Cum alegem cel mai bun hidrofor pentru casa ta

Majoritatea zonelor rurale din actuala societate nu dispun de conexiunea la o sursa publica de apa. Acest aspect nu reprezinta chiar un minus pentru locuitori, deoarece constructia unei surse proprii faciliteaza si activitatile gospodaresti. Consumul de apa este ridicat cand vine vorba de irigarea plantelor dintr-o locuinta a mediului rural. Cel mai bun hidrofor este responsabil pentru intreg procesul electric de alimentare cu apa.

Nu doar  ca este un aparat performant, ci mai degraba unul pe care il consideram a fi de nelipsit dintr-o gospodarie, fiind actualmente unica modalitate de extragere a apei si pompare a acesteia direct catre utilitatile cu conexiune directa catre el.

Un hidrofor performant nu va avea o calitate vizibil mai mare decat a altora, insa acesta poate fi descris prin intermediul unei serii de caracteristici care fac diferenta in special in ceea ce priveste eficacitatea pomparii apei. Nu in ultimul rand, avem nevoie de fiabilitate din partea sa, fiind acel gen de dispozitiv pe care il achizitionam pentru a fi cat mai longeviv.

Aspectul este mai putin important cand vorbim de un hidrofor. Forma sa nu ne intereseaza prea mult cat timp este folosit pentru o locuinta din zona rurala, unde spatiul nu este o problema comparativ cu cel dintr-un apartament sau garsoniera.

Daca nu suntem interesati in mod special de aceste doua caracteristici, dupa ce sa ne orientam? In mod evident, performanta e tot ceea ce conteaza la un hidrofor bun. Unele dispozitive se descurca bine in anumite medii, de aceea e necesara o simpla distribuire a lor in doua categorii principale.

Cum alegem cel mai bun hidrofor

 

  1. Hidrofor de suprafata

hidrofor cu pompa de suprafataAcesta este destinat exclusiv surselor de apa de adancime mica, de pana la maxim 10m. Puterea lor de functionare nu este suficient de mare incat sa reuseasca sa pompeze apa pe distante foarte mari. Daca stim ca nu avem un put foarte adanc, acest tip de hidrofor isi poate aduce contributia la economia de energie electrica.

  1. Hidrofor submersibil

Daca cele de suprafata actioneaza la adancimi mici, consideram absolut necesar sa existe un aparat care sa complementeze, aducandu-si aportul de functionalitate asupra apei situate la adancimi mai mari decat acea limita aproximativa de 10m.

Pompele din dotarea acestor modele sunt sustinute de motoare mai puternice, iar distantele sau inaltimile mari pe care se transporta apa nu sunt problematice pentru cel mai bun hidrofor submersibil.

Materiale de confectie si componente

hidrofor manometruConfectia motorului nu se ia in calcul, deoarece este evident ca materialele sunt unele menite sa reziste la temperaturi scazute sau foarte ridicate, sa sufere cat mai putine modificari in urma trecerii timpului si sa fie cat mai durabile in urma unor socuri de orice natura.

Pompa hidroforului permite folosirea a doua materiale favorabile acestui tip de utilizare, mai precis fonta sau inoxul. Nu este exclus sa intalnim si alt element de compozitie, insa aproape in proportie de 100% se vor intalni aceste doua.

Orice hidrofor are o structura standard, rareori intamplandu-se ca anumite modele sa aiba si diferite accesorii anexate. Elementele principale din care este format acest dispozitiv sunt:

  • motor: primul ce trebuie mentionat din pricina importantei, este cel ce contribuie la genereaza puterea prin intermediul energiei electrice si reuseste sa puna in miscare apa;
  • pompa: cu ajutorul motorului, pompa reuseste sa directioneze apa catre utilitatile aflate in locuinta; avand un sistem complex si un rol de redirectionare, confectia sa presupune prezenta unor tuburi, valve si elemente de legatura, precum si diferite sisteme de reglare a presiunii sau a electricitatii;
  • sistemul de electricitate: pionul central in vederea conexiunii hidroforului la reteaua electrica a locuintei;
  • filtru de apa: in functie de puritatea apei din put, pompa dispune de un filtru responsabil pentru imbunatatirea calitatii acesteia;
  • vas: acesta stocheaza o anumita cantitate de apa pentru a impiedica pompa sa fie utilizata frecvent pentru extragerea apei din put; cu cat capacitatea acestuia este mai mare, cu atat pompa va fi utilizata mai rar
  • cablu de alimentare: orice dispozitiv ce functioneaza pe baza de electricitate dispune de un cablu prin intermediul caruia sa obtina curent electric de la o sursa;

Sistemul de reglare a presiunii pe care l-am punctat in cadrul utilitatii pompei pentru cel mai bun hidrofor are o denumire proprie si o importanta deosebita in functionarea dispozitivului nostru.


hidrofor amorsarePreostatul
este un element de compozitie al pompei. Rolul sau este cel de reglare a presiunii, stabilind astfel cand trebuie sa functioneze hidroforul. Preostatul pune in functiune pompa conform setarilor stabilite in functie de perna de aer din vasul hidroforului. Absenta acestuia ar fi dus la utilizarea necontrolata, constanta a pompei, lucru care ar fi maximizat sansele defectiunilor aparute la hidrofor si implicit ar scade durata de viata a aparatului.

Cu ajutorul sau, hidroforul va functiona doar atunci cand nivelul de apa de care pompa are nevoie pentru alimentarea utilitatilor din casa atinge limita minima a presiunii.

Setarile preostatului sunt prestabilite de catre producatori la o valoare la care pompa sa functioneze in conditii normale. Cu toate acestea, trecerea timpului si pierderea calitatii unuia dintre cele doua componente poate implica necesitatea schimbarii acelor valori pentru utilizarea optima a sa.

Puterea de functionare

Are, de cele mai multe ori, ca unitate  de masura wattul(W). Nici cel mai bun hidrofor nu face abatere de la regula proportionalitatii: cu cat puterea de functionare a motorului este mai mare, adica numarul de watti este ridicat, cu atat performanta sa este superioara si reuseste sa extraga apa de la adancimi mai mari si sa o pompeze pe distante mai lungi.

Dimensiuni

perna de aer hidroforDe obicei, un hidrofor nu face risipa de spatiu pentru elemente care nu aduc niciun beneficiu utilizatorului. Componentele sale functionale sunt cat se poate de compacte, iar restul volumului suplimentar este destinat rezervorului.

Un dispozitiv mai mare inseamna o capacitate de depozitare a apei mai mare. E recomandat sa fie ales in functie de cat de frecvent il utilizam si mai ales in ce scop o facem.  Irigarea gradinilor este foarte solicitanta in ceea ce priveste cantitatea de apa folosita. De aceea avem nevoie de mai mult volum.

In caz contrar, pentru utilizarea standard a hidroforului, presupunand folosirea apei strict pentru uzul din interiorul locuintei(baie si bucatarie), un recipient mai mic este suficient si recomandat, chiar daca va solicita mai des pornirea pompei.

Mijloace de intretinere

Orice hidrofor are nevoie de verificari periodice, in general anuale sau semestriale, pentru a ne asigura ca toate componentele sale sunt perfect functionale si nu exista niciun factor ce ar putea incetini procesul de transport al apei. De obicei, orice element anexat hidroforului trebuie sa fie de calitate, eventual special conceput pentru aceasta categorie de dispozitive.

Amorsarea

Amorsarea hidroforului are stranse conexiuni cu sistemul de reglare a presiunii si se foloseste de prezenta unei perne de aer in interiorul pompei. Aceasta perna trebuie sa produca suficienta presiune incat sa poata sa extraga apa de la adancimi maxime atribuite fiecarui model de hidrofor.

Dispozitivele mai vechi nu au acel sistem automat prin care pompa sa porneasca automat atunci cand presiunea determinata de perna de aer ajunge la o valoare nefavorabila. Pompa trebuie sa porneasca ori de cate ori acea perna indica o presiune scazuta a apei si recipientul se goleste.

Indicatii

hidrofor cu pomba submersibilaHidroforul nu este chiar un dispozitiv pe care sa il folosesti periodic sau la care sa ai acces in permanenta pentru ulterioarele modificari. Acesta va functiona fara intrerupere ori de cate ori este nevoie. Luati in calcul si faptul ca alegerea unei puteri de functionare sau a unor caracteristici de care nu aveti nevoie nu vor aduce avantaje, ci doar un consum ridicat de energie.

Inainte de achizitie, stabiliti scopul in care il veti utiliza, mai exact cantitatea de apa folosita zilnic. Nu faceti abstractie de sezoanele in care veti pune in functiune sistemul de irigatii, iar cantitatea de apa folosita nu va fi aceeasi precum cea utilizata pe timp de iarna, spre exemplu.

Mai mult de atat, oricare ar fi gradul de fiabilitate pentru cel mai bun hidrofor, acesta nu poate rezista in absolut orice conditii. Temperaturile extrem de scazute ar putea opri functionarea sa prin inghet. Aceasta oprire fortata poate conduce si la arderea motorului.

Orice reparatie sau modificare ce se doreste a fi adusa asupra hidroforului ar trebui sa fie o facuta de o persoana specializata in acest domeniu. Nu puteti sa faceti teste si training pe dispozitivul din propria locuinta. Va asumati complet riscul aparitiei problemelor.

Concluzie

Nu e suficient sa avem un hidrofor care sa indeplineasca minimul de necesitati din locuinta noastra, dar nici unul care sa exagereze in ceea ce priveste performantele peste limita. Ne vom axa pe obtinerea unui hidrofor care sa poata sa indeplineasca putin mai mult decat nevoile noastre in ceea ce priveste distributia apei in gospodarie.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

6 Comentarii
  1. Răspunde
    Rica Gheorghe 9 ianuarie 2017 la ora 19:21

    Hidrofor 24L, Wasserkonig HWX4200/25PLUS, 4200l/h, 1300W, 5.4bar
    Hidrofor Wasserkonig WKPX2600-41/25H, 24l, 850W, 4.1bar, 2600 l/h, Pompa inox
     

    Ambele sunt Wasserkonig. Nu cunosc firma doar am vazut ca au mai multe hidrofoare si cumparatorii au pareri bune. Amandoua au butelie de 24 litri.

    • Răspunde
      ElectroClub 10 ianuarie 2017 la ora 10:57

      Nu avem o vasta experienta in domeniul hidrofoarelor, insa din informatiile pe care le-am obtinut pentru a-ti oferi un raspuns cat mai concludent, am constatat ca modelul secund are un pret relativ similar deoarece beneficiaza de o serie de functionalitati, precum si de materiale de calitate superioara folosite pentru confectia hidroforului.
      Conceptul hidraulic face ca hidroforul Wasserkonig de 850W sa aiba un randament imbunatatit si o durata mai lunga de viata datorata sistemului dublu de bobine realizate din cupru.. Fiind un hidrofor mic, nu are nevoie de mai multa putere pentru a-si indeplini obiectivul.

      In orice caz, oricare dintre cele doua modele propuse de tine sunt eficiente. Cat timp pretul nu poate fi un factor, decizia e preferentiala si iti apartine.
      Sper ca raspunsul nostru ti-a fost de folos!

      Toate cele bune,
      echipa Electroclub

  2. Răspunde
    Marian 22 decembrie 2016 la ora 10:38

    La mine la tara sunt anumite zone care inca nu sunt conectate la sursa publica de apa. Imi place sa nu uit de unde am plecat si de aceea le-am cumparat un aparat performant, un hidrofor, cu ajutorul caruia sa aiba acces la apa.
    Am ales un exemplar de suprafata, destinat surselor de apa de adancime mica. L-am montat cu ajutorul unor specialisti si mi-a placut foarte mult sa particip activ la aceasta operatiune.
    Are un rezervor de 24 de litri, ceea ce mie mi se pare chiar ok, izolatie clasa B, si corp pompa din fonta. Are i putere de 750 de W si o presiune de 10 Bar. Este solutia ideala pentru problema intampinata de cei de acolo.
    Ma bucur ca i-am putut ajuta si o sa o fac si cu alte ocazii. 

    • Răspunde
      Rica Gheorghe 2 ianuarie 2017 la ora 18:41

      Marian, am cautat doua hidrofoare asemantoare cu ce ai descris tu aici insa nu stiu care dintre ele este mai bun. Unul e mai puternic iar celalalt are cam acelasi pret insa din ce citesc nu imi dau seama daca e sau nu mai bun. Nu prea pare.

      Cel mai ieftin are un motor cu aproape 500 de wati mai puternic, presiune mai mare si pompeaza mai multa apa intr-o ora. Ce crezi?

      • Răspunde
        ElectroClub 6 ianuarie 2017 la ora 12:25

        Buna, Rica Gheorghe!

         

        Ne poti spune care sunt acele hidrofoare dintre care intentionezi sa faci alegerea? Ne-ar fi mult mai usor sa iti comunicam parerea noastra.

         

        Toate cele bune,

        echipa Electroclub

         

  3. Răspunde
    Claudiu Milea 2 noiembrie 2016 la ora 10:08

    Chiar daca stau la oras, am o casa la tara pentru care a trebuit sa cumpar un hidrofor. Mai dau si pe acolo din cand in cand si nu se poate fara apa. Din cauza faptului ca il folosesc mai rar, am luat unul suficient de puternic si cu un volum mai mic. Acesta apartine brandului Wasserkonig. Nu ma pricep si nu stiu ce calitate au produsele lor, doar am vazut ca au foarte multe modele si ar trebui sa aiba ceva experienta in acest domeniu.

    Am omis recomandarile, iar persoana ce mi l-a montat mi-a spus ca este destul de bun. Imi recomandase sa aleg unul mai puternic in conditiile in care nu stia situatia mea si faptul ca nu vin prea des in acea locuinta.

    Mie personal mi s-a parut a functiona cat se poate de bine. Aparatul pornea destul de rar si nu produce foarte mult zgomot care oricum nu m-ar fi deranjat pentru ca nu e pozitionat foarte aproape de casa.

    E suficient ca isi face treaba si sper sa si reziste in timp.

    Lasă un comentariu