa continutul disponibil este destul de limitat.
Branduri
Cel putin in Romania sunt foarte putine branduri care produc si importa produse de tip ebook reader, insa unele dintre ele sunt chiar foarte populare si folosite de multi oameni. Printre acestea, de departe cele mai cunoscute sunt produsele Kindle. Variantele disponibile nu sunt numeroase, insa au cateva modele cunoscute care sunt foarte solicitate in magazine, multi cumparatori intrebandu-se destul de des care este cel mai bun ebook reader Kindle.
Pocketbook sau Booken sunt alte doua branduri cunoscute pe care ati putea sa le aveti sub observare in momentul in care va decideti care este cel mai bun ebook reader.
Sfaturi de achizitie si utilizare
Un ebook reader este mult mai subtire si mai usor decat o singura carte normala si poate stoca sute de titluri, solicitand doar marirea memoriei virtuale pentru a fi capabil sa retina mai mult continut. Cumpararea unui ereader e una dintre cele mai inspirate decizii pe care un cititor inrait o poate lua.
Achizitia unui singur volum de carti ar putea costa la fel de mult precum un dispozitiv nou, iar variantele printate cu greu pot fi numite portabile.
Si persoanele cu deficiente de vedere pot beneficia de facilitatile aduse de cel mai bun ebook reader. Fontul folosit pentru scrierea continutului poate fi marit si cateva modele permit chiar si schimbarea stilului acestuia. Anumite aparate ale brandului Kinder au acea functie de redare audio a informatiilor, folosind o voce mecanica.
Concluzie
Ebook readerul are un grad de utilitate foarte ridicat in randul dispozitivelor electronice. Toti pasionatii de lectura si-au dorit la un moment dat sa poata citi fara a fi nevoiti sa rasfoiasca fiecare pagina sau sa transporte carti foarte grele in propria geanta pentru a le mai aborda din cand in cand intr-un parc, mijloc de transport in comun sau oriunde altundeva.
Niciodata nu am suportat oamenii care citesc in metrou. Ii stiti cu siguranta. Soarecii de biblioteca, ce poarta cartile dupa ei prin aglomeratia capitalei si tin mortis sa citeasca, chiar si atunci cand nu ai loc sa arunci un ac. Asta ma deranjeaza. In rest nu am o problema cu cei care fac asta in metrou.
Eu am optat pentru o varianta mai simpla, mai sigura si mai eficienta, mai exact un ebook reader performant, care ma ajuta sa fiu la curent cu tot ce ma intereseaza si sa nu deranjez cu nimic. Este destul de incomod in metrou, insa este foarte bun in orice alta situatie.
Imi place ca isi adapteaza luminozitatea la privirea mea si ca nu imi incetoseaza ochii. Recomand un ebook reader in loc de cartea normala. Imi place sa citesc si incurajez cititul, insa suntem in era tehnologiei, acolo unde totul se intampla conectat.
Eu tot nu am inteles ce format anume pot sa citesc de pe un e-book reader. Vreau sa imi cumpar unul, insa tot aud ca majoritatea pachetelor de carti sunt foarte scumpe si ca nu merita investitia. Altii spun ca sunt super incantati si ca ii ajuta foarte mult, asa incat chiar nu stiu ce sa mai cred. ma puteti lamuri, va rog?
Buna, Cornelia!
Parerea noastra este ca o carte electronica merita investitia, deoarece reprezinta un format care se va pastra mereu. In functie de tipul dispozitivului tau, exista intr-adevar o lista de documente pe care in mod normal un e-book reader ar trebui sa le supoerte, printre care si cele obisnuite: doc, docx, PDF, HTML. De asemenea, exista si o lista de documente precum KML, RB sau chiar WOLF. Ceea ce iti recomandam este sa consulti toate aceste detalii direct in lista producatorului sau pe ambalajul produsului. Acolo producatorii sunt obligati sa mentioneze fiecare format acceptat de aparatul pe care il pun in vanzare.
Un alt lucru foarte important este faptul ca in ciuda faptului ca poti sa citesti un format accesibil si pentru e-book reader, exista posibilitatea ca un document sa nu se deschida deoarece este protejat de un DRM ( digital rights wanagement).
Prin urmare noi iti recomandam popularul format de tip ePub, care credem ca este alegerea corecta. Aceste fisiere sunt usor de gasit si de procurat.
Iti dorim succes in noua ta achizitie si speram ca ti-am fost de folos. Pentru alte nelamuriri, nu ezita sa ne contactezi.
Toate cele bune,
Echipa ElectroClub
Sunt o cititoare inraita, iar parintii mei au observat asta inca de la inceput. De aceea, mi-au luat de ziua mea un ebook reader. Cel mai bun as spune eu.
E adevarat ca au dat o avere pe el, insa sunt foarte multumita si, din punctul meu de vedere acesta este cel mai bun ebook reader.
Il iau cu mine peste tot: in metrou, la facultate, la birou, pe tren sau in vacanta. Imi place ca este un obiect foarte versatil.
Are si wi-fi astfel ca ma pot folosit de acesta. Descarc orice carte in mai putin de un minut si are un contrast fascinant.
Culoarea imi calmeaza ochii, care deja au probleme si are si un ecran cu multi megapixeli, care redau imaginea foarte clar.
Il recomand oricui. Eu sunt foarte multumita de el.
Citesc mult si a fost o decizie greu de luat cand intentionam sa imi cumpar unul dintre toate ebook readerele pe care mi le doream. Fiecare era de la Kindle, insa sunt multe modele. Am luat unul obisnuit pe care am dat cateva sute de lei. Pana acum sunt multumit de ceea ce vad.
Mai am un alt ebook reader Kindle 3, deci e singurul dispozitiv cu care pot sa il compar pe cel luat acum.
In primul rand, se simte mai compact fata de celalalt, mai putin greu si mai usor de tinut in mana. Mainile mele acopera mult mai bine dispozitivul. E de departe cel mai luminos dispozitiv de acest fel in comparatie cu tot ce am mai vazut sau avut pana acum.
E mai greu sa folosesti readerul cand vrei sa cauti mai multe carti sau nume lungi din cauza felului in care poti sa scrii. Dar la pretul asta ce pretentii mai pot avea. Dadeam banii de pe un Kindle doar pentru a imi lua 4-5 carti mai noi. Asa pot sa le gasesc mult mai usor si sa citesc atat cat pot si vreau.
Ecranul nu reflecta lumina absolut deloc, poti sta chiar si intr-o lumina solara puternica si sa citesti la fel de bine pe cat ai face-o cu o carte normala.
Am vazut postul vostru de pe pagina de facebook legat de ereadere. Pe ultimul l-am pierdut accidental in metrou si era momentul sa iau altul. Nu mai avusesem prea mult timp pentru citit si uitasem de existenta lor pentru o buna perioada.
Un Kindle am avut si atunci, tot unul am luat si acum, de cateva zile. E cel mai bun ebook reader in momentul de fata, eu n-am gasit ceva care sa-mi placa mai mult. Au preturi mici si textul se vede usor fie ca e zi sau noapte. Am primit si niste carti gratuite cand l-am achizitionat. Din fericire, cateva dintre ele chair erau pe wishlistul meu.
E foarte usor, se controleaza usor si poate sa stocheze mai bine de 1000 de carti prin Wi-Fi. Din experienta cu celalalt Kindle, bateria ma tinea vreo 3 saptamani cu o singura incarcare.