Cel mai bun termostat – termostate de ambient

Folosirea termostatului e o modalitate inteligenta de a regla temperatura din locuinta ta la un nivel optim de confort. Fie ca ai nevoie de o seara calduroasa in timpul iernii sau de putin aer rece in perioadele caniculare, cel mai bun termostat va sti exact cum sa se foloseasca de aparatele de climatizare din casa ta pentru a facilita acel confort cu un consum cat mai mic posibil.

Pe langa economisirea energiei electrice, avantajul sau este acela ca nu mai e nevoie sa te implici prea mult in setarile centralei termice din casa ta din cauza faptului ca un termostat modern poate fi setat in asa fel incat sa corespunda programului si cerintelor tale. Modelele performante si moderne, precum cele ce dispun de tehnologia Wi-Fi sau care permit programarea perioadei de activitate pot costa mai mult decat versiunile manuale, insa daca sunt folosite corespunzator, ai putea recupera acea diferenta de bani intr-un singur an.

Noile termostate aduc acum imbunatatiri functionale si estetice, producatorii introducand ecrane interactive, mult mai pline de culoare, cu touchscreen si diferite tipuri de conectivitati. Poti programa dispozitivul sa functioneze pentru un anumit numar de ore, in intervale fixe sau chiar in concordanta cu vremea de afara, conexiunea Wi-Fi putand fi folosita pentru preluarea informatiilor meteo.

Fiecare termostat poate sa realizeze acelasi lucru la un moment dat, indiferent care ar  fi modelul. Diferenta se vede in momentul in care simti nevoia ca aparatul sa faca singur toate sarcinile si sa nu fii nevoit sa interactionezi cu el ori de cate ori vrei sau trebuie sa il opresti, pornesti sau sa setezi temperatura potrivita.

TOP 3 TERMOSTATE IN 2017

1. Generator de curent Senci SC-1250E, 1000W, AVR, pornire la cheie


2. Generator de curent pe benzina Unitedpower GG 1300, 900 W, motor 4 timpi, autonomie 6h


3. Generator Heinner VGEN001, 650W, 230V

Care este cel mai bun termostat?

Tipuri de termostate

termostat afisajIn principiu, se deosebesc doua tipuri de termostate in functie de modul in care pot fi controlate si cateva alte caracteristici a caror prezenta este influentata de perioada in care au fost concepute modelele respective.

Termostat standard – fara acces de la distanta

Necesita utilizatorul sa regleze temperatura manual, precum si ciclurile automate de incalzire sau racire. Exista si modele programabile, ce folosesc un ecran digital care are optiunea de a ajusta sau regla temperatura casei tale in functie de perioada de timp in care functioneaza.

Pretul pentru cumpararea unui astfel de termostat este mai mic si consideram a fi suficienta prezenta setarilor de programare a functionarii sale. Cu toate acestea, precizia nu este un punct forte deoarece temperaturile pot varia de la o camera la alta si chiar si cel mai bun termostat standard va prelua informatiile termice doar din camera in care este pozitionat.

Termostat cu acces de la distanta
Permit control deplin asupra termostatului din aproape orice locatie, prin intermediul unui smartphone, o tableta sau chiar a unui computer. Fac parte din categoria electronicelor smart. Aceste modele includ chiar si un anumit numar de senzori care pot fi plasati prin camere si pot detecta individual temperatura din fiecare.

Sunt foarte eficiente in ceea ce priveste consumul de energie si ofera un control mult mai bun asupra sistemelor termice din locuinta ta.

 

Cicluri reglabile

termostat telefonUn ciclu termic reglabil te va ajuta sa previ frecventele porniri si opriri ale aparatului ori de cate ori este nevoie. Daca ai un program zilnic fix in care stii ca locuinta va ramane libera pentru un anumit numar de ore, poti seta termostatul sa functioneze doar in afara acelui interval orar.

In principiu, acesta se va opri atunci cand locuinta ramane libera si poate fi setat sa porneasca automat cu cateva minute inainte de a ajunge acasa, pentru a fi intampinat calduros iarna sau cu un aer curat si racoritor in timpul verii.

Afisare clara si digitala – panou de control intuitiv

Panoul de control intuitiv te ajuta sa eviti greselile care pot cauza consum inutil de energie electrica, realizand in acelasi timp si un numar ridicat de verificari ale temperaturii intr-un anumit moment. Afisajul poate sa te avertizeze atunci cand ai depasit setarile destinate modului de economisire al energiei in favoarea confortului adaugat.

Butoanele standard ale panoului de control au fost inlocuite in cadrul noilor tehnologii cu ecranele tactile(touchscreen) care ofear meniuri sensibile la atingere, cu surse de lumina care permit ca informatiile sa fie citite mult mai usor, iar cel mai bun termostat va fi usor de accesat pe timp de noapte.

Functionalitati

termostat panou de controlToate caracteristicile care suplimenteaza clasica utilizare a unui termostat, cea de  a prelua temperatura din camera si a se folosi de aceasta informatie pentru a seta nivelul termic din camera la o anumita valoare, se numesc functionalitati.

In ziua de azi, producatorii se concentreaza pe aceste functii. Rezultatul productiei este unul excelent din punct de vedere estetic si functional. Aparatele afiseaza informatii precise, utile, diferite tipuri de indicatori si avertismente care sa nu-ti permita sa folosesti cel mai bun termsotat in mod incorect.

  • schimbare automata – permite trecerea automata de la cald la rece, mai exact porneste dispozitivul de incalzire atunci cand temperatura este scazuta, precum si invers;
  • salvarea precedentelor setari – poti memora setarile pe care le-ai programat in trecut in cazul in care locuinta ramane fara electricitate;
  • schimbarea filtrelor sistemului termic – fiind conectat direct la dispozitivele de incalzire sau racire, cel mai bun termostat poate dispune de informatii referitoare la filtrele aparatelor termice; in cazul in care filtrele sunt deterioriorate, aerul degajat nu va corespunde cu cel afisat pe termostat;

Tipul de sistem termic

termostat caldura sau aer conditionatSchimbarea automata a tipului de temperatura presupune prezenta a mai multor tipuri de surse. Din aceasta cauza ai nevoie de un termostat care sa stie cand trebuie sa genereze caldura si cand trebuie sa puna in functiune aparatele de aer conditionat sau ventilatie.

In general, clientii opteaza pentru un termostat individual fiecarui electronic din locuinta. Asta inseamna ca pentru centrala termica vei avea un aparat diferit fata de cel folosit pentru aerul conditionat. Cu toate acestea, cel mai bun termostat are in dotare functii suficient de dezvoltate pentru a putea gestiona ambele tipuri de electronice. Asta inseamna ca un singur termostat va sti cand e timpul sa porneasca un calorifer electric sau un convector, dar si cand e momentul sa puna in functiune aerul conditionat.

Pretul

Desi toate termostatele pot arata la fel, nu sunt. Daca unul este considerabil mai ieftin decat altul, exista probabil un motiv pentru acea diferenta de pret. Modelele mai ieftine pot fi mai putin capabile sa mentina acea temperatura de confort.

Altele poate nu sunt adecvate sa anticipeze punctele in care electronicul termic ar trebui sa se opreasca sau sa porneasca automat, ceea ce inseamna ca acea caldura produsa in plus este, de fapt, o risipa de energie electrica.

La fel de important este si faptul ca anumite tipuri sunt mai greu de citit si programat decat altele. De fapt, aceasta ultima mentiune este chiar foarte importanta si poate

Sfaturi de utilizare

termostat control de la distantaTermostatul este capabil sa tina camera la o temperatura apropiata de cea setata, deci in loc sa te orientezi spre aparate precise, recomandam ca de aceasta data sa cautam aparate usor de folosit.  Majoritatea modelelor sunt usor de instalat si utilizat, functioneaza atat pe aparate de incalzire, cat si de racire.

Poti seta programe diferite pentru fiecare zi a saptamanii. Daca ai o rutina obisnuita, ia in considerare un termostat caruia ii poti stabili un program pentru 5 zile si inca unul pentru weekend.

Dupa alegerea tipului si modului de utilizare, vom sti cum sa ne folosim bugetul actual pentru achizitia unui model accesibil, luand in considerare si performantele, functiile sau caracteristicile personale: culoarea, marimea, stilul, etc.

Va recomandam sa pozitionati termostatul departe de acele spatii dintr-o camera care sunt afectate de diferite surse climatice. Spre exemplu, e indicat sa il tineti cat mai departe de ventilatoare sau guri de ventilatie, ferestre sau chiar camere in care nu se afla o sursa de caldura.

Concluzie

Termostatul tau poate reduce considerabil pretul afisat pe factura de electricitate. Ce conteaza si mai mult este nivelul termic din locuinta ta, care nu va fi niciodata mai mare sau mai mic decat cel de care ai nevoie pentru a beneficia de maximul de confort. De ce sa lasi electronicele din casa sa opereze dupa propriul principiu de functionare, cand poti avea control deplin asupra lor.

 

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

5 Comentarii
  1. Răspunde
    Paul Ion 18 ianuarie 2017 la ora 7:33

    Aveam nevoie de un termostat pentru ca voiam sa economisesc energia electrica si ma saturasem sa stau sa setez de unul singur centrala.

    Vreau sa va spun ca am luat cea mai buna decizie. Economia chiar se simte si nici nu mai stau tot timpul stresat ca trebuie sa setez toate acele detalii.

    Din punctul meu de vedere, este cea mai buna alegere. In special pentru a economisi energia.

  2. Răspunde
    Ady Nuta 11 ianuarie 2017 la ora 11:35

    De multe ori mi s-a tot intamplat sa uit sa opresc centrala si sa setez termostatul la o temperatura mai mica atunci cand plecam de acasa. Astfel toata ziua casa era calduroasa, doar ca nu era nimeni si se  facea multa risipa. Si asta se intampla in 2 sau 3 din cele 5 zile in care lucram intr-o saptamana.

    Am dat ceva bani pe un termostat programabil dar macar stiu ca in 2-3 luni mi-am recuperat banii doar din diferenta pe care as fi dat-o la intretinere. Are conectivitate Wi-Fi si il pot programa pentru o perioada de 7 zile. Porneste si se opreste la o ora fixa pe care o stabilesc inainte. Daca nu sunt acasa si vreau sa il verific sau sa modific ceva pot sa il controlez de pe telefon prin internet.

    Erau si altele mai scumpe insa nu vad cum ar putea un termostat sa ma ajute mai mult de atat. Deja consider ca am tot ce imi trebuie. Macar sa ma tina un an ca nu ma deranjeaza sa mai iau unul. Anticipez totusi ca se va strica mai greu de atat.

  3. Răspunde
    Daniel Dorojan 23 decembrie 2016 la ora 9:06

    Acum ca tot a venit sezonul rece, trebuie sa recunosc ca eu si sotia mea pornim caldura la maximum atunci cand ne intoarcem acasa. Uneori setam termostatul la o anumita temperatura inainte sa plecam, astfel incat atunci cand ne intoarcem sa putem sa ne dam linistiti hainele de pe noi. Stam la curte si peretii momentan nu sunt foarte bine izolati, asa ca frigul este oarecum o problema iarna.

    Avem un termostat digital cumparat dupa ce am citit mai multe pareri in favoare. A functionat foarte bine pana de curand, cand m-am intors acasa si am gasit tot interiorul o adevarata sauna. Temperatura ajunsese la 35 de grade. Va dati seama ca l-am oprit imediat si ca  am facut tot posibilul ca temperatura sa revina la normal. Pe ecran afisa cum gradele sunt in scadere, insa caldura se mentinea foarte ridicata in continuare. Nu am reusit sa dormim in conditiile alea si am oprit in cele din urma boilerul. A doua zi termostatul parea in regula, pentru ca peste cateva seri sa incalzeasca din nou excesiv si sa nu poata fi controlat.

    Am sunat la o firma de reparatii si mi-au oferit asistenta telefonica. Se pare ca a fost o problema cu firele din perete. Nu se facea conexiunea electrica si de fiecare data cand incerca sa isi ia putere dadea cate un impuls boilerului sa se incalzeasca. De aceea totul era incontrolabil. Am auzit ca este o situatie frecventa, asa ca in cele din urma voi apela la un electrician care sa vina sa remedieze totul.

    Ceea ce vreau sa spun este ca nu conteaza doar calitatea termostatului, ci si felul in care il folosesti sau sistemul pe care il ai. Nu stiu exact care va fi solutia finala.

    • Răspunde
      ElectroClub 23 decembrie 2016 la ora 12:07

      Buna, Daniel!

      Intr-adevar, problema ta este una destul de intalnita, insa suntem de acord ca ar trebui sa apelezi la serviciile unui profesionist cat mai repede. De obicei, alternativa consta intr-un sistem tehnologic, ce permite termostatului sa se incarce printr-un cablu de tip C, care ii ofera un grad ridicat de autonomie. Asta depinde foarte mult de tipul de termostat, pe care l-ai cumparat, deoarece unele aparate au acest al treilea fir deja in dotare.
      Speram sa remediezi problema cat mai repede si sa nu mai intampini astfel de situatii pe viitor.

      Toate cele bune,
      Echipa Electroclub.ro

  4. Răspunde
    Silviu 21 decembrie 2016 la ora 11:28

    Tot mi se stricase vechiul termostat si am zis ca daca tot dau banii pe unul sa iau ceva mai bun. Prin bun am inteles la momentul respectiv ca voiam unul smart pentru a nu-mi mai bate capul cu programarea sa si fel si fel de alte detalii.
    Sensi Smart, asta ar fi numele sau. Imi place ca pot sa-l programez intr-o varietate de moduri si sa il setez asa cum vreau eu. Spre exemplu, i se poate stabili un mod pentru a mentine o temperatura constanta cat timp e cineva acasa, sau unul care sa opreasca aparatele de climatizare si sa le porneasca cu o ora inainte de a ajunge acasa, astfel fac economie de curent si am si caldura atunci cand ajung.
    Pot sa il controlez cu o aplicatie de pe telefon si sa schimb temperatura sau programul, sa verific nivelul de umiditate sau de caldura din casa, sa il pornesc sau sa il opresc si multe altele. Mi se pare genial termostatul asta. Daca mai si dureaza mult fara sa se strice ar fi perfect.

    Lasă un comentariu