Suntem convinsi ca majoritatea dintre voi au avut o problema in alegerea unui card de memorie potrivit pentru telefonul, tableta sau aparatul foto recent achizitionate. Majoritatea dintre aceste device-uri vin cu o capacitate de stocare limitata, un card de memorie suplimentar fiind o solutie excelenta de a va mari spatiul de stocare alocat dispozitivului vostru.
In cazul telefoanelor, sistemul de operare si aplicatiile de baza sunt cele mai mari consumatoare in privinta spatiului de stocare, fisierele personale precum melodiile, filmuletele video sau fotografiile solicitand si ele un spatiu destul de generos. Pentru a scapa de clasica problema in care trebuie sa stergi poze sau muzica pentru a face loc celor noi, un card de memorie de calitate ar trebui sa reprezinta varianta castigatoare.
Cum alegem de fapt un card de memorie? De ce trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam unul din magazinele de specialitate? Dintre toate accesoriile sau componentele pentru telefoane mobile, tablete si aparate foto, cardurile de memorie sunt printre cele mai pretentioase datorita micilor detalii care le scapa de cele mai multe ori cumparatorilor.
Spatiul de stocare este relevant, un card de memorie avand un range intre 1 GB si pana la 256GB, daca aruncam o privire pe oferta celor de la Emag, insa nu este singurul criteriu de selectie. In urmatoarele randuri vom face o prezentare a acestor aspecte de maxima importanta in alegerea cardurilor de memorie si vom incheia prin a va pune la dispozitie selectiile noastre.
TOP 3 CARDURI DE MEMORIE IEFTINE IN 2017
Cum sa alegi un card de memorie ieftin dar in acelasi timp performant
Dimensiunea este intotdeauna principalul criteriu
Da, este fundamental sa stii ce dimensiune suporta device-ul tau inainte de a achizitiona un card de memorie. Se poate ca, in cazul unei erori de alegere, sa poti adapta un anumit card la necesitatile tale insa doar daca ai ales un card mai mic din punct de vedere dimensional, asta in conditiile in care mai achizitionezi si un adaptor. Totusi, nu este recomandat sa folositi un adaptor pentru a nu pierde din caracteristicile tehnice – viteza de transfer indeosebi. Mai nou, cardurile de memorie sunt compatibile, pe langa telefoane, tablete sau aparate foto si video chiar si cu cel mai bun televizor, indeosebi acele televizoare 4K ieftine sau ultraperformante sau Smart.
Dimensiunea mare: SD
Dimensiunea medie: miniSD
Dimensiunea mica: microSD
In practica, aparatele foto folosesc in mare parte carduri de tip SD(consultati caracteristicile sale tehnice inainte de achizitie), in timp ce telefoanele mobile folosesc in mare masura carduri de memorie microSD, putine fiind exceptiile care utilizeaza carduri miniSD.
Producatorul poate aduce un plus consistent de fiabilitate si durabilitate
La fel ca in alte domenii aflate in stransa legatura cu industria electro-it, producatorul face de cele mai multe ori diferenta intre un card de memorie de calitate si unul care se va dovedi o povara pe termen scurt sau mediu. Spunem asta si va sfatuim sa nu luati decizii pripite deoarece salvarea datelor de pe un card de memorie compromis este aproape imposibila, pozele sau alte fisiere personale fiind pierdute in 99% din cazuri.


Firme importante in domeniul productiei de carduri de memorie pe care le recomandam cu caldura ar fi: Kingston, A-Data Samsung, Sony, SanDisk, Kingmax, Hama sau Mushkin.
Capacitatea de stocare trebuie sa fie una generoasa
Cardul de memorie are un rol bine definit – el aduce un plus de spatiu de stocare pe care telefonul sau aparatul foto nu il detine in momentul achizitie. Din acest punct de vedere, ca sa nu investiti de mai multe ori intr-un card de memorie, luati in calcul achizitionarea unuia suficient de permisiv, capabil sa va ofere un spatiu de stocare generos.
Pe de alta parte, verificati datele tehnice ale telefonului sau aparatului foto pentru a sti care este dimensiunea maxima acceptata. Daca gadget-ul vostru nu suporta un card de memorie mai mare de 16GB, in mod evident nu ar trebui sa riscati cumparand un model cu o capacitate de stocare de 32GB sau mai mult.
Viteza de lucru – din timpul functionarii sau in timp ce transferati datelee
Probabil ca ati testat si voi telefoane sau aparate foto care au un asa-zis lag in timpul functionarii alaturi de un card de memorie. Acest lucru se datoreaza fie caracteristicilor tehnice ale device-ului care nu sunt tocmai avansate, fie utilizarii unui card de memorie a carui viteza de transfer este una destul de scazuta.
Producatorii au facut o ordine din acest punct de vedere si au impartit cardurile de memorie in functie de clase. In Romania si nu numai, aceste clase sunt urmatoarele:
Class 2 – viteze de transfer de pana la 2 MB/s
Class 4 – viteze de transfer de pana la 4 MB/s
Class 6 – viteze de transfer de pana la 6 MB/s
Class 8 – viteze de transfer de pana la 8 MB/s
Class 10 – viteze de transfer de pana la 10 MB/s
In ultima vreme, tehnologia din domeniul cardurilor a avansat foarte mult, drept pentru care putem discuta si despre clase de transfer mult mai avansate, care ajung la viteze de transfer de pana la 100 MB/s.
Daca in cazul telefoanelor mobile, clasele 2 si 4 sunt suficiente pentru a avea o fluiditate remarcabila indiferent de natura sarcinilor pe care le intreprindem, aparatele foto necesita viteze de procesare mai mari, drept pentru care recomandam ca, in cazul unui aparat foto DSLR, sa optati pentru clasa 6 sau una superioara.
Per ansamblu, o viteza de lucru mai buna are avantajele sale lesne de inteles, astfel ca daca doriti sa faceti o investitie de durata, puteti miza pe o clasa cat mai avansata, asta pentru a nu avea lag in timpul operarii cat si pentru a va muta fisierele mai rapid de pe telefon, tableta sau aparatul foto pe laptop sau PC-ul personal.
Pretul ar trebui sa reprezinte si el un criteriu de achizitie
Bineinteles ca orice achizitie ar trebui sa fie insotita de un raport calitate/pret cat mai bun, in cazul cardurilor de memorie lucrurile fiind cat se poate de simple si de logice. Daca alergati dupa cel mai mic pret, in mod cert nu va puteti permite un card de memorie oferit de un producator cu renume sau unul cu viteza de transfer ridicata.
Pe de alta parte, pentru un pret putin mai ridicat decat cel al unui card de memorie ieftin, puteti intra in posesia unui card de memorie de o calitate foarte buna – producator cu state vechi, clasa de transfer ridicata si garantie de pana la 10 ani in cazul anumitor modele disponibile in magazine.
Nu mi-am imaginat pana acum ca un card poate face atat de multa diferenta. Fotografia este hobby-ul meu de cativa ani de zile. Imi place sa fac fotografii peste tot pe unde merg. Aveam un card de 64 de GB in camera foto, dar intotdeauna imi descarcam pozele pe un hard extern, ca sa fiu sigur ca nu le pierd.
Cu experinta si cu timpul a aparut si necesitatea unui spatiu de stocare mai mare. Un prieten mi-a recomandat sa imi cumpar un card SD. La inceput nu am fost prea incantat de idee, insa prietenul meu a tot insistat si pana la urma mi-am luat. Ce mi-a placut mie cel mai mult a fost faptul ca datele erau livrate pe card foarte repede si nu trebuia sa mai astept sa se incarce din nou camera.
Am fost fascinat de acest lucru si m-am gandit ca este una dintre cele mai bune variante de a stoca informatie. Cardul SD este o alegere potrivita mai ales pentru cei care isi doresc sa stocheze cat mai multe fisiere, de orice tip.
Personal, cred ca nimic nu se compara cu un card de memorie de la Kingston. Am avut mai multe variante si toate mi s-au parut foarte bine. Ultima data am comandat de pe internet un model de 8 GB, care functioneaza perfect, iar Windows-ul il recunoaste fara probleme.
Este compatibil si cu MS PRO Duo Adapter, pe care il folosesc impreuna cu cardul de memorie de la Kingston la una din camerele video pe care le folosesc in calatorii. Pot sa il folosesc la capacitate maxima cu toate celelalte dispozitive, in special cu cele care recunosc formatul microSDHC.
Pot spune ca este un card de memorie rapid, clasa 4, cu o multime de spatiu. Il recomand celor care fac poze multe, asa cum este cazul meu. Sunt pasionat de fotografie si intretin un site cu imagini din natura. Nu sunt profesionist, insa imi place sa ma joc cu imaginile si cred ca imi iese foarte bine.
Eu si sotia mea ne-am facut un obicei de a pleca in city break-uri. Am vazut cred ca in jur de 10 capitale pana acum si ne-am cumparat si un aparat foto, casa ramanem si cu amintiri de acolo. De doi ani il avem si pe David si merge si el cu noi in vacanta.
De cand a venit el pe lume, cardul de memorie al aparatului foto nu mai facea fata. Simteam nevoia sa imortalizam fiecare moment al celui mic si pur si simplu ne trezeam ca nu ne ajungea memoria. Ne-am dat seama la un moment dat ca este cazul sa facem o mica investitie pe termen lung si sa cumparam cu card de memorie pentru aparatul foto, care sa inmagazineze toate fotografiile cu micutul David.
Nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie cand o sa se nasca fetita. Cand am ales cardul, m-a interesat in primul rand sa aiba memorie multa, asa ca am ales unul de 64 GB. Am optat pentru una dintre firmele bune. Atunci cand sunteti in cautare de carduri de memorie va recomand: Sony, Kingston, hama, Samsung, dar si SanDisk.
Pe mine nu m-a interesat foarte mult viteza de tranfer, insa este si ea destul de importanta, mai ales pentru aceia care vor sa descarce in graba fotografiile. Nu m-am aruncat la niste preturi uriase pentru ca nu era cazul. Nu e ca si cand mi-as fi cumparat masina.
Eu sunt multumit de el si deocamdata nu am nevoie sa il schimb. Singurul motiv pentru care l-as inlocui ar fi daca spatiul nu mi-ar mai ajunge.
Am incercat sa fac un review al versiuni de 200GB al unui card microSDXC de la SanDisk. L-am cumparat de ceva timp pentru a fi suficient cat sa acopere toata muzica si elementele media pe care le mai am.. acestea insumau cam 160GB. Ce-i drept, memoria disponibila pentru utilizare a acestui card este, de fapt, de 183GB, din cauza modului in care spatiul de stocare / GB sunt calculati. Totusi, era inca destul spatiu, nu ma deranja acel decalaj.
Mi-a luat cateva ore bune pentru a transfera toate fisierele prin intermediul unui port USB 3.0 catre acest card pe care l-am pus in telefonul meu(capatul celalalt era conectat la un Surface Pro 3 i5). De indata ce fisierele au fost copiate, muzica se auzea normal, fara ambiguitati. Nicio problema legata de redare.
Nu pot comenta nici despre calitatea videoclipurilor, ma rog, asta pentru ca oricum nu prea am.
Este o tehnologie noua, deci ar fi indicat sa faci un mic backup a fisierelor pe care le consideram mai importante. Totusi, o garantie de 10 ani ar trebui sa ne linisteasca suficient(Sandisk isi onoreaza aceasta facilitate).
Cardul isi face treaba perfect. Daca vreti neaparat unul de 200GB, l-as incadra pe acesta in categoria premium a acestei categorii de produse si vi l-as recomanda cu incredere.