Cel mai bun pedometru – ghid de achizitie

Multi dintre noi facem zilnic miscare. Putine persoane isi dedica zeci de minute sau chiar cateva ore exclusiv activitatilor sportive, pe cand pentru restul caracterizeaza miscarea prin mersul pe jos. Cateva mii de pasi pe care i-am parcurge zilnic ar fi mai mult decat suficienti pentru a considera ca am atins cel putin obiectivul minim.

Conform unor studii, 10000 de pasi facuti intr-o zi, echivalentul a aproximativ 6km, este considerat a fi un obiectiv ideal pentru fitness. Totusi, in conditiile in care nu multe persoane se adapteaza acestui criteriu, vestea buna e ca si jumatate din aceasta distanta poate aduce beneficii considerabile.

Pentru a putea tine evidenta numarului de pasi, cel mai bun pedometru este aparatul de care avem nevoie. Nu doar ca se comporta ca un contor, ci adesea are rolul de a motiva purtatorul dispozitivului sa atinga un anumit numar de pasi, sa-si monitorizeze progresul si sa isi stabileasca obiective.

Pedometrele, desi sunt mult mai eficiente decat orice alt electronic ce poate sa indeplineasca aceleasi functii, sunt mai putin frecvente in listele de cumparaturi ale oamenilor din pricina faptului ca mizeaza pe folosirea aplicatiilor mobile, ce sunt fie gratuite, fie au un pret care sa fie mai mic decat o masa la un fastfood.

De ce este cel mai bun pedometru superior aplicatiilor mobile?

Multi dintre noi preferam sa facem abstractie de informatiile precise si sa ne organizam o rutina bazata exclusiv pe intervale de timp. Asta inseamna ca in loc sa ne stabilim ca obiectivele de fitness sa constea in atingerea unei anumite dinstante sau a unui numar de pasi, ne propunem sa mergem sau alergam timp de cateva zeci de minute.

Beneficiile aduse de activitatile fizice nu sunt aduse de durata procesului, ci mai degraba de intensitatea cu care a fost abordat. Am realizat teste in paralel atat pentru modele mai ieftine, cat si pentru cele mai bune pedometre, insa am luat in considerare si sistemele de monitorizare a pasilor oferite de un ceas inteligent sau de o aplicatie pentru smartphone.

Tipuri de pedometre – dupa mecanism

Pedometru mecanic

tipuri de pedometreUnul dintre primele modele aparute, ce masoara pasii facuti cu ajutorul unui pendul pozitionat in interior care se misca in functie de impactul talpii utilizatorului cu suprafata pe care calca. Fiecare miscare a pendulului creste numarul de pasi afisat pe ecranul pedometrului cu 1 unitate.

Se poate intampla ca acel impact sa nu fie intotdeauna recunoscut de catre aparat si pasul respectiv sa nu fie contorizat.

Pedometru digital

Tehnologia utilizata este relativ similara cu cea a modelelor mecanice, folosind tot un pendul care se misca pe baza impactului in momentul in care utilizatorul calca. Totusi, contorizarea se face in mod electric si informatiile afisate sunt mult mai precise fata de cele aduse de modelele mecanice.

Pedometru Smart

Aceste pedometre nu folosesc un pendul, ci preiau miscarile efectuate de corp prin intermediul unui accelerometru incorporat in aparat. Printre dispozitivele inteligente pot fi si cele cu conectivitate GPS care afiseaza distanta pe care ai parcurs-o in locul numarului de pasi facuti.

Tipuri de pedometre – dupa structura

Pedometru tip ceas

Se comporta ca o bratara sau un ceas obisnuit, atasandu-se in jurul incheieturii mainii. Sunt cele mai noi modele de pe piata si sunt considerate a fi si cele mai eficiente, raportandu-ne la precizia lor, cat si la portabilitate.

Pedometru atasabil

pedometru de piciorEste un pedometru care poate fi pus atat in buzunar, cat si atasat in zona abdomenului, unde ar trebui sa se afle cureaua. Cele mai multe dintre ele sunt mecanice sau digitale.

Pedometru atasat de incaltaminte

Sunt aparate mici ce se pot plasa direct pe incaltaminte si sa determine impactul cu solul mult mai usor, astfel pasii facuti vor fi afisati pe ecran mult mai precis. Sunt adesea utilizate de alergatorii de performanta.

Mod de functionare

Pedometrele standard contorizeaza numarul de pasi prin detectarea miscarii corpului. Unele chiar au capabilitatea de a calcula numarul de calorii arse si distanta parcursa bazandu-se pe greutatea corpului.

Sunt disponibile si modele cu GPS care masoara distanta parcursa cu ajutorul informatiilor de la satelit, insa acestea tind sa fie mai scumpe si pot avea momente in care sa nu functioneze. Mai mult de atat, conexiunea GPS solicita mult mai mult dispozitivul si trebuie ca bateria sa sa fie incarcata mai des.

Avantajul masurarii distantei cu ajutorul pozitiei determinate prin satelit este acela ca aparatul poate fi folosit si pentru alte activitati care nu implica pasii. Spre exemplu, poti masura distanta parcursa inotand.

In cazul aplicatiilor pentru telefon, numarul de pasi este contorizat de un sistem care determina miscarile corporale. Pot exista destul de multe erori in realizarea acestor calcule din cauza faptului ca anumite miscari ar putea fi omise. Din aceasta cauza, rezultatul de la finalul afisat la sfarsitul unei zile nu e garantat unul plin de acuratete.

Functii

afisaj pedometruPe langa modul in care poti purta un pedometru si beneficiile pe care ti le aduce, alegerea lui poate sa aiba ca factor si cateva mici functii pe care anumite modele le au si care pot face ca aparatul tau sa fie mai bun.

Durata de viata a bateriei – in principiu, aceasta depinde de complexitatea functionalitatilor unui pedometru; cu cat e capabil sa genereze mai multe informatii, cu atat bateria va dura mai putin; nu va faceti probleme, chiar si cel mai bun pedometru, dotat cu cele mai solicitante functii, poate avea o autonomie de cateva zile pana la urmatoarea reincarcare.

Modul de sincronizare – sau cum poate sa fie pedometrul sincronizat cu alte dispozitive, precum un smartphone sau un computer; de obicei, modelele noi au tehnologii wireless, care nu implica prezenta unor fire de legatura.

pedometru cu gpsGPS – dispozitivele cu aceasta functie indica distanta parcursa bazandu-se pe pozitia ta curenta; pedometrele cu GPS calculeaza cu o frecventa ridicata coordonatele pozitiei tale actuale si le compara cu cele ale localizarii precedente; astfel, distanta dintre cele doua puncte este exact cea pe care ai parcurs-o.

Numarul de calorii – mai multi bani investiti intr-un pedometru iti poate aduce functii precum cea de masurare a numarului de calorii consumate; poti acum sa iti faci o dieta bazata pe aceasta informatie si sa iti creezi singur un echilibru intre caloriile preluate si cele eliminate.

Tipul de alimentare – pedometrele pot fi alimentate atat de baterii obisnuite, cat si de baterii reincarcabile prin intermediul unei conexiuni de tip USB.

Aplicatii software – nu facem referire la aplicatiile pentru smartphone-uri care calculeaza numarul de pasi prin propriul sistem de functionare, ci cele care sunt compatibile cu pedometrele individuale si afiseaza informatiile preluate de la acestea pe ecranul lor.

Social media – exista modele ale anumitor branduri care pot, optional, sa introduca informatiile progresului tau intr-o statistica online; acea statistica va cuprinde rezultatele mai multor utilizatori si astfel iti poti stabili obiectivul de a ajunge pe o anumita pozitie in cadrul acelei platforme; e demonstrat ca oamenii sunt mult mai implicati in anumite domenii atunci cand e vorba de competitie.

pedometru competitieMemorarea informatiilor – progresul tau din zilele precedente poate fi stocat in memoria pedometrului si il poti folosi pentru a realiza o competitie cu tine insuti; e o modalitate simpla de a evolua de la o zi la alta, incercand sa depui mai mult efort decat in ziua precedenta.

Confort – cu cat aparatul este mai mic, cu atat va fi mai confortabil, indiferent de designul pe care il alegi; un dispozitiv mult prea voluminos nu va face decat sa te incurce, fie ca este pozitionat pe mana sau atasat de un articol vestimentar.

Concluzie

Activitatile sportive nu sunt absolut dependente de prezenta unui pedometru, insa ne putem folosi de avantajele aduse de acest electronic si sa ne organizam timpul mult mai inteligent, depunand efort nu suficient de mult, ci suficient de bine.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

4 Comentarii
  1. Răspunde
    Marius Stoicescu 21 martie 2017 la ora 10:27

    Mie imi place sa port pedometru pentru ca am un stil de viata activ si un program care imi permite sa fac foarte mult sport. De aceea, imi gasesc intotdeauna 2 3 ore pentru antrenament, si, mai ales cand e cald si optez pentru alergat in parc, un pedometru este ideal.

    Stiu ca exista o groaza de aplicatii pe telefon si multe alte metode cu care as putea inlocui pedometru, care, pana la urma, este un dispizitiv destul de simplu fata de celelalte. Cu toate acestea, mie imi place foarte mult sa il folosesc, tocmai pentru ca este foarte simplu.

    Il recomand cu cea mai mare caldura pentru ca este un dispozitv foarte interesant, foarte placut, pe care l-as purta multi ani de acum incolo. Ca un tip, sa stiti ca eu il am pe cel de la Trisa; poate va ajuta sfatul meu.

  2. Răspunde
    Andreea Ganta 8 martie 2017 la ora 11:03

    Intrebarea pe care am auzit-o de la multe persoane este: de ce iti trebuie pedometru daca ai atatea aplicatii disponibile pe Android si iOS. Fratilor!! Ce ne facem fara telefoane?

    Cum m-ati vedea pe mine alergand si facandu-mi antrenamentul cu telefonul in mana. Bine, e drept ca am vazut multe persoane, insa eu atunci cand fac sport, fac sport si atat.

    De asta am nevoie de un dispozitiv performant pe care sa il iau cu mine de fiecare data cand imi fac exercitiile. Sincer va spun ca este foarte bun, are functii multiple, pe care probabil ca poate sa le faca si telefonul, dar niciodata la nivelul la care le indeplineste cel mai bun pedometru.

  3. Răspunde
    Silviu Rosu 26 ianuarie 2017 la ora 7:52

    De ce am vrut un pedometru? Pentru ca am vrut sa imi masor activitatea fizica, iar acest dispozitiv imi ofera foarte multe avantaje in acest sens.

    Pot sa spun ca acest dispozitiv pe mine m-a disciplinat si mi-a conturat un stil de viata, un regim si un program de exercitii constant, in care am grija la felul in care ma tratez si la modul in care stiu sa ii tratez si pe ceilalti.

    Cel mai bun pedometru este intotdeauna cel pe care il ai si de care esti multumit. Pentru mine cel mai bun e Trisa 3D activity tracker, care are un design foarte elegant, astfel ca nimeni nu isi da seama de el.

    Am doua bratari la el: una neagra si una rosie, pe care in general o iau atunci cand merg sa fac sport.

    Eu il recomand pentru ca isi face treaba foarte bine, are destul de multe optiuni si nici nu are un pret foarte mare.

  4. Răspunde
    Alex 16 ianuarie 2017 la ora 12:04

    Pedometrul de il am acum e putin sensibil la orientare. A venit impachetat de parca nu se voia a fi desfacut vreodata. Are o functie care te avertizeaza ca va iesi din modul in care a fost setat in conditiile in care nu se efectueaza o comanda in urmatoarele 10 secunde.  Pana m-am obisnuit cu toate functiile sale mi-a luat ceva.

    In 15 minute am reusit sa il instalez complet.  Pacat de un pedometru asa de bun ca are mici probleme de genul asta si ca modul in care a fost impachetat m-a fortat sa folosesc fel si fel de instrumente din atelier. Mai aveam putin si recurgeam la solutia explozibilului.

    De indata ce l-am pus pe mana am mers putin si m-am plimbat prin apropiere. Eram tare nerabdator. A mers bine. L-am pus intr-o mica geanta in care stiam ca se poate misca, l-am folosit pe mana.. in ambele cazuri a mers perfect.

    Lasă un comentariu