Locatiile necunoscute sunt deja de domeniul trecutului in urma evolutiei tehnologice din ultimii ani, mai ales in randul sistemelor de navigare. Cel mai bun GPS auto este acum un factor al vietii moderne, fie ca folosesti o aplicatie pe un smartphone, un navigator GPS portabil sau unul incorporat in masina ta.
Zonele pe care le vizitam pentru prima data nu mai au niciun secret cat timp GPS-ul este aproape la indemana oricarei persoane. Nu doar ca te poti orienta, dar ai optiunea de a-ti preseta rutele sau de a alege modul in care vrei sa ajungi la destinatie(drumuri mai scurte sau mai lungi, insa unde consumul de combustibil va fi mai mic raportat la distanta dintre punctul de plecare si cel final).
Sistemul GPS functioneaza prin satelit, ceea ce inseamna ca poti prelua informatii curente cu privire la pozitionarea diferitelor puncte de interes. In functie de cat de performant este aparatul pe care il detii, poti avea parte si de informatii in timp real din trafic. In acest fel aparatul va alege o ruta care sa te scuteasca de traficul urban.
Inainte de a te hotari ce buget sa aloci pentru achizitia unuia, precum si ce functii, dimensiuni sau alte caracteristici ar trebui sa aiba, trebuie sa stii in ce scop ai de gand sa il folosesti.
GPS AUTO – TOP 3 MODELE ÎN 2017
Care este cel mai bun GPS auto?
Un GPS, dupa cum stiti, este un sistem de navigatie care, de obicei, solicita o conexiune la internet pentru determinarea pozitiei utilizatorului fata de punctul ales ca destinatie. Fiecare model urmeaza, in teorie, acelasi principiu de functionare si este conceput pentru a fi cat mai eficient. In practica, ele difera prin destul de multe caracteristici.
Tipuri de navigatoare GPS
Unul dintre cei mai importanti factori care ne va directiona spre cel mai bun GPS auto este selectia tipului. Mai mult de atat, trebuie sa stim ca pretul pe care il platim pentru folosirea unui asemenea sistem poate porni chiar de la cel minim, adica gratuit, insa si daca investiti intr-unul performant, banii vor fi folositi pentru imbunatatirea calitatii informatiilor pe care vi le ofera.
Aplicatie GPS pentru dispozitivele mobile
Printre putinele avantaje oferite de o aplicatie GPS se numara si gratuitatea. Ai nevoie doar de un gadget compatibil(telefon sau tableta), aplicatia destinata fiecarui sistem de operare si, in functie de solicitari, o conexiune stabila de internet.
Tot ce trebuie sa faci este sa ai la indemana dispozitivul si aplicatia respectiva, iar acestea iti vor oferi multiple optiuni pentru a ajunge intr-un anumit loc, sugestii de rute suplimentare si multe alte informatii. De aceasta data depinde de cat de performant este telefonul pentru ca insusi aplicatia GPS sa fie mai utila.
Utilitatea sa este sustinuta de un ecran mai mare si mai luminos, tehnologii mai avansate cu care aplicatia sa preia informatiile mai rapid sau o sursa buna de internet.
Mai mult de atat, nu mai e nevoie sa porti dupa tine un aparat individual pentru navigare, deoarece deja ai un smartphone care iti este oricum nelipsit. Cel mai bun GPS auto pentru telefon poate sa iti ofere si cateva alte avantaje pe care nu le vei gasi intr-un alt sistem de navigatie. Spre exemplu, acesta poate memora precedentele perioade de timp pe care le-ai petrecut pe o anumita ruta fixa sau te poate avertiza cu privire la traficul intens din orasul tau intr-o anumita zi.
Sisteme Infotainment pentru masina cu GPS incorporat
Acestea tind sa fie printre cele mai scumpe modele de navigatoare. Din aceasta cauza, producatorii de masini implementeaza in aceste sisteme infotainment mai multe optiuni pentru a scuti prezenta unui aparat individual destinat fiecarei sarcini: navigare, climatizare, sonorizare, etc.
Modelele mai noi de masini au acest sistem incorporat direct in bord, iar setarile sale pot fi controlate folosind tehnologia touchscreen, butoanele sau comenzile vocale. Masinile vechi au nevoie de cel mai bun GPS auto achizitionat separat.
GPS auto portabil
La fel ca cele incorporate, acestea sunt conectate direct la satelit. Deci, spre deosebire de folosirea unei aplicatii mobile, acestea nu vor stagna asa cum se intampla atunci cand iti pierzi semnalul la telefon. Aparatele portabile ofera aceleasi functionalitati precum sistemele incorporate, poate chiar mai multe, si chiar tind sa coste mult mai putin.
In mod normal, sonorizarea produsa de cel mai bun GPS portabil auto poate fi setata la un nivel mai inalt decat pentru o aplicatie mobila. Aparatele portabile sunt compacte si usor de transportat de la o masina la alta. Dispozitivele care afiseaza informatii in timp real din trafic au adesea preturi accesibile si ai mari sanse ca inclus in acest pret sa gasesti si multe alte functii.
Actualizarile hartii nu implica foarte multe costuri si deseori putem alege sa beneficiem de actualizari pe intreaga durata de functionare a aparatului la preturi mici. Unele modele de ultima generatie pot fi folosite drept aparate de pe care se pot efectua apeluri prin conexiune Bluetooth.
Bateria se poate strica in timp, mai precis calitatea ei se poate deteriora usor. Indicat este sa o reincarcam doar atunci cand e nevoie si sa nu o tinem in permanenta conectata la un acumulator chiar si in masina.
GPS compatibil cu dispozitivul mobil
Sunt tot sisteme infotainment, insa tehnologia GPS preia informatiile direct de pe telefon. Mai precis, vei avea parte de aceeasi experienta de navigare de pe smartphone, doar ca va fi afisata intr-un loc fix, pe un ecran mai mare, special conceput pentru asta.
Din ce in ce mai multi producatori de autovehicule promoveaza tehnologiile compatibile cu gadgeturile mobile. Avem doua tipuri principale de sisteme infotainment furnizate de cele mai importante sisteme de operare:
- Android Auto – sistem de navigatie oferit de producatorii de terminale Android; se incorporeaza in bordul masinii, se conecteaza la un telefon cu sistem de operare Android si esti conectat automat la cel mai bun navigator auto; aparatul va accesa exclusiv sistemul de navigatie facilitat de telefonul tau si nu va interfera cu alte aplicatii sub nicio forma;
- Apple CarPlay – foloseste acelasi principiu de functionare precum Android Auto, cu exceptia faptului ca este compatibil cu dispozitivele ce au sistemul de operare iOS;
Dimensiunea ecranului
Atunci cand vorbim de dispozitivele portabile, dimensiunile chiar conteaza. Daca ecranul este prea mic, accesarea si vizualizarea informatiilor nu va fi la fel de confortabila si placuta. Pe de alta parte, un ecran prea mare inseamna si un aparat voluminos, iar gradul de portabilitate poate sa scada destul de mult.
Ne-am indrepta, mai degraba, spre aparate de dimensiune medie. Ce inseamna asta? In conditiile in care un gps portabil poate avea dimensiuni de la 3.5 inch la 7 inch, o valoarea de mijloc a acestui interval va fi perfecta atat pentru lizibilitate, cat si pentru portabilitate.
Alimentare
Aproape toate sistemele GPS portabile pot fi incarcate cu ajutorul unui incarcator normal atasat la o sursa de curent, fiecare avand o baterie interna reincarcabila. In functie de tehnologia folosita de fiecare model si de afisaj, bateria poate avea o autonomie de cateva ore pentru fiecare reincarcare.
Cel mai bun GPS auto poate fi reincarcat atat la masina, cu propriul incarcator, dar si in propria casa, cu un incarcator obisnuit sau chiar cu un cablu USB de la orice sursa care permite transferul de energie electrica.
Functionalitati
Functiile unui GPS auto nu doar ca adauga ceva in plus, ci reusesc sa imbunatateasca performanta sistemului de navigatie. Cele mai multe dintre ele aduc noi modalitati de preluare a informatiilor.
- reorientare – exista acea functie care iti va genera automat o ruta alternativa in situatia in care ruta curenta este mai putin accesibila din cauza traficului sau a oricarei alte probleme ce incurca circulatia;
- informatii in timp real – aparatele iti comunica situatia din trafic si te alerteaza atunci cand ar putea fi vorba de o problema sau un motiv care ar putea sa incetineasca traficul, astfel incat sa poti evita zona respectiva la timp;
- selectarea limbii – atat pentru afisaj, cat si pentru datele comunicate verbal, limba in care informatiile sunt transmise poate fi setata in functie de preferinte si de disponibilitatea modelului de GPS; de obicei, unele dintre cele care nu sunt preinstalate pot fi descarcate de pe site-ul producatorului;
- actualizarea hartilor – pot fi descarcate harti pe suprafete restranse care nu au fost deja implementate in sistemul tau de navigatie; spre exemplu, o excursie intr-un loc diferit fata de cele pe care le-ai mai frecventat ar putea implica locatii noi, necunoscute;
Accesorii
Unui GPS ii pot fi anexate diferite accesorii pentru a-i stabiliza pozitia sau pentru a-i oferi atat lui, cat si tie, ca utilizator, o sumedenie de avantaje.
- camere video – sa nu fim surprinsi de faptul ca un navigator auto GPS poate fi compatibil cu o camera video care sa inregistreze in permanenta; de obicei, acestea sunt relevante in caz de accident; poti supraveghea masina si sa nu mai ai probleme cu persoanele care iti ating masina in parcare;
- suport – producatorii recomanda utilizatorilor sa opteze pentru suporturi a caror orientare poate fi modificata cat mai usor; atat pe plan vertical(unghiul fata de suprafata pe care este asezat), cat si pe plan orizontal, sistemul de navigare trebuie sa fie pozitionat in asa fel incat afisajul sa fie cat mai clar conducatorului autoturismului; acest suport poate permite conectarea cablului de alimentare al GPS-ului;
- antena – pentru anumite tipuri de GPS auto care au nevoie de semnal pentru a grabi transmiterea de date se folosesc antene; investitia intr-un astfel de accesoriu poate avea un impact puternic asupra performantei aparatului;
Concluzie
GPS-ul e unul dintre acele dispozitive care chiar ar trebui sa fie la dispozitia oricarui conducator auto. Chiar daca nu toti ii vor acorda aceeasi frecventa de utilizare, orice persoana are nevoie la un moment dat de un sistem de navigatie care sa il ghideze in zonele mai putin cunoscute.
Iti dai seama ca ai nevoie de un gps mai ales atungi cand mergi in vacanta si iti dai seama ca te ratacesti pe drumurile patriei.
La mine asa s a intamplat. Acum doi ani cand am plecat in vacanta si ma rataceam la fiecare pas. Opream din casa in casa ca sa cer indicatii. Atunci am zis stop si mi-am dat seama ca am nevoie de un gps. Am stat cu telefonul ceva timp, apoi am realizat ca am nevoie de un dispozitiv performant, care sa fie creat special pentru treaba asta.
Am cumparat asadar un gps performant. Din punctul meu de vedere, nu exista cel mai bun gps. Este adevarat ce spuneti dumneaovastra in articol, insa tin sa va contrazic cu faptul ca exista un asemenea dispozitiv pe care sa il poti numi cel mai bun.
GPS-ul in sine este o achizitie buna pentru ca te scapa de belele. Bineinteles ca el trebuie sa fie actualizat si sa fie cu hartile la zi. Asta este singurul criteriu care mie mi se pare relevant. Restul sunt detalii.
Am avut nevoie de GPS in momentul in care m-am angajat si a trebui sa fac multe drumuri prin Bucuresti. Fiind din provincie, nu prea stiam stradutele, mai ales pe cele mai laturalnice, astfel incat sa ma descurc in aglomeratie si sa ajung si la timp la client.
De aceea, seful meu s-a gandit sa imi cumpere cel mai bun GPS care sa ma ajute sa fac fata intr-un oras atat de aglomerat. Am acceptat cu zambetul pe buze pentru ca stiam ca o sa-mi fie de foarte mare ajutor.
Mi-am luat sistemul de navigatie de la Serioux, care are o diagonala de 7 inch si un design foarte ergonomic. Imi place mult si sunt impresionat de faptul ca este actualizat la zi. Are o rezolutie mare si o capacitate de stocare de 8 GB, care poate fi extinsa daca in bag in card micro SD.
Sunt foarte multumit de felul in care functioneaza si l-as recomanda cu cea mai mare placere. Din punctul meu de vedere, cel mai bun GPS este acela care te descurca indiferent de situatie. Cel de la Serioux face asta
Nu stiu ce sa-i fac gpsului meu. Merge in anumite momente dar uneori imi actualizeaza foarte greu pozitia pe harta sau directia in care merg. Uneori nu apare deloc si ma trezesc peste cateva sute de metri ca abia atunci merge.
Daca nu stiam as fi zis ca e de vina aparatul si ca am luat eu unul prea ieftin si nu isi face bine treaba. Dar o ruda de-a mea are unul scump si bun, multi il recomanda si totusi si ea se plange uneori de faptul ca nu merge asa cum vrea. Am aflat si eu de la ea acum cand am intrebat-o daca si ei i se intampla ce mi s-a intamplat mie.
E ceva ce as putea sa fac in privinta asta? Sau pur si simplu asa se intampla cu toate gpsurile?
Buna, Ionut!
GPS-ul, ca dispozitiv, foloseste un cip care calculeaza locatia prin semnalele pe care le primeste de la sateliti. Semnalele determina pozitia dispozitivului pe glob. Daca acestea sunt blocate de diverse obiecte, locatia nu va fi actualizata pana cand dispozitivul nu se afla intr-o zona deschisa in care sa poata receptiona acele semnale. Orice obiecte, de la cladiri, tuneluri sau copacii din zonele impadurite, toate pot reprezenta factori ai ineficientei electronicului tau de localizare.
Nu exista un mod anume in care poti rezolva aceasta problema, ci doar sa te asiguri ca aparatul este bine intretinut si il utilizezi in medii convenabile, cat si in spatii in care temperaturile nu sunt prea scazute sau prea ridicate.
Daca GPS-ul tau este acoperit de o garantie si consideri ca problema persista sau chiar se agraveaza, apeleaza la magazinul responsabil de garantia produsului tau si verifica daca nu cumva e o problema chiar cu functionarea dispozitivului.
Speram sa remediezi rapid problema. Daca iti mai putem fi de folos cu informatii, nu ezita sa ne contactezi.
Toate cele bune,
Echipa ElectroClub
Salut! Ma bucur ca am ajuns aici. Si eu am primit de la un prieten din America un GPS TomTom. Am inteles ca la ei este o marca destul de cunoscuta. Evident ca a fost mai greu sa il configurez local si sa ma descurc cu toate setarile, insa in final, cu ajutorul lui, am reusit sa il pun la punct.
Pot spune ca imi place foate mult cum proiecteaza hartile 3D si imi furnizeaza stiri din trafic in timp real. L-am incercat in Bucuresti, asa ca stiu despre ce este vorba.
Problema este cu ecranul. Are touchscreen si dimensiuni de 7”. Nu ma plang, deoarece este un gps dotat cu multe functii, doar ca de cateva zile nu mai este sensibil la atingere. Trebuie sa insist pana imi raspunde comenzilor. Am tot cautat informatii pe internet, dar cand am gasit acest ghid si comentariul lui Emanuel mi-am propus sa intreb si pe aici. Nu as vrea sa cred ca deja s-a defectat, mai ales ca il am doar de doua luni.
Buna, Alexandru!
Se intampla frecvent ca aceste dispozitive pe baza de touchscreen sa nu raspunda imediat comenzilor si asta pentru ca este foarte posibil ca procesorul lor sa fie ingreunat de mai multe task-uri sau functii active.
Asta inseamna ca in momentul in care tu atingi ecranul si ii dai o noua sarcina, gps-ul nu va raspunde pentru ca el inca proceseaza informatia anterioara. Aceasta intarziere nu ar trebui sa fie prea indelungata, de aceea iti recomandam ca daca observi ca problema persista, iar gps-ul se blocheaza cateva secunde la rand, sa mergi intr-un service, unde un specialist va examina problema.
Speram ca ti-am fost de folos, iar pentru alte nelamuriri nu ezita sa ne contactezi.
Toate cele bune,
Echipa Electroclub
Primul meu GPS, unul apartinand unui brand numit Tom Tom, a fost si inca este super bun! N-am avut nicio problema in a ma conecta la el, ba chiar mi-a fost pus la dispozitie un cod pentru a obtine un numar nelimitat de harti si actualizari de trafic, in limita memoriei de stocare.
L-am incercat intr-o calatorie printr-o zona impadurita, cu un traseu destul de ciudat si dificil. N-am avut probleme, totusi, a mers mai mult decat perfect. In interiorul orasului imi ofera rute suplimentare, unele dintre ele s-au dovedit a fi chiar mai scurte, mai ales cand sunt actualizate pe baza informatiilor din trafic.
Directiile sunt comunicate clar, nici nu se pune problema sa nu intelegi. Chiar in zona unde am fost eu citisem ca ar putea exista probleme cu conexiunea GPS-ului. Cat timp a functionat acolo, sunt sigur ca in alta parte va merge mai mult decat bine.