Cea mai buna periuta electrica – Cum alegem o periuta de dinti buna

Periatul dintilor este un proces ce face parte din rutina zilnica a fiecarei persoane, sau ar trebui sa faca. Exista deja un numar mare de persoane, ce poate fi incadrat in ordinul a catorva procente sau chiar zeci de procente, care are la indemana utilitatile necesare acestui proces, insa neglijeaza igiena orala. Un zambet sanatos si curat poate contribui atat la aspectul tau fizic, cat si la viata ta sociala. Sunt adesea situatii in care anumite persoane evita conversatii doar din cauza faptului ca nu au o dantura ingrijita sau au o respiratie neplacuta. Evitarea unei astfel de situatii stanjenitoare poate avea ca solutie cea mai buna periuta electrica.

Tehnologia de periaj a fost imbunatatita frecvent de-a lungul timpului. S-a urmarit in mod special procesul de avansare a calitatii periutei de dinti. Timpul si testele efectuate au demonstrat ca un dispozitiv electric este superior unui manual. Cu toate acestea, dificultatea apare atunci cand  calitatea difera si randul lor si intampinam greutati in a alege cea mai buna periuta de dinti electrica.

Probabil ca multi dintre noi nu acordam foarte mult timp periajului zilnic. Chiar daca procesul are loc dupa fiecare masa, graba ne pune mereu in ipostaza de a accelera activitatea si astfel consideram ca 1 minut sau chiar mai putin este suficient pentru a curata in profunzime cavitatea bucala. Printr-o procedura manuala, acest timp acordat nu este suficient pentru o ingrijire orala completa. Totusi, cea mai buna periuta de dinti electrica se remarca prin rapiditate si eficacitate.

TOP 3 PERIUTE DE DINTI ELECTRICE IN 2017

1. Periuta de dinti electrica Oral-B Genius 9000


2. Periuta de dinti electrica Philips Sonicare DiamondClean HX9352/04


3. Periuta de dinti electrica Oral-B PRO 3000 Cross Action

Ce caracteristici au cele mai bune periute de dinti electrice

Majoritatea trasaturilor si functiilor ce apartin unui dispozitiv electric de acest il diferentiaza fata de unul clasic. Este evident ca o periuta clasica nu se remarca prin prea multe particularitati si ca ceea ce conteaza este doar peria propriu-zisa, cea care ia contact cu dintii. Cu toate acestea, sunt mai multe elemente ce sustin baza performantei unei periute de dinti electrice.

Periuta de dinti electrica Oral-B Vitality D12-513 3D White, 7600 Oscilatii/min, Alb/Albastru

Periuta de dinti electrica Oral-B Vitality D12-513 3D White, 7600 Oscilatii/min, Alb/Albastru

  1. alimentare periuta de dinti electricaNumarul de oscilatii si pulsatii

De obicei, companiile ce produc cele mai bune periute de dinti promoveaza calitatea produselor lor prin scoaterea in evidenta a efectivitatii lor. Ce inseamna efectivitate? Un numar mai mare de oscilatii si pulsatii pe minut. Acestea sunt reprezentative miscarilor efectuate de varful periutei. Privind caracteristicile pe care le au majoritatea produselor lansate recent, deducem faptul ca cea mai buna periuta de dinti electrica ar trebui sa beneficieze de un numar de aproximativ 8000 de oscilatii si 40000 de oscilatii pe minut.  Cu cat numarul lor este mai mare, cu atat periajul este mai performant.

  1. Durata de functionare

Aceasta acopera durata a cel putin 15-20 procese obisnuite de curatare a dintilor, in conditiile in care un periaj normal ar trebui sa dureze aproximativ 2 minute. Procesul de incarcare se intinde pe o durata de aproape 10 ore si functioneaza aproximativ 30-60 de minute. Aceste coordonate temporale sunt strict influentate de tipul produsului. Dispozitivele pot dispune de o modalitate de afisare a nivelului de energie electrica disponibila.

  1. Modalitatea de alimentare

Cea mai buna periuta de dinti electrica moderna se incarca printr-un acumulator reincarcabil, insa sunt si modele ce au spatii pentru introducerea unor baterii alcaline simple sau reincarcabile. Cele simple implica costuri aditionale minime. Cele reincarcabile nu te vor pune niciodata in situatia de a sti ca periuta nu functioneaza si esti nevoit sa te deplasezi pana la un magazin apropiat, care sa si aiba acest tip de baterii. Acumulatorul reincarcabil foloseste si ca suport pentru periuta ta de dinti, perioada in care o sustine, dar o si incarca.

  1. design periutaFunctii

Cele mai cunoscute functii ce intra in dotarea unei periute de dinti electrice sunt adesea reprezentate de indicatori si senzori, precum cel ce precieaza nivelul energetic al bateriei sau senzor pentru determinarea presiunii exercitate asupra dintilor si a gingiei sau chiar asupra fibrelor din componenta periutei. Senzorul de presiune va preveni afectiunile ce ar putea aparea asupra gingiilor in situatia in care se apasa prea mult pe suprafata acestora si ar putea aparea diverse sensibilitati dentare sau gingivale.

Functiile floss clip si microbrush clip sunt esentiale pentru indepartarea depunerilor din suprafetele inguste, greu accesibile pentru o periuta de dinti obisnuita.

Periutele de dinti moderne dispun de o functie de alerta sonora printr-un temporizator ce avertizaza utilizatorul in momentul in care acesta a depasit cele doua minute destinate periajului. Pana sa ajunga in acel punct, functia trimite alte alerte o data la 30 de secunde pentru a acorda un timp fix de periaj fiecarei zone din cavitatea bucala.

  1. Designul

De aceasta data, cand vorbim de design, vorbim de confortul pe care ni-l impune cea mai buna periuta de dinti electrica. Vom face abstractie de culorile periutei sau alte detalii ce intentioneaza doar sa ne atraga atentia. Pana la urma, este un dispozitiv ce ia contact cu o zona prententioasa a corpului nostru. Relevanta are doar forma periutei, cat si materialul din care este confectionata.

De obicei, materialul ar trebui sa fie unul prietenos, nu prea dur sau aspru, care sa dispuna de o suprafata fina pentru a nu deteriora calitatea dintilor in urma contactului accidental cu acestia. Mai mult de atat, pentru a evita alunecarea periutei, e normal ca manerul sa fie compus sau acoperit de un material cauciucat.

  1. Capetele de periaj

Un capat de periaj ales bine poate fi unul din elementele de baza ce alcatuiesc cele mai bune periute de dinti electrice. De obicei, producatorii pun la dispozitie o varietate de astfel de accesorii, doar pentru ca utilizatorul sa poata sa le testeze si sa se decida care dintre ele poate constitui o solutie.

capete de periajConfectia unui capat de periaj este din ce in ce mai diversificata, de la densitatea perilor, pana la felul in care sunt dispusi. De obicei, un capat de periaj are o forma cilindrica, spre deosebire de periutele de dinti clasice care au o forma ovala sau paralelipipedica cu colturi usor rotunjite.

Privind performanta in periaj, urmarim sa folosim un capat de periaj care sa ofere o igiena orala completa si sigura. Ceea ce primeaza este siguranta utilizarii ei, deci trebuie sa alegem un accesoriu care sa aiba actiune sensibila, deci sa aiba peri moi si desi. Ambele caracteristici pot fi regasite printre efectele unui cap de periaj sensitive.

  1. Accesoriile

In ciuda faptului ca unele dintre ele au fost deja presarate printre informatiile anterioare, trebuie sa stim precis ce ar trebui sa avem in dotare atunci cand suntem utilizatori recenti ai unei periute de dinti electrice. Prin lista accesoriilor se numara si suportul de depozitare al periutei(asta daca nu coincide cu acumulatorul), capete de periaj de rezerva si un pahar ce permite spalarea cavitatii bucale dupa folosirea periutei. E de mentionat ca accesoriile pot sau nu sa fie oferite, in functie de producatorul sau distribuitorul periutei.

  1. Modalitatea de periaj

Exista multe modalitati de periaj puse la dispozitie de o periuta de dinti electrica. Acestea variaza in functie de capetele de periaj, de functiile si de miscarea periutei. Anumite periute au un mod de periaj standard, insa recomandat este ca fiecare sa permita reglarea activitatii sale in asa fel incat procesul sa fie unul personalizat. Nu i se poate atribui acelasi tip de periaj unei persoane sensibilitati precum al uneia cu dinti si gingii sanatoase.

accesorii periutaPentru a va asigura de un proces potrivit si benefic, luati in calcul urmatoarele idei:

  • alegeti capatul de periaj potrivit; folositi-le pe toate cele care va sunt puse la dispozitie si pastrati-l pe cel care curata cel mai bine si nu cauzeaza dureri la nivelul cavitatii bucale;
  • daca periuta de dinti va permite, reglati numarul de oscilatii si pulsatii in asa fel incat sa nu fie nici prea mic si ineficient, dar nici prea mare si daunator; puteti creste numarul acestora pana in momentul in care simtiti ca activitatea periutei ar putea sa va afecteze;
  • acordati atentie felului in care orientati periuta pe suprafata dintelui sau pe gingie; pe langa faptul ca ati putea evita anumite zone si bacteriile sa scape neobservate, ati putea atinge si zone sensibile care sa produca sangerari si dureri;
  • evitati sa puneti o presiune prea mare pe periuta de dinti; motivele sunt vizibile si au fost deja enumerate;

De retinut

Capetele unei periute de dinti se schimba, in general, o data la trei luni. Totusi, acest lucru este influentat de diversi alti factori. Spre exemplu, utilizarea periutei pe un aparat dentar va diminua calitatea perilor mult mai rapid. Si da, periutele electrice pot fi folosite si de persoanele ce poarta aparat dentar, doar ca numarul oscilatiilor si al pulsatiilor ar trebui sa fie mai mic decat pentru o persoana la care acesta absenteaza.

Concluzie

Alegerea unei periute de dinti clasice poate ca a parut o sarcina facila, insa acum ca simtim nevoia ca periajul sa fie mai eficace si dorim sa facem trecerea la o periuta de dinti electrica, observam cum numarul detaliilor creste semnificativ. Nu putem sa evitam cele mai importante atributii ale dispozitivului. Un mic studiu informational si poate chiar si cateva recomandari va vor putea pune in dotare cea mai buna periuta de dinti electrica. Nu vom fi nevoiti sa oferim prea multi bani pentru un produs bun. Pot exista diferente de calitate minore intre dispozitive ale caror preturi pot fi comparate.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

8 Comentarii
  1. Răspunde
    Carla Craciun 4 martie 2017 la ora 8:53

    Buna ziua. Mi-am cumparat si eu zilele trecute o periuta de dinti electrica Oral-B Vitality D12-513 3d white, cu 7600 oscilatii pe minut. Am vazut ca e cea mai cautata si mai folosita, iar dupa review-urile de pe site-uri am inteles ca e super buna la pretul asta. Am folosit-o o singura data pana acum  dupa ce am incarcat-o toata, insa apoi am pus-o inapoi in incarcator si se tot aprinde luminita ca si cand este deja descarcata si nu inteleg ce inseamna asta.

     

    • Răspunde
      Anto Calancea 6 martie 2017 la ora 9:15

      Buna Carla. Da, din pacate dupa o singura utilizare trebuie sa o incarci din nou. Luminita va sta aprinsa pana se incarca complet, indiferent de ce capat vei folosi. Si eu am la fel si sunt multumita. Nu e ok ca trebuie sa o incarc de fiecare data dar merita pentru rezultate si pret.

  2. Răspunde
    Damis Stoica 28 februarie 2017 la ora 12:04

    Atunci cand vine vorba de periute de dinti, eu sunt foarte atent. Chiar am mare grija de igiena mea dentara si stiu ca nu pot sa folosesc orice fel de produs. Imi trebuie ceva de calitate 100%.

    Din punctul meu de vedere, nu zic ca a ales cea mai buna periuta de dinti electrica, pentru ca nu mi-as putea permite sa afirm lucrul asta, mai ales ca nu sunt specialist, insa, mi-am ales una dintre cele mai bune periute de dinti.

    Este vorba despre cea de la Oral-B, care, mie mi se pare foarte reusita, foarte eficienta si foarte rezistenta. Eu am gasit o la oferta; pachet, care avea inclusa si pasta de dinti.

    Ma bucur sa regasesc in prezentarea dumneavoastra un produs pe care il folosesc de atata timp si care mi se pare foarte bun. Chiar sunt mandra cand aud de la specialisti in domeniu, ca produsele pe care le folosesc eu sunt de foarte buna calitate.

    Daca am achizitionat produsul, normal ca m-am interesat ce functionalitati are. Imi place ca are o miscare de curatare 2D si 7.600 de oscilatii pe minut. Asta chiar mi se pare genial. Plus ca poti sa iti alegi un anumit mod de curatare.

    Vine la pachet cu un maner, care poate fi incarcat, cu dispozitivul de incarcare si eu am avut si o pasta de dinti la pachet.

  3. Răspunde
    Serban Miruna 21 decembrie 2016 la ora 8:23

    Imi place sa investesc in imaginea mea, iar cand vine vorba despre igiena orala, cu siguranta caut sa cumpar cele mai bune produse. Nu a trebuit sa ma gandesc de doua ori inainte de a face trecerea de la o periuta normala la una electrica, dar nici nu am stiut ca pot intampina probleme cu ea. Am crezut ca pur si simplu apesi pe un buton, aceasta se roteste si gata. Se pare ca treaba nu sta chiar asa.

    Acum vreau sa imi inlocuiesc periuta de dinti electrica cu ceva mai bun. Prima este de la un brand destul de cunoscut in afara, anume Connectivity. Am luat-o pentru ca mi s-a mult mai eficienta si promitea destule dotari. Nu ma intelegeti gresit, insa problemele au aparut cu incarcatorul. Presupun ca de obicei asa se intampla. Nu mai functioneaza la fel ca la inceput.

    Am inteles ca trebuie curatat acumulatorul si ca ar exista o solutie pentru a sterge contactele electrice. Alternativa ar fi sa merg cu ea in service, insa, sincer, decat sa fac drumuri suplimentare pentru o periuta de dinti, mai bine imi cumpar alta noua.

    • Răspunde
      Razvan 21 decembrie 2016 la ora 11:02

      Miruna, experienta mea cu periutele de dinti electrice este doar in legatura cu branduri foarte cunoascute peste tot in lume. Sincer, niciodata un produs de marca nu m-a dezamagit, asa ca iti recomand sa incerci si tu altceva.

      Eu folosesc o periuta electrica de la Philips din gama Sonicare. Si eu am achizitionat-o din afara, insa pot spune ca nimic nu concureaza cu aceasta firma. Parerea mea este sa iei in considerare si acest aspect.

  4. Răspunde
    David Bodina 8 decembrie 2016 la ora 10:49

    De cand a aparut moda asta cu periutele electrice, mi-am dorit sa imi iau si eu una. La inceput erau destul de scumpe si mi s-a parut aiurea sa dau atatia bani pe o periuta electrica.
    Nu mi se parea ca face prea multe in plus si vreo cativa ani nu am folosit. Asta pana m-am mutat cu noul meu coleg de apartament, care folosea periuta electrica si mi-a explicat care sunt avantajele.
    L-am crezut pe cuvant si am pornit in cautarea celei mai bune periute electrice. Am vrut sa fie de la Oral B pentru ca am auzit ca sunt foarte bune. Am gasit-o la reducere si sunt foarte multumit de ea. Are si garantie daca va vine sa credeti.
    Are un modul de curatare cu miscari 2D si poti sa iti alegi ce mod vrei, poti sa ii schimbi capatul si imi place ca nu este confectionata dintr-un material dur. E foarta blanda cu pielea si cu dintii.
    Eu chiar am dintii foarte sensibili si la frig si la vant si chiar nu ma doare cand ma spal cu ea. Chiar merita toti banii si as sfatui pe oricine sa treaca de la periuta normala, la periuta electrica. Merita. Sincer va spun.

  5. Răspunde
    Lavinia F 1 decembrie 2016 la ora 11:22

    Eu si sotul meu ne-am luat cate o periuta de dinti electrica Oral-B de Craciunul trecut. El avea o problema dentara si trebuia sa apara imbunatatirea de undeva, asa ca am decis sa incepem cu noi periute.

    Am vazut ca la inceput apareau mici depuneri pe suprafata periutei, nu stiu de ce, pe cele manuale nu erau. Incepusem sa o curat individual o data la doua zile. Puneam capetele periutei in peroxid de hidrogen o data la cateva zile pentru a indeparta bacteriile. De asemenea, le inlocuiam complet in fiecare luna.

    Se curata usor spre deosebire de cele manuale sau cele cu acumulare electrica. Sunt foarte incantata de calitatea acestui produs.

  6. Răspunde
    Valentina 28 octombrie 2016 la ora 9:56

    Am fost un mandru posesor al unei periute de dinti electrice Oral-B SmartSeries 5000 in ultimii 6 ani. Am vrut sa imbunatatesc putin situatia, orientandu-ma spre 7000 series.

    Ce m-a deranjat este oprirea enervanta in timpul periajului. Aveam parte de ea si cu periuta 5000 series, dar aceasta se opreste pentru vreo 1-2 secunde, dupa care continua. Bateria sa este inferioara. Bateriile NiMH se consuma mai repede decat cele Li-Ion. De aceea telefoanele voastre se bazeaza pe ultimul tip mentionat.

    Periuta 5000 series folosea Li-ion, dar se pare ca cei de la Oral-B au schimbat toate bateriile acestora doar pentru a salva cativa bani in plus.

    Designul este placut, dar e ciudat faptul ca periuta insusi este alba iar manerul este negru. Par a nu avea legatura una cu alta. E ca o periuta improvizata, cu un capat de la un model si structura de la alta. Totusi, cui ii pasa cum arata?

    Incarcatorul nu suporta 240V.  Cele vechi, din seria 5000, suporta atat 110V, cat si 240. Cred ca e o alta modalitate a celor de la Oral-B de a-si imbunatati castigurile prin folosirea unor materiale mai slab calitative.

    Bateria dureaza aproximativ 10 zile, in conditiile in care o folosesc de 2 ori pezi, cate 2 minute fiecare periaj. Ii ia cam 20 de ore pentru a se incarca complet.

    Lasă un comentariu