E posibil ca deja multi dintre cei care au deja o experienta considerabila in autovehicule sa fi fost pusi in situatia de a ramane fara baterie la masina sau de a lua contact cu una deteriorata din cauza excesului de uzura. Chiar si cea mai buna baterie auto necesita a fi schimbata o data la cativa ani. Aceasta veste e posibil sa ii fi linistit pe detinatorii de autovehicule ce credeau ca o sa investeasca des si in bateria auto, pe langa celelalte elemente componente.
Chiar daca avem posibilitatea de a o schimba rar, tot trebuie sa ne orientam spre achizitia uneia de rezerva cu putin timp inainte de termenul la care trebuia sa facem acest pas. Dificultatile apar atunci cand nu stim pentru ce model de baterie sa optam si care ar trebui sa fie specificatiile acesteia.
Poate ca pentru multi deja un produs de calitate elaboreaza gandul unor costuri mari. Cum ar fi sa gasim cea mai buna baterie auto in care sa investim putin si sa avem parte de rezultate excelente? Informarea si atentia la detalii sunt caracteristicile succesului cand vine vorba de achizitia acestui element.
Bateria auto este o componenta usor de achizitionat si intretinut pentru un autovehicul. Costurile de achizitie sunt mici, iar durata de functionare este indelungata. Aceasta va functiona normal atata timp cat este ales modelul corespunzator si este intertinut conform sfsaturilor de mai sus.
TOP 3 BATERII AUTO IN 2017
Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara cea mai buna baterie auto
Capacitatea energetica
Orice conducator auto se intereseaza de cat de multa energie poate stoca bateria sa si spera la o capacitate cat mai mare. Vehiculele au un alternator ce contine detalii despre capacitatea optima de functionare a bateriei. Pentru a functiona normal, aceasta nu trebuie sa fie mai mica decat valoarea indicata de alternator. In schimb, poate sa depaseasca cu un anumit procent si inca sa aiba aceleasi performante, fara a avea teama vreunei defectiuni.
Consumul energetic al unei baterii se masoara in amperi pe ora(Ah). Daca o sarcina permanenta a unui acumulator este de 10A, aceasta va reusi descarcarea unei baterii de 80Ah, spre exemplu, in aproximativ 8 ore. Procesul de descarcare variaza si in functie de modul de utilizare al autovehiculului. Cu cat este mai solicitat, cu atat calitatea acumulatorului va scade in timp.
Tipul bateriei
Cea mai buna baterie auto se poate integra in doua categorii principale:
- Baterie cu acid: acestea sunt cel mai des intalnite in majoritatea autovehiculelor, atat moderne, cat si modele mai vechi. Acumulatoarele cu acid pot avea electrolit lichid sau gelificat. Cele cu electrolit lichid necesita alimentarea periodica cu lichid, pe cand cele gelificate vor ramane in aceeasi stare si sunt si mult mai durabile, atat pentru nivelul bateriei, cat si pentru durata sa de viata.
- Baterie alcalina: acestea sunt intalnite mai rar, spre deosebire de cele cu acid, fiind mult mai durabile si detinand o densitate energetica mai mare, insa oferind aceeasi calitate.
Compatibilitatea autovehiculului cu bateria
Este foarte important ca atunci cand selectionam o baterie pentru masina noastra, sa ne asiguram ca ale sale caracteristici corespund cu cerintele impuse de vehicul. De obicei, corespondenta dintre acestea ar trebui sa tina cont de doua elemente: nivelul energetic si dimensiunile bateriei.
Aproape toate autovehiculelor necesita respectarea cu strictete a instructiunilor pentru ca acumulatorul sa fie corespunzator modelului sau. Cat timp bateria are dimensiunea potrivita pentru a se integra in spatiul destinat pozitionarii sale, iar amperajul nu depaseste cu mult valoarea precizata pe cartea tehnica a masinii, nu ar trebui sa ne cauzeze niciun fel de problema de functionare.


Curentul de pornire generat pentru temperaturile scazuite
E neplacut ca in timpul unei seri geroase de iarna sa incerci in mod abuziv sa pornesti masina si sa iti dai seama ca bateria nu ofera suficienta putere pentru ca scanteia sa poata puna in functiune motorul. In cazul autoturismelor diesel, pornirea este mult mai dificila comparativ cu cele ce functioneaza pe baza de benzina, deoarece acest tip de combustibil are un proces de inflamare mai lent.
Pentru masinile pe motorina, cea mai buna baterie auto recomandata ar fi una cu o capacitate de cel putin 750 de amperi. Modelele pe benzina pot face fata frigului chiar si cu o baterie de 450 – 500 de amperi.
Dimensiuni
Acestea ar trebui sa fie mentionate in manualul de instructiuni tehnice al fiecarui autovehicul in parte. Daca nu aveti la dispozitie acest manual, va puteti ghida dupa marimea bateriei precedente, deja uzate, sau puteti primi aceasta informatie de la un service specializat. Dupa cum deja a fost precizat, dimensiunile bateriei ar trebui sa corespunda cu strictete cu cele mentionate in manualul masinii.
Polaritatea bornelor
De obicei, aceasta este de doua tipuri: pozitiv-dreapta si pozitiv-stanga. Putine modele au o polaritate pozitiv-stanga, in special masinile de provenienta asiatica. Mare parte din producatorii europeni au bornele pozitionate dupa primul tip, ceea ce inseamna ca semnul +(plus – pozitiv) este pozitionat in partea dreapta a bateriei. Este esentiala pastrarea aceluiasi tip de polaritate atunci cand schimbati acumulatorul. Vanzatorii va vor vinde oricum modelele pozitiv-dreapta deoarece foarte rar se intampla sa aiba cumparatori cu tipul omolog de polaritate.
Tensiunea de incarcare
Aceasta valoare se schimba in functie de tipul masinii. Este evident ca pentru un autovehicul cu motor si dimensiuni mici este nevoie de o tensiune pe masura, recomandata fiind cea de 12V. Lucrurile se schimba atunci cand vorbim despre un tir, SUV sau autobuz, cand este evident ca avem nevoie de valori mult mai mari ale tensiunii. Acestea pot fi duble in raport cu cele obisnuite, adica de 24V. Modelele recente iti pun la dispozitie si voltajul potrivit pentru care trebuie sa optezi. Utilizarea unei tensiuni mai mari decat cea necesara poate conduce la pierderea electrolitului din interiorul bateriei si, implicit, deteriorarea sa.
Alegerea producatorului
Initial, pare a fi un aspect irelevant si tine mult de preferintele fiecarui cumparator. Totusi, anumiti producatori pot avea doar produse calitative si iti va usura munca de a gasi cea mai buna baterie auto. De ce sa ne chinuim cu acumularea informatiilor despre anumiti producatorii necunoscuti, cand stim sigur ca cei populari au produse ce isi fac treaba atat cat avem nevoie, poate chiar depasesc asteptarile. Cele mai cunoscute marci de baterii prezente si in Romania sunt Varta, Rombat sau Bosch.
Alegerea brandului ramane la latitudinea fiecaruia. In necunostinta de cauza, puteti oricand sa cereti sfaturi unui prieten care a mai trecut prin schimbarea acumulatorului si stie deja ce produse au fost mai mult decat satisfacatoare. Sunt si numeroase surse pe internet ce iti vor pune la indemana toate detaliile de care ai nevoie.
Intretinere
La fel ca orice alta componenta a autovehiculului, si cele mai bune baterii auto trebuiesc intretinute si mentinute intr-o stare perfecta de functionare. Ce trebuie sa facem in privinta asta?
- putem pastra suprafata exterioara a bateriei curata; stergerea ei la fiecare proces de spalare a masinii este indicata;
- incarcam bateria ori de cate ori este nevoie; in general, facem asta cand energia din interior este aproape epuizata;
- daca avem o masina pe care nu o utilizam foarte des, suntem nevoiti sa pornim motorul frecvent si sa il tinem in functiune pentru cateva minute;
- evitam contactul cu tot ceea ce tine de componentele interioare si cablurile de contact;
O prejudecata sau nu, eu una recunosc ca sunt femeie si ca sunt complet paralela cu tot ceea ce tine de mecanica auto. Nu am cine stie ce masina, e doar un Matiz luat de frati-miu la mana a doua, doar ca mi l-a plasat mie. Oadata cu masina au venit si problemele.
Buun…bateria auto veche cam facea figuri, asa ca am considerat necesar sa cumpar una noua. Am crezut ca se scoate pur si simplu aia veche si se monteaza asta noua. Nu stiu cum si ce mai exact am facut ca dupa doua zile nu imi mai porneste deloc. Am chemat pe cineva si mi-a zis ca este de la vreme. Chiar asa? Inseamna ca nu am cumparat o bateria buna?
Buna, Daniela!
Multumim pentru intrebare si vom incerca sa fim cat mai concreti in explicatii.
Da, una dintre cele mai frecvente cauze care opresc bateria unei masini, pentru o perioada, este frigul. In conditii meteo precum cele actuale de iarna intensa, de viscol, de ger si de ninsoare abundenta este foarte posibil ca masina ta sa nu mai functioneze.
Iata ce se intampla de fapt: extremele de temperatura afecteaza bateriile cu acid si determina o performanta scazuta a acestora. Specialistii vorbesc despre o aciditate redusa a electrolizilor din compozitie pana la aproximativ 20% atunci cand sunt conditii normale de inghet, insa performanta poate sa scada si la jumatate atunci cand temperaturile se schimba drastic.
Cand vrei sa pleci de pe loc, motorul are nevoie de o anumita cantitate de amperi pentru a porni. Cantitatea acestora necesara pentru a pune in functiune autovehicolul creste odata cu extremele de temperatura, deoarece uleiul din motor se subtiaza. Astfel, daca bateria ta nu poate furniza energie la capacitate maxima inseamna ca nici masina nu iti va porni.
Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, incearca sa iti mentii bateria auto incarcata la maximum, inainte de a intra in plina iarna, iar daca mai ai vreo nelamurire, nu ezita sa ne contactezi.
Toate cele bune,
Echipa ElectroClub
E prima data cand am schimbat bateria de la masina. N-aveam habar de niciun model pe care puteam sa il cumpar. Am gasit cateva recomandari pe net. M-am folosit si de informatiile de ghid. Pana la urma m-am rezumat la una ACDelco. Pretul era ok si sper sa dureze la fel de mult ca cealalta.
Masina pentru care am inlocuit folosea o baterie asemanatoare din cate am vazut. Am facut alegerea perfecta.
Inainte sa o cumpar am si comparat-o cu bateriile care se vand prin service-urile din zona mea, precum si altele din online. Specificatiile sunt cam aceleasi. Am ajuns la concluzia ca cele de tipul 94R AGM ar trebui sa fie produse de aceeasi companie, insa vandute sub denumirea unor branduri diferite.
Tehnologia AGM este mai stabila atunci cand este supusa vibratiilor de mare intensitate.
E mare distractie atunci cand te lasa bateria la masina si trebuie sa iti cumperi alta. E amuzant si ca se intampla cand te astepti mai putin.
Noroc ca l-am avut pe fratele meu cu mine care mi-a recomandat cea mai buna baterie auto care se incadra in pretul pe care eram dispus sa il platesc. Am cautat sa fie compatibilta cu masina mea si sa fie puternica pentru ca pe mine asta ma interesa in mod special.
Este dotata cu consumatori electrici suplimentari. Eu am masina pe diesel si am inteles ca bateria asta este recomandata astora. Se spune ca durata ei de viata este mai mare decat a celorlalte pentru ca are un aliaj de argint, care o ajuta sa fie mai rezistenta.
Nu am de unde sa stiu pentru ca doar ce mi-am luat-o. Sper sa trecem cu bine peste iarna asta geroasa. Bateria este si de la un brand cunoscut. Nu ca m-ar fi interesat in mod special, insa conteaza acolo catusi de putin. Brandul este BOSCH.
Bateria actuala de pe un Boxter S din 2002 s-a dus, asa ca m-am indreptat spre un service automat pentru a o inlocui, spunandu-mi ca nu au un stoc ceea ce voiam eu. Voiam neaparat una de la AGM deoarece acestea pot trece prin mai multe reincarcari si descarcari bruste fara a se defecta. Am cautat pe google cateva posibile baterii.
Am luat ce voiam si am primit-o 2 zile mai tarziu. Am primit si o cheie de 10mm pentru a slabi clemele, o priza de 13mm pentru a slabi bateria in timp ce o scot. Ce ar putea fi mai usor de atat? Din fericire, radioul a fost usor de gestionat si manualul de instructiuni m-a ajutat. Am reusit sa imi salvez chiar si programele de radio.
Motorul a avut putin de suferit dupa prima pornire a autovehiculului cu noua baterie deoarece calculatorul de bord si-a pierdut setarile. Am condus masina pe o distanta de vreo 20 de km pentru a restabili setarile calculatorului. Acum masina ia virajele mai repede iar motorul porneste mai usor.
Ultima mea baterie a fost una standard BOSCH 48-690B.