Comerciantii nu ne mai pot obliga sa pastram ambalajul unui produs pentru a beneficia de garantia aferenta

ambalajeFacem parte din grupul celor care nu au inteles niciodata de ce trebuie sa pastrezi zeci de cutii doar pentru ca producatorul/comerciantul sa iti poata oferi garantia care oricum reprezinta un drept de-al nostru, al celor care platesc pentru un anumit produs. Din fericire, dupa o perioada foarte lunga de timp, legislatia din Romania s-a modificat intr-un sens pozitiv.

Noile reglementari ne permit sa eliberam inca o camera a apartamentului, gratie acestei decizii urmand a ne debarasa de zeci de cutii pe care le pastram doar de dragul comerciantilor. Acum nu mai aveti nevoie de ambalajul original al produsului pentru a-l returna sau pentru a-l trimite in service atunci cand acesta s-a defectat si era inca in garantie.

Totusi, nu cred ca ar trebui sa ne imbatam cu apa rece vis-a-vis de cei care hotarasc aceste detalii, legislatia a fost schimbata doar prin prisma faptului ca se doreste o diminuare a poluarii prin intermediul materialelor de tip carton si nu numai. Astfel, conform legii nr 249/2015, se doreste diminuarea impactului ambalajelor asupra a tot ceea ce inseamna mediu inconjurator. Concret, legea noua aduce o imbuntatire care se vrea a fi una de bun augur, gradul de reciclare urmand a fi unul mult mai bun.

La nivelul comerciantilor, vestea este cu atat mai rea cu cat li se impun activitati suplimentare, precum cele de colectare a ambalajelor. Prin urmare a incheierii unui contract cu o firma specializata in reciclare sau prin deschiderea unor centre speciale privind colectarea ambalajelor, comerciantii de produse electronice trebuie sa se alinieze “fratilor” mai mari din Uniunea Europeana.

Exista si o limita dimensionala, cel putin asa s-a exprimat unul dintre oficialii statului, insa nu se cunosc detalii concrete despre acest lucru. Comerciantii de echipamentele electronice si electrocasnice care vand aparatura de mari dimensiuni si ofera alaturi de acestea si un mediu de depozitare sunt nevoiti sa puna la dispozitia clientilor solutii prin care acestia sa recicleze mai usor ambalajele.

Am parcurs legea si am extras un paragraf destul de interesant. Este alineatul cu numarul 8 al articolului 16 si suna cam asa: ”Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”. Concret, odata cu introducerea acestei legi, orice cumparator care intra in posesia unui aparat electronic nu va mai fi obligat sa pastreze ambalajul pentru a se putea bucura de garantie.

Intalniti comercianti care se abat de la aceasta lege? Nu aveti decat sa va folositi de articolul 26 al noii legi, amenzile pe care statul le-a propus in vederea indepartarii tuturor problemelor provocate de comercianti situandu-se intre 15.000 si 25.000 de lei pentru fiecare reclamatie primita.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

Niciun comentariu la acest articol

      Lasă un comentariu