Cum alegem cea mai buna bormasina – informatii despre masina de gaurit

Nimic nu poate tine locul dintr-o gospodarie al unei masini de gaurit. Fie ca e vorba de fixarea unui surub intr-o bucata de lemn sau intr-o suprafata mai dura, realizarea acestei sarcini intr-o maniera manuala poate fi dificila sau chiar imposibila. Acest lucru nu se aplica si pentru cea mai buna bormasina.

Fie ca esti o persoana specializata in domeniul reparatiilor si constructiilor, sau un gospodar obisnuit, ce prefera sa isi rezolve singur problemele, o bormasina cu acumulator este utila si esentiala ambelor situatii si fiecare are nevoie, atata timp cat se incadreaza in bugetul disponibil, de cea mai buna solutie.

De multe ori avem nedumeriri in ceea ce priveste selectia sa, se intampla la fel cu orice electronic pe care ni-l dorim. Performantele sunt adesea mult mai importante decat elementele de structura si fac diferenta dintre modele.

Mai intai de toate, trebuie sa stim cu precizie carui tip de intrebuintare ii este asociata si sa cunoastem variatia de putere pe care o au diferitele tipuri de bormasini. In general,  e esential sa cunoastem ca o masina de gaurit fara fir este mai putin puternica decat una cu fir. Ca orice dispozitiv fara fir, are avantajul de a fi mai usor de folosit, transportat si depozitat.

TOP 3 BORMASINI IN 2017

1. Bormasina cu acumulator Bosch EasyDrill 1200, 12V, 1.5 Ah, 1650 RPM


2. Bormasina cu acumulator Heinner ACM, 14.4V, Li-ion, 1.3 Ah, 10mm


3. Masina de gaurit si insurubat cu acumulator 14.4V 1.3Ah Li-Ion Steinhaus, PRO-CD144, 26Nm, 2 trepte 350/1350 RPM, mandrina rapida 10mm, 13 accesorii

Cum gasim cea mai buna bormasina?

Bormasina cu fir

E de stiut ca saricinile unei masini de gaurit fara fir sunt incluse printre cele ale uneia cu fir. Pe langa acestea, cea mai buna bormasina cu fir este capabila sa actioneze eficient si asupra suprafetelor dure, precum diferite metale sau beton. Puterea unui dispozitiv de acest fel este de cel putin 650 de watti, minimul necesar pentru a reusi sa indeplineasca fara probleme sarcinile precizate anterior.

Calitatea de a perfora materialele dure cu o bormasina se numeste percutie. Acest proces nu depinde exclusiv de aparatul electric in sine, ci si de capetele atasate acesteia, numite burghie. De obicei, producatorii ofera seturi initiale fiecarei masini cumparate, acestea putand fi cumparate si individual, atunci cand se deterioreaza.

Masina de gaurit/insurubat cu percutie Bosch PSB 500 RE COMPACT, 500 W, 3000 RPM

Masina de gaurit/insurubat cu percutie Bosch PSB 500 RE COMPACT, 500 W, 3000 RPM

Daca puterea de functionare a masinii este mai mica, aceasta poate fi utilizata si pe post de surubelnita. In acest scop sunt recomandate dispozitivele fara fir.

Orice lucrare care are nevoie de precizie si control deplin poate fi finalizata cu ajutorul instrumentului cu fir. Efortul depus va fi unul minim.

Bormasina fara fir

bormasina cu burghiuInsurubari sau desurubari, fixarea unor materiale maleabile(precum lemnul) sau perforarea acestora sunt cateva dintre cazurile in care cea mai buna bormasina fara fir isi va gasi rolul. Fiind o masina care nu este alimentata in mod constant cu energie electrica, ci doar prin intermediul unei baterii, puterea ei este evident mai mica.

Folosirea unei masini de gaurit cu putere mica  pe o suprafata pentru care nu este adecvata va putea provoca daune aparatului. Din fericire, acestea sunt concepute pentru a genera un sunet ori de cate ori nu este utilizata corespunzator sau este solicitata mai mult decat permite.

Modalitatea de alimentare

Face diferenta dintre cele doua modele. Cele fara fir dispun de un acumulator ce le aduce si calitatea de a fi portabile, pe cand cele cu fir sunt conectate direct la electricitate. Cele care sunt alimentate la sursa pot sa fie utilizate la capacitatea lor maxima, in functie de numarul de watti din dotare.

Daca bormasina este folosita doar pentru uzul casnic, un model cu fir va fi ideal, in situatia in care portabilitatea nu va este indispensabila, deci va puteti bucura de performante maxime.

Daca stiti ca veti fi nevoiti sa aveti la indemana o bormasina in locatii in care nu exista un generator de electricitate in apropiere, optiunea ideala este reprezentata de cele care functioneaza cu ajutorul acumulatorului intern de energie elctrica.

Puterea de functionare

bormasina cu acumulatorCea mai buna bormasina poate fi aceea care atinge limita superioara a puterii in functie de modelul sau. Cele semi-profesionale, de tip pistol, au o putere mica spre medie. Puterea si persistenta energiei produse poate fi imbunatatita prin alegerea unei baterii cu voltajul mai mare. Aceasta poate avea valoarea minima de 4-5V(atunci cand masina de gaurit se foloseste pentru sarcini simple, precum insurubari sau desurubari), sau una superioara(nu maxima) ce atinge si 18V, indeajuns de mare pentru a rezista in conditiile de perforare a unor metale, lemn sau plastic.

Daca o masina poate sau nu sa actioneze asupra unor materiale dure, acest lucru poate fi determinat doar de puterea sa. Se masoara in watti. O bormasina fara fir poate avea puterea situata in intervalul 350 – 700 de W. Bormasina ce trece de limita superioara poate fi deja considerata apta pentru indeplinirea sarcinilor profesionale. Dificultatile intampinate in perforarea materialelor dure vor fi de domeniul trecutului.

Functii

Sunt reprezentate de principalele scopuri in care poate fi utilizata cea mai buna bormasina: perforare, gaurire, insurubare si desurubare. De obicei, cel mai bun dispozitiv va trebui sa detina toate aceste functionalitati pentru a putea fi utilizat in orice scop: profesional sau personal.

Pentru uzul casnic, majoritatea produselor achizitionate sunt semiperformante, cu putere mica si portabile. Pretul lor este mult mai mic si este o investitie ce trebuie facuta.

Functia de rotopercutor este esentiala pentru perforarea materialelor. Principalul sau avantaj este acela ca viteza de rotatie poate fi schimbata in functie de preferinte. E posibil sa i se seteze viteza in raport cu tipul de material.

Acumulatorul

Incarcatorul unei bormasini este foarte pretentios si, de obicei, nu este conceput dupa noile tehnologii folosite in cadrul bateriilor altor dispozitive electrice. Acesta are o capacitate maxima la care poate fi incarcat. De obicei, masina de gaurit dispune de un indicator care sa ne avertizeze atunci cand trebuie detasata de la sursa de electricitate.

Nu toate modelele dispun de un temporizator care sa opreasca alimentarea atunci cand valoarea maxima este atinsa. Supraincarcarea bateriei poate duce la deteriorarea calitatii sale, cat si a bormasinii. Cum de multe ori este mai convenabil sa schimbi masina cu totul, decat sa tot cauti piese de schimb si un service specializat pentru a le inlocui, indicat ar fi sa avem grija de bormasina pentru a nu fi nevoiti sa o schimbam periodic.

masina de gaurit cu burghieEste mult mai convenabil sa investim atentie in intretinerea sa, decat sa implicam diverse costuri financiare.

Acumulatorul ofera o tensiune de alimentare de pana la 36 de volti, adica una dubla fata de valoarea optima pe care am mentionat-o mai sus, la categoria puterii de functionare, ce este si direct proportionala cu voltajul acumulatorului.

Recomandari de utilizare

O bormasina este folosita, de obicei, dupa nivelul de experienta pe care il avem nu doar in  ceea ce priveste dispozitivul in sine, ci si activitatea standard de bricolaj si reparatii. O persoana care are nevoie de ea doar pentru rarele situatii de acasa, va avea la indemana o bormasina simpla, clasica, cu o putere medie de functionare.

Daca esti tipul de persoana care se implica nu doar in propria gospodarie, ci si in alte activitati, poate chiar sa ii serveasca in cadrul unor servicii de reparatii ce poate fi considerat si scop profesional, care sa genereze sume de bani, nu ar fi rau sa detineti atat o bormasina puternica, cu fir, cat si una fara fir. Se presupune ca vei avea nevoie de portabilitate si le vei utiliza frecvent. O bormasina fara fir cu acumulator de peste 16V si cu o putere de functionare medie este alegerea optima.

Activitatile industriale profesionale, ce presupun zilnic acelasi rol de utilizare si, de obicei, implica activitati solicitante, variate si materiale dure, necesita prezenta unei bormasini cu fir, puternice. Recomandarea noastra este ca pe langa aceste caracteristici sa fim atenti si la tipul de confectie. Bormasina trebuie sa fie rezistenta si compatibila cu cat mai multe accesorii. Atelierele fixe nu vor aduce obligatia de a avea un aparat mobil.

Alte caracteristici

burghie bormasinaCa supliment al trasaturilor unei bormasini, dar fara a fi ceva de neglijat, se ia in considerare si viteza de gaurire. De ce este reprezentata aceasta? De numarul de rotatii de minut prin care trece capatul atasat. Acesta nu este fix, poate sa varieze de la un produs la altul. Este cuprins intre 300 si poate sa treaca de 3000 de rotatii / minut.

Daca am fost deja obisnuiti ca o valoare mai mare sa fie neaparat un avantaj, masina de gaurit ne contrazice. Insurubarile sau perforarea unor materiale pentru care avem nevoie de o gaura cu diametru mai mare vor fi dezavantajate de numarul ridicat. In aceasta situatie va oferim o veste buna: majoritatea produselor au un sistem de reglare a numarului de turatii.

Concluzie

In vederea acumularii cantitatii minime de cunostinte despre o bormasina, va puteti selecta modelul care sa se adapteze usor bugetului, experientei in domeniu, tipului si scopului.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

9 Comentarii
 1. Răspunde
  Valentin Ignat 22 martie 2017 la ora 13:23

  Din punctul meu de vedere, cele mai bune bormasini sunt cele de la Bosch. Compania este specializata pe asa ceva si pune foarte mult accent pe calitatea materialelor folosite si pe precizia tehnologiei utilizate pentru realizarea acestor dispozitive, care vin la pachet si cu o serie de accesorii impresionante, de care te poti folosi cu usurinta.

  Mie cel mai mult imi place faptul ca nu au o dimensiune foarte mare si nu sunt atat de grele. Pot sa tin bormasina si cu o singura mana, ceea ce e destul de important, pentru ca mai am nevoie si de alte aspecte.

  Pentru ca o bormasina sa fie buna, cel mai important este sa aiba un motor cu randament mare. Acesta mi se pare mie cel mai important aspect, pe langa toate celelalte pe care vi le-am mentionat anterior.

  Dispozitivul pe care il detine eu si pe care am vazut ca l-ati prezentat si dumnavoastra ese foarte confortabil si este dotat cu o instalatie de absorbtie a prafului.

  Are functie de insurubare, gaurire si gaurire cu percutie.

 2. Răspunde
  Alexandru Chirciu 25 ianuarie 2017 la ora 11:16

  Baieti, mi-am cumparat ieri un model de bormasina la mana a doua. Azi am zis sa o incerc si se pare ca am intampinat deja o problema. Axul pur si simplu nu vrea sa stea in loc. Am luat manualul de utilizare la rasfoit si zice ca singurl mod sa il prinzi este sa il impingi in masa. Mi se pare cam inutila ca fiind singura varianta in care poti face un aparat electric sa functioneze. Serios, am incercat si am tot incercat. Nimic. A mai avut careva problema asta?

   

  • Răspunde
   ElectroClub 26 ianuarie 2017 la ora 15:33

   Buna, Alexandru!
   Daca iti este atat de utila o bormasina, de ce nu investesti banii intr-una noua si buna, decat in reparatiile uneia vechi?
   Mai bine, Iti recomandam doua modele, unul mai ieftin si unul mai scump, dar ambele foarte bune. Credem ca ar trebui sa incerci o masina de gaurit sau de insurubat cu percutie de la Bosch PSB 500 RE COMPACT, 500 W, 3000 RPM. Este la 228 lei, insa pentru functiile pe care le are, chiar merita banii. Daca bugetul nu iti permite, te sfatuim sa faci un efort si sa iei o bormasina cu acumulator Heinner Ni-Cd VBBN002, 18V, 1.2 Ah, 1200 RPM, Mandrina 10 mm.
   Momentan, noi credem ca un aparat nou este singura varianta plauzibila. Ia in considerare sfatul nostru si iti uram bafta pe mai departe.

   Toate cele bune,
   Echipa ElectroClub

 3. Răspunde
  Constantin Mircescu 12 decembrie 2016 la ora 10:11

  Buna ziua!

  Consider ca orice locuinta, mai ales cele din zonele rurale, ar trebui sa aiba o bormasina acasa deoarece e foarte utila. Nu merg dupa principiul ca orice barbat ar trebui sa stie sa faca lucrurile simple din casa, insa e pacat sa faci investitii in interventiile altora, cand poti sa inveti sa iti faci tu singur diferite modificari.

  Tinand cont de cat de multe modele sunt acum si cat de usor pot fi folosite chiar si fara experienta necesara, poti gasi cu usurinta cea mai buna bormasina daca stii unde si cum sa o cauti.

  Chiar si eu, care pana in urma cu cativa ani nu folosisem o bormasina, am mai prins mici aptitudini in timp ce imi montam obiecte de mobilier sau chiar cand mai faceam mici decoratii prin casa. Am facut doua mese de dimensiuni mici pentru casa la scurt timp dupa ce am luat-o.

  Si aici se promoveaza produsele Bosch de care sunt multumit si eu, chiar daca acum am o bormaisna Dewalt.

 4. Răspunde
  Bratu Gheorghe 14 noiembrie 2016 la ora 10:45

  Am cumparat  o bormasina destul de cunoscuta de catre priceputii in domeniu si am tot intalnit pareri si pareri, oameni ce o iubesc, dar si oameni ce o urasc. Producatorul s-ar putea sa va fie cunoscut.. Black Decker.

  M-au surprins putin parerile negative. Se pare ca multi oameni intampina probleme cu functionarea ei, fie ca se blocheaza sau gaura nu are forma dorita, se incalzeste, scoate fum, are probleme cu incarcarea sau bateria care nu dureaza suficient. Motivul pentru care am cumparat-o eu, in ciuda parerilor, este de a vedea daca a sa calitate chiar isi merita pretul.

  Credeam ca bormasina asta arata interesant. Cand am vazut-o in realitate, parea foarte instabila, cel putin din cauza culorilor si a structurii, ma ducea cu gandul la o jucarie.  Unele accesorii si zone ale sale sunt chiar mai mici si mai fragile decat par. Dupa ce am utilizat-o, mi s-a parut genial faptul ca desi arata asa, imbina un design placut cu o rezistenta deosebita.

  Am observat plangeri in ceea ce priveste prinderea capatului spiralat, se presupune ca acesta s-ar misca in timpul utilizarii. Cred ca acele persoane nu au bagat de seama faptul ca mai intai trebuie putin strans si reglat pentru a fi si stabil.

  Experienta cu un anumit electronic nu e suficienta pentru a-l putea descrie. Trebuie sa fi avut experienta cu intreaga categorie, sa stii principiul de functionare a mai multora dintre ele.

 5. Răspunde
  Tudor 2 noiembrie 2016 la ora 11:42

  Ca sa va faceti o parere despre mine, eu sunt genul de barbat bun la toate in casa. Daca se strica ceva, eu repar, nu stau sa sun la un specialist. Fac acest lucru pentru ca imi place mult sa mesteresc prin casa. Sotia mea a remarcat acest lucru si s-a hotarat sa imi ia cadou de Craciun o bormasina. Daca as fi stiut ca are asta in cap, nu o lasam sa o cumpere singura.
  Pentru mine e foarte importanta sa aiba functiile pe care mi le doresc si nu m-as fi gandit niciodata ca ea ar putea gasi ceea ce imi doresc eu. Ei bine, nu a fost asa. Cred ca s-a consultat cu un specialist, altfel nu pot sa-mi imaginez cum de a nimerit exact ce trebuie. Mi-a cumparat o bormasina de la Bosch, care vine intr-o geanta speciala, alaturi de cateva piese de ajutor.
  Va dati seama cum am ramas cand am vazut ca ea chiar a gasit cadoul ideal. De atunci, de fiecare data cand se strica ceva prin casa, folosesc bormasina. O am deja de 2 ani si isi face treaba foarte bine. Este adevarat ca am avut grija de ea, dar nici macar nu prezinta urme de uzura. Este cu acumulator si asta mi-a placut si mai mult.
  Am cautat ulterior pe net si am vazut pretul. Mi se pare ca face toti banii. Singurul dezavantaj nu este la bormasina ci la mine, pentru ca de cand o am, ma suna toti vecinii sa le mai repar ceva prin casa.

  Lasă un comentariu