Aproape orice persoana iubeste mancarea prajita. Daca nu esti convinsa de acest lucru, poti face un sondaj printre prieteni si cunostinte, dar probabil ca deja stii rezultatele, mai ales daca si tu esti o persoana careia ii place acest tip de mancare. Unii ar spune ca desi nu e bine, tentatia alimentelor prajite e prea mare, indiferent ca sunt gatite in cea mai buna friteuza sau la o tigaie obisnuita.
Marea majoritate a mancarurilor gustoase din orice restaurant intalnit intra in categoria celor prajite. Pentru anumiti bucatari, prajitul mancarurilor poate fi dificil si destul de murdar. Trebuie sa setezi temperatura uleiului la o valoare ideala pentru ca mancarea sa fie gustoasa, mai degraba decat arsa sau prea saturata. Sa te confrunti cu un ulei mult prea incins intr-o tigaie nu e deloc ceva ce iti doresti din tot dinadinsul, stiind ca acesta poate oricand sa sara pe tine, provocand arsuri, sau pe suprafata aragazului sau plitei, lasand mizerie in plus cu care trebuie sa interactionezi.
Daca iti plac cu adevarat mancarurile prajite si vrei vrei sa le gatesti mult mai des si intr-o maniera care sa nu implice disconfort sau probleme, poate ca ar fi timpul sa iei in calcul achizitia unei friteuze bune.
Un dispozitiv precum acesta nu este absolut necesar in multe dintre bucatariile de acasa, dar este o unealta potrivita pentru oamenii care se bucura de mancarurile prajite suficient de mult incat sa isi doreasca sa le faca frecvent, sa gazduiasca diferite petreceri sau intalniri.
TOP 3 FRITEUZE IN 2017
Cum alegem cea mai buna friteuza?
Inainte de a te sti daca sa cumperi o friteuza este cea mai buna decizie pe care o poti lua, ar trebui sa iei in considerare cat de des o vei utiliza. Gasind un raspuns la aceasta nelamurire poate sa contribuie si la determinarea rolului pe care il va detine in bucataria ta. Posibilitatile sunt aproape nelimitate. De indata ce ai cea mai buna friteuza, daca iti vine in minte ceva ce consideri ca ar avea un gust bun daca este prajita, nu ramane decat sa pui dispozitivul in functiune. Exista o varietate de alimente ce pot fi gatite cu ajutorul friteuzei.
Legume: scopul pentru care sunt achizitionate aparatele de acest fel este unul cat se poate de evident pentru multi dintre cei care si-au starnit vreodata curiozitatea de a se informa in legatura cu utilizarea lor. De obicei, cartofii sunt legumele cel mai mult favorizate in situatia utilizarii unei friteuze.
Dar aceasta nu se limiteaza nici pe departe doar la atat. Cartofii dulci, ciupercile, dovleceii, tomatele verzi sau inelele de ceapa sunt cateva dintre legumele compatibile cu actiunea de prajire a unei friteuze. Lasati imaginatia sa ajunga mult mai departe decat locul spre care va conduc recomandarile sau inspiratia.
Carne: curcan, pui, porc, peste sau orice alt tip de carne cunoscut? Desigur! Toate acestea se vor gati in conditii normale avand cea mai buna friteuza. Vor avea chiar un gust mai bun decat al preparatelor la tigaie. Nu va mai trebui sa acordam atentie prajirii uniforme, deoarece dispozitivul insusi se va ocupa de asta prin absenta necesitatii de a mai intoarce carnea.
Patiserie: orice produs de patiserie ce trece in mod normal printr-un proces de prajire poate apela la contributia unei friteuze. Gogosi, blaturi de tort, paine prajita sau fursecuri, toate acestea, dar si altele, pot fi prajite uniform si rapid cu ajutorul acestui aparat.
Branzeturi: poate ca ati intalnit des in restaurante branzeturi prajite ce vi se pareau specialitati si va doreati sa fi putut manca si acasa ori de cate ori simteati nevoia. Batoane din mozzarella sau crema de branza, trecute putin prin uleiul incins din cea mai buna friteuza si asezate pe un platou, o gustare numai buna pentru cateva momente de rasfat sau pentru servirea unor musafiri speciali pe care intentionati sa-i impresionati.
Deja apetitul e posibil sa va fi solicitat prezenta unei friteuze in bucataria de acasa. Acestea sunt cele mai conventionale optiuni. Multi oameni se bucura de dispozitiv pentru a realiza cele mai creative si ambitioase sau neobisnuite mancaruri, precum lasania prajita sau inghetata prajita.
Tipuri de friteuze
Exista trei tipuri principale spre care va puteti orienta cand aveti intentia de a cumpara un electrocasnic de acest fel.
- Friteuza electrica
Una dintre cele mai comune si poate si singura despre care stiati pana acum. Dimensiunile uneia sunt, in general, mici, dar suficiente cat sa acopere consumul unei familii. De aceea sunt recomandate doar in scopul utilizarii casnice. Sunt foarte sigure spre deosebire de alte modele.
Cu toate acestea, dimeniunea redusa defavorizeaza gatirea unor alimente de dimensiuni mai mari, precum un curcan sau un pui intreg. Legumele si carnea taiata in bucati vor fi numai bune de introdus intr-un dispozitiv electric. Daca ne vom lovi strict de prajirea acestor alimente, putem sa facem economii, deoarece friteuzele mici sunt destul de ieftine.
Cu ajutorul capacului, mirosul mancarii, cat si o mare parte din proprietatile nutritive vor ramane in interior, eventual vor fi captate in compozitia uleiului.
- Friteuza cu propan
Sunt potrivite, chiar special concepute pentru bucatariile restaurantelor si pentru bucatarii care vor ca alimentele sa fie mai crocante si gustoase, mai mult decat cele rezultate dintr-un aparat electric. Dezavantajul lor este ca aduc riscuri mari, deci oricine intentioneaza sa achizitioneze una ar trebui sa caute cateva practici si sa le si urmeze.
Cea mai buna friteuza din aceasta gama poate fi folosita doar in exterior, deci daca locuiesti intr-o zona in care iernile sunt in defavoarea ta, din cauza temperaturilor foarte mici, in momentul in care ai ales sa cumperi un aparat ca acesta, ti-ai limitat inca de la inceput frecventa cu care il vei utiliza.
Mai mult de atat, va trebui sa te confrunti si cu inconfortul adus de recipientul sau, sa ai un loc unde sa il poti depozita, sa il realimentezi si sa il muti ori de cate ori este nevoie. Avantajele sale sunt acelea ca mancarea prajita are un gust mai bun si se pot obtine cantitati simultan cantitati mai mari. Uleiul se incalzeste mult mai repede prin aceasta metoda. Este dezavantajat de pericolele la care esti supus prin folosirea sa si prin accesibilitatea redusa.
- Friteuza cu aer cald
Foloseste o tehnologie care incalzeste mancarea din toate directiile fara a folosi niciun fel de ulei. Rezultatul este reprezentat de o mancare crocanta la exterior si suculenta la interior. Desi mancarea este considerata de multi ca fiind gustoasa, aceasta este total diferita fata de cea prajita.
Aparatul este mult mai usor de curatat, intretinut, folosit si mai sanatos. Sunt multi consumatori ce si-ar dori sa aiba parte de cartofi prajiti sau aripioare de pui, insa au retineri in ceea ce priveste alimentatia cu ulei din cauza problemelor cu greutatea sau chiar de sanatate.
Acestea tind sa coste mai mult, precum orice alt aparat care pune accent pe sanatate, dar vei ramane cu toti banii investiti in uleiul pe care l-ai fi procurat pentru unul dintre cele doua tipuri de friteuze de mai sus.
Capacitatea
Gandeste-te serios la cantitatea de mancare pe care vrei ca cea mai buna friteuza sa o gestioneze. Daca intentionezi sa o folosesti doar pentru gustari pentru petreceri, precum aripioare sau branza prajita sau pentru a acoperi minimul necesar de mancare prajita consumata de familia ta, o friteuza de dimensiuni mici este suficienta.
Mancarea mai multa, poate chiar in cantitati industriale, sau mai voluminoasa, precum puiul sau curcanul, iti poate cere un recipient mai mare in care sa fie gatite. O mana de cartofi poate incapea oricand intr-un vas mic, pe cand un curcan de cateva kg nu va mai fi asa de facil.
De asemenea, nu e o surpriza sa gasesti friteuze cu mai mult de un cos pentru a gati diferite tipuri de mancare simultan. In acest fel, daca doriti aripioare de pui si dovlecei prajiti pentru o petrecere, le puteti avea fara a acorda mai mult timp decat este nevoie, gatindu-le individual.
Functii
Sunt cateva optiuni pentru cea mai buna friteuza dupa care va puteti ghida pentru a sti daca ceea ce urmeaza a cumpara e exact ce va doriti:
- notificari pentru schimbarea uleiului: poate nu te pricepi atat de mult la verificari incat sa iti dai seama ca uleiul nu mai este intr-o stare prea buna pentru a fi utilizat si trebuie schimbat in cel mai scurt timp; friteuza ar putea sa te avertizeze cand trebuie sa faci asta;
- termostat incorporat: e bine de stiut cand uleiul a atins o anumita temperatura pentru a pune cosul cu alimente in el; nu este o functie indispensabila, putand fi folosit si un termometru separat;
- oprire automata: uleiul, cat timp este supus unei incalziri continue, poate ajunge la temperaturi si mai mari si sa puna in pericol calitatea aparatului, dar si siguranta ta; cel mai bine ar fi ca incalzirea sa fie automat oprita cand uleiul atinge o temperatura limita;
- materiale termoizolante in exterior: luand in considerare temperaturile extrem de mari in interior, nu am vrea ca exteriorul sa capete aceeasi caldura; chiar si in timpul functionarii, materialul trebuie sa isi pastreze temperatura si sa poata atins fara probleme;
- cablul detasabil: presupunem ca va impiedicati des de cablurile din casa; ar fi neplacut ca pe parchet sa cada un recipient plin de ulei incins din aceasta cauza; cablurile friteuzelor sunt facute in asa fel incat sa se detaseze automat de friteuza atunci cand pozitia lor este modificata brusc;
Siguranta
Siguranta trebuie sa fie o preocupare principala. In timp ce toate celelalte electrocasnicele pentru gatit pot avea propriul risc de declansare a unui incendiu, o friteuza este mult mai sensibila in aceasta directie.
Un dispozitiv electric este mai sigur, insa si acesta poseda propriile riscuri. Uleiul poate sa se supraincalzeasca si sa iasa din interior. Producatorii se folosesc de functii complementare pentru prevenirea acestor accidente, precum utilizarea cablurilor detasabile sau oprirea automata.
Anumite dispozitive nu au acordat multa atentie implementarii metodelor de siguranta, insa au investit timp in realizarea unor manuale de instructiuni care sa-ti ofere sfaturi importante in vederea maevrarii friteuzei tale.
Tipuri de utilizare
Este deja foarte clar in ce conditii ar trebui sa fie folosita fiecare dintre tipurile de friteuze enumerate mai sus, cat si ce alimente sunt permise. In general, poate fi prajit orice, de la legume la carne care sa aiba marimea potrivita pentru cosurile friteuzei. Capacitatea mai mare este asociata dispozitivului cu propan.
Accesoriile de care ai nevoie
In conformitate cu modelul ales, poti vedea ca ai nevoie de cateva obiecte suplimentare folosite de catre cea mai buna friteuza pentru a-ti indeplini dorintele:
- cosuri: ai nevoie de un cos sau de o oala cu fante care sa dispuna de un maner pentru a putea plasa sau scoate mancarea in si din uleiul incins; producatorii va vor oferi cateva cosuri, insa s-ar putea sa aveti nevoie de diferite tipuri marimi pentru anumite produse alimentare;
- pompa de ulei: daca dispozitivul tau nu are niciun fel de sistem pentru inlaturarea usoara a uleiului, atunci o pompa te poate ajuta in procesul de eliminare a uleiului din aparat intr-un recipient adecvat;
- arzator pentru propan: unele modele ce utilizeaza gaz nu vin cu sursa de incalzire inclusa, deci trebuie sa o cumparam individual;
Concluzie
Oricare ar fi modelul friteuzei dorite, asigura-te ca vei puncta in primul si in primul rand siguranta. Cat timp urmezi instructiunile si recomandarile, te poti bucura de rezultatele sale cu un minim de risc.
Buna. As vrea sa imi iau o friteuza. Stiu ca mancarea prajita nu este sanatoasa, etc. Vreau pentru ca oricum noi in familie mancam prajit, asa ca macar sa fie gustos si rapid. Nu stiu acum cat de costisitoare este o friteuza buna, iar aici ma refer si la cantitatea de ulei folosita. Stie careva de cate ori este recomandat sa folosesc uleiul prajit? Stiu ca se strica si ca preia din gustul mancarurilor anterioare, dar totusi eu il refolosesc de cateva ori dupa o prima gatire. Nu stiu daca temperatura la care este folosit in friteuza afecteaza cu ceva uleiul.
Eu il folosesc si de 8 ori. Vorbim despre o cantitate mai mare de ulei decat pui intr-o tigaie obisnuita. Depinde acum si de ce alimente prepari. Eu am prajit carne apoi am facut un desert si o sa il mai folosesc.
Buna, Marta!
Depinde foarte mult si de cantitatea pe care o folosesti. Noi recomandam sa fii atenta la calitatea uleiului, daca face spuma la suprafata, daca se inchide la culoare sau daca face fum cand il folosesti la temperatura uzuala. Atunci iti dai seama ca nu mai poate fi folosit.
In cazul in care nu te-ai decis deja, noi iti recomandam o friteuza buna de la Tefal Actifry Essential Nutritious & Delicious FZ7010 1400 W, 1KG.
Toate cele bune,
Echipa ElectroClub.ro
Familia mea mananca prajit. Stiu, o sa-mi spuneti ca nu e bine, insa nu prea ne lasam influentati de acest aspect. Iubim mancarea grasa si prajelile si facem cartofi prajiti cam in fiecare zi.
De aceea, am avut nevoie de un dispozitiv care sa ne ajute. Am cumparat o friteuza electrica, cu o capacitate de 3L. Este foarte inteligenta pentru ca ne anunta de fiecare data cand trebuie sa schimbam uleiul si se opreste automat atunci cand ajunge la o temperatura prrea mare.
Este destul de sigura si nu exista riscul ca cel mic sa se accidenteze atunci cand trece pe langa aragaz. Este cea mai buna alegere pe care o putea face pentru ca scuteste foarte mult timp in care eu pot sa fac cu totul altceva.
Primul lucru pe care l-am pus in friteuza mea au fost cartofii prajiti. Cred ca toata lumea a facut asta la prima utilizare a ei. Modelul are trei cosuri, doua dintre ele sunt alaturate si se folosesc pentru a gati doua tipuri de mancare in acelasi timp, iar langa mai exista unul care are dimensiunea cat celelalte la un loc si se foloseste pentru gatirea unui singur fel de mancare.
Nu prea mananc mancare prajita, a fost prima data cand am folosit o friteuza electrica. Instructiunile au fost usor de urmat si chiar am primit retete incluse in pret. A durat cam 10 minute pana cand uleiul s-a incalzit. Am folosit ulei clasic, de floarea soarelui, am cautat online si mi s-a spus ca acesta este cea mai sanatoasa alegere pentru prajit. Am aruncat in acel cos cativa cartofi taiati si am pornit aparatul pentru cateva minute. Am incercat sa inchid si capacul dar nu vedeam nimic in interior, asa ca l-am lasat asa. Nu a scos fum sau miros de ceva prajit asa ca nu a fost nicio problema.
Am avut cateva friteuze de-a lungul timpului. Ultima cumparata, un T-fal FR8000, este de departe cea mai buna dintre toate modelele detinute. Elementul de incalzire prin imersie reuseste sa aduca uleiul la o temperatura ridicata foarte repede si il mentine la aceasta valoare optima pentru gatire chiar si pentru alimentele congelate.
Am folosit ulei de arahidute pur pentru prima mea incercare de a praji cu acest aparat din moment ce am obtinut foarte multe rezultate bune cu acest ulei in trecut. Costa mult mai mult, dar macar merita.
Sotia mea mi-a spus ca mancarurile pe care le fac au un gust mult mai bun decat al unora de la restaurantele de renume la care mergem din cand in cand.
Imediat dupa ce uleiul s-a racit, am intors usor manerul din fata iar acesta a patruns printr-o sita din otel inoxidabil in partea de jos a rezervorului din plastic de dedesubt. Exista si o gura de scurgere in partea din spate a acestui rezervor pe unde putem cu usurinta sa punem o cana pentru depozitarea uleiului.
Recipientul din plastic are un capac detasabil ce il face sa fie foarte usor de curatat.
Totul in afara de cablul de alimentare si de unitatea de incalzire si control poate intra intr-o masina de spalat vase. Aceasta este una dintre cele mai bune caracteristici.