O alimentatie sanatoasa presupune o serie de avantaje, precum riscul redus de aparitie ar unor boli sau o activitate fizica mai buna. Exista si factori care impiedica accelerarea acestui stil de viata sanatos. De multe ori, o mancare sanatoasa trebuie sa fie gatita corespunzator, evitand grasimile, excesul de sare sau de zahar sau prajirea. Cu totii stim ca prin fierbere se elimina mare parte din bacterii, apa avand un rol purificator atunci cand ajunge la temperaturi. Totusi, cum reusim sa ne folosim de efectul ei cat mai des si intr-un mod simplu? Lasam cel mai bun aparat de gatit cu aburi sa rezolve aceasta problema.
Gatitul cu aburi nu va necesita absolut deloc folosirea uleiului, alimentele nu vor capata cruste sau nu isi vor schimba compozitia in asa fel incat sa fie dificil de digerat. Acestea vor suferi modificarile termice necesare pentru a putea fi considerate gatite si gata de mancat, fara a-si pierde proprietatile nutritive.
Chiar si prin fierbere o parte din vitaminele si alte elemente benefice organismului, ce se regasesc in alimente, se pierd in apa. Cand vine vorba un aparat de gatit cu aburi, tot procesul are loc la nivelul structurii alimentului, deci compozitia lui va ramane in acelasi loc.
TOP 3 APARATE DE GATIT CU ABURI IN 2017
Ce trebuie stiut pentru a alege cel mai bun aparat de gatit cu aburi
Un aparat electric de calitate trebuie sa aiba valorile potrivite pentru fiecare dintre caracteristicile sale principale. Acestea din urma nu doar ca vor avea mari influente asupra gustului mancarii, ci vor determina si cantitatea ce poate fi gatita in cadrul aceluiasi proces, precum si rapiditatea acestuia.
Puterea de functionare
Aceasta reprezinta si caldura maxima pe care o poate degaja cel mai bun aparat de gatit cu aburi. De obicei, majoritatea electronicelor din aceasta categorie dispun de trepte pentru setarea temperaturii degajate.
E de inteles ca o putere mai mare inseamna si un tip mai scurt de gatire. Totusi, diferenta de timp nu este considerabil de mare decat in cazul in care vorbim de cateva sute de wati rezultati in urma comparatiei a doua dispozitive.
O putere des intalnita graviteaza in jurul valorii de 500 de wati, insa nu e exclus sa intalnim si valori ce depasesc 1500 de wati. E posibil ca acestea sa aiba o capacitate mai mare sau sa aiba diverse functii la care un aparat simplu nu ar excela. Recomandat este sa alegem o putere de functionare cat mai mare, deoarece putem utiliza functia de reglare a temperaturii in favoarea noastra.
Capacitatea de stocare
Este conturata de volumul recipientelor utilizate pentru gatire. In general, un singur recipient nu este asa de voluminos si e suficient doar pentru a acoperi mancarea consumata, in medie, de o singura persoana.
Din fericire, producatorii au gasit o modalitate ideala de structurare si distributie, in asa fel incat se pot suprapune un numar mai mare de vase disponibile pentru gatit.
Aceste spatii mai sunt numite si cosuri. Cu cat numarul lor este mai mare, cu atat avem nevoie de o putere de functionare mai ridicata pentru cel mai bun aparat de gatit cu aburi. Cel mai des intalnite modele au adesea intre 2 si 4 cosuri. Aburii actioneaza dinspre partea inferioara, spre cea superioara, in mod ascendent. Alimentele aflate deasupra vor fi, in mod evident, mai putin afectate daca puterea aburilor nu este suficienta.
Cosurile de gatit pot avea volume diferite, chiar mai mici de 1 litru, dar pot ajunge si la 3 litri fiecare.
Functii
Prezenta functiilor ne permite si distributia aparatelor in doua categorii: clasice si moderne.
Cele clasice presupun un control manual, mecanic, indeplinind doar functia de gatire. Aparatul nu face decat sa degaje aburul prin invartirea unui buton rotativ. Temperatura este una standard, iar acesta va functiona pana cand va fi oprit.
Cel mai bun aparat de gatit cu aburi este considerat modern atunci cand intervin functii ce aduga un plus de versatilitate in intregul proces. Ce ar trebui sa aiba un model superior?
- control termic: putem avea alimente mai pretentioase in vederea nivelului de caldura, sau dorim ca aburul sa fie la fel de eficient si pentru produsele aflate pe cosurile superioare; setarea temperaturii este una dintre cele mai importante functii;
- temporizator: daca deja am gatit un anumit tip de alimente si stim deja cat timp ne-a fost necesar pentru ca acestea sa ajunga in starea optima pentru a fi mancate, data viitoare putem lasa precizia pe mana temporizatorului; doar stabilim o perioada de timp pe care o consideram suficienta si cel mai bun aparat de gatit cu aburi isi va face singur treaba;
- programe de gatit: anumite modele sunt predispuse cu programe stabilite pentru gatirea anumitor tipuri de alimente; acestea gestioneaza in mod automat temperatura si timpul de gatire; spre exemplu, legumele moi se prepara mult mai usor decat orezul, de aceea exista un program special pentru a alege conditiile necesare in care sa ne bucuram de alimentul mentionat anterior intr-un timp mai scurt;
- pastrarea calda a mancarurilor: dispozitivul isi asuma rolul de a pastra alimentele calde cat timp nu sunt scoase din aparat, prin eliminarea constanta de abur care sa ajute la mentinerea temperaturii; la acest lucru contribuie si cosurile, care sunt confectionate din materialele potrivite unei izolatii termice cat mai avansate;


Design
Aici putem include atat elementele componente, cat si materialul din care sunt realizate acestea. Un aparat de gatit cu aburi standard este alcatuit din: recipient(sau cos) si corpul propriu-zis. Corpul detine si panoul de control, recipientul pentru apa, suportul pentru cosuri, dar si toate componentele tehnice necesare pentru degajarea aburului si indeplinirea functiilor.
Recipientele pentru gatit sunt supraetajate si pot fi detasate sau pozitionate in functie de preferinte. Rezervorul de apa e indicat a fi cat mai mare, insa nu atat incat volumul sau sa fie un incovenient din pricina marimii exagerate.
Cosurile transparente faciliteaza observarea alimentelor in timpul procesului. Totusi, acele materiale transparente trebuie sa aiba capabilitatea de a retine cat mai bine caldura. Temperatura mancarii si rapiditatea prepararii depinde mult de asta.
Cele mai multe modele sunt confectionate din inox sau otel inoxidabil, deoarece sunt materiale foarte usor de intretinut, prietenoase cu alimentele si au factori ce combat deteriorarea lor in timp.
Recipiente de scurgere
Apa care trece din stare lichida in stare gazoasa, mai precis in abur, prin incalzirea la temperaturi ridicate, are si un proces invers atunci cand intalneste temperaturile scazute. Aburii, odata ajunsi pe suprafata cosurilor vor incepe sa capete forma initiala, cea de lichid.
Cu siguranta nu ne dorim sa scoatem legumele pline de apa din aparat. De aceea au fost introduse recipiente speciale pentru scurgere. Acestea sunt unice fiecarui cos in parte, situatie exact sub suprafata acestora. Mancarurile nu isi vor distribui aburul si, implicit, mirosul. Astfel, o rosie gatita cu abur va avea gustul si mirosul natural.
Alte aspecte
Prin rasfoirea diferitelor modele va veti da seama ca pretul acestora poate sa fie inimaginabil de scazut, dar poate atinge valori pe care le excludeti de la inceput, gandindu-va ca sunt greu accesibile. Eficacitatea unuia chiar este direct proportionala cu pretul de cele mai multe ori. Cu toate acestea, nu e necesar sa ne aruncam privirea spre dispozitive care pot face mai mult decat avem nevoie. In pretul pe care le au cele mai bune aparate de gatit cu aburi vom avea nevoie si de o garantie de cel putin 24 de luni, pentru prevenirea posibilelor defectiuni.
Concluzie
Putem deduce cu usurinta ca un aparat de gatit cu aburi bun reuseste sa faciliteze un stil de viata sanatos si echilibrat, dar si o economisire vizibila a timpului. Gatitul cu aburi nu va fi niciodata mai usor din momentul in care veti incepe sa folositi un aparat electric, caruia nu i s-a gasit inca un substituent clasic ce ar putea fi macar partial la fel de util.
Am vrut de mult sa imi iau un aparat de gatit cu aburi, insa nu reuseam sa ma decid asupra modelului. Sunt diferite.
Unele au si alte optiuni incorporate si eu imi doream foarte mult sa aiba si blender. Asa ca am gasit varianta ideala, de la Philips.
Pentru mine, acesta este cel mai bun aparat de gatit cu aburi pentru ca are si blender incorporat. Mesele se prepara foarte usor, iar aparatul se umple foarte usor cu apa. Se prepara la aburi, foarte rapid.
Pastreaza sosurile foarte bine si are un ciclu de abur eficient.
Pentru o buna perioada de timp am gatit cu un aparat cu aburi Black&Decker. Chiar a fost reparat de cateva ori iar ultima oara cand l-am dus era cam pe sfarsite. Craciunul trecut am vrut un nou aparat de gatit cu aburi si chiar asta am si primit de la familia mea. A fost un cadou exceptional deoarece ma va ajuta atat pe mine, cat si pe ei.
De aceasta data este un Hamilton cu doua compartimente supraetajate in care pot gati doua tipuri de mancare simultan. Rezerverul de apa e din plastic, insa e bine ca nu se incalzeste apa inca de acolo. Daca apa din locuinta ta este una impura, e mai usor de curatat dintr-un vas de plastic decat dintr-unul de metal.
Ma avertizeaza cand apa este pe terminate si are un loc pe unde o poti introduce mai usor, fara sa scot recipientul. Gateste mai repede decat cu fostul aparat. Poate e si din cauza timpului sau de ce nu a tehnologiei. Rezervorul e foarte mare, am gatit incontinuu timp de 60 de minute cu un plin. Gateste super bine orice, in special oua si legume. Sunt super incantata de el!
Un aparat de gatit cu aburi e foarte usor de folosit. Trebuie doar sa adaugi niste apa, sa pui niste alimente in boluri, le acoperi si setezi timpul de gatire. Legumele precum morcovul sau broccoli au nevoie de vreo 20 de minute pentru a fi gatite corespunzator. Abia dupa vreo 10 minute poti vedea broccoliul gatindu-se.
Manualul de instructiuni mentioneaza faptul ca aparatul poate sa gateasca si peste sau alte carnuri. Am incercat doar legume pana acum.
Asamblarea este cat se poate de usoara, nu trebuie prea mult efort. Toate componentele se potrivesc perfect una cu cealalta. Dispozitivul are o marime aproximativ egala cu a unui blender si produce suficient abur pentru a gati produsele din bolul de deasupra, tinand cont ca la acelea aburul ajunge ultimul. Pentru pretul asta sunt chiar fericit ca am facut aceasta achizitie.
Chiar nu am stiut cat de simplu poate fi sa gatesti, pana cand nu am primit cadou de la sotul meu un aparat de gatit cu aburi Hamilton. Stiu ca de obicei se pregatesc in el legumele si pestele, insa eu am reusit sa fierb si oua pentru intreaga familie. In 20 de minute am avut un mic dejun delicios. Nu stiu daca asta a fost datorita aparatului de gatit cu aburi, insa acestea s-au curatat perfect.
Evident, legumele s-au preparat exact cum ma asteptam, pastrandu-si culoarea bogata si gustul, insa nu am incercat pana acum sa vad cum rezulta carnea de peste. De asemenea, eu si sotul meu suntem fani mancare chinezeasca, iar acest aparat de gatit cu aburi a venit la pachet dotat cu un recipient pentru prepararea orezului, ceea ce m-a incantat foarte mult.
Chiar salveaza timp si energie un astfel de aparat.