Cel mai bun boiler electric – vezi aici cum il alegi

Boilerul este un dispozitiv ce va poate pune la dispozitie o volum constant de apa calda in orice perioada a anului, prin incalzirea apei cu ajutorul energiei electrice. Din rolul sau va puteti da seama cat de util este un asemenea electronic in alcatuirea oricarui locuinte moderne. Perioada de incalzire a apei de catre cel mai bun boiler electric se va face intr-un timp scurt.

Un boiler electric modern are avantajul de a nu ocupa foarte mult spatiu in locuinta, de a avea o rezistenta sporita temperaturile scazute, garantand astfel functionalitatea sa in aceasta perioada. Mai mult de atat, investitia pe care o facem in achizitia si mentenanta unui astfel de sistem este mult mai mica in comparatie cu o centrala. Scopul sau este de a incalzi si a mentine la o temperatura constanta o cantitate de apa ce urmeaza a fi utilizata.

Cel mai bun boiler electric este alcatuit dintr-un rezervor ce retine acel volum de apa si in momentul in care este consumata, aparatul va incalzi un nou rezervor.

Si in randul boilerelor electrice trebuiesc vizate anumite trasaturi specifice dispozitivelor de calitate. Superioritatea in acest domeniu nu inseamna doar o performanta mai buna, ci si un consum mai mic, un spatiu de depozitare convenabil sau un design placut. Selectia atenta a parametrilor potriviti va va conduce spre modele pentru cele mai bune boilere electrice.

TOP 3 BOILERE ELECTRICE IN 2017

1. Boiler electric Ariston Pro R 80 EU, 1800 W, 80 l, 0.8 Mpa, Izolatie termica, Protectie electrica IPX3, Reglaj extern de temperatura


2. Boiler electric Tesy BiLight GCV503520B11TSR, 2000 W, 50 l, 0.8 Mpa, 18 mm, Protectie anti-inghet


3. Boiler electric Ariston Andris RS 15 EU, 15 l, 1200 W, Led iluminat, Protectie electrica IPX1, Montare deasupra chiuvetei, Reglaj extern de temperatura

Caracteristici de baza pentru cel mai bun boiler electric

Volumul

Capacitatea de stocare a apei poate varia de la valori foarte mici, la unele ce tin de ordinul zecilor sau sutelor de litri. In general, acesta este cuprins in intervalul 6-150 litri. Volumul se alege in functie de frecventa cu care este utilizat  si de cat de multa apa se consuma de obicei. In avantajul nostru ar fi ca cel mai bun boiler electric sa aiba o capacitate mare de stocare, dar sa nu se ofere si permisiunea de a seta volumul maxim de apa pe care sa il incalzeasca.

Dimensiunea

boiler electric interiorIn functie de caracteristica precizata anterior, dimensiunea unui boiler poate sa difere in functie de capacitatea de stocare a boilerului. Este evident ca un volum mai mare implica un spatiu de depozitare ridicat.

Modelul

Daca marimea excesiva devine un incovenient, se poate opta pentru forme diferite ale boilerului, ce pot fi mai paralelipipedice, dispuse orizonal sau vertical. In acest fel, putem integra dispozitivul in spatiile de care nu avem prea multa nevoie. Modelele cilindrice lasa adesea destul spatiu liber si inaccesibil. Un colt poate fi mai bine acoperit cu ajutorul unui boiler cu margini drepte.

Puterea de functionare

Eficienta electronicului se datoreaza, in mare parte, puterii sale de functionare. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat reuseste sa incalzeasca apa mai rapid. Totusi, incalzirea mai rapida a unei mari cantitati de apa presupune o putere mare, ce creste substantial si consumul de energie electrica. Recomandarea pentru ca cel mai bun boiler electric sa functioneze in conditii normale, cu o capacitate medie spre mare, este de a avea o putere de cel putin 1500-1600W.

Cum este un dispozitiv in cazul caruia primeaza doar latura practica, sa alegem o putere potrivita este principalul obiectiv in momentul achizitionarii produsului.

Materialele de confectie

boiler electric panou de controlRelevanta in constructia unui boiler electric au materialele ce intra in compozitia interioara a acestuia. Este ideal ca acestea sa aiba caracter termoizolant si sa reuseasca sa mentina apa din interior calda. In acest fel, boilerul nu va fi nevoit sa reincalzeasca apa de fiecare data cand aceasta scade in temperatura, evitandu-se astfel un consum inutil de electricitate. De obicei, stratul interior este confectionat din otel emailat sau sticla ceramica.

Exista si variante alternative de reducere a consumului care sunt strans legate de confectia boilerului. Una dintre ele ar fi modelul compus din doua invelisuri, numit si „tank in tank”. Cele doua invelisuri sunt:

  • unul interior, numit rezervor, cu rol de depozitare a apei;
  • unul exterior, ce are rol de protectie si izolatie termica; acesta nu permite temperaturii apei sa iasa in exterior, vor exista pierderi reduse de caldura;

Avantajele acestui model sunt acelea ca incalzirea se face mult mai rapid, mai efectiv, iar temperatura ramane constanta intr-un procent mult superior modelelor clasice, cu un singur invelis.

Caracteristici secundare

functionalitati boiler electricPe langa principalele trasaturi ce ar trebui sa defineasca cel mai bun boiler electric, sunt disponibile si alte mici functionalitati ce definesc un model modern, precum:

  • termostat: nu vom simti nevoia ca pe timp de vara apa sa aiba aceeasi temperatura precum cea pe care o folosim la baie in perioada iernilor racoroase; un termostat ne ajuta sa stabilim cat de ridicat este nivelul de incalzire al apei;
  • protectie anti-inghet: in functie de locul unde este plasat, acesta poate fi incalzit sau nu; daca nu este, temperaturile extrem de scazute pot genera probleme de functionare ale dispozitivului; aceasta protectie nu va permite componentelor interioare sa sufere niciun fel de modificare ce ar ingreuna procesul lor de activitate;
  • panou de control performant si indicatori cu lumina: functiile boilerului electric trebuiesc a fi schimbate si personalizate prin intermediul catorva butoane, fara sa fim nevoiti sa accesam componentele interioare in incercarea de a schimba nivelul de caldura emisa, spre exemplu; de asemenea, un led ar trebui sa indice daca aparatul este alimentat sau nu, si daca incalzeste sau deja rezervorul este incarcat la capacitate maxima;
  • acumulare bivalenta: sunt doar cateva modele care folosesc acest principiu de functionare; este specific in special boilerelor cu capacitati mari de functionare; acestea folosesc intr-un mod mai inteligent energia electrica pentru a incalzi cantitati de apa ce ating si 1000 de litri;
  • numarul elementelor alimentate: e importanta alegerea boilerului in functie de cate dispozitive din locuinta se folosesc de apa calda produsa de acesta; e un punct de plecare important pentru cei ce nu sunt decisi asupra volumului;
  • proiectia si designul: inainte sa intram intr-un magazin, pornim cu ideea ca o sa alegem un boiler electric care sa faca fata cerintelor noastre; in momentul in care avem modelele afisate, in calculul achizitiei intra si aspectul lor; cu cat infatisarea lor este mai moderna, cu atat ni se va contura mai mult ideea ca dispozitivul este unul recent proiectat, iar producatorii s-au exact pe remedierea problemelor intampinate cu vechile modele de boilere;

Alte tipuri de boilere clasificate dupa combustibilul utilizat

tipul de incalzire boiler electricDesi modelele alimentate electric pare sa isi fi castigat popularitatea detasat in comparatie cu celelalte, pentru cei ce doresc o alta modalitate de obtinere a apei calde, sunt si alte solutii ce ar putea starni curiozitatea:

  • boiler pe lemne: aceasta varianta este sugerata uzului industrial, deoarece atat tipul dispozitivului, cat si combustibilul utilizat, sunt ideale pentru incalzirea unor cantitati mari de apa in cadrul aceluiasi proces;
  • boiler pe gaz: necesita o retea locala de alimentare cu gaz, de obicei fiind disponibila predominant in mediul urban; sunt mai putin costisitoare decat cele electrice si pot avea in mod constant o cantitate de apa calda; cu toate acestea, functionalitatea lor depind exclusiv de cea a retelei de gaze;
  • boiler pe ulei: eficienta lor sta la baza densitatii ridicate a uleiului, ce indica o racire mai grea; astfel, temperatura se va mentine ridicata pentru o perioada mai mare de timp; marele dezavantaj este acela ca operarea unui boiler pe ulei este dificila din pricina faptului ca materia prima este greu de procurat(greu accesibil sau mult prea scump);

Astfel spus, cel mai bun boiler electric ramane o varianta rentabila, sigura. Activitatea acestuia depinde doar de alimentarea la curent. In cazul in care nu functioneaza, insa aveti acces la electricitate, este evident ca boilerul are o defectiune. In schimb, daca dorim ceva usor de utilizat, alegem modelul electric.

Boiler electric Tesy BiLight GCV303512B11TSR, 1200 W, 30 l, 0.8 Mpa, 18 mm, Protectie anti-inghet

Boiler electric Tesy BiLight GCV303512B11TSR, 1200 W, 30 l, 0.8 Mpa, 18 mm, Protectie anti-inghet

In cele din urma, putem face diferenta dintre un boiler eficient(cu o putere de functionare suficienta cat sa genereze un consum electric accesibil, la fel si un volum ridicat incadrat intr-un dispozitiv compact) si unul standard. Alegerea sa depinde de nevoile si modalitatea de utilizare a fiecarui cumparator in parte.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

4 Comentarii
  1. Răspunde
    Silviu Anton 13 decembrie 2016 la ora 10:49

     Avem o casa la tara si ne-am gandit sa ne cumparam acolo un boiler electric pentru ca nu consuma asa mult.
    Am vrut sa aiba o capacitate de stocare mare pentru ca mai vin si prietenii si avem nevoie de mai mult. Dimensiunea este ok. Adica a incaput in spatiul pe care il creasem special pentru el.
    L-am cumparat pe cel de la Bosch, care are izolatie temina, protectie electrica, putere de 1800 de w si capacitate de 80 de litri. Ni s-a parut ok pentru noi. Si asa a si fost.
    Nu vreau sa ma apuc sa imi iau acum centrala la tara. Mai ales ca venim numai vara. Am zis ca boilerul este o varianta mult mai buna.

  2. Răspunde
    Andrei Lucian 30 noiembrie 2016 la ora 10:20

    Vechiul meu boiler electric era mult prea mic pentru ce aveam eu nevoie. Adica toata cantitatea de apa pe care reusea s-o stocheze era suficienta cat pentru un dus, mai ales pe timp de iarna, cand apa este foarte rece si are nevoie de mai mult timp pentru a se incalzi.

    M-am decis ca pana la urma sa merg pe mana unui boiler electric de la Rheem, de tipul tankless.

    Apa este incalzita si pusa la dispozitia utilizatorului foarte rapid. Instalarea a fost facuta rapid, mi-a luat undeva la 2 ore. Trebuia doar sa il fixez in perete pe un suport, sa il conectez la sursa de apa din locuinta, la panoul de electricitate si cam atat.

    Dispozitivul te informeaza in privinta functionarii sale prin intermediul unui sistem de iluminare led cu becuri de diferite culori, cea verde aratand ca aparatul functioneaza, pe cand cea rosie evidentiaza faptul ca se foloseste apa calda.

    Eficienta sa ar putea sa ma determine in a mai cumpara produsele lor si pe viitor, chiar sunt multumit. Nu stiu cum sunt toate celelalte branduri, dar mi-e suficient ca am gasit unul sigur si bun.

     

  3. Răspunde
    Rodea Marius 14 noiembrie 2016 la ora 10:55

    Tocmai ce am trecut de la un sistem de incalzire al apei cu un boiler cu recipient, la unul sistem fara recipient. Casa este legata la o linie de recirculare pentru apa calda instantanee pentru fiecare sursa de apa din locuinta. Totusi, am cumparat ca element de rezerva si un boiler electric de la Reliance.

    Am facut asta pentru ca, desi un sistem care nu foloseste boiler iti va aduce o cantitate nelimitata de apa calda, trebuie sa astepti de fiecare data pana cand apa rece ce se afla in acel moment pe teava de alimentare este impinsa de catre cea calda. Pare totusi si o mica risipa de apa, pe langa faptul ca vor exista utilizari diferite in locuinta… spre exemplu, cineva in bucatarie foloseste apa rece in acelasi moment in care se foloseste apa calda in baie, iar distributia nu este chiar asa de bine realizata.

    Am mai avut un boiler electric ca acesta ce avea  o performanta similara insa consumul era mult mai mare si nu stiu care era cauza. Cu acesta totul este perfect.

    Se pare ca si boilerele fara recipient au avantajele lor.

  4. Răspunde
    Aurel Matei Brezoianu 1 noiembrie 2016 la ora 15:59

    Pot spune ca sunt mai mult decat multumit de tehnologia pe care o ofera cel mai recent boiler EcoSmart cumparat de mine. Il detin deja de cateva luni si nu mi-a facut deloc probleme.

    Performanta este excelenta, asigurand pentru intreaga casa apa cald si ajutandu-ma sa economisesc bani, in acelasi timp. L-am instalat chiar eu insami, de aceea am invatat cateva lucruri. Spre exemplu, fii sigur ca folosesti un cablu de lungimea potrivita, asa ca ia-ti masuratorile inainte de a cumpara un boiler electric. La mine a fost nevoie de trei cabluri si un amplificator de 60 Amp. Nu stiu daca asta este o regula generala la acest tip de produse.

    De asemenea, nu iti face griji ca vei avea nevoie de vreun furtun pentru incalzitorul de apa. Este necesar doar sa asiguri presiunea din zona in care se conecteaza la robinetii de apa.

    Cum am spus deja, sunt foarte incantat de acest boiler electric, insa singura mea grija este daca va reusi sa isi mentina performantele vreme indelungata.

    In orice caz, il recomand pentru orice casa.

    Lasă un comentariu