Cel mai bun microfon de studio – microfoane dinamice sau condensatoare

Reprezentantii caselor de productie stiu ca selectarea microfonului este un pas important pentru fiecare melodie inregistrata. Daca esti nou in aceasta industrie, cel mai bun microfon poate avea o multitudine de lucruri de ascuns fata de tine.

Putina experienta in domeniu te-ar putea ajuta sa intelegi ca anumite microfoane pot fi potrivite doar unor instrumente muzicale, dar fara sa intelegi modul lor de functionare e foarte putin probabil sa iti dai seama de ce se intampla acest lucru.

Exista o multitudine de microfoane din care poti alege, de la modele dinamice si pana la cele condensatoare. Aceste prime paragrafe e posibil sa nu iti fi fost de mare ajutor pana acum. Ceea ce urmeaza iti va fi util cel putin cat sa poti cumpara singur un microfon cu ajutorul caruia sa experimentezi lucrurile de baza dintr-un studio profesionist.

Sunetul este unul dintre cele mai complexe fenomene fizice si poate fi intalnit sub diferite „forme”, fiind caracterizat de foarte multi factori. Din aceasta cauza, un singur tip de microfon nu se poate adapta oricarei intensitati sonore si nu poate amplifica toate sunetele, pastrand pe cat posibil calitatea lor.

TOP 3 MICROFOANE DE STUDIO IN 2017

1. Microfon de studio condenser cardioid Audio Technica AT2020


2. Microfon condensator pentru studio cu interfata USB - t.bone SC 440 USB


3. Microfon de studio Audio Technica AT2035

Cel mai bun microfon de studio – alegerea modelului perfect

Tipuri de microfoane

A fost un motiv suficient de bun pentru ca producatorii de microfoane sa realizeze modele care sa se adapteze tuturor situatiilor. Fiecare dintre ele au caracteristici proprii si reusesc sa fie utile in corespondenta cu anumite note produse.

Microfon dinamic

In cazul unui microfon dinamic, semnalul auditiv este generat prin miscarea unui conductor din interiorul unui camp magnetic. De obicei, o diafragma foarte subtire si usoara se misca in momentul in care sunetul aplica presiune pe aceasta prin intermediul vibratiilor.

Miscarea diafragmei face ca o bobina vocala suspendata in interiorul campului magnetic sa se misca, producand un mic curent electric ce reprezinta si sunetul final, amplificat. Microfoanele dinamice sunt mai putin senzitive la sunetele de intensitate si frecventa inalta.

Multi opteaza pentru cel mai bun microfon dinamic din pricina faptului ca au un pret foarte mic. Sunt perfecte pentru a fi folosite pentru chitara electrica sau toba.

Microfon condensator

microfon condensatorSunt mai scumpe, insa toti banii pe care ii investesti intr-un microfon condensator ajung direct in calitatea sunetului si viteza cu care sunt percepute notele. Principiul lor de functionare se bazeaza pe un mecanism foarte simplu.

In interiorul microfonului se afla o diafragma subtire si intinsa ce este pozitionata in apropierea unui disc de metal. Acestea doua creaza un condensator caruia ii este atribuit o sarcina electrica provenita dintr-o sursa externa(o baterie sau chiar printr-un cablu de alimentare conectat la o priza sau la mixer).

Acea diafragma vibreaza usor in momentul in care apare presiunea sunetului, producand schimbari frecvente ale voltajului, ce reprezinta si semnalul sonor de iesire. Microfoanele condensatoare sunt disponibile intr-un numar mare de forme si marimi, insa toate functioneaza dupa aceleasi principii.

Microfon ribbon

Sunt cunoscute ca fiind primele microfoane comerciale care au fost utilizate in industria muzicala. Ele au fost extrem de folosite de muzicienii secolului precedent. Microfoanele tip ribbon inca exista si in ziua de azi, fiind produse de un numar mic de branduri.

Ele functioneaza pe baza miscarii moleculelor de aer ce reusesc sa miste un element din interiorul structurii microfonului care este atasat de un camp magnetic puternic. Intr-un studio, utilizarea unui astfel de microfon nu ar fi cu mult diferita fata de celelalte tipuri.

Totusi, tinand cont de faptul ca majoritatea concertelor actuale se tin acum in aer liber, un microfon ribbon nu ar fi cea mai inspirata alegere pentru o zi in care vantul are viteze foarte mari.

Microfon USB

Una dintre cele mai recente descoperiri din aceasta industrie, microfoanele USB sunt realizate din aceleasi elemente precum orice alt microfon. Diferenta o face prezenta altor doua circuite suplimentare: un convertor analog-digital si un preamplificator.

Aceste elemente suplimentare transforma microfonul intr-un aparat care sa nu mai depinda acum de un mixer pentru sunete sau de energia electrica pentru producerea sunetelor. Convertorul reuseste sa transforme semnalul sonor dintr-unul analog(masurat in volti) intr-unul digital(date de iesire).

Tehnologia acestor microfoane este utilizata si pentru realizarea acelor dispozitive de inregistrare pe care le gasim incorporate in castile audio sau alte accesorii. Pot fi intalnite si individual si utilizate ca aparate pentru comunicare sau chiar inregistrare audio.

Frecventa microfonului

Frecventa la care microfonul iti poate spune care model este mai bun pentru anumite situatii si care nu. De obicei, frecventa microfonului poate fi obtinuta doar prin testarea dispozitivului intr-o camera izolata fonic.

Aceasta incapere este special conceputa pentru testarea dispozitivelor audio. Izolarea fonica este utilizata si in cadrul studiourilor de inregistrare pentru a avea certitudinea ca sunetele din exterior nu interfereaza cu cele inregistrate.

Ideea acestei camere este ca fiecare microfon sa fie testat in conditii egale. Ce inseamna asta? Acea camera nu are nicio structura care poate reflecta sunetul si nu ofera avantaje niciunui tip de microfon.

Frecventa sunetelor poate porni de la 20Hz si ajunge pana la 20000Hz(20kHz), fiind exact intervalul auzului uman. Cum influenteaza frecventa microfonului calitatea si intensitatea sunetului produs?

Fiecare microfon, la o anumita frecventa, poate produce un anumit numar de decibeli. Mai intai de toate se testeaza frecventa, rezultatul fiind chiar intensitatea sonora.

Capsula microfonului

Capsula este reponsabila pentru modul in care dispozitivul percepe sunetele. Diferitele tipuri de capsule pot receptiona semnalul sonor doar prin anumite zone sau in anumite directii.

Microfon cardioid

cardioidAceste modele percep sunetele doar din partea frontala, in timp ce acele semnale ce provin din lateral sau din partea posterioara sunt respinse. Sunt perfecte pentru acele situatii in care utilizatorul nu doreste ca microfonul sa amplifice prea mult din sunetul ambiental.

Au capabilitatea si poate chiar si dezavantajul de a creste nivelul bassului in momentul in care capsula microfonului este prea apropiata de sursa de sunet. Sunt extrem de populare in randul cantaretilor si organizatorilor de evenimente muzicale.

Microfon supercardioid

supercardioidSunt chiar mai senzitive decat cele cardioide, avand o suprafata mai mica prin care sunetele pot patrunde si amplificate. Spre deosebire de tipul precedent, acestea au doi lobi laterali foarte mici ce pot colecta semnalele sonore. Pozitionarea lor poate reprezenta o sarcina destul de dificila.

Microfon omnidirectional

omnidirectionalAceste microfoane detecteaza sunetul in mod egal din toate directiile. De fapt, capsula unui microfon omnidirectional are un rol mai mult protectiv, sau de filtrare a sunetelor. Toate microfoanele sunt concepute ca fiind omnidirectionale.

Se remarca prin capabilitatea de a receptiona sunetul atat al sursei din apropierea sa, cat si acele semnale auditive ambientale. 

Microfon cu capsula in forma de 8

8Aceste microfoane reusesc sa preia sunetul atat din partea frontala, cat si din partea posterioara, respingand sunetele ce provin din partile laterale. Aceasta forma a capsulei mai este cunoscuta si sub numele de structura bidirectionala.

Dimensiunea

Modelele dinamice si condensatoare sunt clasificate in functie de dimensiunea capsulei lor. De obicei, rezultatul acestei clasificari este reprezentat de doua categorii: microfoane cu diafragma mica, respectiv mare. Ambele isi au propriul lor rol intr-un studio de inregistrari.

Microfoanele care au capsula de dimensiuni medii sunt cunoscute si sub numele de hibrid, fiind un amestec intre caracteristicile celor doua categorii.

Dimensiunea capsulei este, de obicei, direct proportionala cu experienta utilizatorului microfonului. Totusi, nu e exclus sa intalnim personalitati de renume in domeniul muzical care sa utilizeze dispozitive cu diafragma mica.

Avantajul unui dispozitiv cu capsula voluminoasa este acela ca poate fi folosit pentru aproape orice tip de sunet, de la corzile unei chitari si pana la acordurile vocale ale unei persoane.

Compatibilitatea cu instrumentele muzicale si vocea

microfon chitaraPoate ca e un lucru cunoscut, insa putine persoane au experimentat efectul unui instrument muzical acompaniat de un microfon. Totusi, sunetele amplificate ale aparatelor de sonorizare de la un concert live sunt produse cu ajutorul microfoanelor pozitionate in apropierea lor.

  • tobe – pentru acest instrument se recomanda utilizarea microfoanelor dinamice cardioide; dimensiunea capsulei nu are foarte mare relevanta, insa presupunem ca ati inteles avantajul uneia mai mari;
  • chitara electrica – nu trebuie sa ne gandim foarte mult; ne trebuie cel mai bun microfon dinamic pozitionat in apropierea zonei unde se produc sunetele; daca amplificatorul are o diafragma mare, pozitioneaza-l la o distanta de cativa zeci de centimetri de sursa de sunet;
  • chitara acustica – un model condensator cardioid cu diafragma mica este recomandat in aceasta situatie;
  • vocea – fara doar si poate un model condensator cu diafragma mare; totusi, cantaretii pot avea propriile preferinte cand vine vorba de microfonul cu care isi pun in evidenta calitatile vocale;
  • pian acustic – de obicei, inregistrarea se face in mod stereo si e nevoie de utilizarea a doua microfoane condensatoare cu diafragma mare; de asemenea, se poate utiliza unul cu capsula mare pentru notele joase si un model cu capsula mica pentru notele inalte; 

Concluzie

Nu puteti sta pe ganduri cand vine vorba de achizitia unui microfon, din moment ce aveti doua optiuni cat se poate de clare: va trebuie sau nu. Momentul cu adevarat dificil este acela cand esti nevoit sa stabilesti cum ar trebui sa arate si sa functioneze. Daca tot ai ajuns pana in acest punct, avem mai sus cateva modele pe care ai putea sa le iei in considerare.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

4 Comentarii
  1. Răspunde
    Andrei Marcu 6 martie 2017 la ora 10:45

    Microfonul studio pe care il am eu este foarte bun pentru ca pot sa il folosesc in mai multe sensuri. Pot sa fac radio online, pot sa inregistrez. Chiar mi se pare ca am facut o achizitie inteligenta calitate-pret si am cumparat cel mai bun microfon de studio.

    Eu pentru asta il folosesc. Transmit in FM de la mine de acasa, online. Imi place ca pot sa il conectez si la telefon  si pot sa tin si emisiunea live in acelasi timp. In general, acest timp de microfon este recomandat celor care detin un studio mai micut.

    Nu vorbim acum de cine stie ce aparatura. Vorbim de strictul necesar pentr a practica aceste tipuri de activitati. Acest microfon este multifunctional si reuseste sa isi faca treaba repede si bine.

  2. Răspunde
    Carmen 17 februarie 2017 la ora 8:58

    Va rog sa imi recomandati si mie un microfon mai putin profesional. Sunt incepatoare in ceea ce priveste muzica si mi-as dori sa imi pot permite sa exersez acasa, fara o tehnologie de studio, pentru ca oricum nu mi-o permit.

    Asadar, nu caut cel mai bun microfon profesional din rationamente financiare! Un model cel mult mediu, pentru inceput, cred ca este suficient.

    • Răspunde
      Daniela Nane 31 martie 2017 la ora 9:27

      Buna, eu il folosesc pe cel de la Blue Snowball Studio pentru ca este perfect pentru voce, dar si pentru partea de instrumental. Eu fac muzica, nu la nivel profesionist, insa acest microfon ma ajuta sa filmerz clipuri pe care ulterior le urc pe Youtube.

      Imi place ca este un dispozitiv foarte versatil pentru ca poate fi folosit si pentru emisiunile audio sau pentru video-conferintele pe care le tin unele persoane.

      Are mai multe moduri de inregistrare. Daca esti obisnuita cu genul acesta de activitate, probabil stii despre cardioid sau omni. In ceea ce priveste specificatiile tehnice, am vazut ca sunt trecute pe site. Eu l-am cumparat de la Emag si sunt foarte multumita de el. Il folosesc destul de des si inca nu mi-a facut probleme. Il am de apoximativ un an.

    • Răspunde
      ElectroClub 6 martie 2017 la ora 10:50

      Avem un microfon mediu ca performanta, pe care il poti folosi atat in stadiul de incepatoare, cat si atunci cand vine vorba de un debut de cariera muzicala, desi daca e vorba de un progres atat de mare, deja poti lua in calcul achizitia unui microfon profesional. Pana atunci, insa, un microfon de studio BEHRINGER C-1 e mai mult decat perfect.

      Daca vrei sa afli mai multe detali, le gasesti aici.

       

      O zi placuta si mult succes in continuare,

      echipa Electroclub

    Lasă un comentariu