Cum alegem cel mai bun gratar electric

Exista o solutie si pentru persoanele ce locuiesc in mediul urban si nu au posibilitatea, in principal din cauza locului si al spatiului de depozitare, sa detina si foloseasca un gratar. Aceasta este reprezentata de cel mai bun gratar electric. Indiferent de vreme si conditii, iti poti prepara singur in propria locuinta alimente care sa treaca prin exact aceleasi modificari ca pe un gratar standard, cu jar. Fie ca e vorba de diverse tipuri de carne sau legume, orice poate fi gatit intr-un timp cat mai scurt posibil.

Gratarul electric ideal este foarte usor de depozitat si intretinut, avand dimensiuni compacte. Curatarea sa este mult mai rapida spre deosebire de omologul sau clasic, fiind vorba de o singura suprafata plana, ce nu permite resturilor de mancare sa patrunda sub aceasta. Alimentarea sa se face usor, conectandu-se doar la o priza electrica.

E unul dintre dispozitivele carora trebuie sa le acordam atentia cuvenita, deoarece exista o varietate de functii si aspecte ce pot face diferenta intre calitatea carnii, rapiditatea cu care este gatita sau consumul energetic.

TOP 3 GRATARE ELECTRICE IN 2017

1. Grill electric Tefal OPTIGRILL GC714834, 2000W, 6 programe automate de gatit, Senzor automat pentru gatit, Placi detasabile


2. Gratar electric Philips HD4419


3. Gratar electric Tefal Plancha Valencia Silvermania CB6718, 1600 W, 2/3 grill, 1/3 plansa, Negru/Inox

Ce caracteristici trebuie sa aiba cel mai bun gratar electric

Suprafata

Cel mai bun gratar electric sau clasic, indiferent de model, este ales in functie de suprafata pe care se gateste. Aici nu vorbim strict de compozitia sa, ci de marime. Un gratar facut cu prietenii trebuie sa fie cat mai extins pentru a evita sa il incalzesti a doua oara pentru cantitatile suplimentare de alimente. De obicei, cele electrice sunt cat se poate de compacte, oferind pana la maxim doua suprafete de gatire plasate una deasupra celeilalte. O singura suprafata este suficienta pentru masa a 1-2 persoane.

Anumite gratare pot avea o suprafata dubla cu rolul de a gati alimentele pe ambele parti in acelasi timp, fara a mai fi nevoie sa le intorci.

Mai mult de atat, structura acestora poate determina si procesul de gatire sau de curatare. Spre exemplu, acestea pot avea o forma clasica. In acest caz, caldura va fi degajata prin gratar. Dezavantajul este acela ca depunerile rezultate din alimente pot ajunge sub suprafata si  va trebui ca aceasta sa fie detasata pentru a se curata.
functii gratar electricGratarele cu suprafata clasica au si o tava de scurgere. Rolul ei poate fi dedus cu usurinta din denumire. Dupa ce am terminat de gatit si de mancat, este indicat sa curatam tava, deoarece depunerile vor fi din ce in ce mai greu de indepartat daca sunt lasate prea mult timp.

Totusi, cel mai bun gratar electric are formatul unei plite ce se va incinge pentru a gati alimentele. Sunt si modele ce folosesc ambele solutii prin inlocuirea gratarului propriu-zis.

De obicei, suprafetele sunt confectionate in asa fel incat acestea sa aiba proprietatea de a fi antiaderente.

Functii

E important sa ni se puna la dispozitie modalitati inteligente de control pentru gratarul nostru. Pentru unul clasic este evident momentul in care acesta se afla in punctul potrivit pentru a pune carnea. In schimb, daca un sistem de avertizare care sa afiseze temperatura gratarului absenteaza, nu exista o modalitate anume de a ne da seama daca acesta este pus in functiune. Exista riscul de a-l atinge fara a ne da seama si cred ca stim deja rezultatul contactului pielii cu o suprafata incinsa.

O functie de siguranta pentru blocarea functionarii gratarului nu ar trebui sa lipseasca. E posibil ca acesta sa fie pornit accidental, sau din curiozitatea copiilor si impulsul lor de a apasa pe butoanele gratarului. Pe langa riscul in care ne implicam, se va face si mare risipa de energie electrica.

Gratar electric Philips HD4417, 2000 W, 30 x 30 cm

Gratar electric Philips HD4417, 2000 W, 30 x 30 cm

Temperatura degajata

Nu toate alimentele pot fi gatite la aceeasi temperatura. Bucatile de carne sunt diferite, mai ales cand vine vorba de compozitie. Unele pot necesita o perioada mai lunga de gatire, la o temperatura cat mai scazuta, deoarece fibrele sale nu permit caldurii sa patrunda la fel de usor. O temperatura prea mare ar face doar ca bucata de carne sa capete o crusta gatita corespunzator.

proces coacere gratarTemperatura produsa de cel mai bun gratar electric ar trebui sa poata fi reglata in functie de ce produse urmeaza a folosi. Unele dintre ele pot avea un interval de reglaj foarte vast, pornind de la temperaturi minime de incalzire(aproximativ 70 de grade Celsius) si pana la cele maxime de coacere(200 de grade Celsius). Majoritatea gratarelor electrice au doar temperaturi ridicate, deoarece sunt folosite mai mult pentru produse din carne, unde ai nevoie de multa caldura. Totusi, legumele coapte la aces nivel termic isi vor pierde din proprietatile nutritive.

Dimensiunile si greutatea

Nu doar ca e ceea ce vrem, dar este chiar recomandat ca un gratar electric sa aiba o greutate redusa, fara a se neglija rezistenta sa. Marimea sa poate aduce si suprafete mai mari de gatit. De cele mai multe ori, volumul unui gratar electric nu este in van, ci este atribuit doar gratarului propriu-zis si sistemelor de genereaza caldura.

Un dispozitiv compact, usor si care sa dispuna de un cablu lung si retractabil poate sa fie plasat intr-o varietate de locuri din bucataria ta.

Materialul de confectie

Un material bine ales implica si o rezistenta sporita a gratarului in urma socurilor de orice fel sau a temperaturilor ridicate. In acelasi timp, acesta este util si in procesul gatirii. Anumite tipuri de materiale nu lasa carnea sa se lipeasca sau nu conduc temperatura in asa fel incat sa fie diferita fata de cea reglata.

Ni se recomanda sa ne orientam spre modelele din fonta sau otel inoxidabil. Acestea sunt cel mai des utilizate in productia electrocasnicelor moderne, din cauza rezistentei, durabilitatii in fata schimbarilor chimice, dar si modul prietenos de a interactiona cu alimentele.

Pretul

rol gratar electricSa nu va ganditi deja ca acesta ar trebui sa implice o avere, nici pe departe. Pretul lor este accesibil aproape oricarei persoane cu un venit stabil. In general, cel de pornire poate fi de ordinul a catorva zeci de lei si poate ajunge si la 500 de lei pentru un produs ce ar putea fi luat in calcul drept cel mai bun gratar electric.

Aparatele ce utilizeaza curent electric se pot strica foarte rapid, fie ca intampina mici probleme de functionare, componente care au fost gresit asamblate sau chiar defectiuni majore. Indicat ar fi ca in pretul de baza al produsului sa fie inclusa si o garantie de cel putin 24 de luni.

Concluzie

Am stabilit deja ce caracteristici si componente ar trebui sa aiba gratarul electric ideal. Preferintele suplimentare raman la latitudinea cumparatorului. Preturile sunt cat se poate de accesibile, deci tot ceea ce ramane de facut este sa ne stabilim un buget si sa aducem un nou accesoriu in bucataria noastra.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

5 Comentarii
  1. Răspunde
    Cristi Stoica 14 martie 2017 la ora 11:35

    Mie gratarul electric mi se pare cea mai buna achizitie pe care puteam sa o fac pentru bucatarie. Va spune un om care sta la bloc de cand se stie. Poate pentru cei care stau la casa, sa faci un gratar afara nu este ceva atat de complicat, insa, atunci cand stai la bloc este mai greu.

    Stai mereu cu grija sa nu ii deranjezi pe vecini, imputi tot blocul, uiti sa iti iei diverse accesorii sau ustensile si trebuie sa te intorci de fiecare data dupa ele, plus ca, de cele mai multe ori nici nu prea ai destul spatiu incat sa poti sa faci toata treaba asta.

    S-a intamplat de cateva ori sa fac gratar in spatele blocului si va spun ca mi-a fost foarte ciudat pentru ca toate babele se adunasera langa mine, pe canapea si priveau. Unele isi mai dadeau si cu parere.

    De aceea, atunci cand am vazut gratarul electric, m-am gandit ca este cea mai buna ocazie sa imi testez talentele de chef bucatar. Va spun sincer ca, de cand l-am cumparat, am gatit foarte mult la el si am facut tot felul de mancaruri.

    Imi place ca pot sa combin. Ca pot sa pun pe gratar si carnati si legume si carnita si ciuperci si pregatesc cina in doar cateva minute. Le recomand aceasta varianta si celor care stau la casa pentru ca este mult mai simpla si te scapa de un miros destul de deranjant, care nu mai iese din haine si din piele.

  2. Răspunde
    Viorica Jianu 12 ianuarie 2017 la ora 14:25

    Chestia asta face intocmai ce imi doream. Este absolut perfect pentru a gati in casa un gratar sanatos si bun, mai ales ca in curte pe vremea asta este imposibil sa iesi. Il ador pentru ca sunt fana gratare si pentru ca iarna este alternativa cea mai buna. Carnea se rumeneste exact cat trebuie, iar legumele raman suculente si gustoase.

    Auziesm la maam mea ca se curata foarte greu, insa eu nu am nicio problema cu ce mi.am cumparat. Bag repede grilajul in apa calduta si dupa sterg cu buretele usor. Nici macar nu pun detergent.

    Partea proasta este ca scoate destul de mult fum, asa ca trebuie sa fiu mereu atenta unde il pozitionez. Modelul pe care il am vine in dotare cu un fel de ferastruica, da nu ma incumet s.o folosesc.

  3. Răspunde
    Simona Davidescu 16 decembrie 2016 la ora 10:30

    Mi-am luat un gratar electric cu o suprafata dubla si intensitate reglabila, pentru ca vreau sa gatesc pentru mai multe persoane.
    Obisnuim sa invitam prietenii la noi la cina si cateodata ne strangem foarte multi. Este ideal si chiar isi face treaba.
    Prepara mancarea intr-un timp foarte scurt si ofera un gust delicios. Are si o tava speciala, unde se acumuleaza luchidele care se scurg in timp ce prepari masa. Este puternic si destul de robust.
    Pot gati pe el o cantitate mare de alimente. Imi place ca pot sa folosesc fie doar o suprafata de gatit, fie doua, in functie de numarul de portii pe care mi-am propus sa le prepar. Mancarea v-am spus este delicioasa si foarte sanatoasa.

  4. Răspunde
    Cosmin Anghel 6 decembrie 2016 la ora 10:49

    Gratarul electric e chiar super bun si util. Ce imi place cel mai mult la cel pe care il am acum, un NutriChef, este ca are un temporizator si un mic geam prin care poti vedea stadiul in care se afla alimentele de pe gratar. E super usor de curatat. Am fost chiar socat sa vad cat de usor este sa indepartezi toate acele lucruri de pe gratar.

    Chiar daca pare mic, suprafata sa e chiar foarte incapatoare si foarte buna pentru a gati pentru o familie intreaga. De cateva luni m-am mutat in oras si imi era dificil sa fac trecerea de la a face gratar in propria curte, oriunde, fara a da explicatii cuiva, la a praji toate alimentele in bucatarie. Nu e la fel gustul, plus ca cele la gratar sunt si mai sanatoase si nu trebuie sa folosesc ulei.

    Singura problema este ca nu poti stabili o temperatura fara un termometru, chiar nu imi dau seama cat de cald este inauntru chiar si dupa ce l-am folosit o buna perioada de timp.

    E foarte usor de purtat. L-am pus intr-un colt mai rar accesat din bucataria mea, imediat langa frigider. Chiar nu ma asteptam sa se potriveasca asa de bine. Nici nu m-am gandit la spatiu cand am plecat sa caut unul.

  5. Răspunde
    Alina Carstea 1 noiembrie 2016 la ora 12:00

    Marea mea nedumerire cu privire la un gratar electric Hamilton era aceea ca ar aduce foarte mult fum in casa si ar porni alarma de incendiu. L-am folosit de multe ori, sta exact langa aragaz. Las hota deasupra gratarului, setata la minim, desi nici nu cred ca e nevoie de ea. Nu apare deloc fumul. Ce-i drept, nici nu l-am folosit  fara capac, deci nu stiu daca lipsa sa ar umple casa de fum.

    Pot cu usurinta sa pun 3-4 fripturi sau piept de pui in acelasi timp pe gratar. Imi place ca suprafata acopera totul si nu exista spatii pe unde ar putea grasimea sa cada.

    Imi place, de asemenea, ca poate fi dezasamblat pentru a-l putea curata mai usor si ca pot pune componentele in masina de spalat vase. Ma rog, asta indica producatorul gratarului. Nu imi dau seama care anume componente pot fi bagate in masina, tinand cont ca cele ceva mai voluminoase nu intra sub nicio forma, doar unele mici.

    Are un buton de control ce va permite sa setati temperatura de la 200 la 400 de grade.

    Am facut o mica greseala, asa ca ar trebui sa va avertizez in legatura cu un lucru: ar trebui sa incalziti gratarul inainte de a pune carnea pe el. Mi-am dat seama prea tarziu si am trecut prin acest procedeu de preincalzire cu carnea pe gratar, insa ideea nu a fost deloc buna. Aceasta s-a lipit si s-a ars foarte repede.

    Lasă un comentariu