Indiferent de interese, nevoi sau motivatie, esti o persoana careia ii place sa faca lucruruile de una singura si esti interesat in a cumpara cel mai bun aparat de sudura. Din nefericire, nu exista niciun model care sa functioneze in toate situatiile de sudura. In acest caz, alegerea noastra ar trebui sa fie compusa dintr-un aparat de sudura bun care sa reuseasca sa fie util in cele mai multe dintre situatiile. Cunoasterea caracteristicilor fiecaruia dintre ele modele va fi necesara pentru a determina care aparat isi va arata determinarea in gospodaria noastra.
Daca ai deja experienta trecutului in domeniul sudurii, e posibil sa ai deja si o baza informationala suficient de vasta, cel putin in ceea ce priveste sudura. Ia in considerare faptul ca sunt o multime de procese de sudura disponibile, iar alegerea celui potrivit poate fi o decizie plina de confuzie si dificultate.
Daca esti incepator in acest domeniu, nu e nicio problema, orice activitate trebuie inceputa de undeva. Aceasta este una dintre acele situatii in care inceputul este marcat de alegerea dispozitivului ideal pentru ceea ce urmeaza sa facem.
TOP 3 APARATE DE SUDURA IN 2017
Cum alegem cel mai bun aparat de sudura
Cele mai comune procese se folosesc de diferite aparate si sunt clasificate in functie de tipul de material folosit sau de tipologia alimentarii lor:
- Aparat de sudura cu electrod (Stick)
Daca ai invatat sa sudezi cu ceva timp in urma, e foarte probabil sa fi invatat cu un aparat de sudura cu electrod. Aceasta a fost, pentru o perioada foarte mare de timp, cea mai populara metoda pentru majoritatea nevoilor dintr-o locuinta.
Aceasta foloseste un curent electric provenient dintr-o sursa de alimentare care trece prin electrod si sufera un proces similar topirii. Aceasta metoda este efectiva pentru sudarea aliajelor si poate fi folosita atat in interior, cat si in exterior. Este o modalitate foarte economica si cunoscuta din cauza abilitatii sale de a crea o legatura eficienta pe metale ruginite sau murdare.
Cu toate acestea, functionalitatea sa este limitata pentru metalele mai subtiri de 18mm, pe langa faptul ca necesita schimbarea frecventa a electrodului si mentenanta aparatului, iar sudura necesita curatare dupa ce a fost realizata. Aceasta practica este si mult mai dificila de invatat si practicat, in special abilitatea de a lovi si de a tine electrodul intr-o pozitie corespunzatoare de fiecare data. Sunt foarte bune pentru gospodari sau pentru persoanele care au un hobby in ceea ce priveste sudura.
- Aparat de sudura cu electrod din sarma si gaz protector(MIG)
Acestea folosesc un electrod din sarma situat pe o bobina ce il alimenteaza in mod automat la o viteza constanta pre-selectata. Arcul, creat de un curent electric dintre baza de metal si fir, topeste firul si il uneste cu baza, producand o sudura de mare rezistenta, cu un aspect care are mai putina nevoie de curatare.
Acest tip de sudura este avantajat prin rapiditate, o activitate curata si care poate fi folosita atat asupra metalelor subitiri, cat si cele mai groase.
O usoara variatie a acestui model este reprezentata de un alt aparat similar, ce se foloseste tot alimentare electrica prin sarma, doar ca nu necesita prezenta gazului. Acesta foloseste o sarma acoperita pentru a proteja arcul si este o abordare simpla, eficienta si efectiva de sudare, in special atunci cand sudezi in aer liber si sunt conditii dificile, precum vantul.
- Aparat de sudura cu gaz inert(TIG)
Realizeaza un proces de sudura prin intermediul unui electrod neconsumabil din tungsten pentru a produce sudura. Suprafata este protejata de elementele contaminante din atmosfera de catre un gaz protector(de obicei argonul) si un metal suplimentar, desi unele suduri, cunoscute sub numele de suduri autogene, nu il necesita.
Energia necesara sudarii este transmisa din sursa de curent prin arc, trecand printr-o coloana de gaz puternic ionizat si vapori de metal, cunoscuta si sub numele de plasma.
Metoda TIG este cel mai frecvent utilizata pentru sudarea unor sectiuni mici din otel aliat, otel inoxidabil si metale neferoase, cum ar fi aluminiul, magneziul si aliajele de cupru. Procesul ofera utilizatorului un control mai mare asupra sudarii decat aproape orice alt procedeu, favorizand o sudare mai puternca si de calitate superioara.
Caracteristica principala a sa este complexitatea si dificultatea de a fi stapanita, fiind, de asemnea, si mult mai lenta decat celelalte tipuri.
Consumabile
Exact precum un animal de companie, cel mai bun aparat de sudura are nevoie de ingrijire si „hranire”, deci va trebui sa iei ca factor si costurile si disponibilitatea consumabilelor aparatului inainte a-ti achizitiona un aparat. Gazul de protectie este elementul pe care il va folosi un dispozitiv de sudura cu sarma.
In conditiile in care te orientezi spre achizitia online a unui aparat de sudura, foloseste-te de toate informatiile puse la dispozitie in ceea ce priveste caracteristicile unice ale dispozitivului ales, precum si a tipurilor de consumabile folosite.
Ciclu de utilizare
Aceasta este o specificatie care conteaza daca ai de gand sa sudezi pentru perioade lungi de timp, folosindu-te de cel mai bun aparat de sudura la setari maxime. Cu cat este folosita o putere mai mare, cu atat ciclul de utilizare va fi mai scurt, ceea ce face diferenta intre timpul in care vei folosi incontinuu aparatul si cel in care sudorul poate sa stea jos si sa se odihneasca.
De obicei, durata este exprimata in procente, care te pot induce in eroare atunci cand se compara ciclurile de utilizare intre masinarii diferite. Cheia pentru solutionarea acestei probleme este de a sti cat timp de folosire i-a fost atribuit de catre producator masinariei.
Unii dintre ei recomanda sa fie folosita pe o perioada de 5 minute, pe cand altii folosesc una de 10 minute. Spre exemplu, daca ciclul presupune folosirea sa in procent de 60% din acele 10 minute, asta inseamna ca aparatul de sudura poate fi folosit 6 minute, dupa care acesta trebuie sa se raceasca in acel timp complementar, adica urmatoarele 4 minute.
Nu va atintiti privirea catre aparate de sudura a caror ciclu de utilizare este unul extins, daca urmariti in primul rand sa abordati proiecte mici.
Sfaturi de utilizare
Cel mai bun aparat de sudura este atat pretentios in ceea ce priveste folosirea, cat si extrem de periculos daca nu se abordeaza masurile necesare de precautie. Alimentarea la energia electrica sau folosirea unor temperaturi care reusesc sa topeasca metalele sunt doua dintre cele mai relevante motive pentru care siguranta noastra ar trebui sa fie principalul nostru interes.
Pentru sudorii incepatori, in caz ca nu stiau, nu te poti uita la torta oricarui aparat de sudura in timp ce acesta functioneaza, asta daca nu cumva ai un accesoriu protector pentru ochi. In caz contrar, vei fi nevoit sa iti petreci urmatoarele zile simtindu-te de parca ai avea nisip in ochi. Un scut sau o casca e ceva esential, pe langa alte accesorii de protectie pentru maini si corp.
Acestea sunt obiecte care nu vin intotdeauna alaturi de dispozitiv. Si chiar daca producatorul ti le ofera, poti intotdeauna sa dai mai multi bani pe un echipament mai bun. Manusile ieftine nu ofera mereu cel mai bun confort sau protectie, iar castile scumpe pot fi mai usoare si sa aiba functii ajutatoare, precum un scut cu auto-intunecare.
Nu toate aparatele de sudura au roti implementate in structura lor. Aceste facilitati extra maresc costurile achizitiei tale, dar te si ajuta sa ai parte de proece de sudura mai eficiente, realizate intr-un mediu de lucru confortabil.
Tipul de electrod
Vei avea un avantaj enorm in momentul in care esti capabil sa faci diferenta intre diferitele tipuri de electrozi si sa le cunosti in amanunt calitatile, defectele si situatiile in care acestea sunt indicate. Acestia se pot clasifica in functie de gradul lor de utilizare:
- electrod consumabil: utili pentru dispozitivele de tip Stick; acesta poate avea un strat protector mai subtire sau mai gros; cel ce are un strat mai subtire de protectie a fost aplicat prin tehnica pulverizarii sau a perierii; acestia sunt adesea confectionati dintr-o combinatie de diferite materiale ce pot fi similare cu metalul pe care urmeaza sa-l sudezi;
- electrod non-consumabil: acest tip este mult mai usor de inteles, deoarece nu necesita o clasificare specifica in functie de metalul sudat; mai intai de toate, electrozii din carbon sunt folositi in taiere sau sudarea cu arc electric; sunt confectionati din grafit de carbon si pot fi acoperiti cu un strat de cupru; cei alcatuiti din tungsten sunt acei electrozi non-consumabili folositi in sudura de tip TIG si pot fi confectionati din tungsten pur(marcati cu verde), tungsten cu 1% toriu(galben), 2% toriu(rosu) sau tungsten cu 0.3 – 0.5% zirconiu(maro); cea din urma compozitie poate aduce rezultate deosebit de bune doar atunci cand se foloseste curentul alternativ;
Electrodul, in special cel consumabil, se alege in special in functie de materialul sudat, deoarece legatura dintre doua metale este mult mai stabila atunci cand acestea sunt de acelasi tip.
Suprafata sudata
Suprafata pe care cel mai bun aparat de sudura poate functiona ar trebui sa fie, in mod normal, confectionata din aproape orice metal dur cunoscut, precum aluminiu, otelul, ferul, cuprul sau altele. Unele metale sunt mai permisibile decat altele, mai ales din cauza compozitiei lor.
De cele mai multe ori, materialele care sunt mai putin maleabile ne incetinesc procesul. Cand vine vorba de sudura, lucrurile stau invers. Un obiect din titaniu sau otel poate fi sudat destul de usor, fara a fi nevoie sa ne concentram pe alte detalii. Ei bine, acelasi lucru nu se aplica si pentru aluminiu. Fiind un metal care se indoaie chiar si la aplicarea unei presiuni cu mana libera, temperaturile inalte folosite de aparatul de sudura vor putea sa deformeze si sa topeasca usor acest element.
Concluzie
Alegerea aparatului de sudura se face doar dupa ce am stabilit unde avem de gand sa il folosim si in ce conditii. E inutil sa investim intr-un aparat performant, puternic si voluminos in conditiile in care scopul utilizarii sale nu este deloc definit de complexitate, ci doar lipirea unor mici bucati de metal.
Am cativa ani buni de experienta in sudura si tot cu greu am gasit un aparat bun. Nici de ultimul cumparat nu sunt foarte sigur. Longevity se numeste producatorul. E un aparat de sudura de 110V care sudeaza bine cat timp e o portiune mica. Atunci cand suprafata este extinsa si electrodul este ceva mai mare chiar am nevoie de unul de 240 de volti.
Oricum e bun pentru sarcini usoare, nu il folosesc in proiecte mai mari decat daca am nevoie. Ca sudor trebuie sa ai si un aparat mai mic, iar eu l-am ales pe acesta. Am uitat sa mentionez ca este si portabil si ca ii poate fi reglat amperajul dintr-un panou de control foarte interesant.
Eram familiarizat doar cu cativa producatori de aparate de sudura, nicidecum cu unul precum Goplus, cel pe care il am acum.
Functioneaza bine pentru pretul pe care il are. Am avut destul de multe aparate de-a lungul timpului, dar acum aveam nevoie doar de unul mic pentru garajul meu.
Dupa ce l-am folosit pe actualul pentru cateva saptamani, mi-am dat seama ca e chiar foarte bun, mai ales pentru marimea pe care o are. Ar putea sa functioneze foarte bine si in calitate de aparat de sudura intr-un atelier de specialitate, desi voltajul este la 120.
Am observat ca merge mult mai bune cu fire de 0.8mm sau chiar putin mai mare. Pentru aceste fire, viteza am setat-o undeva la 4.5, puterea la maxim. Cred ca puteam sa sudez o mare parte din zi fara a fi nevoit sa ma opresc prea des.
Singura temere pe care o am e legata de puterea sa. Este suficienta pentru munci obisnuite, doar ca eu il folosesc destul de des si nu stiu cat de indicat este sa il solicit atat de mult.
Am cautat dintotdeauna un aparat de sudura, care sa nu fie prea greu. Imi este dificil sa transport greutati mari si ma orientez mereu catre echipamente si aparate care sa nu cantareasca foarte mult. Bineinteles, functionalitatile sunt foarte importante. Asa ca, daca gasesc un produs mai bun, care cantareste mai mult si unul mai slab, dar care e mai usor, normal ca aleg prima varianta.
Calitatea e pe primul loc si asta nu se va schimba. Pentru mine meserie este foarte importanta si nu vreau sa fac o impresie proasta in fata clientilor mei. Am cumparat aparatul de sudura MMA 250, care a venit insotit de o masca de sudura, ce era dotata cu cristale lichide si care este foarte moderna. Baietelul meu de 5 ani spune ca sunt super erou cand ma vede cu masca de sudura. Eu sunt multumit de el pentru ca nu este deloc greu de intretinut.
Nu il folosesc la puterea lui maxima pentru ca imi doresc sa aiba un ciclu de utilizare mai lung. Sunt profesionist si am mereu grija atunci cand folosesc aparatul de sudura. Stiu ca daca nu ai grija, te poti rani, asa ca imi dau toata silinta sa nu fac vreo greseala. In cazul acestui aparat, sudura se face prin tehnologia inverter IGBT.
Electrozii folositi sunt de 1,6 – 5 mm. Alt lucru care mi-a placut mult la acest produs este acela ca nu are foarte multe butoane si trepte. Reglarea curentului se face simplu, cu ajutorul unui potentiometru.