Inca incerci sa te decizi ce electrocasnice sunt potrivite pentru bucataria ta? Aducand beneficii in aproape orice procedeu de gatire, cel mai bun multicooker poate fi responsabil de prepararea fiecarui fel de mancare dorit.
Un multicooker performant poate sa preia atributele si sarcinile atat ale unui slow cooker, cat si ale unui aparat de gatit cu presiune, reusind sa puna la punct un fel de mancare in mai putin de un minut sau sa prepare o cina preplanificata si consistenta, gatita lent si atent.
Totusi, cateva informatii nu sunt suficiente pentru a va putea convinge ca cel mai bun multicooker chiar poate sa tina locul celorlaltor electrocasnice. De aceea e nevoie de un ghid complex compus din fiecare caracteristica a unui multicooker.
Este exact ceea ce numele sugereaza, adica un dispozitiv care poate inlocui cateva dintre cele mai importante electrocasnice din bucataria noastra.
TOP 3 MULTICOOKERE IN 2017
Cum putem alege cel mai bun multicooker?
In conditiile in care nu exista doua multicookere care sa fie concepute in aceeasi maniera, exista cateva setari comune pentru fiecare dintre ele:
- coacere – prajiturile, biscutii si produsele de patiserie se vor coace mult mai simplu intr-un multicooker decat cu ajutorul cuptorului;
- gatire – presupune introducerea alimentelor intr-un vas de fierbere si mentinerea lor pentru o perioada de timp selectata de utilizator; e ideal pentru supe, orez, cereale sau bulion;
- prajire – aripioarele picante sau batoanele de mozzarella nu sunt un secret pentru cel mai bun multicooker;
- pasta – este un mod al aparatului prin care compozitia se incalzeste pana la fierbere, dupa care se opreste pentru a se adauga ingredientele; de indata ce acestea au fost adaugate, aparatul reporneste din nou pana la fierbere;
- pilaf – acest mod fierbe compozitia, dupa care ridica temperatura putin pentru a coace alimentele cateva minute; orezul cu diferite condimente va capata o textura unica si un gust excelent in urma parcurgerii procedeului unic de gatire a pilafului;
- stew(tocana) – de indata ce mancarea ajunge la temperatura de fierbere, aparatul continua sa degaje caldura la un nivel mai mic pana cand timpul selectat ajunge la final; mancarea va ramane calda si gatita in profunzime, pastrandu-si proprietatile nutritive; acest mod este foarte util si pentru fierberea legumelor, a carnii si chiar a fructelor de mare;
- gatire cu abur – foarte bun pentru gatirea legumelor si a bucatilor mici de peste;
Cel mai bun multicooker modern poate include, uneori, si functii pentru prepararea iaurtului, a painii sau gatire sub presiune.
In ciuda tututor acestor setari, folosirea unui multicooker este foarte usoara. Trebuie doar sa pui ingredientele in interior si sa alegi progrmaul corespunzator, dupa care sa lasi apartul sa isi faca singur treaba, de obicei nemaifiind nevoie de vreo interventie suplimentara din partea utilizatorului.
Dimensiunea
La fel ca in cazul unui slow cooker sau un aparat de gatit sub presiune, unul dintre cele mai importante aspecte de luat in considerare atunci cand alegem cel mai bun multicooker este dimensiunea sa. In general, un volum de 3-6 litri este suficient pentru o familie de 4 persoane.
Alegerea unuia mai mare presupune si o marime a dispozitivului care sa ingreuneze mobilitatea sa, cat si usurinta de a fi utilizat. Un aparat mai mare ar putea avea functii in plus, insa ia in considerare si aspectul timpului de gatit, fiindca un multicooker mai voluminos va avea nevoie atat de o putere mai mare, cat si de mai mult timp pentru a aduce alimentele la temperatura necesara gatirii.
Puterea
Multicookerele de azi au o putere ce variaza intre 450 si 1400 de watti. Ca in cazul multor tipuri de electrocasnice, multicookerele pot fi comparate pe baza acestei caracteristici. Puterea lor va determina rapiditatea cu care sunt gatite alimentele si, de asemenea, durata de viata a aparatului.
Daca ai de gand sa folosesti cel mai bun multicooker in feicare zi, alege unul cu cel putin 900W. Pentru uzul ocazional, cele mai putin puternice pot face fata.
Setarile de presiune
Diferitele setari de presiune iti vor permite sa ajustezi cantitatea de timp de care ai nevoie pentru a gati diferitele mancaruri. Cu cat este mai mare presiunea, cu atat mai mic va fi timpul de gatire. Ia in consideare si faptul ca daca alegi un multicooker cu presiune, e important sa verifica daca modelul are un capac de blocare si o supapa pentru eliberarea aburului.
Acoperirea interna
Interiorul dispozitivului este principala zona care ia contact direct cu alimentele ce urmeaza a fi gatite. Acoperirea acelei suprafete joaca un rol important. Cele mai multe dintre produse au un strat confectionat din materiale care sa nu faciliteze lipirea alimentelor.
Straturile care par a fi mai groase, adesea caracterizate de un aspect marmorat, indica o rezistenta mult mai buna impotriva zgarieturilor si implicit a lipirii mancarurilor.
Functionalitati
Cel mai bun multicooker poate include cateva functii suplimentare pentru a-ti face viata in bucatarie mai usoara.
- temporizator – pot fi folosite pentru a accelera sau intarzia timpul de gatire prestabilit de programul selectat; poate fi o optiune buna daca iti pregatesti micul dejun inainte de a merge la lucru;
- incalzire – o alta caracteristica este abilitatea de a incalzi alimentele deja gatite; un slow cooker nu ar putea sa se descurce la fel de bine si in conditii de siguranta fara a mentine temperaturile de gatire prea ridicate;
- panou de control – ar trebui sa fie pe cat de complex, pe atat de simplu de utilizat; multitudinea de functii este preferata in conditiile in care acestea sunt utile si usor de accesat;
Suprafata de gatire si tot ceea ce ia contact cu alimentele din interior ar trebui sa aiba cat mai putine spatii inguste in care mancarea ar putea ajunge si chiar sa fie foarte greu de indepartat. De asemenea, fiecare componenta ar trebui sa fie usor de demontat, curatat si reasamblat, in special pentru cel mai bun multicooker cu presiune, deoarece curatarea sa este mult mai dificila din cauza depunerilor care ajung mult mai usor pe margini cu ajutorul aburului.
Sfaturi de utilizare
In functie de setarile alese pentru gatire, nu uita sa pregatesti cel mai bun multicooker. In general, pentru setarile destinate unui slow cooker se poate folosi un ulei vegetal sau folie de aluminiu pentru a proteja ingredientele in retetele in are lipirea sau arderea alimentelor ar putea fi problematica.
Pentru o functionare optima a aparatului, verifica regulat supapa de presiune pentru a te asigura ca este lipsita de reziduri de mancare. De asemenea, indepartarea si curatarea frecventa a garniturii de cauciuc este absolut necesara.
Folositi intotdeauna un prosop pentru deschiderea supapei de presiune si indeparati capacul pentru a va proteja mainile. Pentru a evita aparitia zgarieturilor pe vasul de gatit, folositi doar ustensile din lemn sau plastic.
Sfaturi pentru gatirea cu aburi
Atunci cand folosesti cel mai bun multicooker cu aburi, nu e necesar sa preincalzesti dispozitivul. Trebuie doar sa adaugi apa, sa pui mancarea in raftul destinat acestui tip de gatire si sa alegi setarea destinata gatirii cu aburi, mai precis cea denumita „steam”.
Alimentele se vor gasi mult mai rapid daca sunt puse intr-un singur strat sau daca au fost crestate sau taiate in bucati aproximativ egale. Nu uita sa indepartezi capacul usor si cu atentie.
Sfaturi pentru gatirea usoara – slow cook
Pentru a evita efectele gatirii de lunga durata si diminuarea anumitor proprietati ale alimentelor, creste numarul de ierburi si cantitatea de sosuri folosite. Intotdeauna dezgheata carnea foarte bine inainte de a trece printr-un proces de incalzire usoara, deoarece temperatura e posibil sa nu patrunda in profunzime.
Taie sau cresteaza legumele mai dense, precum cartofii sau morcovii, in bucati mai mici. Alimentele pot fi gatite insuficient daca nu se urmeaza acest sfat.
Concluzie
Intrebarile referitoare la capacitatea multicookerului de a prelua sarcinile tuturor acelor dispozitive am putea sa le auzim frecvent atunci cand vrem sa cumparam cel mai bun multicooker sau deja detinem unul. Chiar poate sa inlocuiasca functiile unui slow cooker, unui aparat de gatit cu abur sau a unuia pentru orez fara a sacrifica prea mult din calitate? Diferitele teste si experientele actualilor utilizatori ne-au convins ca raspunsul este unul pozitiv.
Abia ce am inceput sa gatesc. Nu m-a pasionat niciodata sa stau mult timp pentru a face un fel de mancare care stiam ca se consuma foarte repede(imi cunosc familia). De cand am multicookerul nu imi e deloc greu si am invatat sa fac si cateva mancaruri fara ajutorul lui. Doar prepar ingredientele si le gatesc in aparat. De mine tine felul in care adaug condimentele si cum asez mancarea pe farfurie.
Cuisinart CPC-600 este multicookerul responsabil de preparatele mele. Cu timpul speram sa invat sa gatesc mai bine in timp ce il folosesc si sa aleg sa fac mancarea singura. Am ajuns la concluzia ca multicookerul nu este un aparat care sa te invete, ci care sa iti usureze munca. Macar de m-ar tine un an fara sa se strice si ar fi perfect. Nu ma deranjeaza sa mai iau unul daca m-am folosit atat de mult timp de el.
Pe parcursul ultimilor ani am cumparat doar electronice care s-au apropiat mult de asteptarile mele. In momentul incare am primit multicookerul Instant Pot am stiut ca am cumparat ceva care nu doar ca a depasit asteptarile mele, ci mi-a facut viata mult mai usoara(si mai delicioasa).
Incerc sa fiu propriul meu nutritionist si sa urmez un stil de viata cat mai echilibrat. Mare parte din mancarurile pe care mi le pregatesc urmeaza un plan avansat de gatire, insemnand o analiza completa a detaliilor precum numarul de calorii sau alte valori nutritive. Totusi, nu mi-e deloc greu sa fac asta, fiind constienta de faptul ca e doar o investitie in sanatatea familiei mele.
Am folosit ustensile obisnuite in ultimii ani si era usor sa gatesc mancarurile preferate intr-un timp rezonabil, insa m-am tot gandit cum as putea sa scurtez si mai mult acel timp si sa il ocup cu altceva. Raspunsul a venit odata cu coletul in care se afla acest multicooker. Inca de cand a venit l-am deschis imediat si am inceput sa citesc manualul de instructiuni.