RECOMANDAT

Cel mai bun motocultor – motocultoare profesionale pentru gradina ta

Ca agricultor pasionat, fie ca desfasori o activitate mai degraba de hobby decat pentru a o privi drept o afacere prospera, trebuie sa ai la indemana cele mai bune unelte pentru a lucra pamantul. Suntem de acord ca baza de cunostinte te face sa devii mai prosper, insa ce te-ai face daca ar trebui sa lucrezi pamantul precum o faceai in urma cu 20 de ani, cu ustensile invechite care nu pot oferi randamentul dorit?

Pentru a derula o activitate in conditii optime, trebuie sa iti alegi cu maxima precizie fiecare aliat tehnologic. Cel mai bun motocultor in mod cert te va ajuta, o unealta excelenta pentru curte sau gradina, indiferent de dimensiunile acestora sau de tipul solului pe care il detii.

Cunoscuta de catre specialisti drept freza motorizata, motocultorul ajuta sa ari, sa discui, sa semeni sau chiar sa scapi solul de buruienile nedorite. Maruntirea pamantului nu a fost niciodata mai simpla, cel mai bun motocultor de pe piata fiind o adevarata arma pentru a-ti garanta prosperitatea pe termen mediu sau lung in propria gradina.

TOP 3 MOTOCULTOARE PROFESIONALE IN 2017

Pachet Motocultor profesional DKD HS 1100D, 13 CP, roti cauciuc, freze reglabile 90-120 cm, remorca + Cadou 3l ulei transmisie + 1.5l ulei motor AgroPro

Motocultoare

Motocultor profesional ProGARDEN HS1100-18 Benzina 18 cp latime de lucru 135 cm + roti 600x12

Motocultoare

Motocultor profesional LONCIN LC1200 8 CP 2+1 viteze, roti cauciuc, freze reglabile 110 cm, far led + Cadou 3l ulei transmisie + 1l ulei motor AgroPro

Motocultoare

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara un motocultor profesional?

Dintre cele mai bune motocultoare din Romania, distingem doua solutii oarecum diferite ca si structura sau mod de functionare:

  1. motocultorul cu transmisie de tip melc, acesta dispunand de o roata de tip melcat.
  2. motocultorul cu transmisie uzuala, pe lant sau curea, acesta avand cutie de viteze dedicata si posibilitatea de a seta diferite moduri de transmisie care se reflecta asupra vitezei de lucru sau a fortei.

Pornind de la dorinta de a va exercita munca in propria gradina intr-un mod cat mai dinamic si tinand cont de ampla experienta din agricultura si gradinarit, stiti foarte bine ca exista motocultoare de proasta calitate dar si motocultoare foarte bune. Cum le alegem pe cele bune? Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont pentru un maxim de performanta la preturi corecte.

Tipul motorului

motor hondaMotorul ne spune care este puterea de care va puteti bucura dar si consumul pentru o anumita lucrare. Date fiind aceste specificatii, puteti sa va calculati singuri randamentul, eficienta, costurile de alimentare sau de mentenanta, precum si posibilitatea de a lucra suprafete mai mari intr-un anumit interval de timp.

Motoare electrice – Motoarele electrice sunt mai putin cautate in randul motocultoarelor, ele fiind disponibile indeosebi in cazul motosapelor. Dependente de sursa de energie electrica, aceste echipamente sunt dificil de utilizat in gradina sau la camp, acolo unde nu aveti o sursa constanta de electricitate.

Motoare diesel – Similare cu cele folosite pe tractorasele de gradina sau chiar pe ansamblele mai mari, aceste motoare au arderea interna si sunt in 4 timpi. Puterea totala a unui motor cu ardere interna este exorimata in capi putere, transformarea simpla indicand numai putin de 735 de watti pentru fiecare cal putere.

De altfel, motoarele diesel sunt si cele mai populare, cel mai bun motocultor de aceasta natura fiind MediaLine 7110CF. De ce am alege un motor diesel? Datorita puterii si a versatilitatii, cu cat puterea sa este mai mare, cu atat capacitatea creste dar si consumul va fi mai ridicat. Fata de o motosapa, motocultoarele cu motor diesel pot sustine o activitate de pana la 5 ori mai intensa.

Motocultor ProGARDEN HS1100 D - 13 CP benzina - transmisie profesionala cu pinioane

Motocultor ProGARDEN HS1100 D - 13 CP benzina - transmisie profesionala cu pinioane

Tipul motocultorului

Putem asimila tipul cu nivelul de utilizare, restul detaliilor tehnice care privesc activitatea motorului fiind relativ similare. Se stie faptul ca procesul de utilizare implica transformarea energiei calorice in necesar mecanic, in acest fel simtindu-se modul de transmisie catre freza sau celelalte componente ale unui motocultor profesional.

Pornind de la aceasta caracteristica, putem imparti motocultoarele in trei mari categorii, fiecare dintre acestea dedicandu-se unui anumit tip de utilizare.

motocultor pentru hobbyMotocultorul pentru hobby – Acest tip de masina utilizeaza un modul de transmisie de tip melc-roata melcata sau o transmisie dubla: curea in ceea ce priveste distributia puterii de la motor la distributie + lant de la distributie pana la freza. In ceea ce priveste ansamblele pentru hobby, cele mai bune motocultoare folosesc freze cu o latima mai mica de 80 de centimetri, suprafata recomandata pe care sa o lucrati fiind de maxim 5000 mp.

Motocultorul semiprofesional – Unitatea semiprofesionala utilizeaza atat lant in cazul transmisiei cat si cutie de viteze pentru a proportiona optim puterea. Cel mai bun motocultor ar trebui sa fie echipat cu o freza de aproximativ 80-100 de centimetri, cu dispunerea cutitelor pe o bara cilindrica sau haxagonala. In timpul lucrului, un motocultor semiprofesional poate ajunga la o adancime de pana la 24 de centimetri.

Se folosesc pentru majoritatea lucrarilor din gradina si principalul lor avantaj il constituie prezenta cutiei de viteze. In cazul unor operatiuni precum aratul sau bilonatul, folosirea plugului se face in treapta a doua de viteze pentru a reduce consumul.

Exista motocultoare semiprofesionale de foarte buna calitate pe care le puteti folosi atat in gradina cat si in curte sau pentru a va deplasa alaturi de o remorcuta. La nivelul suprafetei recomandate de catre producator, cel mai bun motocultor semiprofesional ar trebui sa fie capabil sa lucreze suprafete de pana la 10.000 de metri patrati.

motocultor profesionalMotocultorul profesional – Mult mai complexe, aceste motocultoare au un sistem de lucru mai amplu. Transmisia catre freza nu se mai face pe curea ci cu ajutorul pinioanelor conice, la fel cum transmisia dinspre motor spre cutia de viteza este realizabila in baza unui ambreaj te tip uscat sau in baie de ulei.

Sunt mai rezistente, cel mai bun motocultor profesional avand nevoie de o fixare a frezelor cat mai buna. De regula, se foloseste un suport de tip planetara in forma hexagonala iar cutitele sunt si ele fixate mult mai bine pentru o rezistenta la uzura crescuta.

Puteti lucra la o adancime in sol de pana la 30 de centimetri, greutatea unui motocultor profesional ajungand chiar si la 80 de kilograme. Cu cat este mai greu, cu atat are o aderenta mai buna si poate deveni performant, randamentul crescut permitandu-i sa lucreze cu usurinta suprafete mai mari de 1 hectar.

Latimea frezei

Importanta latimii frezei deriva din necesitatea fiecaruia dintre noi, astfel ca unele motocultoare pot fi mai practice sau mai performante, depinde foarte mult de latimea frezei incluse in pachetul standard. Ca o lamurire a acestui detaliu tehnic, latimea frezei reprezinta distanta maxima pe care o puteti lucra printr-o singura trecere.

Dimensional vorbind, un motocultor bun din gama hobby ar trebui sa aiba cel putin o freza a carei latimi sa fie cuprinsa in intervalul 60-80 de centimetri. Cele semiprofesionale si totodata cele mai cautate, au freze cu latimi de pana la 100 cm, in timp ce aparatele profesionale sau motocultivatoarele, asa cum mai sunt ele cunoscute, pot ajunge la latimi de lucru de pana la 1.5 metri.

Capacitatea de cultivare

freze motocultorEste un detaliu relevant si poate sa creeze o diferenta considerabila intre un motocultor normal si cel mai bun motocultor al momentului. De regula, se iau in calcul doua aspecte esentiale: adancimea de lucru si rata de acoperire la nivelul suprafetei lucrate.

Daca un motocultor hobby poate lucra la adancimi de pana la 20 cm datorita frezelor conventionale si poate ajunge la suprafete lucrate de pana la 5000 de metri patrati, cele din gama semiprofesionale pot sapa la adancimi intre 20 si 22 cm si au capacitatea de a lucra pana la 10.000 de metri patrati cu o relativa usurinta.

Cele mai bune motocultoare daca va raportati la capacitatea de lucru si flexibilitatea la nivel operational sunt cele profesionale. Sunt mai scumpe insa modelele avansate ajung la adancimi la nivelul solului cuprinse intre 22 si 30 de centimetri, suprafetele pe care le puteti lucra fiind de ordinul zecilor de mii de metri patrati.

Functii speciale

Nu stii cat de util se poate dovedi a fi un motocultor profesional? Poti afla cateva informatii de baza daca te uiti cu atentie la functiile sale speciale, caracteristici care denota ergonomia si nivelul de performanta la care poate ajunge aceasta unealta daca o folosesti in gospodaria ta.

Dintre tipurile de motocultoare enumerate mai sus, cel mai bun pare a fi cel profesional, asta pentru ca este livrat alaturi de un set complet de accesorii. Veti primi cultivatorul, remorca, un set de roti de  rezerva, roti metalice pentru utilizare la nivelul solului cultivat, plug confectionat din aliaje rezistente, rarita sau chiar si echipamente de semanare a diferitelor plante sau cerealte.

maner motocultorNumim un principal avantaj al unui motocultor detinerea unor manere ergonomice care sa va creeze un confort sporit. Dat fiind faptul ca exista soluri mai pretentioase in care implicarea umana este mai vizibila, manerele de calitate va ajuta sa duceti munca la bun sfarsit fara a va periclita sanatatea in niciun fel.

La fel de mult conteaza ca motocultorul ales sa aiba un reglaj fin pe inaltime, latime si adancime. Reglajul pe inaltime devine util atunci cand motocultorul va fi folosit de persoane cu inaltimi diferite, incapacitatea de a adapta aceasta coordonata creandu-va un disconfort vizibil. De cealalta parte, regland latimea de lucru sau adancimea la care ajung lamele va asigurati ca lucrati doar zona dorita la un nivel optim pentru a va continua activitatile de agricultor.

Pornirea ar trebui sa se faca facil, pe intelesul tuturor si cu un grad optim de manevrabilitate pentru a putea opri motocultorul in orice situatie. De regula, un motocultor de calitate are un pano de control aflat la indemana voastra prin intermediul caruia porniti aparatul, ii setati viteza si va asigurati ca toate celelalte coordonate sunt optime pentru activitatea derulata.

In conceptia noastra, cel mai bun motocultor la nivel functional este acela cu setari multiple de activitate si un panou de comanda ergonomic. Conteaza cat de bine il puteti manevra si cat de repete schimbati setarile pentru a va termina treaba in timp util.

Intretinere

Cu totii cautam echipamente cat mai usor de intretinut insa sunt atatea detalii de care trebuie sa tii cont daca vrei cel mai bun motocultor dar si cel mai ieftin din punct de vedere al intretinerii. Motorul, ambreiajul si freza sunt componentele cele mai expuxe la uzura, a va asigura de calitatea lor fiind cel mai important pas.

intretinere motocultorMotorul si calitatea lui se leaga de producator, astfel ca un brand precum Ruris, Gardelina, Honda sau Loncin ar trebui sa isi faca datoria pe deplin. Sunt producatori foarte vechi, dezvolta motoare de mai multe tipuri si au o reputatie foarte buna pe piata. In plus, veti gasi intotdeauna service-uri sau centre de piese de schimb pentru a aplana anumite defectiuni aparute post garantie.

In schimb, ambreiajul, fie el uscat sau in baie de ulei, este mai dificil de analizat atunci cand alegeti un motocultor. De regula, aceasta componenta nu este foarte scumpa si rezista un anumit interval de timp, in functie de gradul de uzura si de intretinerea pe care o asigurati in timpul fiecarei operatiuni.

De partea cealalta, freza si cutitele sale ar trebui sa fie confectionate in mod evident din otel de calitate superioara, tratat termic si chimic pentru a rezista la operatiuni si conditii dintre cele mai vitrege.

Din punct de vedere tehnic, puteti alege cu incredere un motocultor profesional produs de un brand cunoscut, avand o echipare cat mai corecta. Analiza voastra ar trebui sa includa chiar si greutatea, in pofida gandirii multora, o greutatea mai mare ajutand motocultorul sa obtina parametri de functionare mai buni: aderenta sporita, cuplu maxim mai bun dar si un consum de carburant mai mare – in ton cu rezultate obtinute.

9.3 Ratingul total
Părerile utilizatorilor de motocultoare profesionale din România

Ne bucură să știm ce experiență ai avut cu motocultorul tău. Pozitiva sau nu, oferă-ne o scurtă descriere a produsului tău, precizând avantajele și dezavantajele sale. I-ar ajuta foarte mult pe ceilalți vizitatori!

Performanță
9.5
Fiabilitate
9.5
Preț
9
Adaugă propriul review  |  Citește reviewuri și comentarii

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

9 Comentarii
Arată toate review-urile Cele mai apreciate Cel mai mare rating Cel mai mic rating Adaugă propriul review
  1. Răspunde
    Adrian Dumitrache 13 aprilie 2017 la ora 9:42

    Eu mi-am cumparat un motocultor de 13,5 amperi si nu am dat foarte mult pe el. Imi place ca este un dispozitiv foarte puternic, care isi face treaba repede si bine. La inceput mi s-a parut destul de subred, mai ales cand l-am scos din cutie, insa dupa ce i-am instalat toate clemele si suruburile, mi-am schimbat total impresia.

    Colierele de furtun sunt cele care fac diferenta in cazul acestei masini. Daca aveti de-a face cu pamant argilos, o sa fie putin mai greu si veti avea nevoie de foarte multa indemanare si probabil si rabdare. Daca aveti de-a face cu pamant umed, la fel, trebuie sa va pregatiti ca pentru o zi la sala de fitness.

  2. Răspunde
    Costache Paul 6 aprilie 2017 la ora 15:38

    Acum cateva zile v-am citit ghidul si mi-am luat un motocultor profesional. Ieri mi-a ajuns si azi de dimineata l-am pus in practica. Ar fi al 2lea pe care il folosesc. Stiam deja lucrurile de baza si masurile pe care sa le iau ca sa il folosesc in siguranta.

    L-am luat pe cel de la LONCIN, e un nume foarte sugestiv si sunt sigur ca stiti despre ce vorbesc si aveti o oarecare idee despre calitatea motocultoarelor profesionale de la ei. N-am avut si n-am folosit pana acum, doar am citit si cu siguranta nu ar fi facut nimeni reclama buna unui brand care sa dezamageasca.

    Doi prieteni si-au luat motocultor de curand, asta m-a tentat si pe mine sa imi iau unul nou. Intr-un fel pot spune ca ma bucur ca am citit parerile si ghidul vostru si m-am informat pentru a mi l lua, pe cand ei s-au bucurat ca au gasit motocultoare „profesionale” la un pret de 1000 si un pic de lei.

    Pe cat de curios sunt de calitatea lor si de cat o sa dureze pana li se strica masinaria, pe atat de mult sunt sigur ca LONCIN nu va face decat sa ii impresioneze si in mod cert voi avea un cuvant de spus in fata lor data viitoare cand vor avea de gand sa mai cumpere.
    Stiu ca au insistat tare mult sa luam toti acelasi model si le-am spus ca merita sa mai asteptam si sa citim ceva inainte de a lua. N-am precizat ca ultimul motocultor l-am luat acu’ 2 ani. Va dati seama cat de bun era daca mi-au trebuit 2 ani sa imi doresc altul. Si tot in circumstantele astea l-am luat, adica am picat de acord sa luam toti dintr-o anumita sursa.

    Sfaturile sunt intotdeauna bine primite, insa parerile cumparatorilor, pretul si alte aspecte sunt cu mult mai importante cand vine vorba de alegerea unuia dintre aceste motocultoare profesionale pe care le vedem fie la orice colt de strada, fie la magazine de specialitate.

    Fiind situl ce m-a ajutat sa imi iau aceasta minunatie tin sa va multumesc pentru contributie. Stiu la ce apelez cand imi mai iau cateva ceva pentru casa. Sa aveti o zi faina

    • Răspunde
      ElectroClub 6 aprilie 2017 la ora 15:40

      Mulțumim pentru părere și încredere.

      O zi bună, de asemenea!

  3. Răspunde
    Marin Neagoe 3 februarie 2017 la ora 10:27

    Am un motocultor electric de la Mantis vechi de aproape 2 ani. Nu il mai pot face sa lucreze. Porneste ok dar in cateva secunde moare. Am verificat filtru de combustibil, am verificat filtru de aer, i am pus combustibil proaspat si nimic. Nu stiu ce sa i fac.

    • Răspunde
      Tiru Florentin 5 februarie 2017 la ora 14:04

      Am avut exact aceeasi problema si stii ce am facut? Am dat fuga la magazin si mi-am luat unu nou. Am dat pe motocultor Rotakt RO900, 7CP, benzina, bonus 2L ulei 1900 de lei, dar cred ca am facut o investitie foarte buna. Nu am am probleme. O am doar de cateva luni dar isi face treaba foarte bine. Nu stiu ce sa zic despre motocultoarele Mantis dar cred ca mai bine cumperi ceva de calitate care sa te tina.

  4. Răspunde
    Marius SANDU 20 decembrie 2016 la ora 10:56

    Am o gradina foarte mica, unde pun cateva legume cat sa ajunga de sezon si sa mai si pastrez ce se poate pastra. Pentru asta am zis ca trebuie sa iau si un motocultor mic.

    In acea portiune din gradina mea am tot incercat sa fac solul sa fie cat mai bun pentru a putea planta ceva. Ultimul an nu prea a fost in favoarea mea. In schimb, anul asta am folosit motocultorul deja luat si chiar mi-a reusit.

    Cand l-am cumparat, nu am avut niciun dubiu asupra lui, poate doar faptul ca era prea usor si ma gandeam sa nu se strice prea repede din cauza asta. Fiind primul aparat ca asta pe care l-am avut, mi-era teama ca putina mea pricepere sa nu ma conduca spre un motocultor slab calitativ.

    M-am ales in cele din urma cu un Earthwise TC700001.

  5. Răspunde
    Cornel Manu 8 noiembrie 2016 la ora 11:49

    Locuiesc la tara si nu am constientizat cat de importanta este prezenta unui motocultor in gospodarie. Mereu apelam la alte persoane pentru a le cere ajutorul. Cu banii pe care i-am dat in ultimii ani puteam sa imi cumpar unul doar al meu.. pana la urma asta am si facut.

    Nu stiam exact catre ce model sa ma indrept, am ales si eu unul care parea mai cunoscut de la Sun Joe.. TJ600E.

    Avantajele sale de pana acum, venite din partea unei persoane neexperimentate, ar fi:

    – este usor, poate fi ridicat si pus in cutie sau in spatiul de depozitare, nu trebuie sa il tarasc pe jos;

    – e foarte puternic.. nu ma asteptam sa fie asa de usor sa il folosesc, aproape ca imi scapa din maini la prima utilizare, nu trebuia sa aplic o presiune prea mare;

    – usor de asamblat; sunt vreo 3 elemente pe care trebuie sa le prinzi cu niste suruburi, cateva alte mici ajustari si poti incepe treaba;

    Dezavantajele.. sau dejavantajul: e putin cam prea usor, nu reuseste sa patrunda la o adancime foarte mare in timp ce mergi usor, trebuie sa apesi pe el.

    Acest dezavantaj poate fi reparat prin repetarea procesului o singura data, desi daca ai suprafete mari de teren cred ca nu va fi foarte convenabil. Sunt foarte multumit de calitatea sa, oricum.

  6. Răspunde
    Radu Popescu 26 octombrie 2016 la ora 11:35

    Pentru aceia dintre voi care isi doresc sa cumpere cel mai bun motocultor trebuie sa va marturisesc ca puteti gasi ceva de calitate, la preturi chiar acceptabile.
    Adica exista produse ieftine care fac acelasi lucru pe care il fac si cele scumpe. De ce sa investesc sume colosale pentru un produs care nu are nimic in plus, nimic special. Un criteriu decisiv in alegerea motocultorului o sa fie cu siguranta viteza, latimea frezei si capacitatea de cultivare.
    Imi place ca electrocasnicele pe care le folosesc sa fie usor de intretinut si de depozitat, astfel incat sa nu ma chinui minute bune sa le curat sau sa le scot din locul de depozitare. Un motocultor cu adevarat serios, comercializat de un brand de incredere, va veni intotdeauna cu accesoriile de rigoare, astfel incat sa nu fi nevoit sa achizitionezi tu materiale suplimentare.
    Eu mi-am cumparat motocultor de la Honda si sunt foarte multumit de el; este pe benzina, iar raportul calitate – pret este deosebit. Isi merita toti banii pentru ca imi fac treaba foarte bine cu el. Imi place si ca este foarte usor de manevrat.

  7. Răspunde
    Ion 17 iulie 2016 la ora 23:06

    Motocultor electric cu panouri solare, dotat cu aer conditionat, wifi si aplicatia pokemon go :))))

    Lasă un comentariu

    Ratingul tau total