Cea mai buna baterie externa – acumulatoare externe ieftine

Majoritatea dispozitivelor noi ce sunt alimentate printr-un cablu USB devin treptat din ce in ce mai moderne. Imbunatatirile lor se resimt la nivel tehnic sau estetic.  Sunt introduse functii noi, specificatii noi, conexiuni mai rapide de internet sau sisteme de navigatie. Multe dintre ele au ajuns sa ia locul unei sumedenii de alte dispozitive, precum o camera foto sau video sau un sistem GPS. Cu toate acestea, trecand prin toate aceste procese, e inevitabil ca bateria sa nu se consume. Ce facem daca suntem pe drum si ne lovim de aceasta problema? Ne orientam spre cea mai buna baterie externa.

Multi dintre noi vom putea spune din propria experienta ca atunci cand am avut la indemana un incarcator portabil, a inceput sa devina indispensabil si sa nu plecam niciunde fara el. Oricat de mare ar fi amperajul unei baterii, displayurile mari si luminoase se vor asigura de un consum accelerat.

Avantajul principal al unei baterii externe este acela ca poate fi utilizat pentru orice dispozitiv ce admite alimentarea printr-un cablu USB.

La prima vedere, cumparatorii de baterii externe sunt ghidati exclusiv spre o capacitate mai mare de incarcare, pentru ca asta este si rolul acestui mic dispozitiv. Cu toate acestea, pe parcurs vor aparea destule incoveniente cand iti vei da seama ca modelul este prea mare sau greu, sau brandul aduce produse slab calitative. Deci, pe ce sa ne axam cand ne dorim cea mai buna baterie externa?

Ce trebuie sa stim pentru a alege cea mai buna baterie externa?

Capacitatea de incarcare

Este o caracteristica principala a unui incarcator portabil. Ca si in cazul dispozitivelor pe care le folosim, precum un smartphone, capacitatea se masoara in mAh si este reprezentata de energia stocata in interior. Pentru a fi sigur ca vei avea parte de o incarcare completa a bateriei dispozitivului tau, trebuie sa ai un acumulator portabil care sa aiba valoarea maxima cu cel putin 500 mAh mai mare.

Spre exemplu: un smartphone cu o capacitate de 1800 de mAh poate fi incarcat complet si sigur doar daca bateria externa are cel putin 2300 de mAh in dotare.

E bine de stiut ca sunt existente baterii care reusesc sa acapareze cu usurinta alimentarea repetata a unui smartphone obisnuit, deoarece reusesc sa atinga valori chiar si de 10000 de mAh.

Puterea de intrare si iesire

afisaj lcd baterie externaDe obicei, este masurata in watti pe ora si reprezinta viteza de incarcare a bateriei, respectiv a dispozitivului tau electronic. Este indicat ca aceasta sa fie asemanatoare cu cea a incarcatorului standard, deoarece acelea sunt confectionate sa incarce la un nivel optim, fara a diminua in vreun fel calitatea bateriei. Pe acelasi principiu se bazeaza si puterea de intrare, adica incarcarea bateriei externe.

Compatibilitatea cu dispozitivul

Nu toate acumulatoarele portabile pot servi la incarcarea oricarui dispozitiv cu conexiune USB. E posibil ca voltajul sau amperajul sa nu corespunda, iar bateria sa fie ineficienta sau chiar nefunctionala.

Astfel spus, inainte de a va indrepta spre cumpararea bateriei, verificati modelul dispozitivului pentru care urmeaza sa o folositi, tipul de incarcare(cu toate detaliile aferente) si o optiune poate fi si aceea de a intreba un reprezentant al magazinului.

Acumulator extern ASUS ZenPower, 10050 mAh, Silver

Acumulator extern ASUS ZenPower, 10050 mAh, Silver

Garantia oferita de producator va poate da sansa de a returna produsul in caz de incompatibilitate. Unele acumulatoare portabile admit o conectivitate prin porturi cu transmisie rapida de energie, precum USB 2.1. Bateria unei tablete poate atinge valori duble fata de cea a unui smartphone. Portul mentionat anterior este ideal pentru procedeul de incarcare al tabletei.

Greutatea

baterie externa micaDaca avem in permanenta o geanta sau un rucsac si alegem sa lasam telefonul in interior pentru a se incarca, greutatea e mai putin relevanta. Cu toate acestea, sunt si persoane care utilizeaza dispozitivul in timpul alimentarii si atunci gramele in plus devin un disconfort. O baterie a carei greutate nu depaseste 300 de grame este tot ceea ce ne trebuie.

Dimensiunea

Din fericire sau nu, acest aspect este in stransa legatura cu greutatea si capacitatea de stocare pe care o are cea mai buna baterie externa. Un incarcator mai mare presupune o greutate mai mare, insa este direct proportionala cu performantele. Sunt rare cazurile in care bateriile voluminoase sunt mai putin eficiente decat unele mai mici.

Alte aspecte

Ar mai fi cateva idei care nu influenteaza procedeul de incarcare in sine, ci sunt menite sa faciliteze clientul cu cateva functionalitati suplimentare, precum:

  • numarul de porturi USB: e de la sine inteles ca minimul este 1; bateriile mai mari, cu capacitati mari de stocare a energiei pot avea un numar mai mare de spatii alocate conexiunii dintre dispozitive si acumulator; acest lucru contribuie la incarcarea simultana a mai multor electronice;
  • indicatori LED pentru nivelul de baterie: sunt de nelipsit structura pe care o au cele mai bune baterii externe; nici nu se pune problema ca un indicator sa lipseasca; ne dorim sa stim cat timp ne mai putem pune baza pe incarcatorul nostru portabil sau cand sa il deconectam atunci cand este alimentat complet;
  • modele de baterii externecablu retractabil: este greu, dar totusi posibil sa pierdem cablul de alimentare al bateriei; cat timp acesta este usor de infasurat in jurul bateriei si isi pastreaza o pozitie relativ fixa in momentul indoirii sale, doar absenta atentiei mai poate conduce la pierderea sa;
  • afisaj LCD: daca indicatorii LED nu sunt suficient de precisi in indicarea informatiei cu privire la nivelul bateriei, un display care sa ne afiseze procentual bateria si timpul estimat descarcarii sau incarcarii complete poate va reusi sa va satisfaca;
  • modele cu incarcare solara: este o tehnologie ce a fost recent aprofundata si pusa in functiune pentru dispozitivele electrice; bateriile externe inca au nevoie de un progres deosebit pe aceasta ramura pentru a putea fi si eficienta; pana atunci, avem certitudinea ca incarcarea standard a bateriei nu este costisitoare si nici de lunga durata;
  • garantia: nu tine de partea tehnica, insa, spre binele nostru, vom alege un producator care sa ne puna la dispozitie o perioada de garantie de cel putin 2 ani; de ce trebuie sa insistam pe acest aspect? deoarece bateria este cunoscuta pentru modul in care isi pierde din calitate in timp, mai ales daca nu este utilizata corespunzator sau daca trece zilnic prin incarcari si descarcari; folosirea in exces poate conduce la o defectiune chiar iremediabila, insa furnizorul de produse ne poate inlocui produsul in situatia in care nu clientul este vinovat pentru aparitia problemei;

Porturi

Cea mai buna baterie externa are doua sau mai multe porturi, impartite in functie de rolul lor:

  • pentru incarcarea bateriei externe: portul pentru incarcarea sa este, de cele mai multe ori, acelasi cu a unui smartphone sau o tableta obisnuita, ce functioneaza pe baza sistemului de operare Android; de obicei, incarcarea este incompatibila cu un acumulator al brandului Apple;
  • baterie externa cu 2 porturi usbpentru incarcarea dispozitivelor: exista unul sau mai multe porturi de tip USB prin care se transfera energia electrica din incarcatorul portabil in electronicul nostru; din fericire, toate acumulatoarele dispozitivelor moderne sunt compatibile cu porturile USB, deci exportul de energie este asigurat in aceasta privinta;

Sfaturi de utilizare si concluzii

Atat noi, cat si producatorii si specialistii in electronice recomandam ca bateria sa fie intotdeauna incarcata la capacitate maxima si deconectata la scurt tip dupa atingerea acestei valori. Evitati sa lasati bateria sa incarce un dispozitiv in timp ce este si ea, la randul ei, alimentata. Pentru o autonomie mai buna, nu folositi electronicul in timp ce este alimentat.

Bateriile cu o capacitate mai mare se vor incarca intr-o perioada mai mare de timp. Daca stiti ca incarcatorul portabil va fi utilizata exclusiv pentru incarcarea unui smartphone, spre exemplu, cautati o baterie a carei capacitate sa fie apropiata de a lui.

Tot ceea ce ramane de facut este sa analizati cateva modele catre care sunteti tentati sa va orientati si sa le atribuiti cu succes scopului lor.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

4 Comentarii
  1. Răspunde
    Anisia Coanda 2 februarie 2017 la ora 9:26

    Buna. Am cumparat o baterie externa de la Asus ca am auzit ca ar fi si ieftina si buna. Pentru cei care vor sa impuste doi iepuri de-odata zic ca este ok, dar nici foarte buna. Mai degraba arata bine si cred ca are materiale de calitate la exterior. Intr-adevar telefonu se incarca cam in 6 ore cat zice, dar pierde din amperi pe undeva ca incarca de cel mult 3 ori, nu de 4 cum ar fi normal. Nici ea nu prea sta bine la capitolu asta, pentru ca dureaza cateva ore sa o incarc la priza, ceea ce pentru mine mi se pare cam mult.

    In general este buna, dar nu foarte buna, insa nici pretul nu este fabulos ca sa ai pretentii. Depinde ce cauti. Oricum faza cu pret buna la produs foarte bun nu este prea valabila niciodata. Am lasat link mai jos pentru cei care vor sa vada despre ce e vorba.

    http://www.emag.ro/acumulator-extern-asus-zenpower-10050-mah-black-90ac00p0-bbt001/pd/DYC5YYBBM/

  2. Răspunde
    Alina Tanase 14 decembrie 2016 la ora 10:39

    Mi-am cumparat telefonul acum un an cred si, cum sunt telefoanele astea de ultima generatie, deja a inceput sa ma lase bateria. De cand l-am cumparat, il incarcam in fiecare seara pentru ca asa am fost obisnuita, ca nu cumva sa ma trezesc cu el descarcat in timpul zilei.
    Cu toate astea, acum nu mai rezista nici macar o zi si ma enerveaza pentru ca o data s-a intamplat sa mi se inchida cand aveam cea mai mare nevoie si sa nu am cu ce sa il incarc. De aceea, am zis ca trebuie neaprat sa imi cumpar o baterie externa, care sa fie buna si care sa ma tina pentru cat mai mult timp.
    Asa ca am inceput sa caut pe net, am vazut ca exista o groaza de variante si design-uri si nu stiam ce sa aleg. Atunci cand am ales produsul, m-am uitat la capacitatea de incarcate si am luat una de 6000, care era compatibila cu telefonul meu si care nu era foarte grea.
    Pentru mine era foarte important sa nu fie foarte mare sau foarte grea pentru ca o port zi de zi cu mine si este destul de obositor sa cari de o tableta. Va recomand cu cea mai mare incredere sa va cumparati o baterie externa pentru ca este folositoare. Chiar isi face treaba si te scoate din necaz.

  3. Răspunde
    C.Matei 6 decembrie 2016 la ora 10:27

    Deja am doua baterii externe, fiecare de cate 10000mAh si cu cate doua porturi. Nu sunt deloc scumpe. Totusi, cele doua porturi ale fiecarui model sunt descrise ca fiind capabile sa externalizeze o putere de 2.1A, respectiv 1A. Totusi, acestea nu pot sa sustina o capacitate de iesire a curentului de  3.1A in acelasi timp.

    Am observat ca un model de baterie externa AmazonBasics, de unde mai cumpar anumite chesiti, are capacitatea de a externaliza un curent de 3.4A si eram curios sa vad daca e chiar asa.

    Acea baterie e de marimea unui telefon, este complet alcatuit din plastic insa nu se simte ca fiind fragil. Incarcarea ei se face rapid. Ceea ce voiam eu sa verific, mai precis, era modul de incarcare a dispozitivelor cu ajutorul bateriei externe. Chiar functioneaza asa cum m-am asteptat. Asta inseamna sa ai un dispozitiv de calitate… acum imi dau seama cat de mult poate conta brandul si calitatea produselor. Am incarcat aceleasi doua modele de telefoane simultan cu aceasta baterie si diferenta a fost una vizibila.

    Modelul reuseste sa faca o conversie de putere cu o eficienta de aproximativ 90%, ceea ce inseamna ca din cei 10000 mAh ai capacitatii interne, 9000 pot ajunge in bateriile dispozitivelor portabile.

  4. Răspunde
    Bianca Latcu 31 octombrie 2016 la ora 11:51

    Am o baterie de la KMASHI in care nu aveam prea mare incredere. M-a salvat in foarte multe dintre situatii. Nu sunt sigura, totusi, de cotarea sa in ceea ce priveste numarul de mAh, n-am avut mult timp la dispozitie sa o testez. Totusi, suspectez ca este putin cam exagerata.

    Bateria este foarte bine construita, se simte ca fiind solida si calitatea sa este in raport cu pretul platit. Poate sta cu usurinta in buzunarul blugilor, insa isi va face simtita prezenta.

    Dureaza cam 14 ore sa se incarce cu un acumulator de 5V 1amp si undeva peste 7 ore cu unul de 5V 2.1amp. Nu vine si cu incarcatorul, ce-i drept. Are doar o mufa USB catre un cablu micro USB.

    Am incarcat un iPhone 5 cu ajutorul ei. Odata ce bateria era incarcata complet, am reusit sa acopar un numar de 5 acumulari complete pentru telefon. Am folosit-o de doua ori cand aveam 20%, de doua ori de la 15% si o data la 10%. Mi se pare destul de ok, tinand cont de faptul ca as fi putut sa o las la incarcat in fiecare seara, deci si de doua ori mi-ar fi fost de folos.

    Totusi, aceste acumulari s-au intamplat pe parcursul unei saptamani intregi si asta imi sugereaza faptul ca poate fi folosita cu incredere in timpul unei calatorii.

    Lasă un comentariu