Daca familia ta se ghideaza dupa modelul celor moderne, o seara obisnuita acasa poate fi reprezentata de: un serial urmarit pe canapeaua din sufragerie, unul dintre copiii tai jucandu-se online in camera de langa si retelele sociale actualizate in permanenta. Cel mai bun router wireless este acea cutie magica ce iti permite sa distribui conexiunea la internet unei varietati de dispozitive din toata casa ta: laptopuri, computere, telefoane, tablete, seturi smart TV si multe altele.
In ciuda faptului ca o conexiune prin cablu de tipul Ethernet este adesea mai rapida si mai sigura, iti va fi mult mai usor prin intermediul retelei fara fir sa te misti prin casa folosind laptopurile sau alte dispozitive mobile. Conexiunea wireless elimina, de asemenea, si dezordinea si multitudinea de cabluri ce se acumuleaza prin camere.
Chiar daca e vorba de un router wireless bun, totusi, nu poate fi pozitionat in mai multe locuri simultan, iar casele cu suprafete extinse vor fi defarozitate in ceea ce priveste acoperirea semnalului emis de dispozitiv. Producatorii de aparate moderne se bazeaza pe imbunatatirea acestui aspect, dorind ca utilizatorii sa poata dispune de o viteza cat mai mare a internetului chiar si la distante destul de mari de cel mai bun router wireless.
TOP 3 ROUTERE WIRELESS IN 2017
Ce trebuie sa stii pentru a cumpara cel mai bun router wireless
Printre cele mai simple decizii pe care trebuie sa le iei este aceea de a te indrepta spre modele mai mari sau mai mici. Dimensiunea, in acest caz, este reprezentata de viteza si aria de acoperire a semnalului.
Tipuri de router wireless
Vom lua in considerare cele doua tipuri de routere: 802.11n si 802.11ac. Cel din urma tip este considerabil mai rapid decat primul, in special atunci cand vine vorba de utilizarea sa de aproape. Singurul motiv pentru care te-ai indrepta spre unul de tipul 802.11n este pretul. Diferentele de costuri dintre ele sunt notabile, de aceea o persoana cu buget restrans ar lua in calcul in primul rand un dispozitiv care sa se incadreze in limita de pret.
Marimea, structura si distributia camerelor din locuinta ta vor afecta, de asemenea, performanta routerului. Inainte de a achizitiona unul, ar trebui sa faci un plan al casei sau apartamentlui tau: suprafata totala, materialele ce au fost folosite pentru constructia sa, precum si locul in care urmeaza a fi pozitionat routerul.
Materialele precum ipsosul, gips-cartonul sau usile goale in interior vor interfera cu performanta routerului tau. Chiar si usile neizolate sau podelele pot provoca degradari ale semnalului de internet. Cu toate acestea, obiectele care afecteaza cel mai mult distributia conexiunii sunt peretii si podelele izolate, sticla, zidurile solide sau stifturile de aluminiu.
Cu cat mai multi pereti, usi si geamuri prin care semnalul e nevoit sa treaca, cu atat acesta isi va pierde treptat din calitate.
Un router wireless cu arie mica de acoperire va oferi mai o conexiune mai rapida in pentru zonele apropiate. Daca e vorba de un apartament in care internetul va fi folosit dintr-un loc situat la cel mult o camera distanta de router, axati-va cel mai mult pe performanta dispozitivului de a prelua cat mai mult din viteza pusa la dispozitie de distribuitorul de internet si sa o transmita sub forma compacta catre electronicele cu compatibilitate Wi-Fi din locuinta.
Pe de alta parte, cel mai bun router wireless cu acoperire mare e recomandat locuintelor cu suprafete extinse, in care transferul de date emise de router trebuie sa se faca pe distante mai mari, sa parcurga cateva camere. De asemenea, pe langa raza mare de acoperire, nu va puteti multumi cu o conexiune care abia sa poata sa incarce o pagina web. Si semnalul trebuie sa fie unul decent, daca nu chiar maxim.
Limitele unui router wireless
Daca ai un dispozitiv care promite o viteza de top, acesta nu va putea imbunatati neaparat performanta de streaming a video-urilor pe Youtube, spre exemplu. In orice retea, datele sunt transferate la fel de rapid precum cea mai lenta conexiune. In cele mai multe dintre cazuri, acea conexiune lenta este cea dintre locuinta ta si furnnizorul de servicii de internet.
Nu va asteptati ca cel mai bun router wireless sa fie capabil sa va ofere mai multa viteza decat cea pe care o aveti prin intermediul unei conexiuni directe, prin cablu.
Imbunatatirea vitezei
Anumite modele pot fi capabile sa emita un semnal mai puternic decat ceea ce poate sa va ofere serviciul de internet. Daca sunteti de parere ca ati dat prea multi bani pe un router si ca merita macar o conexiune pe masura, indicat este sa optati pentru pachete de servicii mai puternice.
Nivelul de securitate
Routerul tau ar trebui sa fie securizat printr-o parola de tipul WPA2. In mod normal, vei fi nevoit sa introduci parola in fiecare dispozitiv o singura data, dupa care acesta o va memora automat. Metoda de securitate cu parola este importanta daca locuiesti in imediata apropiere a altor oameni, precum un apartament sau o zona urbana aglomerata.
Functii
Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in calcul. Acestea pot fi considerate avantaje doar in momentul in care le alegem cu atentie.
- porturi LAN: acestea sunt folosite pentru a conecta un computer la router prin intermediul unui cablu Ethernet; dupa cum deja am spus, conexiunea prin cablu este mai puternica deoarece semnalul nu este luat in considerare;
- porturi USB: poti conecta cu ajutorul lor stickuri, memorii externe sau o imprimanta USB in cazul in care routerul are un server de printare incorporat;
- calitatea serviciului (QoS sau Quality of Service): este o metoda prin intermediul careia putem sa setam prioritatile noastre pentru modul de distribuire al internetului; spre exemplu, putem alege setarile in asa fel incat sa favorizeze jocurile online, incarcarea video-urilor sau calitatea apelurilor cu o aplicatie precum Skype; aceste activitati vor fi priorizate in vederea folosirii internetului; daca cineva din locuinta descarca un fisier, conexiunea la internet nu va fi impartita, ci prioritatile tale vor folosi maximul posibil, iar celelalte dispozitive vor prelua doar ceea ce ramane din latimea de banda;
Standarde de utilizare a retelei
Denumirea propriu-zisa a retelei spune totul. O retea wireless utilizeaza o conexiune locala fara fir, iar eficienta sa variaza in functie de dispozitivul care transfera datele. Vechile standarde de utilizare a retelei wireless sunt bazate pe o serie de protocoale de tipul IEEE 802.11. Cele noi sunt mult mai evoluate in ceea ce priveste performanta lor, asta fiind vizibil si prin evidentierea versiunii protocoalelor, numindu-se acum IEEE 802.16 sau WiMax.
Standardul de utilizare IEEE 802.16 a fost conceput pentru a oferi utilizatorilor o performanta a conexiunii fara fir echivalenta cu cea prin cablu. Ce inseamna asta? Viteza de internet de care dispuneti pe un computer care este conectat direct printr-un cablu de retea la sursa de internet va fi preponderent aceeasi cu cea oferita de cel mai bun router wireless.
Undele radio folosite de reteaua wireless nu sunt nocive. Principalul avantaj ale lor este faptul ca poti pune la dispozitie o sursa stabila de internet pentru un numar mare de dispozitive dintr-un anumit areal, fara a fi nevoie de prezenta unor cabluri de retea.
Cu toate acestea, standardul utilizat in toate retelele wireless actuale este IEEE 802.11. Calitatea datelor difera in functie de un anumit indicator definitoriu lui, care este notat cu o litera mica a alfabetului:
- 801.11 – este versiunea originala a standardului, iar viteza transferului de date era de 1 sau 2 mbps, cu la frecventa de 2.4 GHz;
- 801.11a – prima imbunatatire adusa initialei retele wireless ce reusea sa atinga o viteza cuprinsa in intervalul 1,5 – 54 mbps;
- 801.11b – este un amendament al retelei IEEE 802.11 ce extinde transferul de date la o viteza de 11 mbps(megabiti pe secunda), folosind o banda de frecvente de 2.4 GHz(gigahertzi).
- 801.11g – transferul maxim de date perceput este de 54 mbps, pe cand frecventa de operare ramane aceeasi;
- 801.11n – spre deosebire de celelalte, acest standard este atribuit modelelor de routere care folosesc mai multe antene pentru a creste performantele; uneori este numit MIMO(„multiple input and multiple output”, mai multe spatii de intrare si de iesire); scopul eau este acela d a imbunatati transferul de date al precedentelor doua standarde, oferind o viteza ce variaza in intervalul 54 – 600 mbps; banda de frecventa poate atinge si valoarea de 5 GHz;
- versiunile 802.11 ac, ad, af, ah, ai, aj, aq, ax si ay – sunt rar intalnite in actualele retele wireless din locuintele noastre; scopul lansarii lor a fost acelea de a corecta anumite erori sau de a aduce noi imbunatatiri sau functionalitati minore; spre exemplu, standardul 802.11af, denumit si Super Wi-Fi sau White-Fi este adesea utilizat in televiziune si in transmisiile radio;
Motive pentru care poti cumpara cel mai bun router wireless:
viteza de internet este prea lenta sau aria de acoperire este prea mica pentru a ajunge in locurile importante din locuinta ta;
- deja ai un modem de tipul broadband care este direct conectat la un singur computer si vrei sa ai posibilitatea de a accesa internetul de pe mai multe dispozitive simultan;
- routerul oferit de distribuitorul de internet nu este suficient de calitativ, iar costurile oferite lunar pentru folosirea sa nu sunt la fel de favorabile precum achizitia unuia de calitate;
- aparatul tau dispune doar de o conexiune prin fir ce nu favorizeaza electronicele portabile, precum telefoanele, laptourile sau tabletele;
- aspectul abordat de cel mai bun router wireless, chiar daca ar trebui sa fie mai putin relevant, reprezinta un criteriu de selectie, deoarece aparatul trebuie tinut intr-un loc vizibil, iar anumite persoane sau familii sunt foarte stricte in ceea ce priveste designul casei;
Sfaturi de utilizare
Pozitionarea unui modem de orice fel este unul dintre cele mai importante aspecte. Cu siguranta ne dorim sa beneficiem de o conexiune stabila si rapida de internet in aproape orice camera din locuinta. De obicei, recomandarea noastra se indreapta spre zonele centrale ale casei, in asa fel incat distanta dintre el si camerele in care se utilizeaza internetul frecvent sa fie egala intre fiecare.
Concluzie
Inainte de a initia cautarea unui modem pentru locuinta sau locul de munca, luati in calcul detaliile referitoare la suprafata in care o sa fie folosit si distanta dintre el si dispozitivele cu care va relationa, deoarece fiecare metru in plus poate fi un motiv in plus pentru ca semnalul sa isi piarda din calitate.
Salut. M-ar interesa un router wireless Gigabit TP-LINK Archer C9, Dual Band, 1900 Mbps. Am tot cautat prin magazine si am ajuns la concluzia ca asta ar merita banii. Ma intereseaza pentru ca are port USB 3.0 pentru imprimanta. Il iau pentru birou. Stie careva daca modelele astea cu USB 3.0 functioneaza rapid? Am nevoie de parerea cuiva. Multumesc.
Eu am alta marca de router wireless, care da, este teoretic la fel de performant, in schimb nu te astepta la minuni. Cel putin la mine transferul de viteza de pe un hard disk extern prin USB 3.0 este dureros de lent.
Adica capacitatea unui port USB 3.0 de pc care avea o viteza de 100mbps a scazut la 27mbps prin router. E ceva.
Si eu am crezut ca este vreo diferenta, dar de fapt functioneaza la viteza unui port USB 2.0. Nu miza pe asta!
Cand m-am mutat in camin am avut nevoie de un router wireless. Asta s-a intamplat anul trecut in octombrie. Am pus bani cu colegii de camera pentru ca ne folosim toti de el. De aceea, ne-am permis sa ne aruncam si la un pret ceva mai maricel.
Am luat Tenda F300, care are niste setari foarte rapide. De cand l-am cumparat suntem foarte multumiti de el pentru ca este foarte rapid, avem o calitate buna a serviciilor. SUntem trei persoane care folosesc acest echipamet.
Cand eram acasa, in Ramnicu Valcea nu aveam aceasta problema. Sunt singur la parinti si numai eu foloseam internetul in casa, asa ca nu aveam nevoie de un router. Desi nu prea imi sta mie in fire sa impart cu altii ceea ce-mi apartine, viata la camin m-a invatat sa nu mai fiu atat de egoist si uneori egocentric.
Una peste alta, netul merge bine prin acest router si suntem foarte multumiti de el. Nu prea stiu cine o sa-l pastreze cand ne vom muta.
Routerele mele de pana acum au fost toate slabe sau modeste. Cu niciunul dintre ele nu m-as simtit de parca as avea cel mai bun router wireless… aproape niciunul.
Ultimul cumparat, pe care il voi schimba doar daca se va strica sau ceva, este unul de la Netgear. Pot spune cat se poate de sincer ca este cel mai bun in ceea ce face. Nu e doar o parere a unui utilizator, ci una bazata pe informatii si experienta cu diferite modele. Spun asta pentru ca routerul asta e capabil sa acopere o arie extrem de mare. Casa mea este destul de extinsa si am si o gradina mare. Pe timp de vara, cand stau afara, chiar imi doream sa pot prinde putin semnal.
In acelasi loc in care stateam inainte cu vechiul router, aveam o singura linie de semnal, pe cand cu cel de acum este complet, ba chiar ma pot indeparta si mai mult de locul respectiv. Mai mult de atat, am conectat la el mai bine de 10 dispozitive simultan si pe cateva dintre ele am pornit si 3 videoclipuri simultan, la o rezolutie HD, nicio problema in a le reda. Ce-i drept, routerul este si acompaniat de un internet relativ bun.
Mereu am avut probleme cu conexiunea wireless din locuinta. Cu banii pe care i-am dat mereu pe toate routerele care s-au dovedit a fi inutile in anumite circumstante, mi-as fi putut cumpara inca un router precum cel actual. Am investit intr-unul bun de la TP-link de tipul Tri-Band. Standardul de functionare este unul AC, deci chiar ma pot bucura de ultima generatie.
Nu am avut niciodata probleme cu internetul in general. Prin asta vreau sa spun ca viteza a depins mereu de calitatea routerului, pentru ca cea oferita de distribuitorul de servicii era una cat se poate de mare.
In urma cu ceva timp m-am decis sa fac aceasta migrare catre dispozitive mai scumpe, de peste 600 de lei, sperand ca voi avea parte de performanta dorita. Inainte de acesta am mai avut avut in vizor un Asus RT-AC5300, un router care mi se parea de-a dreptul incredibil, insa avea si un pret pe masura. Cu toate acestea, am descoperit pe parcurs ca in cazul sau pretul nu este direct proportional cu performanta. La fel de bun este cel actual si am dat aproape jumatate din suma pe care as fi dat-o pentru achizitia produsului ASUS.
Pretul e foarte ridicat, ce-i drept, dar investitia chiar merita a fi facuta si veti simti o diferenta considerabila in accesarea internetului.
Sunt de acord cu dumneavoastra. Intr-adevar, conexiunea wireless este cea mai eficienta metoda de a te bucura de tehnologie, asa cum trebuie. Eu stateam inainte intinsa cu o groaza de cabluri de ma si impiedicam de ele si niciodata nu erau de ajuns. Acum, cu acest tip de conexiune nu a nici cea mai mica problema.