Monitoarele Ultra HD au devenit din ce in ce mai disponibile computerelor actuale, dar tot sunt mult mai costisitoare decat dispozitivele standard. Persoanele ce lucreaza in mediul designului grafic pot fi avantajate de calitatile acestui tip de monitor, deoarece poate sa scoata in evidenta orice detaliu. Cu toate acestea, daca doresti sa ai unul pentru utilizarea de zi cu zi, vei putea gasi cu usurinta cele mai bune monitoare la un pret accesibil.
Nu este deloc dificil sa gasesti un monitor wide-screen bun in ziua de azi, mai ales din pricina faptului ca aceste tipuri au inlocuit in ultima perioada toate modelele sub forma de patrat, clasice. Latimea lor mai mare iti permite sa ai o viziune side-by-side mult mai buna, precum si o distributie reusita a continutului pe coloane, solocitand mult mai putin actiunea de scroll.
In primul rand, ne vom usura mare parte din procesul de selectie prin determinarea scopului in care avem de gand sa folosim monitorul. In momentul in care ne-am format un raspuns concret al acestei probleme, vom fi cu un pas mai aproape de cele mai bune monitoare pentru noi.
TOP 3 MONITOARE IN 2017
Cum alegem unul dintre cele mai bune monitoare?
Monitoare pentru utilizare standard
Pentru sarcini simple, precum accesarea retelelor sociale, navigarea pe internet, e-mail sau muzica, nu ne trebuie nimic mai mult decat un monitor standard, nimic iesit din comun in ceea ce priveste performanta sau functiile. Cele mai bune monitoare de acest fel sunt si destul de numeroase pe piata actuala, asa ca nu ne va fi greu sa le gasim.
Chiar si modelele cu dimensiuni medii(peste 22”) cu o calitate Full HD a imaginii sunt probabil mult mai accesibile decat ai fi crezut.
Monitoare pentru gaming
Pasionatii de jocuri video au nevoie de un monitor care sa tina pasul cu viteza si intensitatea jocurilor din ziua de azi. Recomandarea noastra se indreapta spre cele mai bune monitoare FullHD sau chiar modele mai avansate, cu un timp de raspuns de cel mult 5ms, o rata de refresh de peste 60Hz si un unghi de vizibilitate pe plan orizontal mai mare de 178 de grade.
Daca simti ca ai nevoie de chiar mai mult spatiu pentru o experienta de gaming mult mai buna, poti opta pentru adaugarea unui nou monitor care sa preia anumite sarcini ale celui principal si sa ofere o arie vizuala mai extinsa.
Monitoare multifunctionale
Monitoarele care au rolul de a fi folosite in cadrul mai multor activitati zilnice iti pun la dispozitie calitatea si performanta de care ai nevoie pentru urmarirea filmelor, a muzicii, trimiterea de poze sau colaje, urmarirea conferintelor sau crearea spatiilor de lucru.
Un monitor LED sau IPS cu rezolutie Full HD functioneaza perfect in acest scop. Daca ai un monitor mai mare, de peste 28”, sau unul touchscreen, deja una dintre aceste caracteristici ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a face din monitorul tau centrul divertismentului din locuinta ta.
Monitoare pentru utilizare profesionala sau multimedia
Fotografii, designerii grafici sau producatorii de videoclipuri au nevoie de cele mai bune monitoare concepute pentru realizarea de continut multimedia. Asta inseamna ca rezolutia trebuie sa fie minim Full HD sau Quad HD pentru a avea mai mult spatiu si detaliile de care ai nevoie.
Nu poti da gres cu un model IPS, tinand cont de acuratetea culorilor si unghiurile vizuale largi. Daca editezi videoclipuri, cauta un monitor cu un timp de raspuns cat mai mic, pentru a reduce pe cat posibil efectele de blurare sau urmele lasate de precedentele imagini pe ecran. Poti opta, de asemenea, si pentru montarea unui monitor siplimentar pentru o vizualizare mai usoara si mai ergonomica a elementelor multimedia.
Tipul displayului
In functie de materialele si performanta lor, cele mai bune monitoare se pot diferentia in functie de tipul de ecran folosit pentru afisarea detaliilor.
IPS
Monitoarele de tip in-plane switching ofera culori mult mai naturale si mai vii decat majoritatea modelelor LED sau LCD, facandu-le a fi perfecte pentru editarea fotografiilor, sarcinilor din mediul grafic sau gaming. Ofera si unghiuri vizualre extinse, astfel fotografia arata exceptional chiar si atunci cand nu stai chiar in fata ecranului.
LED
Fiind capabile sa produca o calitate excelenta a imaginii, modelele de acest tip pot fi considerate cele mai bune monitoare. Culorile sunt mult mai luminate, detaliile esentiale sunt expuse prin intermediul contrastelor bine realizate, iar consumul energetic este mai mic al monitoarelor LCD si au si o structura mult mai subtire.
Monitoarele din aceasta categorie sunt inca de tipul LCD, doar ca in spatele lor sta un sistem de iluminare LED.
LCD
Calitatea acestor monitoare este inalta, de obicei sunt si disponibile la preturi mici. E prima categorie catre care ar trebuie sa ne indreptam cand intentia noastra este de a obtine un monitor ieftin. Asa cum sugereaza si denumirea, liquid-crystal display, folosesc cristale lichide pentru a afisa ceea ce vezi pe ecran, iar ca sursa de lumina se folosesc lami fluorescente cu catod rece.
TouchScreen
Monitoarele touchscreen sunt populare in randul divertismentului din locuinta, cat si pentru scop multifunctional. Poti naviga prin fotografii, sa accesezi jocuri ce necesita atingere sau sa folosesti orice aplicatie doar cu ajutorul ecranului.
Dimensiunea ecranului
Marea majoritate a monitoarelor de pe piata sunt usoare si subtiri. Vin intr-o varietate de dimensiuni, cele mai mici dintre ele fiind adesea abordate pentru munca de birou, dar daca esti interesat de media si gaming, ai prefera un monitor mai mare. Va vom prezenta cateva dimensiuni standard in functie de scopul utilizarii.
17 Inch
Daca esti intr-adevar presat de spatiu sau esti de parere ca dimensiunea mica nu e un inconvenient, cele mai bune monitoare de 17 inch ar putea pune la dispozitie suficient spatiu. Cu toate acestea, modelele cu 1-2 Inch mai mari nu v-ar putea cauza probleme de ordin financiar.
18-22 Inch
Pentru afisarea documentelor sau editarea pozelor, nu aveti nevoie de o marime mai mare decat una din acest interval. E exact spatiul de care aveti nevoie la un pret foarte bun.
23-24 Inch
Gaming sau media? Aceste dimensiuni sunt ideale pentru orice joc pe care v-ati propus sa il experimentati sau pentru a urmari filmul preferat direct din sufrageria casei tale. E de la sine inteles ca preturile sunt direct proportionale cu dimensiunea ecranului, insa inca aveti ocazia sa obtineti un pret rezonabil chiar si pentru monitoarele de pana la 24 Inch.
24+ Inch
Deja intram in aria dispozitivelor exclusiv destinate elementelor multimedia. Ne putem transforma spatiul de acasa intr-un adevarat home cinema si vom incepe prin alegerea unuia dintre cele mai bune monitoare mari. Satisfactia cu care vei urmari un serial pe un ecran atat de mare te va face sa iei decizia de a-ti transforma noptile in adevarate maratoane.
Rezolutia
Dimensiunea ecranului nu va schimba in multe privinte si calitatea imaginii afisate. Ceea ce conteaza cel mai mult in aceasta privinta este numarul de pixeli distribuiti pe afisaj, sau rezolutia ecranului. Va vom preciza tehnologiile intalnite in actualele produse de pe piata.
HD(1366 x 768)
Aceasta rezolutie poate fi intalnita adesea in cele mai bune monitoare din intervalul 15 – 20 Inch. Implementarea sa pe un display mai extins ar conduce la diminuarea calitatii. De obicei, aceasta tehnologie presupune si costuri minime pentru achizitia unui monitor.
HD+(1600 x 900)
Se ghideaza exact dupa aceleasi principii abordate de tehnologia HD, cu exceptia faptului ca numarul pixelilor este mai mare, deci diferenta dintre un monitor de 20 Inch HD si unul HD+ va fi usor notabila.
Full HD(1920 x 1080)
Este acea rezolutie pe care o consideram potrivita pentru aproape orice fel de activitate, atat pentru utilizarea standard sau jocuri, cat si pentru scopuri mult mai avansate. Reuseste sa ofere o imagine clara in orice circumstanta. Trecerea de la un dispozitiv HD la unul Full HD se va vedea si in placerea de a urmari cat mai multe filme.
Quad HD(2560 x 1440)
Denumirea da de inteles faptul ca numarul pixelilor este de 4 ori mai mare decat cea a ecranului HD 720p. Daca un ecran Full HD ofera o imagine clara, unul QHD va avea un efect mult mai bun in ceea ce priveste detaliile privite de aproape. De aceea designerilor li se recomanda sa nu le absenteze un astfel de dispozitiv.
4K Ultra HD(3840 x 2160)
Actualmente cunoscuta drept cea mai buna rezolutie pusa la dispozitia oricarui cumparator, cele mai bune monitoare 4K au un numar de pixeli de 4 ori mai mare decat un monitor Full HD 1080p. Gamingul pe un asemenea monitor te va face sa nu sesizezi trecerea timpului, iar in procesul de editare a pozelor sau a videoclipurilor va fi greu sa omiti orice detaliu.
Tipul de conexiune
E posibil sa fi intalnit monitoare exclusiv dedicate afisarii informatiilor dintr-un computer sau laptop, insa chiar si un dispoizitiv mobil poate accesa acest beneficiu daca exista o modalitate de conexiune intre cele doua.
HDMI
Porturile HDMI sunt printre cele mai frecventate cand vine vorba de externalizarea datelor dintr-un computer catre un monitor pentru a fi afisate. Acestea pot transmite atat semnale video, cat si audio. Sunt excelente pentru afisarea continutului HD din computerul, consola de gaming, playerul Blu-ray sau alt dispozitiv compatibil.
DVI
Conexiunea DVI faciliteaza semnalele video intr-o maniera similara cu porturile HDMI, cu exceptia faptului ca partea audio nu mai este sustinuta. In functie de tipul conexiunii DVI, acestea pot suporta rezolutii Full HD sau chiar mai mari.
DisplayPort
Probabil solutia ideala pentru rezolutiile mari si pentru imbunatatirea numarului de cadre afisate. Conectorii de tipul DisplayPort, la fel ca cei HDMI, pot transfera semnale video si audio. Desi un port HDMI poate afisa imagini 4K Ultra HD la o frecventa de 30 de cadre pe secunda, DisplayPortul poate suporta aceasta calitate chiar si la 60 de cadre pe secunda.
VGA
In timp ce conexiunile HDMI, DVI si DisplayPort sunt toate digitale, VGA este una putin inapoiata pe partea tehnologica. Are capabilitatea de a reda imagini de rezolutii mari, insa calitatea lor nu e garantat una exceptionala.
Port USB
Avand monitoare cu porturi USB, le poti conecta chiar si la dispozitive mobile, precum smartphone-uri, tablete, camere video, foto sau orice altceva. Doar cateva dintre cele mai bune monitoare dispun de acest tip de conexiune.
Timpul de raspuns
Valorea atribuita acestei caracteristici indica rapiditatea cu care ecranul reuseste sa raspunda schimbarilor de imagine impuse de derularea unui videoclip sau a unui joc video. Cu cat timpul este mai mic, cu atat vor fi mai rare situatiile in care imaginea se va bloca chiar si pentru o perioada insesizabila de timp.
De obicei, timpul de raspuns pe care ar trebui sa il aiba cele mai bune monitoare s-ar afla sub valoarea de 5ms.
Luminozitatea si contrastul
Un monitor luminos este bun intr-o camera intunecata. Acesta specificatie este exprimata in candela(unitatea de masura pentru intensitatea luminoasa) pe metru patrat. Cu cat raportul este mai mare, cu atat lumina este mai puternica. Poti controla aceasta caracteristica prin intermediul panoului de control al monitorului. Anumite modele iti pot permite sa controlezi chiar si culorile, sa ajustezi pozitia imaginii pe ecran sau alte functii similare.
Contrastul, exprimat ca o ratie, masoara diferenta dintre alb si negru, dintre culorile mai deschise si cele mai inchise. Cu cat ratia contrastului este mai mare, cu atat monitorul poate afisa imagini care sunt mult mai vii si mai atragatoare.
Pozitionarea
Este o caracteristica ce tine mai mult de preferintele utilizatorului sau de spatiul de care dispune in locuinta. Cele mai bune monitoare pot fi atat plasate pe un birou, cat si fixate pe un perete. Indiferent de pozitie, asigura-te ca modelul suportului ales este compatibil cu monitorul tau.
Functii
Exista cateva functii unice pe care le poti intalni in cateva dintre cele mai bune monitoare si sunt capabile sa creasca performanta, sa schimbe modul de utilizare sau sa ofere mai multa satisfactie:
- 3D – nu multe modele dispun de aceasta functie; monitoarele de acest gen folosesc tehnologia 3G care poate sa imbunatateasca in primul rand unghiul de vizualizare prin intermediul efectului generat; aceasta calitate poate sa scada din luminozitatea ecranului, insa va compensa in alte directii; pentru a beneficia de efectul 3D, e necesara folosirea unor ochelari speciali;
- TouchScreen – daca ai de gand sa achizitionezi un monitor TouchScreen, e de la sine inteles ca acesta trebuie sa fie cat mai performant pentru ca in urma glisarii imaginea sa se miste sau schimbe fara ambiguitati; de asemenea, monitoarele ar trebui sa fie sustinute de suporturi reglabile pentru a le putea orienta intr-o pozitie care sa favorizeze accesarea mai usoara;
- porturi si accesorii – unel modele preiau si alte atributii ale computerului, precum trasmiterea semnalelor audio sau a camerei web; din aceasta cauza nu ne va mira prezenta unor porturi USB sau Jack, sau chiar a unui sistem audio integrat; de asemenea, monitoarele de ultima generatie pot avea si cititoare de card pentru a obtine informatiile direct din memoria acestora;
- monitoare dual – folosirea simultana a doua monitoare care sa imparta aceeasi imagine, insa spatiul de acces sa fie mult mai extins; fiecare dintre ele va avea propriile elemente(foldere, aplicatii, programe, poze, etc.);
Concluzie
Cele mai importante considerente in momentul achizitiei unui monitor sunt cele legate de dimensiune, rezolutie si unghiul de viziualizare. Asigura-te ca dimensiunea este cea pe care ti-o doresti, ca imaginea este cat se poate de clara(poti compara cateva modele) nu doar atunci cand este privita exact din fata, iar caracteristicile imaginii pot fi ajustate dupa preferinte.
Buna ziua. Va rog sa imi recomandati un monitor. Ce parere aveti? Vreau sa imi cumpar un monitor da nu stiu daca sa aleg ecran mat sau lucios. Multumesc.
Buna, George!
Nu credem ca unele tipuri de monitoare ar fi mai bune decat altele, doar ca fiecare corespunde anumitor nevoi si criterii. Spre exemplu, un monitor cu ecran mat este foarte bun daca il plasezi intr-un loc cu multa lumina. Imaginea isi mentinea claritatea si nu se reflecta nimic in el. De asemenea, se pare ca isi pastreaza culorile la un nivel foarte calitativ si ca este benefic pentru a nu-ti obosi ochii. In schimb, un monitor lucios este recunoscut ca avand un contrast mai bun, culori mai luminoase si un unghi mai mare de vizionare. Prin urmare, ca alegi un mintor cu aspect glossy sau mat este doar o alegere personala.
Iti recomandam sa compari intr-un magazin cele doua tipuri de display. Iti sugeram un model de monitor LED TN Philips 21.5″, wide, full HD, DVI, 223V5LSB sau un monitor LED IPS Dell 27″, wide, FHD, HDMI, FreeSync, SE2717H.
Speram ca sfatul nostru te va ajuta sa alegi monitorul potrivit pentru tine.
Spor la cumparaturi,
echipa Electroclub
Mie nu imi place sa folosesc produse, mai ales gadget-uri modeste, cu caracteristici banale. Intotdeauna am fost in cautarea de articole scumpe, care sa aiba functionalitati pe masura.
Asa s-a intamplat si atunci cand am vrut sa cumpar un monitor LED si am cautat foarte mult timp, m-am documentat, am citit fel de fel de pareri, am vizitat zeci de magazine si store si online, numai ca sa reusesc sa cumpar cel mai bun monitor.
Asa am achizitionat monitorul LEd de la DELL. A costat ceva, insa, din punctul meu de vedere chiar merita investitia
Are un afisaj cu margine ingusta si este foarte usor de reglat. Are o rezolutie foarte buna si este dotat cu cateva functii foarte importante pentru mine
Da, chiar il recomand cu cea mai mare caldura pentru ca isi face treaba si este foarte performant.
Am preferat sa investesc in ceva care sa nu reprezinte preferintele pentru un anumit brand. In timp, am ajuns la concluzia ca cel mai mult conteaza cum functioneaza un produs, decat marca pe care o reprezinta. Asa mi-am cumparat pentru camera copiilor un monitor ViewSonic. Desi este o firma destul de cunoscuta, nu se bucura de celebritatea brandurilor mondiale. Am analizat putin piata monitoarelor si am observat cine o domina.
Intorcandu-ne la subiectul principal. La monitorul ViewSonic mi-au placut atat pretul, cat si specificatiile, mai ales ca raportul dintre ele era destul de avantajos. Nu am fost nevoit decat sa il conectez si sa il pornesc. Nu m-am complicat deloc cu setarile.
Insa, momentul care m-a uluit a fost cand a inceput sa afiseze primele imagini. Inca mi se pare incredibil de clare si de cristaline. Culoruile sunt perfecte si functioneaza impecabil. Are o rezolutie mare de 2000×2008 si pot spune ca ma uimesc de fiecare data cand ma pun in fata monitorului. Astfel, cred ca in curand o sa mai cumpar unul si pentru parintii mei.
Este incredibil!
Am cumpart un monitor Acer G226HQL de 21.5 inch doar pentru a inlocui vechiul meu display HD. De obicei imi place gamingul foarte mult si consideram ca asta sa fie o schimbare pe care trebuia neaparat s-o fac. Cred ca nu poti avea parte de o experienta adecvata de gaming fara un monitor potrivit.
Acesta pare a fi perfect pentru acest scop. E clar ca un ecran full HD arata mult mai bine cu cat dimensiunea este mai mica. Deci este o diferenta considerabila intre unul de 21 de inch si unul de 30, avand aceeasi rezolutie.
Ce imi place la el sunt culorile, nivelul de iluminare este incredibil. Toate detaliile sunt bine definite, au un contrast super si l-am testat in mai multe jocuri. Consuma foarte putina energie electrica in comparatie cu monitorul vechi. Designul este modern, foarte subtire. Setarile sale sunt usor de schimbat, iar porturile DVI-D si cablul VGA sunt destul de stabile in comparatie cu alte monitoare de acelasi tip ce par a avea probleme.
Raspunde aproape instant la comenzi atunci cand computerul revine din modul sleep. Are si cateva elemente si componente interioare menite sa economiseasca bateria.
Singura obiecte face referire la suport, ce nu mi se pare foarte usor de reglat. Poate fi doar putin mutat in fata sau in spate.
M-am interesat putin de un monitor HP care nu doar ca era tentant ca pret, ci era si foarte bine vandut si voiam sa vad de ce. Era modern la pretul mic pe care il are. L-am ales si din pricina unor motive bune: rezolutie full-hd, fara touchscreen(il consideram un dezavantaj din cauza urmelor de pe ecran), widescreen cu distributie a pixelilor sub formatul 16:9, negru(nu ma intereseaza sub nicio forma electronicele albe sau negre), marimea perfecta pentru biroul meu, IPS si pretul foarte bun(in jur de 400 de lei). Iluminarea este de tip LED si nu consumafoarte mult curent. Desigur, sa nu uitam de portul HDMI.
Era un electronic pe care trebuia sa-l am cu orice pret, din moment ce computerul meu suporta tot porturi HDMI. Acesta a inlocuit un vechi monitor LCD de 20”, pe care il aveam din 2008.
Pentru un prim monitor HP pe care l-am avut, este foarte bun si pot spune ca sunt impresionat de calitatea sa, la fel cum sunt si de greutate. E foarte usor in comparatie cu vechiul dispozitiv. Ce-i drept, e de inteles, producatorii se concentreaza pe obtinerea unor dispozitive compacte. Instalarea monitorului nu mi-a luat mai mult de cateva minute. Calitatea HD a imaginii prin cablul HDMI este foarte detaliata si clara.