Cel mai bun sistem home cinema – ghid de achizitie

Poti aduce actiunea din filme la viata, chiar in camera in care esti. Un cinema nu ar mai fi la fel fara calitatea excelenta a sunetului care te transpune printre personajele filmului urmarit. Cel mai bun sistem home cinema reprezinta un ansamblu de electronice destinate preponderent experientei de cinematografie.

El este adesea alcatuit dintr-un sistem de boxe audio si un DVD sau Blu-ray player. Pare atat de simplu incat crezi ca ai putea chiar acum sa cumperi unul fara a sta prea mult pe ganduri. In realitate sunt foarte multi factori de care trebuie sa tinem cont.

De la calitatea electronicelor din componenta sistemului home cinema si pana la ambientul in care este pozitionat, toate acestea ar putea constitui o serie de factori care sa afecteze sau sa favorizeze functionarea optima a ansamblului.

Manualele de instructiuni ale celor mai multe dintre aceste sisteme indeparteaza toata munca dificila prin care ai putea trece pentru a instala un astfel de sistem in livingul tau. Vei fi ghidat spre stabilirea atat a pozitiei potrivite, cat si reglarea intensitatii, a basului sau alte caracteristici ale sunetului.

Odata instalat, sistemul home cinema are nevoie de mici adaptari la electronicele cu rol de afisare a imaginii. Ideal este sa alegi un ansamblu ale carui functii sa fie usor de controlat, precum si posibilitatea de control de la distanta.

TOP 3 SISTEME HOME CINEMA IN 2017

1. Home Cinema Samsung HT-J4550, Blu Ray, 5.1, 3D, 500W


2. Sistem Home Cinema 5.1 cu Blu-ray 3D Sony BDVE2100


3. Sistem Home Cinema 5.1 cu Blu-ray 3D Sony BDVE6100

Cum alegem cel mai bun sistem home cinema?

Tipuri de sisteme home cinema

Sunt disponibile cateva tipuri, diferenta dintre ele regasindu-se la nivel de structura, mai precis numarul de componente ce alcatuieste fiecare sistem in parte.

Componente individuale

home cinema subwooferAi posibilitatea de a cumpara elementele unui sistem home cinema individual, desi iti vor fi oferite recomandari care sa de ghideze spre asocierile corespunzatoare. Boxele, subwooferul, amplificatorul sau playerul, toate acestea pot fi cumparate separat.

Cumpararea separata iti va aduce beneficii atunci cand doresti sa obtii cel mai bun sistem home cinema prin imbunatatirea anumitor componente. De asemenea, aceasta metoda iti ofera mai multa versatilitate in a-ti selecta un ansamblu personal.

Sistem All-in-one

O optiune foarte usoara este cea a sistemelor All-in-one, ce includ aproape toate componentele care iti pot aduce experienta de home cinema. Ele contin toate electronicele mentionate mai sus, chiar si un player in anumite situatii, in functie de cat de mult investesti in achizitia sistemului.

Dupa ce ai cumparat un sistem home cinema all-in-one, mai ai nevoie doar de unul dintre acele televizoare full hd ieftine sau chiar cu o rezolutie mai mare pentru a-ti pune la punct intregul ansamblu la costuri minime.

Sistem home cinema 2.1 sau 3.1

Sunt standard, iar numele lor sugereaza faptul ca poti dispune de 2, respectiv 3 boxe pe care le poti pozitiona in camera. Cele mai multe dintre ele functioneaza pe baza conexiunii wireless. Ofera un plus de sonorizare intensitatii sunetului televizorului tau. Mai mult de atat, acestora le pot fi anexate un subwoofer sau un amplificator separat.

Sistem home cinema 5.1 sau 7.1

Acelasi principiu precum cel intalnit in cazul precedentului sistem, pot exista 5 sau 7 boxe ce pot fi amplasate in fiecare colt al camerei, fiind acum cu un pas mai aproape de o experienta completa de home cinema. De asemenea, si acestora li se poate alatura un alt element audio. Lipseste doar playerul pentru a obtine un set complet.

Soundbar

soundbar home cinemaPiese de baza ale experientei cinematografice dintr-o locuinta, acestea ofera un sunet surround prin intermediul unei singure bare lungi pozitionata langa televizor. Poti avea parte de aceeasi calitate a efectului surround prin intermediul unei singure componente, inlocuind toate boxele pe care le-ai fi distribuit in camera.

Totusi, absenta lor presupune si faptul ca nu vei mai dispune de nicio sursa de sonorizare din partea posterioara. Unele soundbaruri vin cu subwoofere sau functii care pot contribui la proiectarea sonorizarii in asa fel incat continutul audio sa imita pe cat posibil modul in care este receptat intr-o sala de cinema.

Componentele unui sistem home cinema

Daca ati ajuns pana in acest punct, presupunem ca e mai usor sa deducem care ar putea fi elementele care alcatuiesc cele mai bune sisteme home cinema. Cu riscul de a ne repeta, o sa le enumeram din nou, adaugand mici detalii.

Boxe audio

dvd player home cinemaSunetul este de departe cel mai important aspect al unui sistem home cinema, iar modul principal de a-l obtine este chiar ansamblul de boxe. Desi fiecare structura de boxe de mai sus poate fi o optiune, depinzand de bugetul fiecarui cumparator, recomandarea noastra se indreapta spre sistemele 5.1, 7.1 sau un Soundbar accesorizat cu un subwoofer sau amplificator.

« vezi aici informatii si recomandari de boxe audio »

 

DVD Player

Cat timp ai un sistem audio complet, lipseste acel dispozitiv care sa complementeze cu partea de redare a continutului video. Una dintre solutiile cele mai ieftine si destul de performante este DVD playerul, aparatul care reuseste sa afiseze imagini Full HD pe un ecran compatibil.

« vezi aici informatii si recomandari de DVD playere »

 

Blu-ray Player

blu-ray player home cinemaAcelasi rol il are si Blu-ray playerul, cel de a afisa continutul de pe un DVD, CD, internet sau alta sursa pe un dispozitiv de afisare. Cu toate acestea, calitatea video si functionalitatile sunt de aceasta data in favoarea blu-ray playerelor.

Rezolutia Full HD este standard si des intalnita in acest electronic. Blu-ray playerul are capabilitatea de a imbunatati calitatea filmelor de pe un DVD aproape pana la rezolutia HD. Asta inseamna ca vei avea parte in permanenta de o rezolutie cel putin 720p cat timp ai un blu-ray player bun.

Un ansamblu cu componente audio de inalta calitate si un blu-ray player 4k poate fi considerat cel mai bun sistem home cinema ce poate fi achizitionat.

Streamingul online e mai usor decat te-ai fi asteptat. Ai la dispozitie o imensa varietate de filme sau muzica de la furnizori precum Youtube, Netflix sau altii. Asigura-te doar ca nu omiti aceasta functionalitate a blu-ray playerului de a avea Wi-Fi incorporat.

« vezi aici informatii si recomandari de Blu-ray playere »

 

Televizor sau videoproiector

Nu fac parte dintr-un sistem home cinema, fiind cumparate individual. Cu toate acestea, sunt indispensabile. Nu poti face nimic fara un electronic care sa afiseze continutul video. Poti alege televizorul in functie de playerul detinut, insa nu e greu sa iti dai seama ca o experienta cinematografica ar presupune ceva mai mult decat o rezolutie HD si un ecran de 20 de inch.

Rezolutia e cea care ne intereseaza in mod special. Full HD este pragul minim in conditiile in care exista atat de multe videoproiectoare sau televizoare 4K.  Cat despre diagonala, cu cat mai mare, cu atat mai bine, insa alegerea trebuie facuta in raport cu distanta dintre utilizator si locul unde va fi amplasat televizorul sau peretele pe care videoproiectorul va afisa imaginea.

« vezi informatii despre televizoare si videoproiectoare potrivite pentru sistemele home cinema »

 

Telecomanda de control universala

homecinema telecomandaO astfel de telecomanda iti poate simplfica experienta de home cinema, reusind sa controleze toate dispozitivele componente. Ia in considerare si pozitionarea lor, cat si numarul. Telecomandele performante si atent alese pot avea functionalitati care sa permita controlul chiar si a electronicelor aflate dupa usa sau perete.

Conexiune si viteza internetului

In conditiile in care ne aflam intr-o era in care foarte multe categorii de electronice au ajuns sa interactioneze prin intermediul tehnologiilor smart, la fel se intampla si cu componentele unui sistem home cinema.

In situatia de fata nu ne referim doar la interactiunea dintre fiecare electronic in parte, ci mai degraba la contactul lor cu mediul online. Mijloacele inteligente de conectare ne aduc noi posibilitati de a aduce noi experiente cu sistemul nostru home cinema.

Poti afisa orice de pe smartphone sau tableta pe ecranul televizorului si sa folosesti ca mijloc de sonorizare elementele sistemului home cinema. Controlul si navigarea  sunt procese ce se realizeaza acum mult mai usor, prin comenzi vocale, miscari ale mainii, touchscreen sau chiar prin aplicatii pe mobil.

Internetul

home cinema internetStreamingul online necesita o viteza buna a internetului pentru a putea reda materialele video de inalta calitate fara intrerupere.  Ai nevoie de cea mai buna performanta a sa, iar aceasta poate fi oferita doar daca dispui de doua elemente importante:

  • conexiune rapida si stabila – providerul ar trebui sa iti puna la dispozitie un pachet care sa contina o conexiune la internet cu o viteza reala de download de cel putin 5mbps pentru un singur dispozitiv; in orasele mari e usor sa se atinga aceasta performanta;
  • router wireless-N ­- electronicul ce este responsabil pentru distributia semnalului de internet este routerul; standardul de functionare a acestuia trebuie sa fie cel putin de ordin N; antenele au o importanta deosebita; cu cat numarul lor este mai mare, cu atat routerul va reusi sa transmita un semnal mai puternic;

Concluzie

Sistemul home cinema este un mod simplu de a-ti organiza toate electronicele care relationeaza cu activitatea televizorului intr-un singur ansamblu, formand astfel un echipament complet dedicat accesarii continutului media de orice fel: filme, muzica, seriale, emisiuni sau videoclipuri.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

5 Comentarii
  1. Răspunde
    Indrei Constantin 8 martie 2017 la ora 9:01

    Buna. Am vazut o oferta la un sistem home cinema 5.1 cu Blu-ray Samsung HT-J5150. Se pare ca multa lume il cumpara din cate am citit pe net, dar ma intreb daca oare chiar face banii. Am gasit si la 3000 de lei, dar nu cred ca as da nici chiar atat. Pana in 2000 de lei as putea. Ma puteti ajuta cu o parere va rog?
    Multumesc

    • Răspunde
      ElectroClub 8 martie 2017 la ora 14:12

      Buna, Indrei!
      Desigur. Stim despre ce este vorba, insa alegerea unui home cinema tine foarte mult de spatiul si de nevoile pe care le ai. Ca in multe alte cazuri, exista produse ieftine si foarte bune, care intra in competitie cu alte produse mai scumpe, dar mai putin performante.
      Despre sistemul home cinema de la Samsung putem spune ca indeplineste cu succes criteriile de baza. Ruleaza audio in format mp3s, poate fi conectat la un smart tv si poti folosi DVD-uri clasice. De asemenea, este dual volt, ceea ce inseamna ca il poti conecta la orice priza si va functiona automat. Dezavantaje in comparatie cu alte sisteme mai scumpe si mai performante ar fi ca nu functioneaza pe baza de Wireless si nu poate fi accesat nici prin Bluetooth. In schimb are si radio.
      Asadar, daca nu ai criterii foarte pretentioase, credem ca acesta este un sistem ce merita banii si care poate indeplini functii elementare la standarde foarte bune.

      Toate cele bune,
      echipa ElectroClub

  2. Răspunde
    Paul Munteanu 30 ianuarie 2017 la ora 8:06

    Treaba asta cu home cinema este destul de complicata. Eu cand m-am mutat in noua casa am vrut neaparat un astfel de sistem pentru ca am reusit sa imi amenajez un living destul de spatios si imi doream sa vad filme, sa dau petreceri, astfel ca aveam nevoie de sonorizare buna.

    Recunosc ca design-ul a fost si el un aspect important in alegerea produsului. Am optat pentru ceva modern, care sa nu ocupe foarte mult spatiu si care sa se integreze perfect cu restul locuintei.

    Am vrut si ceva de calitate si in final am optat pentru cel mai bun sistem home cinema de la Samsung, pe care am dat in jur de 10 milioane si de care sunt foarte multumit.

    De cand l-am luat, ma uit la filme ca la cinema, dau petreceri reusite si ascult muzica la o calitate superioara, de fiecare data cand ma simt stresat si nu am chef de nimic.

  3. Răspunde
    Traian Marius 21 ianuarie 2017 la ora 7:31

    am cumparat un home cinema Sony DAV-TZ140, are 5 boxe mici si un subwooefr. 2 sunt frontale, 2 sunt surround si inca una e centrala

    Are un DVD player inclus care poate sa faca filmele sa se vada full hd chiar daca nu au aceeasi rezolutie. Un prieten vrea sa isi ia si el unul si voiam sa stiu daca am facut o alegere tocmai buna si daca ar fi vreun alt home cinema de vreo 600 de lei mai bun.

     

    • Răspunde
      ElectroClub 21 ianuarie 2017 la ora 7:38

      Buna, Marius!

      Am analizat putin sistemul Home Cinema pe care tocmai l-ai achizitionat si am facut comparatie cu unul dintre cele pe care le urmarisem de o buna perioada de timp. Am gasit momentul oportun sa il propunem. E vorba de un sistem home cinema 5.1 cu Blu-Ray Samsung HT-J4500. Diferenta dintre alegerea ta si produsul recomandat de noi este insusi dispozitivul de redare, fiind vorba de un Blu-ray player calitativ ce foloseste o tehnologie mai avansata decat a DVD playerelor.

      Gasesti aici mai multe detalii despre ansamblul de boxe, cat si despre blu-ray player: https://www.electroclub.ro/vezi/sistem-home-cinema-5-1-cu-blu-ray-samsung-ht-j4500-negru/

       

      Toate cele bune,

      echipa Electroclub

    Lasă un comentariu