Atunci cand ramai fara electricitate, cel mai bun generator electric iti poate tine locuinta calda (sau racoroasa), bucataria inca pregatita pentru a-ti gati mancarea preferata si calculatoarele si telefoanele incarcate si functionale.
Cele mai multe dintre vanzarile de generatoare electrice sunt facute in apropierea unor conditii meteo nefavorabile, precum o furtuna, chiar inainte sau la scurt timp dupa incident. Asta inseamna ca multi dintre cumparatori iau aceasta decizie atunci cand sunt constienti de cat de utila este putina electricitate in asemenea momente. Doar ca aceasta decizie este adesea luata in graba, insemnand ca ei sar peste procedurile de instalare si se bazeaza doar pe cablurile pe care le au la indemana.
Alegerea generatorului este facuta intr-o oarecare masura din lipsa de experienta, iar cumparatorii urmaresc exclusiv ca aparatul sa isi duca la bun sfarsit o parte din sarcina care ii este atribuita, insa nu au nicio idee de ce este capabil atunci cand il aduc acasa. Foarte des se intampla ca utilizatorii sa fie multumiti ca in absenta curentului electric ei isi pot lumina locuinta. Totusi, un generator electric bun este capabil de a face mult mai mult de atat.
TOP 3 GENERATOARE ELECTRICE IN 2017
Cum alegem cel mai bun generator electric?
Cand achizitionam unul, suntem tentati si e si recomandat sa ne atintim privirile in special asupra puterii de functionare a generatorului, mai precis pe numarul de watti. Acest numar nu determina doar cate lumini sau electrocasnice poti pune in functiune in acelasi timp, ci si cat de efective vor fi.
In primul rand, inainte de a lua in considerare achizitia oricarui generator electric, fa o lista a tuturor electronicelor pe care le consideri indispensabile si de intrebuintarea carora nu te poti lipsi. Cele mai compune dintre ele sunt frigiderele, hidroforul, radiatoarele portabile sau aerul conditionat, in functie de perioada, luminile si computerele.
Tipuri de generatoare electrice
Exista doua mari categorii pe care am putea sa le impartim in functie de mobilitate si nivelul de putere, determinand in acest fel si gradul de utilitate pe care il au in locuinta.
- Generator electric stationar
Acest tip tinde sa fie mult mai costisitor decat alte modele, pe langa faptul ca fiind un dispozitiv fix, ar trebui sa ii fie atribuit un anumit spatiu din locuinta. De asemenea, pentru instalarea sa e necesara solicitarea unei persoane specializate in acest domeniu, deci atribuiti si acestui serviciu o anumita suma de bani. O persoana cu experienta iti va putea oferi sfaturi cu privire la pozitionarea sa si va putea sa realizeze conexiunea dintre dispozitiv si reteaua locala de electricitate.
Aparatele pornesc automat in momentul in care electricitatea este oprita. Din aceasta cauza, producatorii au ales sa doteze aparatul cu o capacitate de stocare a energiei electrice mult mai mare. Modelele moderne au un sistem automat pentru detectarea potentialelor defectiuni ale aparatului, informandu-te cu privire la situatiile in care acesta are nevoie de reparatii sau mentenanta chiar prin intermediul unui mesaj sau email.
Acestea iti permit si alegerea tipului de combustibil utilizat, fie el gaz natural sau propan. Reuseste sa furnizeze energie cuprinsa in intervalul 5000 – 20000 de watti, in functie de modelul ales.
- Generator electric portabil
Spre deosebire de aparatele fixe, pretul lor este substantial mai mic, reprezentand chiar un procent de cca. 10-20% din costurile implicate de un model stationar. Marele avantaj al acestora este chiar proprietatea de portabilitate, fiind usor de mutat prin locuinta si folosit exclusiv in anumite scopuri.
Functionarea lor se face pe baza de gaz sau propan. De asemenea, se poate introduce si benzina, insa gradul de siguranta este scazut si e absolut necesara prezenta unui stabilizator. Pornirea aparatului se face electric, folosind o baterie reincarcabila.
Modelele portabile produc un nivel de energie injumatatit fata de cele stationare si le consideram a fi utile in situatia in care putem sa utilizam doar cateva electrocasnice si utilitare din locuinta atunci cand electricitatea se opreste.
Puterea de functionare
De obicei, generatoarele stationare sunt cele care au o putere mai mare, pe cand cele portabile, fiind si mai compacte, mizeaza mai mult pe partea de mobilitate.
Puterea de functionare poate sa porneasca de la 500 de watti si sa ajunga la valori de peste 10000 de watti. E de inteles ca vei lua in calcul aceasta caracteristica in principal in functie de perioada in care estimezi ca ar putea fi oprita sursa locala de curent, precum si a consumului pe care il anticipezi ca o sa il folosesti. Calculele se fac, dupa cum a fost mentionat mai sus, bazandu-ne strict pe electronicele care ne-ar putea fi de folos.
Accesorii
Cel mai bun generator electric, pe langa structura sa standard, are si cateva alte accesorii ce au rolul fie de usura portabilitatea sa sau de a realiza diferitele conexiuni intre el si electronicele locuintei.
- roti: nu toti producatorii de generatoare electrice vor include in pretul de achizitie si rotile ce ajuta la transportul dispozitivului; fara prezenta lor nu vei reusi sa muti singur un aparat dintr-un loc in altul sub nicio forma; rotile pot aduce costuri suplimentare de cateva sute de lei;
- consola mobila: aceasta are dimensiuni mai mici si are rolul de a alimenta electronicele, fiind similara unei prize; cu ajutorul ei nu vei mai fi nevoit sa conectezi in mod direct fiecare electronic la generator;
- baterie: pornirea generatorului portabil este realizata de multe ori automat, cu ajutorul unei baterii ce nu este inclusa mereu in pret de catre producator, deci poate fi considerata un accesoriu ce ne va costa in jur de 150-200 de lei;
Functii
Scopul in care utilizam cel mai bun generator electric este sustinut de cateva caracteristici care ajuta la ridicarea nivelului de performanta si la folosirea sa in conditii normale.
- pornire automata: in aceasta situatie ne raportam la generatoarele electrice stationare; cand electricitatea este oprita, acesta porneste automat fara a fi nevoie de niciun fel de interventie din partea utilizatorului; e un aspect minunat in conditiile in care calatoresti mult sau locul de munca nu este atat de aproape de casa;
- tipul de combustibil: multe modele portabile functioneaza pe baza de benzina, pe cand altele sunt echipate sa functioneze pe baza de propan sau gaze naturale; tipul de combustibil poate fi convertit folosit anumite kituri special destinate acestei sarcini;
- prize multiple: patru sau mai multe iti vor fi de folos pentru distribuirea puterii de functionare, desi recomandam ca acestea sa fie utilizate doar in situatii de urgenta sau pentru momente in care iti petreci timpul intr-un camping;
Sfaturi de utilizare
Folosirea aparatului, in special a celui portabil, ar trebui sa fie facuta in conditii cat mai potrivite, fara zgomot. Asta depinde si de mentenanta acordata, dar in primul si in primul rand conteaza tehnologia folosita de producator. Un invertorul des intalnit in cel mai bun generator electric portabil de ultima generatie. Acesta produce o energie curata care nu supraincalzeste electronicele mai sensibile. Spre exemplu, daca mergeti intr-o locatie destinata locurilor de campare, un generator cu invertor poate fi de folos deoarece functioneaza, de obicei, mult mai silentios.
Va recomandam sa verificati nivelul de combustibil ori de cate ori considerati ca e nevoie, mai ales cand sunteti informati cu privire la viitoare conditii meteo nefavorabile. La fel de multa importanta trebuie acordata si uleiului. Daca acesta ajunge sub nivelul minim, generatorul se va opri automat pentru a preveni orice posibila dauna. Aceasta este o setare standard a generatoarelor stationare, insa devine cat se poate de comuna si pentru cele portabile.
Generatorul de curent ar trebui sa fie ales in functie de scopul utilizarii sale. Pentru cateva electronice din casa, unul de putere medie, cu cel putin 5000 de watti, ar trebui sa fie suficient cat sa functioneze pe o durata de cel putin 8 ore. Daca acesta este unicul sau scop, nu se merita sa facem investitii pentru unul mai puternic.
Dispozitivele foarte puternice si cu o capacitate mare de stocare a energiei sunt adesea utilizate fie in scop industrial, fie pe perioade indelungate de timp intr-o locuinta. Se poate intampla sa avem un imobil pe care sa il vizitam destul de rar si nu consideram absolut necesara prezenta unei surse principale de electricitate. De aceea ne orientam spre solutii alternative, precum un generator electric. Totusi, pentru vizite extinse, de 2-3 zile, vom avea nevoie de cel mai bun generator electric portabil.
Comutatorul de transfer
Poate va intrebati ce este mai exact acest comutator de transfer. Rolul sau este de a crea o conexiune intre generatorul electric si sursa principala de electricitate din locuinta, pentru a gestiona electricitatea si elementele care vor functiona pe baza energiei furnizate de generator. Comutatorul va fi cel care va porni generatorul atunci electricitatea este oprita, respectiv il va opri in caz contrar.
In cazul in care alegeti sa conectati dispozitivul direct la panoul electric, ati putea fi responsabili pentru defectarea electrocasnicelor sau insusi a generatorului.
O persoana cu experienta si cunostiinte in domeniul electricitatii ar putea sa va ajute pentru montarea acestuia. Va porni automat in cazul modelelor stationare. Pentru cele portabile, e necesar sa conectezi generatorul la comutator si sa pornesti cateva intrerupatoare manual.
Concluzie
Stabiliti, mai intai de toate, cat de multa electricitate utilizati in timpul penelor de curent, a unor calatorii cu cortul sau orice altfel de activitate similara. Abia apoi puteti sa va faceti o idee despre ce generator electric puteti sa cumparati, urmarind cu atentie fiecare detaliu.
La noi la tara, la casa de vacanta, se intampla destuul de des sa pice curentul. Asa e in zona aia si nu au facut nimic nici pana in ziua de azi. Asa ca ne-am hotarat sa nu mai asteptam dupa autoritati si sa ne cumparam noi un generator electric.
Va spun ca ne-a fost foarte greu sa alegem pentru ca nu stiam mai nimic despre aceste produse. De asta m-am si hotarat sa scriu aici pentru cei care nu stiu ce si cum sa cumpere. Apropo, articolul vostru mi se pare foarte bun si foarte folositor pentru cei care sunt in situatia in care am fost eu. Eu in final l-am ales pe cel de la Honda.
E cu benzina si pornire manuala. Imi place ca nu scoate foarte mare zgomot si este si usor astfel ca poti sa il muti dintr-un loc in altul. Are doua iesiri si poti sa iti incarci si telefonul si laptopul in acelasi timp. Are tensiune normala si avertizor de ulei.
Din cate am inteles, poti sa il cuplezi in paralel cu alt generator identic. Pana acum nu am avut nevoie, dar sa stiti ca de asta chiar sunt multumit. Isi face foarte bine treaba.
Am un generator Champion portabil pecare l-am folosit zilnic pentru cateva ore timp de o saptamana si ceva. Nu am avut niciodata vreo problema cu el.
Rotile, picioarele frontale si manerul vin in cutii separate(incluse) pe care le atasezi generatorului, dupa preferinte. Se misca usor si instalarea a fost simpla. A inclus si un furtun si ulei pentru umplerea masinariei.
L-am folosit in aceste zile pentru a vedea cat poate sa reziste. L-am atasat la cateva electronice, precum un frigider, cateva incarcatoare si lumini, o masina de curatat frunzele si hidroforul.
Prizele standard, de 120V, pot produce 20 de amperi si pana la 2900 W, nu 3500, asa cum ar fi trebuit. Pentru a genera mai mult voltaj, trebuie sa folosesti unele speciale. Zgomotul este acceptabil, sa zicem… ar fi bine sa nu il tii prea aproape de camerele din locuinta. Ca idee, trebuie sa ridici putin vocea pentru a vorbi cu cineva cat timp stai langa generator.
Un generator PowerPro destul de mic s-a aratat a fi foarte bun. Sotului meu ii place in special acel amestec de gas si ulei.
Ne implicam in diferite proiecte de constructie amandoi, momentan lucram la unul al nostru, iar generatorul asta a fost si este mai mult decat suficient pentru a tine in viata cateva electronice pana cand punem la punct toate detaliile. Functioneaza pe o perioada destul de indelungata de timp cu doar cativa litri de combustibil.
Am fost foarte impresionati de utilitatea acestui aparat, chiar voiam sa cumparam mai multe pentru a le da unor prieteni. Cu acel amestec de gas si ulei, nu e nevoie sa schimbi uleiul des, iar asta ajuta la mentinerea aparatului intr-o stare buna. Cele mai mari ar fi solicitat verificarea si schimbarea lor frecventa, pe langa faptul ca aveau si un consum ridicat. Singura mentiune e aceea ca mi-as fi dorit sa am un buton prin care sa pornesc aparatul.
Locuiesc intr-o zona unde intreruperile de curent sunt frecvente, asa ca mi-am cumparat un generator electric WEN 56180 pentru a furniza mai multa energie frigiderului, pentru a-mi incarca telefoanele si pentru tot felul de utilizari suplimentare.
Nu m-am stresat foarte mult cand a trebuit sa imi aleg unul, insa prioritatea mea era frigiderul. Cu toate ca nu am depus un efort prea mare atunci cand am cercetat piata, acest generator electric merge mai bine decat ma asteptam.
Este silentios, principala mea grija fiind sa nu faca foarte mare zgomot. De asemenea, nu consuma mult gaz. L-am lasat sa functioneze o noapte intreaga, iar cand l-am verificat a doua zi tot mai avea intre 1/4 si 1/2 din capacitatea rezervorului.
Evident, mi s-a intamplat o data sa raman cinci zile fara electricitate, dar generatorul a facut fata cu brio. Totodata, nu este greu si poate fi transportat fara dificultate.
Nu face fata nici el daca este suprasolicitat, insa este perfect pentru situatii de urgenta.