Stepperele, sau aparatele care simuleaza pasii sau urcarea treptelor, sunt dispozitivele ideale pentru fitness ce ne pot aduce acele zeci de minute de miscare de care avem nevoie in fiecare zi. Tot ceea ce e de facut este sa iti gasesti cel mai bun stepper pentru tine, sa nu iei in calcul oportunitatea de a lua o pauza ori de cate ori oboseala apare si astfel vei pierde caloriile nedorite.
Daca reusesti sa petreci acea perioada recomandata zilnica pe un stepper vei fi cu mult mai avantajat chiar si fata de alergarea in aer liber. Dispozitivele fac abstractie de intreg impactul care actioneaza asupra genunchilor sau a incheieturilor in timpul fiecarui pas facut.
Spre deosebire de orice alt dispozitiv de fitness, fie ca vorbim de bicicletele fitness, cele eliptice sau benzile de alergat, stepperul este mult mai mic, mai usor de transportat si nu ocupa foarte mult spatiu. Il poti pozitiona si depozita oriunde.
Stepperul a fost proiectat pentru a reproduce mersul. Este stiut ca mersul e un mod excelent de a face miscare. Multi oameni merg afara pentru a face aceasta activitate. Sunt si persoane care aleg sa nu o practice deloc, sau isi creaza acasa un spatiu destinat exercitiilor fizice. Varianta improvizatiei este o buna solutie deoarece sportul nu va depinde in niciun fel de conditiile meteo de afara, fie ca sunt ploi puternice, vant sau zapada.
Daca ai de gand sa cumperi si folosesti unul, atunci trebuie iei in calcul anumite considerente pentru a lua aceasta decizie. Multe persoane aleg aceste echipamente ieftine deoarece prefera sa faca exercitiile in propria locuinta, fara a mai merge la sala sau la alergat.
TOP 3 STEPPERE IN 2017
Care sunt caracteristicile celui mai bun stepper?
Cand cumperi un stepper, de fapt platesti pentru un dispozitiv compact, ingenios, portabil si cu mari influente asupra vietii tale sportive. Iti va fi la indemana pe parcursul intregii zile pentru a-ti pune la punct activitatile de fitness.
Multi se intreaba de ce sa nu folosesti chiar scarile din propria casa sau o zona publica cu trepte. Raspunsul este chiar impactul piciorului cu suprafata treptelor, in urma caruia genunchii si incheieturile piciorului tau vor avea de suferit. Daca esti tanar, probabil ca nu vei avea probleme de aceasta natura. O persoana inaintata in varsta nu mai beneficiaza de acelasi sistem locomotor si orice accident minor i-ar putea crea probleme serioase si de lunga durata.
Tipuri de steppere
Mini stepper
Este un aparat alcatuit dintr-o pereche de pedale care se modeleaza pe picior si o mica structura care sa ii ofere stabilitate. Sunt foarte mici, atat in inaltime cat si in latime. Diferenta calitativa dintre modelele de mini steppere se vede adesea in pretul pe care il investesti pentru a achizitiona unul.
Stepper Twist
Pe langa activitatea de baza, stepperul twist include si manere care pot ajuta la antrenarea muschilor abdomenului. Cu ajutorul lor iti poti rasuci corpul in timpul efectuarii pasilor. Este o optiune foarte populara atat in Romania, cat si pe plan international.
Stepper cu corzi
Doua corzi sunt adaugate stepperului care permit un antrenament al intregului corp. Aceasta alternativa presupune folosirea corzilor cu rezistivitate mare pentru a fi intinse in timp ce pasesti.
Stepper simulator de urcare
Pe cat de rar sunt intalnite, pe atat de utile sunt. Nu au un mecanism electronic, insa au o structura care antreneaza intreg corpul. Ele simuleaza miscarea si ofera beneficii la nivelul mai multor categorii de muschi.
E suficient sa te gandesti la efortul depus atunci cand urci pe o stanca, fara a lua in considerare suprafata alunecoasa si deformata. Factorul tonifierii si intaririi masei musculare este chiar propria ta greutate corporala.
Stepperul de urcare nu doar ca e mult mai dificil de folosit si ofera un antrenament mult mai dificil de parcurs, dar este si mai amuzant si are rol de a contura formele corpului. Pierderea kilogramelor in plus nu va fi niciodata mai rapida decat prin folosirea acestui stepper.
Stepper aerobic
Cu greu poate fi un stepper sau poate fi incadrat in categoria electronicelor, fiind mai degraba o mica placa sustinuta de picioare pe care executi miscari repetitive de urcare si coborare. Mai exact, pasesti pe ea si apoi pui piciorul inapoi pe podea. Modelele mai calitative pot avea sisteme de ajustare a inaltimii sau materiale mai rezistente.
Stepper tip scari
Stepperele din aceasta categorie sunt echipamente de fitness mult mai complex realizate si structurate, in general fiind intalnite in salile de fitness. Acestea chiar dispun de scari pentru a imita cat mai mult urcarea treptelor. Complexitatea si modernitatea dispozitivului se vede si in latura sa functionala, avand o sumedenie de setari pentru a-ti programa rutina zilnica.
Iti poti realiza propriile antrenamente sau sa iti stabilesti anumite obiective pe care sa le atingi pentru a putea considera ca antrenamentul este gata.
Dimensiunea
De indata ce te-ai decis asupra tipului de stepper dorit, ai vrea sa afli ce marime poate avea un stepper intrucat sa fii sigur ca va suficient spatiu in locul unde ti-ai propus sa il lasi. Structurile mai mari pot fi mai comode, mai usor de utilizat si cu un aspect mai placut, dar pot reprezenta si un inconvenient in ceea ce priveste depozitarea lor.
Stabilitatea si calitatea
Stabilitatea este vitala intr-un stepper si nu toate modelele garanteaza prezenta sa. De aceea recomandarile noastre vizeaza doar branduri cunoscute, care nu ar risca vanzarea unor dispozitive pana cand nu exista certitudinea ca sunt perfect stabile, rezistente si cu pedale ale caror miscari sa fie neincetinite.
Manere
Acestea te ajuta sa lucrezi si abdomenul in acelasi timp cu coapsele si fesele. Un astfel de adaos ar putea reduce acele minute in care ai fi ales sa alergi sau sa faci exercitii fizice pentru a intari musculatura abdomenului sau pentru a indeparta grasimea nedorita.
Functionalitati
E timpul sa te decizi ce functionalitati sunt importante pentru a alege cel mai bun stepper. De indata ce ai ales cateva functii avantajoase, deja lista de steppere pe care probabil le-ai urmarit pana acum s-a redus doar la cateva modele.
- ecranul de afisare – in functie de tipul de stepper poti dispune de un ecran LCD pe care sa fie afisate informatii referitoare la activitatea efectuata cu ajutorul dispozitivului; aparatul poate monitoriza numarul de pasi, uneori si caloriile arse, programul de fitness stabilit sau setari ale nivelului de rezistenta si dificultatea de pasire;
- nivelul de zgomot – fiecare aparat produce un anumit zgomot, insa intensitatea sunetului depinde de tine si de alegerea pe care o faci; producatorii de steppere cu preturi mai mari au investiti mai mult timp in implementarea de noi functii sau in remedierea unor astfel de inconveniente, precum zgomotul aparatului lor;
- setari de fitness si antrenamente – daca ai un stepper bun si modern, e posibil ca acesta sa iti permita sa faci mai multe lucruri decat ti-ai imaginat; printre acestea ai acces la setari pentru stabilirea unor obiective de fitness sau realizarea unei rutine zilnice bazate pe un antrenament fix;
Concluzie
Orice aparat de fitness poate fi trecut pe lista lucrurilor benefice din casa ta, insa stepperul este cu adevarat folositor, reusind sa isi echivaleze numarul de avantaje oferite cu cel al unui dispozitiv mai voluminos, insa toate aceste beneficii pe care le aduce stau in spatele unei structuri compacte si usor de folosit.
Am oscilat foarte mult intre bicicleta si stepper. Recunosc ca m-a speriat putin pretul ridicat al bicicletei. Adica, daca era sa aleg in functie de pret, cu siguranta alegeam stepperul.
Nu am ales insa in functie de pret si tot stepper am ales. De ce? Pentru ca mi se pare mult mai bun. Iti lucreaza mai bine muschii tocmai datorita faptului ca trebuie sa stai in picioare.
In cazul bicicletei, stai asezat si asta nu mi se potriveste, cel putin nu la varsta asta. Este prevazut si cu o serie de corzi, ca sa nu iti pierzi echilibrul, astfel ca nu e nevoie de nimic mai mult.
Sincer, il recomand cu cea mai mare caldura, mai ales ca nu e nici foarte scump. Este o investitie pe care nici ca o simti, insa una de durata. Sincer. Chiar sunt foarte multumita si ma bucur ca am luat decizia de a achizitiona acest produs.
Mi-am luat stepper acasa pentru ca am probleme cu picioarele, iar la sala nu am voie sa ma duc. Am zis sa imi iau un aparat care sa ma ajute sa fac miscare pentru ca asta mi-a recomandat doctorul si nici eu nu sunt genul care sa stea degeaba.
Cand eram mai mic ma duceam in fiecare seara la alergat. Cum nu mai pot, dupa operatie, este mult mai usor sa fac acasa pe stepper. Nu mi-am luat unul mare, cu manere pentru ca nu am ce face cu el si nici nu am unde sa il pun in casa.
Mi-am luat unul micut, chiar asa cred ca ii spune, mini stepper, pe care il pun sub birou si nu il vede nimeni. Il scot doar atunci cand am nevoie de el si trebuie sa imi fac exercitiile.
I-am aplicat si niste corzi pentru ca uneori chiar am nevoie de ele. Depinde. Mai fac is fara, dar nu aveam cum sa nu imi iau.
Imi place la aceste produse ca nu sunt foarte scumpe. Si le poate permite oricine. Daca stau sa urmaresc ofertele, intr-un an imi cumpar o groaza de articole fitness, la preturi foarte bune.
Vazusem ca sunt persoane nemultumite de un stepper pe care abia il cumparasem. Nu stiam care ar fi problema. M-am interesat si am vazut ca acele persoane nu erau sastifacute de functiile suplimentare ale aparatului. In schimb, stepperul propriu-zis mergea bine.
Spre norocul meu, acele chestii suplimentare nu imi erau de folos. Printre ele se aflau si benzile de rezistenta pentru antrenament si vazusem ca sunt de calitate slaba. Si acel computer cu setarile sale si programele de fitness se presupunea a fi slab calitativ. Eu am propriile programe si in general fac sport atat cat pot sau ma ghidez dupa muzica sau timp.
Am ales stepperul de la Sunny Health & Fitness deoarece aveam nevoie doar de un stepper, nimic mai mult. Acesta era ieftin, probabil ca si producatorul era constient ca nu a investit prea multi bani pentru a implementa functionalitatile, deci a lasat pretul la unul accesibil.