Cel mai bun espressor – aparat de cafea profesional

Fiecare persoana ajunge, la un moment dat, sa isi inceapa fiecare dimineata cu o cafea. De obicei, starea pe care o avem atunci cand ne trezim nu ne ofera impulsul necesar de a ne apuca sa ne facem una singuri si alegem sa mergem la cea mai apropiata cafenea sau sa luam una de la un aparat electronic. Aceste solutii nu sunt intotdeauna satisfacatoare. Fie pretul este prea mare(in cafenea), fie calitatea cafelei nu este la nivelul asteptarilor. Ce facem in aceasta situatie? Ne putem achizitiona cel mai bun espressor.

Modul de preparare al unui espresso este simplu, rapid, iar rezultatul obtinut este mult mai bun in comparatie cu cazurile de mai sus. Veti avea parte de o cafea personalizata, exact asa cum va doriti, iar investitia facuta in espressorul dorit va fi recuperata in timp prin costurile mai mici pe care le atribuim unei cafele, fata de suma oferita intr-o cafenea.

Consumatorii de cafea deja stiu ca efectul lasat de un espresso este de departe cel mai bun. Un gust foarte aromat, intens cat sa iti ofere surplusul de energie de care ai nevoie pentru a-ti incepe dimineata fara vreo urma de oboseala.

Caracteristici esentiale pentru cel mai bun espressor

Sa nu credeti ca cel mai bun espressor poate sa va ofere doar o simpla cafea. Intentionati ca intr-o anume zi, in locul clasicei variante, sa consumati ceva mai aromat, precum un cappucino, sau ceva caramelizat? Nicio problema, functiile din dotarea aparatului pot sa indeplineasca aceste mici placeri.

Cu toate acestea, suntem constienti de faptul ca si printre espressouri exista diferente calitative de la un aparat la altul. Tine de noi sa determinam ce model este perfect pentru a ne satisface gusturile.

Puterea de functionare

Debutam cu aceasta caracteristica deoarece este standard in orice dispozitiv electric. Cand vorbim de un espressor, nu avem mari asteptari in aceasta privinta. Ca in cazul celorlalte electronice, o putere mai mare presupune o functionare mai rapida. Acelasi lucru se aplica si aici. Apa sau laptele folosit pentru prepararea bauturii se va incalzi mai repede, cum si procesul de preparare va fi accelerat.

Totusi, diferenta nu este una substantiala, indiferent de decalajul dintre puterile a doua espressoare.

Aceasta putere isi va expune utilitatea doar atunci cand vorbim de cel mai bun espressor cu rasnita. Macinarea este un proces ce dureaza destul de mult timp si nu strica sa avem un rezultat mai rapid.

Capacitatile de stocare

Intr-un espressor exista doua zone in care volumul este esential pentru ca aparatul sa prezinte superioritate fata de alte modele, si anume:

  1. Capacitatea compartimentului de cafea

espressor functiiLocul in care introducem cafeaua macinata, pentru ca espressorul sa o preia automat si sa inceapa prepararea cafelei. Acest sistem ne permite sa fim scutiti de introducerea sa in aparat la fiecare utilizare. Cu toate acestea, foarte multe modele au un compartiment mic, incapator doar pentru un gramaj ce ne conduce spre a-l umple de fiecare data.

  1. Capacitatea rezervorului

Un aspect ceva mai putin important pentru un espressor. De obicei, nu avem nevoie de foarte multa apa pentru a prepara cel mai bun espresso. Multi dintre noi ne-am indrepta spre o cantitate proaspata de apa la fiecare folosire. Cum cele mai multe dintre aparatele actuale au un rezervor de aproape 1.5 litri, nu ne vom face griji cu privire la absenta lichidului.

Este de retinut ca un espressor nu poate sa functioneze fara apa. Unele dintre ele sunt dotate cu indicatori si functii de siguranta care nu permit functionarea aparatului fara apa. Totusi, daca nu aveti asa ceva, ar trebui sa va asigurati periodic ca rezervorul are suficienta apa. Pot aparea defectiuni tehnice daca nu suntem atenti la acest detaliu.

Mai mult de atat, suntem nevoiti sa curatam frecvent recipientul si sa folosim apa cat mai curata, recomandata fiind cea plata. Daca este impura, pot aparea diferite depuneri, atat pe recipient, cat si pe componentele interioare ale aparatului.

Presiunea

Poate nu v-ati fi asteptat, dar este caracteristica principala in diferentierea calitatii dintre doua espressoare. Unitatea de masura pentru acestea este barul. Probabil ca deja v-ati dat seama, insa va spun ca nivelul de concentratie al cafelei este redat de presiune. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat espressoul va avea un gust mai puternic.

Espressor manual DeLonghi EC221.B, Dispozitiv spumare, Sistem cappuccino, 15 Bar, 1 l, Oprire automata, Negru/Gri

Espressor manual DeLonghi EC221.B, Dispozitiv spumare, Sistem cappuccino, 15 Bar, 1 l, Oprire automata, Negru/Gri

Presiunea poate avea valori medii cuprinse intre 5 si 15 bari. Cel mai bun espressor se recomanda sa atinga limita superioara a acestui interval valoric.

Functii

meniu de control espressorDiversitatea lor sta la baza calitatii si tipului de cafea. Pe langa asta, meniurile complexe intra tot in perimetrul functionalitatilor, fiind zona de unde se controleaza activitatea tehnologica.

Printre acestea se numara si:

  • temporizator pentru oprirea si pornirea aparatului;
  • indicatori pentru nivelul de apa din recipient;
  • autocuratare;
  • reglarea vitezei de preparare sau de macinare a cafelei, pentru situatiile in care dispunem de un aparat cu rasnita;
  • display LED menit sa afiseze stadiul de preparare al cafelei, functionarea aparatului sau chiar cantitatea de apa sau de cafea din aparat;
  • dispozitiv de spumare: se numara printre functiile pe care le are cel mai bun espressor si este o componenta ce se anexeaza structurii de baza a electronicului, folosita pentru a crea spuma nelipsita dintr-un cappucino perfect;

Design

Ne indica, de multe ori, si gradul de modernitate pe care il are cel mai bun espressor. Utilizarea mterialelor potrivite pentru confectionarea aparatului, alegerea unor culori adecvate, forma si dimensiunea pot determina contrastul dintre un espressor vechi si unul modern.

Chiar daca este un dispozitiv mic si greu de observat, nu trebuie neglijata integrarea sa in aspectul bucatariei noastre.

Materialul de confectie

espressor componenteIn general, materialul din care este realizat espressorul va determina si aspectul sau, insa de urmarit este durabilitatea. Un material rezistent va spori si durata de viata a aparatului, iar cel mai potrivit in astfel de situatii este otelul inoxidabil.

Tipuri de espressoare

Ca si in cazul unei cafetiere, si espressoarele se pot clasifica dupa anumite criterii ce vor avea efecte vizibile in gustul cafelei, prin modul si viteza de preparare.

Catalogarea lor se face astfel:

Dupa tipul de espressor:

  • espressor automat

Modern, toti producatorii se ghideaza dupa principiul lor de functionare pentru lansarea noilor modele. Este simplu de folosit. Trebuie doar sa selectezi tipul de cafea dorit, asigurandu-te inainte ca ai toate ingredientele necesare introduse in aparat. In anumite situatii se poate selecta si tipul de lichid folosit sau cantitatea de cafea(ce va favoriza si intensitatea gustului).

  • espressor manual

Provind din randul primelor espressoare disponibile. Modul lor de functionare nu este  atat de complex, insa este estentiala implicarea activa a consumatorului. Cafeaua este introdusa intr-un recipient(daca este cu rasnita, poate fi si macinata), iar apa in altul. Dupa ce lichidul ajunge la temperatura potrivita, iar cafeaua este gata de a fi preparata, se toarna apa prin intermediul unui maner de care se trage. Conform numelui, tot procesul este unul manual.

  • espressor semiautomat

Spre deosebire de cel manual, apa nu trebuie sa fie introdusa manual peste cafeaua macinata, ci exista o pompa automata ce extrage lichidul.

 

Dupa tipul de cafea:

  • espressoare cu capsule

recipient cafea espressorCapsulele au un gust fix, constant, nu poate fi personalizat in functie de gust, insa sunt adesea bune la gust si putini clienti raman nemultumiti de calitatea espressoului. Capsulele sunt destul de costisitoare, iar pretul final al unei cafele dintr-o capsula este mai mare.

  • espressoare cu cafea macinata

Bautura rezultata este demna de cel mai bun espressor. E cel mai des intalnit si utilizat model. Pretul sau este unul accesibil, la fel si cel de producere a cafelei.

  • espressoare cu cafea boabe

Aceeasi idee pe baza careia functioneaza si cele cu cafea macinata. Diferenta considerabila o reprezinta aroma de cafea proaspat macinata.

  • espressoare mixte

Aceste espressoare pot folosi atat cafea macinata, cat si cafea boabe. Alegerea nu cred ca e una preferentiala, fiind evident ca cea sub forma de boabe este mult superioara. Selectia se face in functie de disponibilitatea cafelei.

Concluzie

Pentru o mare parte dintre caracteristicii e optional sa alegi superioritatea. Cel mai bun espressor depinde doar de cateva criterii pentru care nu se pot face compromisuri. Investitia in dispozitivul gresit va poate aduce pierderi pe care le veti constientiza in timp.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

6 Comentarii
  1. Răspunde
    Olivia Popa 5 aprilie 2017 la ora 9:36

    Nu o sa va ascund faptul ca eu intotdeauna mi-am dorit un espressor Nescafe Dolce Gusto, insa intotdeauna mi s-a parut ca este cam scump si ca necesita si investitie ulterioara, in ceea ce priveste achizitionarea pastilelor respective.

    In momentul in care am gasit acest produs la doar 300 de lei, in magazinul online emag, mi-am spus ca este momentul sa fac o investitie de viitor. De aceea, am ales sa achizitionez acest dispozitiv performant, care ma bucura in fiecare dimineata. Imi ofera cele mai bune cafele si ma face sa savurez fiecare picatura.

    Exact cum imi imaginam. Cafeaua are un gust perfect aromat, care te face sa te indragostesti inca de la inceput.

  2. Răspunde
    Stefan Tonea 2 februarie 2017 la ora 11:01

    De ce espressorul meu incepe sa mearga asa de greu? Mi a luat 10 minute sa fac o singura ceasca si nu mai merge ca pana acum. Prepara greu si espressoul iese si mai greu din aparat.

    E un espressor mai vechi dar sunt destul de sigur ca nu are nici o problema si cred cca e vina unor componente sau cine stie…. ma puteti ajuta cu cateva sfaturi?

    • Răspunde
      ElectroClub 3 februarie 2017 la ora 12:44

      Buna, Stefan!

      Am analizat problema ta si cred ca exista cateva motive pentru are loc aceasta neplacere.

      In primul rand, cafeaua ar putea fi prea macinata, insemnand ca pulberea de cafea este prea fina. E posibil sa fi schimbat rasnita sau sa folosesti alte setari care sa nu favorizeze si espressorul.

      Ar putea fi si din cauza presiunii espressorului si a modului in care taseaza cafeaua in acel recipient. De asemenea, verifica foarte atent filtrele si toate acele spatii care sunt implicate in procesul de preparare. Exista posibilitatea ca anumite portiuni sa fie infundate, in special portafiltrul.

      In  cazul in care solutiile noastre nu functioneaza, anunta-ne printr-un Reply sau apeleaza la un service cu experienta nu doar in aparate electronice, ci mai degraba in espressoare.

       

      Toate cele bune,

      echipa Electroclub

  3. Răspunde
    Diana Rotar 21 decembrie 2016 la ora 11:16

    Dupa atata timp am ajuns sa imi dau seama ca trezitul de dimineata nu mai e la fel de usor nici macar pentru a-mi face o cafea rapid. Uneori alegeam sa o cumpar de undeva pentru ca eram mult prea obosit si prea lipsit de viata ca sa mai stau sa o prepar acasa.

    La un moment dat devenisera prea evident ca nu se compara gustul unei cafele facute in casa cu cel al uneia cumparate de la cine stie ce aparat sau de la o cafenea. Daca tot nu aveam acea dispozitie de a-mi face una, am zis sa vad cat de bun ar putea fi un espressor. Prepararea espressoului presupunea o implicare de 10 secunde din partea mea, in rest stia ce are de facut.

    Am lasat comentariul asta pentru ca deja il am de o luna, l-am luat dupa ce am consultat ghidul asta si am putut sa fac in aceasta luna niste calcule. In principiu, am iesit mult mai ieftin decat daca era sa cumpar acel espresso deja facut. Gustul nici nu intra in discutie, e cu mult mai bun si pot sa prepar cafeaua asa cum vreau eu. Nu stiu cum de am fost atat de orb in ultimii ani de nu mi-am luat unul.

  4. Răspunde
    Octavian 11 noiembrie 2016 la ora 11:25

    Nu de mult mi-am luat primul meu espressor. Am inceput cu unul de la Krups si nu stiu cat de bun este. Ani buni am tot incercat sa strang bani pentru unul, dar mereu am considerat ca ma va costa mai mult sa imi fac o cafea acasa decat una luata de la un magazin din apropiere, pe langa faptul ca nu imi place sa petrec timpul facand cafea.

    Din fericire, cel mai apropiat loc de unde puteam sa iau cafea la locul de munca era un Starbucks din zona si cu timpul mi-am dat seama ca nu era rentabil sa cumpar zilnic de acolo. A fost o decizie cat se poate de buna sa cumpar acest electrocanisc. Scump nu a fost si mi-am dat seama ca nici intretinerea si lichidul propriu-zis nu ma vor costa prea mult.

    Avantajele unui espressor, sau cel putin al meu, sunt determinate de: simplitate, aspect placut, usurinta in utilizare, efectivitate si rapiditate. Pentru banii pe care i-am dat eu pe al meu, nici nu ma mira sa regret decizia luata in ultimii ani, aceea de a nu-mi cumpara unul.

  5. Răspunde
    Monica Suciu 3 noiembrie 2016 la ora 15:07

    Am folosit un expressor de la Mr. Coffee timp de un an, dupa ce am incercat mai multe marci. Sunt o fana a cafelelor cu lapte, iar acest model m-a incantat cu functia sa care promitea sa faca spuma de lapte.

    Imi place cum functioneaza, deoarece face cappuccino si latte-uri foarte bune, mai ales daca laptele este adaugat la temperatura potrivita. In schimb, nu l-as recomanda unei persoane care bea doar shoturi de expresso.

    Acest expressor de la Mr. Coffee a costat mai putin decat ma asteptam si are un design mic, ce nu ocupa foarte mult spatiu, mai ales ca bucataria mea este mica. Ba mai mult, pe langa faptul ca este foarte silentios, iti face ziua mai buna cu modele de inimioara in ceasca.

    Am vazut ca dupa ce l-am folosit o perioada in mod regulat, incepe sa se stranga apa in interiorul cuvei. Asta am aflat ca se intampla deoarece nu foloseste toata apa cu care il dozezi la inceput.

    Multi oameni spun ca nu este un expressor in adevaratul sens al cuvantului, ceea ce pot confirma. Nu va produce niciodata atat crema precum o face o masina de cafea normala, dar cu toate astea exista si alti factori care influenteaza calitatea rezultatului. Poate ca ceilalti folosesc o cafea slaba sau nu pun nivelul de apa indicat.

    In concluzie, sunt foarte multumita de acest expressor Mr. Coffee, deoarece mie imi ofera un latte care sa ma trezeasca si sa ma faca mai optimista dimineata.

    Lasă un comentariu