Cat timp nu face parte din viata noastra profesionala, vopsitul nu este o activitate de care ne lovim foarte des acasa. Se poate intampla asta si din cauza faptului ca este un procedeu ce nu ofera prea multe satisfactii decat din pricina rezultatului final. Cum nu avem la dispozitie instrumentele potrivite pentru a finaliza mult mai rapid si sa obtinem, in acelasi timp, si rezultatul dorit, ne rezumam la vopsirea diverselor suprafete sau obiecte cat mai rar posibil. Cu toate acestea, e posibil sa nu fi luat in considerare si faptul ca exista cel mai bun pistol de vopsit care sa ridice spre apogeu nivelul de satisfactie.
Multi dintre noi e posibil sa ne fi gandit la un pistol de vopsit ca fiind un instrument ce va aduce doar multa risipa de vopsea, favorizand doar timpul de executie. Actualii posesori ai unui pistol de vopsit sunt de alta parere, plasand acest tip de produse in randul celor ce au un grad ridicat de utilitate printre aparatele ce ar trebui sa fie prezente intr-o gospodarie.
Vopsitul manual nu e cea mai buna solutie pentru a acoperi uniform o suprafata. Colturile sau spatiile greu accesibile ne-au pus intotdeauna in dificultate. Acest aparat are o densitate foarte mare in ceea ce priveste cantitatea de vopsea folosita in raza sa de actiune, reusind sa acopere in totalitate, cat este vizibil, intreaga suprafata asupra careia se efectueaza actiunea.
TOP 3 PISTOALE DE VOPSIT IN 2017
Cum reusim sa alegem cel mai bun pistol de vopsit
Performanta este printre cele mai importante lucruri pentru care trebuie sa mizam, asta din cauza faptului ca in componenta sa intra aproape toate aspectele esentiale pentru cel mai bun pistol, toate aducandu-si aportul de beneficii in aproape egala masura. Aici vorbim despre puterea de functionare, cantitatea de vopsea folosita, raza de actiune sau dimensiunea recipientului pentru vopsea.
Puterea de functionare
Aceasta se masoara in wati si este impartita in doua categorii: puterea standard si energia de pulverizare. Fiind un aparat electric, energia standard are o valoare minima de ordinul sutelor de wati, acaprand intreaga activitate electrica la nivelul unui pistol. Pulverizarea este ca o subcategorie a puterii standard, reprezentand energia alocata exteriorizarii cantitatii de vopsea. De obicei, aceasta este cuprinsa in intervalul 50 – 70 W. Limita superioara este recomandata pentru orice dispozitiv.
Pulverizarea
Este determinata de mai multi factori. In primul rand, cel mai important este factorul energetic mentionat anterior. Cu cat puterea de distributie a vopselei este mai mare, cu atat mai eficace este aparatul.
Un al doilea factor ar fi capacitatea de dispersie a vopselei. Oricat de mare ar fi puterea, important este ca aparatul sa foloseasca doar o cantitate optima de vopsea pe care sa o distribuie uniform, fara pierderi. De obicei, cel mai bun pistol de vopsit foloseste cca. 80-100ml pe minut, in conditiile in care jetul ce determina imprastierea este reglat la o valoare medie. Acest volum este suficient pentru vopsitul unui obiect de mobilier in cateva minute.
Modalitati de functionare
In spatele vopsitului cu un astfel de accesoriu nu sta doar alimentarea la energia electrica. Se deosebesc doua tipuri de aparate de vopsit in functie de tehnologia cu ajutorul careia functioneaza.
- Aparat de vopsit cu aer comprimat
Dupa cum bine stiti, forta aerului comprimat accelereaza miscarea anumitor elemente, de aceasta data fiind vorba de particulele de vopsea. Acesta contribuie vizibil si la dispersia vopselei in aceeasi cantitate, dar sub forma unor particule mult mai mici. Asta inseamna ca suprafetele pretentioase, de diverse forme sau texturi, vor fi si ele privilegiate, deoarece vopseaua va reusi sa patrunda si in spatii in care era adesea nevoie de un strat suplimentar de vopsea.
Aparatul cu aer comprimat se foloseste foarte des in obiectele de mobilier si decoratiuni, mizand exclusiv pe detaliile tehnice mai mult decat pe performanta in raport cu timpul.


- Aparat de vopsit fara aer comprimat
Vopseaua va fi afectata exclusiv de puterea de functionare a aparatului, fara interventia a vreunui alt factor. Se folosesc pentru peretii cu suprafete extinse, pe care este nevoie de o cantitate mai mare de vopsea. Acestia sunt, de obicei, lipsiti de neregularitati, deci micile detalii nu vor fi scapate de sub control chiar si sub influenta unui jet consistent de vopsea.
In aceasta categorie intra si aparatele de vopsit cu scop industrial, ce nu sunt neaparat alimentate electric. Acestea aloca o cantitate mult mai mare de vopsea care poate fi reglata doar cu ajutorul unor capete speciale care limiteaza consumul.
Functii
Consideram de cuviinta ca cel mai bun pistol de vopsit sa aiba un sistem de reglare a vopselei folosite, jetul reglabil fiind, din perspectiva noastra, o caracteristica esentiala.
Mai mult de atat, lipsa experientei se poate vedea in tipul de vopsea folosita. Aceasta poate avea o densitate prea mare sau prea mica, fie compozitia sa sa contina diferite impuritati ce ar putea ingreuna sau chiar intrerupe functionalitatea. Exista functii care va indica in mod automat calitatea materialului folosit.
Accesorii
Suntem de parere ca accesoriile importante pentru un pistol de vopsit standard sunt capetele interschimbabile. Acestea vor avea impact asupra cantitatii de vopsea utilizata si a modului de distributie a acesteia pe suprafata pe care se foloseste. Aceste capete sunt cu atat mai utile pentru aparatele care nu permit reglarea debitului de vopsea utilizata.
Elementele de filtrare a materialului pentru separarea lichidului de impuritati pot fi considerate accesorii de baza. Puteti la fel de bine sa folositi un filtru separat, evitand astfel schimbarea vopselei din cauza incompatibilitatii cu modul de functionare al aparatului.
De obicei, pistolul de vopsit nu este intodeauna pus in vanzare intr-un pachet complet si ne putem trezi ca suntem mai putin fericitii posesori doar ai motorului si ai pistolului standard, lipsindu-ne accesorii precum ventilatorul, capetele sau rezervorul de vopsea.
Un echipament complet, care sa indeplineasca minimul necesar pentru functionarea aparatului, trebuie sa contina:
- motor: cel ce preia energia electrica si o gestioneaza in functie de solicitarile componentelor;
- ventilator: asigura dispersia vopselei cu ajutorul presiunii;
- conduct de presiune: pune in miscare ventilatorul, fiind alimentat de motor;
- recipient pentru vopsea: reprezinta spatiul de depozitare al cantitatii de vopsea ce urmeaza a fi folosita;
- pistol: acesta preia vopseaua si o transmite catre pulverizator cu ajutorul presiunii conductului;
- pulverizator: are rolul de a dispersa vopseaua din aparat spre suprafata;
- capete: pot sa stabileasca forma si cantitatea de vopsea;
Materiale de confectie
Pot contribui doar la nivelul lor de degradare in timp. Plasticul nu e la fel de durabil precum inoxul sau otelul inoxidabil, insa pentru un procent destul de mare de produse s-a ales confectia din plastic.
Pistoalele din otel inoxidabil dotate cu aceleasi accesorii si performante ca unele din plastic pot avea diferente multiple de pret.
Pretul si garantia
Nu va asteptati la sume imense acordate pe o ustensila din aceasta categorie, fie el si cel mai bun pistol de vopsit. Acestea au un pret de plecare de aproximativ 100 de lei si pot ajunge la sume de ordinul a catorva sute de lei, in functie de brand, accesorii, materiale de confectie sau diferite alte functii.
Un producator sau distribuitor de renume va poate include in pretul pistolului de vopsit si o garantie de cel putin 24 de luni care sa va ofere un plus de incredere ca viitoarele defectiuni ar putea fi reparate fara costuri suplimentare.
Concluzie
Schimbarile frecvente efectuate in propria locuinta in domeniu designului pot fi acum mult mai facile si chiar sa te determine sa nu te raportezi la cat iti permiti, ci la numarul necesar de incercari pentru a obtine rezultatul pe care ti l-ai fi dorit sa il atingi.
Salut. Mi-am cumparat un aparat de vopsit Mastery PRO-SG500, 500 w. Vreau sa imi redecorez casa si am inteles ca se poate folosi si pe interior. Merge perfect si chiar l-am folosit si pe mobila. Mi-am vopsit masa din bucatarie si scaunele fara probleme. Singurul disconfort pe care l-am avut este ca trebuie sa il umplu de mai multe ori, ceea ce devine enervant la un moment dat. Ma asteptam sa fie mai incapator…sau nu stiu. O problema este curatarea. In manualu de utilizare spune ca trebuie sa curat capatul, insa nu il pot scoate. Ma poate ajuta cineva, va rog, cu cateva indicatii? Nu imi dau seama daca nu ma pricep eu sa il dezasamblez sau daca nu sunt instructiunile foarte clare. Mi-ar fi de folos orice parere.
Multumesc.
Buna Costi. Eu folosesc de mai multa vreme pistolu de vopsit si nu scot niciodata capetele. Nu este nevoie. Trebuie doar sa il cureti cu o solutie speciala peste tot. Ai grija sa ajunga si in cele mai mici gauri. Inclusiv in tubul care se umple cu vopsea.
Salut…
Am vazut ca stiti cum sta treaba. Eu tocmai ce mi-am cumparat un pistol cu vopsea si nu imi sufla decat aer, nu si apa. Il testez inca. Stie cineva ce ar putea sa fie in neregula?
Andrei, daca sufla aer inseamna ca motorul functioneaza. Asigura-te ca nu ai containerul de vopsea spart si ca ai suportul de deasupra pus bine. Verifica si daca pistolul sau conductul de presiune sunt pozitionate corect.
Renovam putin casa si cateva alte lucruri de prin curte. Numai cu gandul la faptul ca trebuie sa vopsesc vreo 12 usi si niste obiecte si deja ma gandeam la tot felul de solutii ca sa evit cat mai repede situatia. I-am cerut unui prieten ajutorul insa nu a putut in acea perioada. In schimb, mi-a recomandat doua lucruri: fie sa chem un specialist, fie sa investesc banii aia intr-un pistol de vopsit pe care sa-l mai folosesc si cu alta ocazie.
A doua propunere a fost mai tentanta. Am scos usile si am vrut sa vad cam cat mi-ar lua sa fac una fara pistol. Dura mult prea mult si urmatoarea zi am fost sa-mi cumpar pistolul. Am cautat inainte niste oferte pe net dar am ajuns sa dau mai putin pe un model pe care nu cred ca il vazusem. Nu stiu daca e mult sau putin, dar in vreo 2 ore am terminat toate acele 12 usi. Stiu doar ca e putin comparativ cu cat mi-ar fi luat sa le vopsesc manual.
In caz ca sunteti curiosi, e vorba de un aparat Wagner 0518080.
Am cumparat un pistol de vopsit deoarece nu-mi placea sa tot stau sa vopsesc la usile de interior si cine stie ce panouri sau pereti cu pensula. Imi lua cam 2-3 ore sa vopsesc o usa cu 6 panouri pe ambele parti. Dupa ce am terminat doua usi si am vazut cata pierdere de timp e, am comandat imediat un pistol de vopsit HomeRight pentru a le termina pe celelalte 9 ramase.
Am scos doua usi pentru a-l testa si mi s-a parut ca functioneaza excelent. Mi-a luat aproximativ 3-4 minute pentru a termina o parte, un singur strat mi-a fost suficient. Am folosit o vopsea ceva mai groasa, am fost nevoit s-o mai subtiez putin, insa e bine ca era una de calitate.
Pistolul a venit cu o unealta care m-a ajutat sa testez densitatea vopselii si as sugera sa o folositi in cazul in care dispuneti de ea si nu sunteti familiarizati cu asemenea dispozitive. Poate salva cateva dureri de cap provocate de vopseaua care nu s-ar pulveriza bine.
Era si o vreme favorabila afara, asa ca mi-a luat vreo 45 de minute sa fac ce as fi facut in 4-5 ore de vopsit manual.. acest timp incluzand si timpul de uscare si reinstalarea lor in casa.
De doi ani am iesit la pensie si m-am apucat de mesterit. M-am gandit ca pentru asta imi trebuie un pistol de vopsit. Mai ales vara, cand stau prin curte, ma mai trezesc eu ca vreau sa vopsesc ceva. Ei si asa m-am hotarat sa merg la magazin si sa caut un pistol de vopsit. Nu stiam eu atunci ca sunt atatea functii pe care poate sa le aiba.
M-am dus si am cerut un pistol de vopsit. Baiatul de acolo ma intreaba de care sa va dau? Dupa asta a inceput el sa imi explice ca difera, ca unele pulverizeaza mai tare, altele mai incet, unele sunt cu aer comprimat, altele fara aer comprimat si asa mai departe. Cu ajutorul lui, l-am ales pe cel de la Stern. Imi place ca pulverizeaza foarte fin, dar cu toate astea reusesc sa vopsesc intr-un timp scurt. Am vopsit chiar si mobila din casa cu el. Are un jet reglabil, in trei trepte, tehnologie SprayControl si vopsire in unghi.
Aceste functii le-am descoperit si eu treptat, dupa ce am inceput sa mai caut informatii pe net despre el. Volumul rezervorului este destul de mare de 0.9 l, ceea ce mi se pare foarte bine si are o greutate de aproximativ doua kilograme. Acesta este un lucru bun pentru ca eu am probleme cu spatele ski nu vreau sa le agravez. Am vazut ca sunt unele modele cu motorul pe mana, insa mie nu imi plac alea. Are un vecin si mi se pare ca este foarte incomod. Mana ta se misca o data cu motorul si nu este foarte placut.
La fel mi-a mai placut ca este foarte usor de curatat. Il recomand acelora care fac din vopsit un hobby. Eu de cand mi-am luat pistol de vopsit, ii fac sotiei mele o groaza de desene pe lemn pentru ca e invatatoare si are nevoie de planse de mari dimensiuni. Credeam ca o sa ma plictisesc la pensie, dar se pare ca mi-am gasit ceva de facut totusi.