Apropierea sezonului rece ne impinge tot mai mult spre achizitia unui dispozitiv care sa reuseasca sa faca fata cu brio noptilor reci atunci cand centralele termice deja instalate par a satisface mai putin decat minimul de confort termic necesar. Multi stiu din propria experienta ca incalzirea locuintei nu se sincronizeaza cu aparitia frigului, asta daca vorbim de caldura generata de distribuitorii locali. Tot ce ramane de facut este sa optam pentru o solutie alternativa, ce deseori consta in a alege cel mai bun calorifer electric.
Care sunt avantajele achizitionarii unuia? Sunt printre cele mai sigure dispozitive ce produc caldura prin electricitate si sunt confectionate din materiale ce reusesc sa o retina chiar daca au fost deconectate de la sursa de energie. Spre deosebire de cele ce radiaza caldura, caloriferele electrice folosesc mai putina energie electrica si sunt capabile sa fie la fel de utile. Singurul dezavantaj este acela ca timpul de propagare a caldurii este ceva mai mare.
Nu e nimic in exteriorul unui calorifer electric ce ne-ar putea convinge ca merita sa fie ales in schimbul altuia, poate doar dimensiunile. Totusi, cand vedem un calorifer mai mare, prima idee dezvoltata este aceea ca are un consum mai mare si reuseste sa genereze mai multa caldura. Cel mai bun calorifer electric poate fi selectionat doar printr-o analiza detaliata a caracteristicilor sale.
TOP 3 CALORIFERE ELECTRICE IN 2017
Criterii de urmarit pentru a alege cele mai bune calorifere electrice
Consum energetic
Oricat de mult am urmari o performanta mai buna a electronicului, consumul de energie ramane inca printre principalele atribute pe care le vizam atunci cand dorim sa cumparam cel mai bun calorifer electric. Cel mai frecvent intalnite modele au un consum ce graviteaza in jurul valorii de 2000 de W(mai mult sau mai putin).
Daca vi se pare ca degaja prea multa caldura sau consumul este prea mare, nu va faceti probleme. Aceasta este capacitatea maxima a dispozitivului, iar puterea sa poate fi reglata prin intermediul unor trepte de putere. Acestea sunt utile persoanelor ce vor sa modifice temperatura din diverse motive: caldura(prea putina sau prea multa) si consum(prea ridicat).
Termostat reglabil
Cum tot eram la capitolul reglarii temperaturii degajate, de acest lucru se ocupa termostatul. Acesta se afla in stransa legatura cu consumul energetic. Este evident ca numarul watilor consumati creste pe masura ce caloriferul electric este setat sa ofere mai multa caldura. Rolul termostatului este de a iti aduce posibilitatea stabilirii unei temperaturi ideale in camera. Daca este mult prea cald, nu vei fi nevoit sa opresti definitiv aparatul. La fel si in cazul frigului, nu iti doresti sa lasi dispozitivul sa functioneze la capacitatea sa maxima.
Metode de siguranta
Orice obiect care este alimentat electric si mai ales care foloseste energia in scopul propagarii de caldura poate reprezenta un pericol pentru locuinta proprie.
Calorifer cu oprire automata
Iau contact direct cu podeaua si asta nu poate sa iti ofere liniste deplina, stiind ca ai in functiune un dispozitiv care degaja caldura, este conectat la electricitate si poate sa devina o potentiala sursa a unui foc. Exista oricand riscul ca acesta sa pice accidental, fie ca este atins de tine, de un copil sau de animalul de companie.
Cel mai bun calorifer electric are un sistem de functionare menit sa opreasca automat caldura in momentul in care acesta nu este in pozitie verticala.
Calorifer cu protectie la supraincalzire
Absenta acestei functii ar fi permis aparatului sa genereze in permanenta caldura. Va imaginati ca temperatura din interiorul caloriferului ar fi fost intr-o continua crestere. De aceea a fost conceputa protectia la supraincalzire ce opreste alimentarea caloriferului cu caldura atunci cand acesta atinge o anumita limita optima. Temperaturile peste limita ar duce la o topire a materialului din care este confectionat produsul. Fiind vorba de un calorifer electric cu ulei, lichidul incins care ar fi cazut pe suprafata pe care este asezat si cu siguranta ar fi condus la arsuri sau chiar un declansarea unui incendiu.
La fel ca in cazul unui semineu electric sau a oricarui alt dispozitiv de incalzire a locuintei, metodele de siguranta(precum aceasta protectie) sunt absolut necesare.
Notificari prin leduri
Este esentiala prezenta unor lumini care sa afiseze daca aparatul este sau nu in functiune. Aceasta metoda de alarma iti poate aminti ca trebuie sa deconectezi dispozitivul inainte sa pleci de acasa sau sa stii la ce capacitate functioneaza.
Mobilitatea
Aproape toate dispozitivele ce intra in categoria surselor aditionale de incalzire(ex: aeroterma) dispun de o mobilitate excelenta. Cel mai bun calorifer electric se foloseste de prezenta rotilor si a manerelor pentru a fi usor de mutat dintr-un loc in altul. Rotile sunt compuse din materiale ce evita sa zgarie parchetul si aluneca usor. Unele dispun si de un sistem de blocare pentru ca acestea sa nu se miste accidental din locul in care au fost lasate. Pe langa rolul lor in mobilitate, rotile servesc excelent si ca suport al caloriferului.


Un alt element ce intra in alcatuirea componentelor de mobilitate ale unui calorifer electric este cablul de alimentare. Acesta este suficient de lung incat sa puteti plasa aparatul in orice loc al camerei, chiar si in cel mai indepartat de sursa de curent. Devine usor incomod atunci cand este chiar in apropierea sa. Unii clienti se pot bucura de facilitatea oferita de suportul pentru cablu pe care il au in dotare cele mai bune calorifere electrice.
Recomandari de utilizare
De obicei, caloriferele electrice sunt folosite in incaperi mici, in camerele dintr-o casa sau un apartament, birouri personale cu suprafete reduse. Camerele mai mari au nevoie de prezenta a mai multor dispozitive de acest fel, sau a unora cu consum si dimensiuni superioare. Este recomandat ca inainte de a achizitiona un calorifer electric, sa stiti cu exactitate in ce tip de camera urmeaza a fi pus si folosit. Prin tipul camerei, urmarim cateva caracteristici definitorii acesteia:
Suprafata si volumul camerei: cu cat este mai mare, cu atat dispozitivul trebuie sa aiba o performanta mai ridicata.
Izolatie interioara si exterioara: incaperea va retine mare parte din caldura deja existenta in interior, va evita pierderile si caloriferul va fi nevoit sa functioneze mai putin timp decat ne-am propus.
Pozitionarea: daca avem o camera cu cat mai putini pereti ce iau contact cu mediul extern, unde temperaturile sunt mai mici, atunci caldura va fi, in mod normal, mai ridicata, deoarece camerele cu pereti comuni o vor imparti. Singura pierdere inutila de caldura se va face doar prin peretele cu deschidere la exterior.
Cu ajutorul unor mici calcule putem sa estimam consumul pe care un calorifer electric il are in locuinta noastra. Acesta variaza in functie de puterea sa de generare a caldurii.
Vom lua exemplul unui dispozitiv electric cu puterea de 2500 W. Aceasta valoare reprezinta echivalentul a 2.5 KW pe ora, adica un consum de 60 de KW pe zi, sau 1800 de KW pe luna. Stiind ca pretul unui KW este de aproximativ 0.55 lei, suma de plata totala ar fi cam 990 de lei lunar. Totusi, trebuie luat in calcul si faptul ca acest consum este calculat pentru o functionare permanenta, la capacitate maxima a caloriferului. Insa acesta nu va performa incontinuu, 24 de ore pe zi. Treptele de caldura vor fi folosite, incalzirea va fi oprita automat atunci cand temperatura limita este atinsa si vor exista si momente in care nici nu vom avea nevoie sa il aprindem.
Astfel, o sa ajungem la ideea ca nici macar trei sferturi din aceste costuri nu vor trebui suportate. Daca inca ni se pare ca suma pe care o avem de platit a ramas inca una pretentioasa, putem sa folosim cateva metode de reducere a consumului:
- alegerea unui calorifer cu o putere mai mica de functionare: deja dispozitivele cu 2500 de W intra in categoria produselor cu o putere medie spre mare si sunt atribuite uzurii in incaperile spatioase; un calorifer cu o putere de 1500 de W va reusi sa incalzeasca foarte bine o camera de apartament;
- foloseste-te de treptele de caldura: daca tii la factura ta de curent, incearca sa incalzesti locuinta atat cat ai nevoie; gaseste o temperatura potrivita si lasa caloriferul sa functioneze doar la acel nivel;
- deconecteaza aparatul in zilele calduroase sau cand esti plecat: chiar si in zilele in care nu ai nevoie de o sursa de caldura, acesta tot va continua sa functioneze daca este alimentat si pornit;
Pentru a alege cel mai bun calorifer electric, se va lua in considerare camera in care va fi folosit si astfel se va determina si puterea sa. Ca sa fii sigur de performanta aparatului electric, puterea sa ar trebui sa depaseasca cu putin valoarea maxima pe care ai atribui-o incaperii respective, dar care sa si dispuna de un termostat reglabil. In acest fel nici nu vei avea posibilitatea de a supune caloriferul la o capacitate de functionare mult mai mare decat cea de care ai nevoie, insa vei putea sa setezi o valoare mai mica pentru circumstantele in care nu doresti o performanta deosebita.
Avand la cunostinta detaliile esentiale abordari unei oferte, cat si costurile in care va veti implica, atat prin achizitia produsului, cat si prin consumul sau, nu veti mai avea niciun fel de retinere pentru a gasi cel mai bun calorifer electric.
Nu stiu despre ce vorbesti MArian. Eu stau la casa mare, izolata, am cate un calorifer in fiecare incapere, insa crede-ma ca nu se compara nimic la costuri cu o centrala pe gaz. Cred ca este mai mult reclama cand vine vorba de calorifere electrice. Am dat intr-o luna in jur de 300 si ceva de lei la caldura dupa ce am montat centrala, iar inainte ma costa aproape dublu.
Cam tot ce este electric costa mult. Am un prieten care a patit-o cu o centrala electrica si acum plateste enorm, dar nu are de ales pentru ca sta la curte si nu are inca acces la conducta de gaze.
M-am hotarat sa fac un experiment si sa vad care sunt diferentele de cost intre un calorifer electric si unul normal, asa ca le-am inchis pe cele din camera.
Costurile lunare la caldura s-au injumatatit si parca este si mai bine in casa. Mai mult ca sigur ca asa o sa fac de acum incolo, ba chiar osa mai aduc un calorifer electric si pentru bucatarie. Cea mai buna parte pana acum este ca degaja caldura constant si destula incat sa staula -20 de grade cum anunta astia la televizor, doar in maieu si in pantaloni de trening. E ceva as spune.
Ma incadrez in buget si in acelasi timp am cata caldura imi convine.
Am vrut neaparat sa luam un calorifer electric in camera bebelusului nostru pentru ca ni se parea ca nu este destul de cald.
Am cumparat asadar un calorifer electric, cu trei trepte de putere, ce reuseste sa incalzeasca imediat camera micutului. Are si termostat reglabil si pe noi ne-a ajutat foarte mult. Nici in ceea ce priveste pretul nu am de ce sa ma plang.
Nu este atat de mare incat sa pot spune ca a facut gaura in buget. Este ieftin si folositor. Nu stiu daca mi-am cumparat cel mai bun calorifer electric, insa pentru mine este perfect. Nici ca aveam nevoie de mai mult. Nu ocupa nici foarte mult spatiu.
Nu il las foarte aproape de patut pentru ca nu vreau sa bata caldura direct in bebe. Il las in camera, in mijloc sau langa perete cand mai am treaba pe acolo. Si incalzeste imediat toata suprafata. Chiar imi place si l-as recomanda cu cel mai mare drag.
Mi-a ajuns un calorifer electric cu ulei de la Comfort Zone pe care l-am asamblat si conectat imediat ce mi-a ajuns. L-am setat la temperatura minima in cea mai racoroasa camera din casa si cumva totul s-a reglat automat cu ajutorul termostatului.
Caloriferul nu porneste asa de des iar factura la gas e mult mai mica, fara a compensa prea mult cea electrica. Mai am cateva astfel de modele de la alte branduri si pare ca acesta se comporta exact ca favoritul meu.
Nu il folosesc pentru a incalzi intreaga casa, ci doar o camera la un moment dat, doar ca acesta chiar poate sa incalzeasca oricare dintre ele. Nu am incercat sa il folosesc ca unica sursa de alimentare cu caldura, ci doar am suplimentat temperatura creata de cea principala. Cred ca ar putea face fata si in aceste conditii, daca il setez la temperatura medie sau maxima si il folosesc intr-o camera nu prea mare.
Am doua calorifere electrice cu ulei de la DeLonghi. Le-am cumparat in urma cu cativa ani, le-am folosit intermitent, dupa care le-am depozitat undeva. Atunci cand factura la caldura a inceput sa creasca, le-am scos afara pentru a le utiliza din nou.
Ce m-a motivat sa le folosesc din nou a fost momentul in care factura la caldura pentru mica mea casa depasea 800 de lei pe luna. Folosind cele doua calorifere DeLonghi setate pe „low” timp de 16 ore pe zi, aceasta a scazut la 200-300 de lei pe luna. Deci reuseam sa economisesc o gramada de bani.
Experienta cu cele doua mi-a demonstrat ca dispozitivele de incalzire cu ulei merg perfect, daca stii cum sa le folosesti. Acestea nu se folosesc doar introducandu-le in priza si lasandu-le sa degaje cata caldura vor. Daca le folosesti asa cum ti se recomanda, sunt puternice, economice si efective. Daca nu, vei vrea sa te plangi peste tot de cat de multa electricitate ti-a consumat.
Intotdeauna regleaza temperatura inainte de a le utiliza. Alege una nici prea mare, nici prea mica. E suficient sa nu iti fie frig, aerul sa fie suportabil si sa nu simti nevoia de mai multa caldura. E important, de asemenea, sa le treci printr-un proces initial inainte de le pune spre utilizare. Producatorii acopera suprafata din interior cu un strat care sa impiedice ruginirea lor in timp ce sunt in depozit. Acel invelis opreste si mare parte din caldura, insa poate fi indepartat prin tinerea caloriferului la temperatura maxima pentru cateva ore. Dupa aceea sunt numai bune de utilizat.