Cel mai bun SSD – ghid de achizitie

Un SSD, sau Solid state drive, reprezinta ultima, dar si cea mai performanta tehnologie folosita pentru stocarea informatiilor pentru un computer sau un laptop. Spre deosebire de clasicele hard discuri externe, acestea folosesc mai putina energie, viteze mai mari de transfer a datelor si, in general, sunt mult mai durabile din cauza faptului ca nu au parti mobile.

Aceste caracteristici sunt foarte utile pentru persoanele ce detin un laptop, dar incep a fi cat se poate de utile si in randul computerelor statice performante. Performanta si functionalitatile pe care le are cel mai bun SSD pot varia foarte mult de la un producator la altul.

E important sa facem alegerea potrivita daca vrem sa avem cel mai bun produs. Asta consta in selectia brandului potrivit si ale acelor caracteristici care denota performanta electronicului. Exista cateva functionalitati care au impact asupra modului de lucru eficient al ssd-ului.

In general, tot ce tine de un SSD, cu exceptia elementelor de design, influenteaza modul in care functioneaza dispozitivul. Pentru un aparat de stocare a datelor ar trebui sa ne intereseze cat de multe informatii poate retine si cat de repede se va efectua transferul lor.

TOP 3 SSD-URI IN 2017

1. Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO , 2.5", 2TB, SATA III


2. Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 480GB, 2.5, SATA III


3. Solid State Drive (SSD) HyperX FURY, 480GB, 2.5, SATA III

Caracteristici importante ale celui mai bun SSD

Capacitatea de stocare

Ar fi una dintre primele caracteristici care ne-ar starni interesul in momentul in care cumparam un SSD. Totusi, in ultima perioada a inceput treptat ca pretul pe fiecare GB sa scada, devenind astfel mult mai accesibile.  De obicei, capacitatea de stocare poate incepe de la 64GB si ajunge chiar si la valori de 4TB.

Capacitatea poate avea mari influente si asupra performantei dispozitivului. Doua SSD-uri care impart aceleasi caracteristici, insa au valori diferite pentru capacitate, au si performante diferite.

Spre exemplu, un SSD de 480GB are de doua ori mai multe cipuri de memorie decat unul de 240GB. Daca folosesc aceeasi tehnologie, in principiu ele aloca si aceeasi viteza de citire si scriere a informatiilor. Astfel spus, SSD-ul de 240GB va avea o viteza dubla din cauza numarului injumatatit de cipuri de memorie pe care trebuie sa le sustina.

Interfata

ssd interfataEste cea care determina performanta SSD-ului prin viteza de copiere si citire a datelor memorate. De obicei, aceasta apartine unei game numite Serial ATA, sau SATA. Sunt trei versiuni principale de intefata SATA. Chiar si cele mai vechi dintre ele pot oferi viteze destul de inalte, cel putin in comparatie cu un Hard Disc extern.

Desi pentru diferentierea si afisarea unei interfate SATA se foloseste ca unitate de masura gigabitul pe secunda(Gbps), vitezele de citire si scriere sunt afisate in megabiti pe secunda. Dupa cum spuneam, sunt disponibile trei versiuni de astfel de interfate:

  • SATA I – 1.5GBps – poate atinge o viteza maxima teoretica de 187.5 mb/s;
  • SATA II – 3GBps – viteza de transfer este de 375 mb/s;
  • SATA III – 6GBps – ultima tehnologie, dar si cea mai performanta, are capabilitatea de a atinge o viteza maxima de pana la 750 mb/s; totusi, in practica, chiar si cel mai bun SSD cu interfata SATA III va transfera datele la o viteza care variaza in intervalul 500-600 mb/s;

In viitorul apropiat vor fi la mare cautare si noi tehnologii folosite in SSD-urile ce vor fi destinate utilizarii pe computere. De asemenea, exista si modele foarte subtiri si compacte ce sunt integrate direct pe placa de baza a unui computer.

Dimensiuni

In situatia in care ai de gand sa instalezi un SSD in interiorul unui laptop standard sau sa inlocuiesti un Hard, ar trebui sa iei in calcul si spatiul pe care il ai disponibil. Dispozitivele ale caror dimensiune este masurata in inch pot avea totusi masuratori diferite in lungime sau latime.

Daca laptopul tau permite introducerea unui SSD de 0.75cm grosime, insa tu iei unul de aproximativ 1cm, e de la sine inteles ca acesta nu va incapea si esti nevoit sa il schimbi.

Functionalitati

ssd afisajPerformanta SSD-ului poate fi puternic influentata de multe dintre functionalitatile sale, fie ca au rolul de a mari viteza sau de a gestiona mai bine informatiile memorate.

Controller si firmware

Sunt multe companii care creaza controllere pentru SSD-uri si sunt responsabile pentru gestionarea informatiilor de pe cipurile de memorie. Controllerele pot, de asemenea, sa determine capacitatea medie de stocare a unui SSD, bazandu-se pe numarul de canale alocate fiecarui cip.

Controllerele sunt greu de comparat. Detaliile tehnice sunt cele ce fac diferenta. In rest, orice persoana fara cunostinte in domeniu va sti doar daca SSD-ul este un model mai nou sau mai vechi.

Firmware-ul este programul care ajuta la controlarea SSD-ului, asigurand comenzile care sunt efectuate in cadrul acestuia.

Viteza de citire si scriere

ssd vitezaDe ea depinde si avantajul pe care cel mai bun SSD il are in fata unui Hard Disc. Exista doua tipuri de procedee de citire si scriere, dar producatorii aleg sa afiseze doar vitezele secventiale de citire si scriere. Acest lucru se face din cauza faptului ca vitezele secventiale tind sa fie mai rapide din cauza faptului ca actioneaza asupra unor blocuri mai mari de informatii.

Un alt procedeu de scriere si citire este unul numit random data access. Este ceva mai lent deoarece efectueaza multiple operatiuni repetate de citire si scriere. Vitezele de transfer afisate de producator sunt variabile ce te pot ajuta sa faci diferenta calitativa intre diferitele tipuri de SSD-uri.

Cicluri de scriere

Una dintre putinele probleme pe care cumparatorii le iau un considerare este aceea care face referire la ciclurile de scriere si stergere, numarul lor fiind extrem de limitat. Un SSD care este des solicitat cu frecvente cicluri de scriere si stergere a informatiei s-ar putea strica intr-o perioada mai scurta decat cea alocata de producator.

Cu toate acestea, ele tind sa reziste pana la 5 ani, fiind o perioada medie de viata a dispozitivelor de stocare. Asta se intampla deoarece utilizatorii nu le folosesc pentru sarcini de citire si scriere intensa.

Cele mai multe dispozitive sunt cotate cu un numar de cicluri de stergere cuprins intre 3000 si 5000. Cu cat numarul este mai mare, cu atat mai durabil si longeviv va fi dispozitivul. Ciclurile de stergere presupun indepartarea informatiilor vechi.

ECC

Sau Error correcting code, presupune faptul ca SSD-ul are capabilitatea de a detecta si corecta fisierele care sunt nefunctionale. Erorile de orice tip vor fi interceptate si rectificate, in asa fel incat fiecare element de continut din memoria dispozitivului de stocare sa fie functional.

Avantajele unui SSD

ssd 2tbUn asemenea dispozitiv de stocare poate aduce o serie de avantaje computerului tau. In primul rand, timpul alocat pornirii sistemului va fi redus considerabil. La fel se va intampla si cu pornirea aplicatiilor stocate in memoria SSD-ului. Viteza superioara de transfer va permite pornirea si afisarea lor mult mai rapid.

In principiu, tot ceea ce tine de viteza de functionare a aplicatiilor de pe SSD va fi o imbunatatire. Copiere, multiplicare, mutare, salvare sau deschidere de fisiere, absolut totul va trece printr-un proces accelerat, lipsit de intreruperi.

Dezavantajele unui SSD

Cand vine vorba de cantitatea de memorie stocata, vei plati mult mai mult pe un SSD, comparativ cu cat ai da pe un Hard Disc cu aceeasi capacitate de stocare. Cateva sute de lei ti-ar putea aduce fie 240GB de memorie SSD, fie un numar de ordinul terabitilor de memorie HDD.

In perioada curenta, utilizatorii de computere au din ce in ce mai putina nevoie de spatiu de stocare, stiind ca au tot continutul de care au nevoie direct pe internet, iar stocarea datelor personale poate fi facuta in siguranta pe un server online de tip cloud.

Concluzie

Un solid state drive este o varianta imbunatatia a clasicele Hard Discuri cu care am fost obsinuiti inca de la primele interactiuni cu un computer. Au acelasi principiu de functionare, doar ca tehnologia lor aduce imbunatatiri in ceea ce priveste viteza cu care sunt efectuate toate procesele ce implica scriere sau citirea pe sau de pe un SSD.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

5 Comentarii
  1. Răspunde
    Andrei Cristea 6 martie 2017 la ora 9:03

    Salut. Vreau sa cumpar un ssd SanDisk Plus, 120Gb, 2.5”, SATA III . Stie cineva daca este configurat pe MLC sau TLC? Multumesc.

     

    • Răspunde
      ElectroClub 6 martie 2017 la ora 11:13

      Buna, Andrei!
      SSD Plus de la SanDisk nu este configurat pe TLC NAND, insa foloseste modelul de MLC NAND specific pentru cea de-a doua generatie de SanDisk, similar cu Extreme Pro. Nu am gasit specificatii despre hardul propriu-zis, ceea ce nu prea imi justifica de ce este mai ieftin. Probabil ca are un MLC mai slab, nu sunt sigur.

  2. Răspunde
    Ovidiu Tolea 30 ianuarie 2017 la ora 8:01

    Eu il am pe cel de la Samsung, in varianta 120 GB. Imi pare rau ca nu l-am luat pe cel de 500, insa asta tine de decizia mea de atunci. Nu am ce sa fac momentan.

    Pe viitor insa, planuiesc sa investesc intr-unul cu spatiu mai mare pentru ca ma ajuta foarte mult, iar produsul de la Samsung mi se pare foarte reusit. Chiar sunt multumit de el si nu stiu cum sunt alte produse, insa acesta face o economie de energie incredibila.

    In ceea ce priveste transferul de date, acesta se face rapid, astfel ca nu mai e nevoie sa stau eu sa ma chinui.

    Nu stiu daca este cel mai bun ssd, insa v-am spus, eu sunt foarte multumit de aceasta firma. Per total. Si imi place foarte mult ca este disponibil in mai multe variante.

  3. Răspunde
    Oti Constantin 25 ianuarie 2017 la ora 12:44

    Eu cu un Samsung Solid State Drive 850 EVO de 250Gb si SATA III mi.am rezolvat treaba. Se misca foarte greoi laptopul si am zis ac daca tot fac o investitie, barem sa o duc pan la capat. Cel mai dubios mi s-a parut ca SSDu a venit doar cu 2 suruburi. Am luat unu de la carcasa si sta in 3. Oricum se misca perfect acum. E o diferenta de 13 secunde intre vechiul hard si SSD. Laptopu unui prieten intra in windows dupa 40 de secunde. fara SSD. asta ca sa va dati seama ce diferenta.

     

    • Răspunde
      ElectroClub 25 ianuarie 2017 la ora 13:05

      Buna, Oti!
      Daca ai cumparat recent SSD-ul ar trebui sa suni inapoi la magazin si sa il restitui. Nu este in regula daca pachetul a venit incomplet. Cel mai bine ia legatura cu producatorul si cere inlocuirea. Stim ca e munca in plus sa dezinstalezi SSD-ul si sa o iei de la capat, dar macar esti asigurat. Este important ca toate elementele sa aiba sustinerea necesara.

      Toate cele bune,
      Echipa ElectroClub

    Lasă un comentariu