Cel mai bun videoproiector – proiector profesional

Fie ca esti gazda unei prezentari sau intentionezi sa urmaresti cateva filme alaturi de familie sau prieteni, imaginea afiasata cu cel mai bun videoproiector va fi una care va crea o impresie placuta oaspetilor tai.

Pentru pasionatii de filme sau jocuri video, un videoproiector de calitate ofera mai multa dimensiune de afisare pentru bugetul tau comparativ cu achizitia unui monitor sau televizor. In scopul unor mici afaceri poate reprezenta o maniera flexibila de a distribui informatii unui numar mare de persoane prin intermediul unei prezentari video.

Pentru a obtine cea mai buna imagine, fie ca urmaresti un film de calitate HD acasa sau oferi o prezentare colegilor de lucru, trebuie sa alegi caracteristicile definitorii celui mai bun model.

Desi cele mai multe dintre videoproiectoare pot afisa orice tip de fisier media, acestea sunt, in general, foarte eficiente la un singur lucru: fie ca e vorba de continut cu rol de a crea divertisment, precum un film sau un serial, sau continut tehnic, informational, precum documente sau prezentari, cel mai bun videoproiector exceleaza in domeniul afisarii imaginilor la rezolutii pe care nu le poti obtine de la un ecran din aceeasi gama de preturi. In functie de scopul in care sunt folosite, se deosebesc cateva tipuri de videoproiectoare.

TOP 3 VIDEOPROIECTOARE IN 2017

1. Videoproiector Optoma S331, SVGA, 3200 lumeni, Negru


2. Video proiector LED cu Wifi si Android, Forever


3. Videoproiector Benq MX507, XGA, 3200 lumeni, Negru

Cum alegem cele mai bune videoproiectoare?

Videoproiector Home Cinema

videoproiector gamingAcest tip de produs are capabilitatea de a genera imagini chiar si de 30 de ori mai mari decat un televizor HD de 50 inch. Cel mai bun videoproiector home cinema iti va permite sa analizezi fiecare parte a terenului de fotbal sau sa sari direct in mijlocul actiunii in jocul video preferat.

Modelele Home Cinema mizeaza pe imbunatatirea calitatii imaginii si contrastul ridicat, avand nuante profunde de negru si o saturatie bogata a culorilor.

Deoarece acest tip se concentreaza pe simularea mediilor intunecate din interiorul unui cinema, functioneaza cel mai bine in sali special amenajate pentru acest scop, unde poti controla cantitatea de lumina care patrunde dinspre exterior sau alte zone ale casei. Cu toate acestea, poti compensa aceasta lumina ambientala alegand cel mai bun videoproiector si facand investitii intr-un ecran reflectiv de calitate inalta care sa imbunatateasca modul in care imaginea este afiasata chiar si in sali ce sunt doar partial intunecate.

Modelele Home Cinema ofera de departe cea mai buna calitate a imaginii, pot fi montate si utilizate usor si au sisteme de ventilatie si siguranta foarte putin zgomotoase. Urmarirea emisiunilor preferate, a serialelor, filmelor sau meciurilor din competitiile sportive nu va putea fi mai placuta decat daca este facuta cu ajutorul unui videoproiector de calitate.

Videoproiector Pico

videoproiector picoAi nevoie de un videoproiector care sa incapa perfect in geanta sau rucsacul tau? Modelele Pico sunt suficient de compacte incat sa poata fi tinute in mana, insa destul de puternice pentru a distribui imagini cu un grup restrans de persoane.

Din moment ce are o greutate foarte redusa, cel mai bun videoproiector Pico poate fi cu usurinta purtat aproape oriunde si sa vina la indemana utilizatorului in timpul unor calatorii frecvente sau intaliniri de afaceri in afara unor zone care sa dispuna de aceasta tehnologie.

Poti trai experienta urmaririi unui film in aer liber alaturi de familie si prieteni, in special in serile racoroase de vara in care nimic nu este mai placut decat sa ai alaturi de tine persoanele dragi si un film pe care v-ati dorit de mult timp sa il vedeti.

Fiind foarte compacte, usoare si extrem de portabile, recomandam ca acestea sa fie utilizata in incaperi mici sau in exterior, in spatii in care un model mai mare ar fi mai greu de accesat.

Videoproiector business

Daca ai de gand sa folosesti aparatul exclusiv in scop administrativ, pentru a intaliniri, prezentari sau chiar in scop didactic, pentru informarea si educarea elevilor prin stimularea memoriei vizuale, vei avea nevoie de cel mai bun videoproiector business. Este cunoscut si ca videoproiector multimedia.

Sunt concepute in principal pentru afisarea imaginilor statice, precum grafice sau slide-uri PowerPoint, dar functioneaza la fel de bine si in scopul divertismentului. Cele mai multe dintre ele includ porturi  HDMI pentru conectarea la laptop, player Blu-ray sau orice alt dispozitiv compatibil.

Insasi denumirea sa evidentiaza scopul in care trebuie folosit acest aparat. Afisarea este foarte clara chiar si in conditii de lumina ambientala puternica. Asamblarea si configurarea sa este foarte usoara.

Tipuri de videoproiectoare in functie de modul de afisare al imaginii

videoproiector tipuriMajoritatea modelelor afiseaza imaginile cu ajutorul unor tehnologii de tipul DLP, LCoS sau LCD. Desi afisajul este relativ similar la aparatele de top, tehnica difera, iar fiecare dintre ele are propriile avantaje si dezavantaje.

  • DLP (digital light processing) – este folosit, de obicei, in dispozitivele compacte de proiectie, in special in cadrul celor din gama Pico; este compatibil cu un numar mare de dispozitive si surse; efectele de tranzitie si miscare sunt rapide; culorile sunt cat se poate de calitative si contrastul ajuta la diferentierea detaliilor;
  • LCD (liquid crystal display) – principalul lor avantaj este redat de culorile generate si calitatea ridacata a imaginii chiar si in camere care nu sunt in toatalite intunecate; afisarea este mai clara pentru o grafica mai detaliata a continutului multimedia sau a prezentarilor de date; consumul energetic este mai mic decat al modeloelor DLP;
  • LCoS (liquid crystal on silicone) – in general intalnita in producerea modelelor de ultima generatie; acest tip de videoproiectoare este alcatuit dintr-o serie de avantaje ale fiecaruia dintre cele doua modele de mai sus; este considerata tehnologia ce trebuie si va fi implementata in toate viitoarele lansari;

Sursele de lumina

Proiectarea imaginii este intretinuta de una din cele trei tipuri de surse de lumina: lampa standard, laser sau LED.

Lampa standard – becul poate dura chiar si 5000 de ore, in conditiile in care lumina emisa este foarte puternica, iar produsele cu lampa standard sunt printre cele mai accesibile de pe piata.

Laser – mult mai eficienta decat orice alt model; are un contrast foarte bun si nu e nevoie de inlocuirea vreunui bec; sunt foarte utile in ceea ce priveste consumul energetic.

LED – modelele recente nu necesita un venilator pentru racirea lor; durata de viata a becului responsabil de generarea luminii LED poate fi si de pana la 20000 de ore, iar calitatea imaginii poate fi mai usor controlata decat in cazul celor cu lampa standard.

Luminozitatea

videoproiector suportEste masurata in lumeni; cu cat numarul lor este mai mare, cu atat mai sigur putem spune ca detinem cel mai bun videoproiector in ceea ce priveste distanta de la care poate fi folosit. Exista doua mici tipuri de aparate in cadrul carora diferat tipul de iluminare ce te pot ajuta sa alegi un videoproiector care sa afiseze imagini colorate si luminoase in orice conditii:

  • luminozitate alba – cantitatea totala de lumina alba emisa de proiector, fara a lua in calcul culorile;
  • luminozitate colorata – masoara cat de luminos sunt proiectate culorile(rosu, albastru si galben); numarul de lumeni trebuie sa fie cat mai mare pentru ca detaliile si vivacitatea sa favorizeze calitatea;

Asigura-te ca vei face comparatii intre ambele tipuri de proiectoare pentru a de decide cu privire la modelul dorit. Luminozitatea este importanta in orice scop in care dispozitivul este utilizat. Atat filmele, cat si jocurile sau prezentarile digitale au nevoie de cat mai multa lumina.

Rezolutia

Numarul total de pixeli pe care un videoproiector este capabil sa il afiseze defineste si rezolutia standard a acestuia. Cu cat densitatea pixelilor este mai mare, cu atat imaginea va fi mai detaliata si mai calitativa.

Rezolutiile mari sunt adesea importante pentru cel mai bun videoproiector home cinema, din moment ce utilizatorul va sta foarte aproape de ecran. Daca rezolutia este din ce in ce mai mare, poti sta mai aproape de imaginea afisata fara a intampina problema de a avea un afisaj neclar.

Rezolutia va fi aleasa in functie de sursa continutului media. De exemplu, un laptop HD va solicita un videoproiector care sa fie capabil sa redea imagini la aceasta rezolutie de 720p, pe cand un Blu-ray player a solicita cel putin o calitate full HD 1080p de la aparatul ales.

Raportul de afisare

videoproiector cu telecomandaAcesta iti va spune cat de lata va fi imaginea atunci cand plasezi proiectorul la o anumita distanta fata de zona de afisaj. Spre exemplu, cel mai bun videoproiector care are un raport de 2:1 va genera o imagine de 4m latime in conditiile in care aparatul este pozitionat la o distanta de 8m.

Calcularea acestui raport este esentiala atunci cand din lipsa de spatiu te decizi sa cumperi un videoproiector caruia intentionezi sa-i atribui un loc fix.

Contrastul

Reprezinta diferenta dintre cele mai intunecate si cele mai iluminate zone ale imaginii. Cel mai bun videoproiector cu contrast ridicat va va permite sa observati clar detaliile umbrelor si a spatiilor intunecate, adaugand un sentiment de profunzime si dimensiune imaginii.

Din moment ce fiecare sursa de lumina ambientala poate diminua calitatea detaliilor, e mai important sa acordam atentie raportului de contrast pentru modelele home cinema.

Obiectiv cu zoom

Un videoproiector portabil poate fi pozitionat in diferite locuri in care nu vom avea intotdeuna control deplin asupra dimensiunii imaginii sau plasarea dispozitivului, moment in care ne putem folosi de tehnicile de stabilizare a imaginii cu ajutorul obiectivului.

Prin ajustarea zoomului acestuia, nu va mai fi nevoie sa muti videoproiectorul mai aproape sau mai departe de ecranul de afisare pentru a obtine o dimensiune potirivita a imaginii.

Alte functii

videoproiector 3dPrin functii vom intelege cateva caracteristici implementate care sa contribuie la obtinerea unor efecte speciale sau a unor imagini mai calitative.

Tehnologia 3D – dorinta de a frecventa cinematografele moderne cat mai des ne face sa intelegem de ce tehnologia 3D ar trebui sa fie de nelipsit din cel mai bun videoproiector home cinema; functia poate fi folosita atata timp cat este preluata de la o sursa compatibila 3D si utilizatorul dispune de aparatura necesara vizionarii unor astfel de imagini.

Proiectare wireless si adaptoare – daca vrei sa proiectezi poze sau o prezentare PowerPoint printr-o conexiune wireless de pe laptop, smartphone sau tableta, vei avea nevoie de un videoproiector capabil sa realizeze aceasta conexiune; anumite videoproiectoare iti permit sa trimiti semnal HDMI in mod wireless de la sursa imaginii catre proiector folosit un transmitator HD ce este adesea deja incorporat sau vandut separat.

Tipuri de conexiune

Inainte de a incepe procesul de afisare a slideshowului sau a filmului pe marele ecran, va trebui sa gasesti o modalitate de a ancora dispozitivul la sursa imaginii; proiectoarele business sau home cinema au propriul set de modalitati de internalizare si externalizare, care pot varia de la un model la altul.

Videoproiectoarele home cinema – cele mai multe dintre ele folosesc unul sau mai multe porturi HDMI pentru preluarea datelor de la o sursa compatibila; acesta poate include, de asemenea, si alte tipuri de porturi pentru obtinerea acestor informatii ce urmeaza a fi afisate, precum un slot de card SD sau un port USB.

Determina cu atentie pozitia pe care o va avea cel mai bun videoproiector in camera ta, deoarece acesta este responsabil si de localizarea tuturor cablurilor cu care interactioneaza.

Videoproiectoarele business – de obicei includ porturi de intrare de tip USB si VGA; rareori putem intalni si DVI sau HDMI, de asemenea; cele ce au un sistem wireless incorporat pot fi cu atat mai flexibile, permitandu-ti sa realizezi afisarea imaginilor fara a avea nevoie de conectarea tuturor acelor cabluri, pe langa faptul ca trebuie sa te asiguri si ca acestea sunt conectate in mod corespunzator.

Calitatea audio este slaba, de obicei. Poate fi imbunatatita prin anexarea unui sistem audio in porturile destinate acestui scop.

Accesorii

videoproiector audioUn numar redus de accesorii se pot arata utile in momentul folosirii videoproiectorului:

  • suport – daca vei folosit proiectorul intr-o singura locatie, montarea sa pe perete sau tavan poate fi un mare avantaj; pe langa faptul ca il mentine in siguranta, acesta va fi intotdeauna gata de utilizare, fara a mai solicita montarea si reglarea unghiului de fiecare data;
  • telecomanda universala – pentru controlul asupra intregului echipament audio si video, inclusiv a videoproiectorului; unele dintre ele folosesc conectivitate wireless pentru a controla aparatul chiar si cand se afla in spatele usilor sau in alta camera;
  • sistem audio – pentru a obtine o calitate auditiva buna, conecteaza un sistem audio extern la cel mai bun videoproiector; pe langa dimensiunile mari ale imaginii, mai ai nevoie doar de o sonorizare buna pentru a completa experienta home cinema;

Concluzie

Un videoproiector bun este exact inlocuitorul de care avem nevoie pentru un televizor sau monitor de mari dimensiuni pe care nu ni-l permitem. Acesta poate prelua toate sarcinile unui ecran conventional, insa exceleaza in situatiile pe care le consideram importante cand cumparam un videoproiector, precum experienta de home cinema sau gaming.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

6 Comentarii
  1. Răspunde
    Cosmin Naluca 20 februarie 2017 la ora 9:05

    Am un model de videoproiector Benq 3D MS506, SVGA, 3200 lumeni, despre care nu credeam ca ar trebui sa imi ia prea mult sa il instalez. Problema este ca imaginea nu se vede clar. Nu stiu daca e din cauza aparatului, formatului ( am incercat mai multe) sau daca trebuie sa il returnez.

    • Răspunde
      ElectroClub 20 februarie 2017 la ora 9:10

      Buna, Cosmin!

      Ceea ce ne descrii tu este posibil sa fie o problema cu rezolutia fisierului pe care l-ai utilizat. Asigura-te, in primul rand, ca imaginile au formatul corespunzator si rezolutia potrivita pentru tipul tau de videoproiector. Daca problema persista, conecteaza-l la o alta priza. Uneori, punctul de electricitate poate avea iregularitati si poate influenta performanta unui aparat. Incearca sa deconectezi videoproiectorul si sa il cureti bine, apoi instaleaza-l din nou. Este posibil sa fie nevoie sa schimbi una din mufe sau chiar un cablu, insa pentru asta trebuie sa iei legatura cu un specialist.
      Speram sa remediezi problema rapid. Daca mai ai nevoie de informatii, nu ezita sa ne contactezi.

      Toate cele bune,
      Echipa Electroclub

  2. Răspunde
    Victoria Turcu 15 februarie 2017 la ora 11:05

    Noi am apreciat intotdeauna stilul modern, mai minimalist si atunci cand ne-am cumparat apartamentul, nu am vrut sa avem cine stie ce mobila sau tapet pe pereti.

    Tin minte ca si eu si sotul meu am vrut neaparat sa avem un perete gol. Stiam amandoi de ce. Ne place sa vedem filmele ca la cineva.

    Asa ca, ne-am cumparat un videoproiector pe care l-am pus in sufragerie. De atunci, ne uitam la filme numai pe perete.

    Stiu, suna destul de amuzant, insa este o modalitatea foarte ingenioasa de a-ti petrece timpul liber. Si nu iti obosesc ochii asa de mult cum se intampla in cazul televizorului.

    Luminile si contrastul nu sunt atat de puternice, astfel ca pot sa ma uit ore intregi la videoproiector fara sa ma doara ochii.

    Noua ne place foarte mult ideea si de aceea am ales cel mai bun videoproiector: pe cel de la Optoma, pe negru, ca sa se potriveasca si cu interiorul.

    Am dat in jur de 1000 de lei pe el, insa ne-a placut ca are garantie de culoare, high-contrast, tehnologie eco si nici nu zici ca imaginea e redata prin videoproiector.

    Imi place videoproiectorul si imi place si ideea de a avea un asemenea produs acasa la tine.

    De aceea, il recomand cu cea mai mare caldura tuturor celor care vor sa iasa din normal, sa incerce altceva.

  3. Răspunde
    Alexandru Dobrin 12 ianuarie 2017 la ora 12:16

    Noi la clasa ne-am cumparat videoproiector pentru ca veneau profesorii mereu cu suport digital si nu reuseam sa il vedem altfel. Trebuia sa imprumutam de la alte clase, asa ca am pus toti bani si ne-am luat propriul dispozitiv.

    Nu am dat foarte mult, avand in vedere ca suntem 30 in clasa. Nu a venit mult de fiecare. Insa, chiar si asa, am ales unul mai scump pentru ca am vrut ce e mai bun.

    L-am ales eu impreuna cu un alt coleg pentru ca ne pricepem la tehnologie si stiam in mare cam ce ne trebuie la clasa. Dispozitivul pe care l-am cumparat este chiar foarte bun si isi face treaba.

    De atunci, toti profesorii vin cu ppt-uri pe care le discutam si in felul asta reusim sa intelegem mai bine. Plus ca in ppt sunt si multe poze si chiar daca nu iti aduce aminte tot de la clasa, macar te ajuta memoria vizuala. Eu asa am reusit sa iau nota de trecere la romana. Trecem peste performantele mele scolare pentru ca nu sunt tocmai cele mai bune.

    Va spun de videoproiectorul nostru, care are si Wifi si android. E foarte bun si functioneaza pe durata intregului program. Il recomand cu cea mai mare caldura.

  4. Răspunde
    Vladimir Brodea 6 ianuarie 2017 la ora 10:07

    Dupa vreo 200 de ore in care am pus un videoproiector BenQ  la incercare, cred ca m-am convins cat de bun e si cat de mult imi place. Stiind ce pret are si ca am vazut si altele de cateva ori mai scumpe care nu promiteau mari lucruri in plus, n-am nimic de comentat. Si mai scump daca era, pana acum n-a fost vorba de nicio problema.

    Am mai avut unul de la Epson care era mai vechi, dadusem putin pe el si stiam ca trebuie sa il schimb deoarece era doar ok pentru a afisa lucrari sau documente, insa cu siguranta nu era ceea ce imi doream eu..

    Au si cei de la Epson modele bune, precum 8350 pe care si l-a luat un prieten in acelasi timp cu al meu, el dorind sa-si faca un mic cinema personal acasa. In momentul ala eram putin dezamagit ca nu mi l-am putut lua si eu, insa in timp am vazut ca nu sunt diferente mari.

  5. Răspunde
    Vio Mihai 9 decembrie 2016 la ora 11:11

    Pot spune ca nu puteam gasi ceva mai bun la pretul pe care il are actualul videoproiector ViewSonic PJD7720HD.

    L-am luat pentru a-l avea in casa, dar nu credeam ca o sa fie bun chiar si pentru gaming. Imaginea nu se blocheaza deloc, se incarca repede imaginea din cauza ratei de raspuns rapida. Cu o sursa de tip RGB, culorile sunt luminoase si vibrante. Afisajul este si el destul de luminos incat sa inlocuiasca un TV.

    Aproape ca nu e nevoie sa trag draperiile in timpul zilei, chiar daca imaginea este setata la dimensiunea de 140 de inch.

    Rezolutie 1080p, 3D.. perfecte pentru jocuri, chiar daca trebuie sa faci cateva modificari, adica sa alegi moduri diferite de afisare a rezolutiei pentru a obtine o imagine cu frecventa de 60Hz.

    Videoproiectorul asta e super bun!

    Lasă un comentariu