Cel mai bun smartwatch – Cum alegem un ceas inteligent?

Industria smartwatchurilor a progresat in ultima perioada, inca de la aparitia primelor dispozitive din randul brandului Pebble. Aceasta dezvoltare ne permite sa avem la dispozitie o varietate de solutii pentru a achizitiona cel mai bun smartwatch in concordanta cu asteptarile noastre.

In prezent, situatia privind disponibilitatea smartwatchurilor este diferita. Majoritatea companiilor de electronice(in general in randul telefoanelor, tabletelor, etc.) adauga alaturi de produsele pe care le vand si un accesoriu pe masura. Chiar si lumea modei si a accesoriilor casual incepe treptat sa se implice in aria tehnologiei moderne. Branduri precum Fossil, Tag Heuer sau Michael Kors isi pun la dispozitie tot arsenalul pentru producerea unor electronice care sa imbine functionalitatea lor ca ceasuri, designul dar si atributele pe care cel mai bun smartwatch le detine.

Smartwatchurile fac mai mult decat sa indice timpul. Se comporta ca un companion pentru telefonul tau, prin livrarea de alerte, notificari, aplicatii si alte functii, totul find disponibil la incheietura mainii. Pot avea, de asemenea, si dublu rol, servind drept urmaritor de activitati.

Pentru a avea o functionalitate completa, cel mai bun smartwatch trebuie sa se conecteze prin Bluetooth cu dispozitivul portabil pe care il detineti si sa se afle in aria de acoperire a acestuia.  Totusi, exista si smartwatchuri care sunt capabile sa aiba conexiuni 3G sau LTE si sa opereze fara a fi necesara conexiunea la un alt dispozitiv.

Daca tot a devenit esential sa ramana conectat si organizat in permanenta, cel mai bun smartwatch este cu adevarat proiectat pentru a se adapta cerintelor perioadei contemporane. Ai ratat vreodata un apel sau nu ai citit un mesaj din cauza faptului ca nu ai auzit telefonul? Sau te-ai aflat intr-o situatie in care nu era tocmai locul sau momentul potrivit sa iti verifici emailul sau retelele sociale? Exista nenumarate situatii in care esti nevoit sa faci un apel hands-free sau sa accesezi in mod discret telefonul, iar smartwatchurile pot sa iti ofere acest modalitate subtila si convenabila, fara a fi un deranj pentru persoanele din apropiere.

Criterii pentru a alege cele mai bune smartwatchuri

Sistemul de operare pentru cele mai bune smartwatchuri

Smartwatchurile necesita conectarea cu un telefon inteligent pentru ca notificarile sa functioneze. E important sa stii ca nu toate ceasurile inteligente sunt compatibile cu orice telefon.

Multe dintre ele pot fi asociate exclusiv unor dispozitive Android sau iOS sau, in anumite situatii, ambelor tipuri. Unele detin propriul sistem de operare si pot coopera doar cu un anumit dispozitiv din cadrul aceluiasi brand. Altele ar putea fi compatibile cu o varietate selecta de sisteme de operare. Din moment ce smartwatchurile sunt concepute pentru a insoti telefonul, trebuie sa te asiguri ca sistemul de operare corespunde cu cerintele accesoriului.

smartwatch polarNotificari

Un smartwatch este capabil sa afiseze o varietate de notificari precum apelurile primite, apelurile nepreluate, mesajele, emailurile, posturile de pe retelele sociale, mementourile, alarme si multe altele.

Majoritatea ceasurilor permit o personalizare completa, oferindu-va posibilitatea de a alege ce notificari sa primiti, ce anume sa afiseze pe ecranul de start, imaginea de fundal, widgeturi, etc. Doresti sa primesti doar o simpla notificare legata de un mesaj si sa citesti restul continutului de pe telefon, sau sa citesti intregul mesaj direct prin intermediul smartwatchului? Anumite dispozitive te vor avertiza doar printr-o notificare cu o pictograma, un sunet sau o vibratie, in timp ce altele pot afisa mesajul complet.

Similar castilor Bluetooth, cateva dintre cele mai bune smartwatchuri iti permit sa apelezi sau sa primesti apeluri folosindu-te doar de ele, fara a mai fi nevoie sa primesti doar alerta(furnizata atata timp cat se afla in raza de conexiune wireless a telefonului tau).

Design si afisare

E important ca atunci cand alegi cel mai bun smartwatch sa te simti confortabil purtandu-l in fiecare zi. Iti place felul cum arata pe incheietura ta? Partea frontala a ceasului afiseaza exact ceea ce vrei. Aici sunt cateva considerente la care trebuie sa te gandesti:

1. Caracteristici de afisare

  • LCD: acest tip de afisare foloseste o lumina de fundal pentru a genera imagini pentru ecran. Liquid-crystal-display, asa cum sunt denumite, reflecta un design ce sunt, in general, mult mai efective in lumina soarelui sau in alte situatii in care alte dispozitive au probleme de vizibilitate.
  • OLED sau AMOLED: aceste ecrane functioneaza fara o lumina de fundal, iluminandu-se individual fiecare pixel din compozitia sa, producand nuante profunde de negru si rapoarte de contrast ridicat. In general, acestea sunt mai subtiri si consuma mai putina energie decat alte tipuri de ecrane. Cele OLED pot afisa atat imagini unicolore, cat si multicolore, pe cand cele AMOLED afiseaza exclusiv imagini colore.
  • Alb-negru: acestea sunt cunoscute pentru faptul ca salveaza durata de viata a bateriei, adesea durand mai mult intre incarcari decat cele cu afisaj colorat.

2. Rezistenta si durabilitate

rezistenta smartwatchWater resistant / waterproof: daca stiti ca veti utiliza dispozitivul in activitati exterioare, precum alergatul sau ciclismul, ai putea lua in considerare faptul ca cel mai bun smartwatch pentru astfel de circumstante este cel rezistent la apa. Vei vrea sa citesti atent cateva specificatii cu privire la cantitatea de apa la care poate rezista ceasul tau.

Sticla intarita chimic: ceasurile cu sticla rezistenta, precum Corning Gorilla Glass, sunt concepute pentru a face fata uzurii de zi cu zi, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji cu privire la zgarieturi, praf sau alte tipuri de deteriorari.

3. Interfata

Touch screen: aceste ecrane se bazeaza pe utilizarea prin gesturi si atingeri si va permite  sa folositi dispozitivul doar cu o simpla apasare sau glisare, pentru o navigare usoara si intuitiva.

Butoane si rame: interactiunea cu dispozitivul se face utilizand butoanele situate pe partea frontala sau laterala a ceasului, ce va permit sa realizati lucruri precum o fotografie, un check-in pe retelele sociale si multe altele. Daca preferi o abordare mai traditionala, pur si simplu foloseste telefonul sau orice alt dispozitiv mobil din dotare, ramane inca o optiune facila si sigura. Unele smartwatchuri sunt controlate prin intermediul unei rame rotative din jurul ecranului care permite navigarea aplicatiilor si prin meniul sistemului. Majoritatea detin si butoane de comanda pe langa acea rama, in general pentru „Home” sau „Back”.

4. Tipul de curea

Cel mai bun smartwatch vine intr-o varietate de stiluri si designuri, iar unele dispun de curele cu dimensiuni standard de 16mm, 20mm si 22mm ce pot fi schimbate pentru a personaliza aspectul dispozitivului. Daca preferi un stil clasic si vrei ca dispozitivul sa semene cu unul casual, indicat ar fi sa optati pentru o curea de piele sau otel inoxidabil. Alte ceasuri sunt dotate cu benzi flexibile din silicon, care sunt o alegere buna in cazul in care aveti de gand sa utilizati smartwatchul pentru activitati in aer liber sau asociate sportului.

aplicatii smartwatchAplicatii

Cred ca ai fost pus in situatia de a nu-ti gasi telefonul. Descarca usor o aplicatie pentru detectarea acestuia ce lanseaza o alerta pe telefonul tau in cazul in care se afla in raza de actiune a Bluetoothului.  Poti personaliza modul de afisare a ceasului prin schimbarea de culori, design, text si prin trecerea de la modul analog, la cel digital.

Multe dintre aplicatiile populare pentru smartphone-uri s-au alaturat recent acestui domeniu si cel mai bun smartwatch dispune de prezenta lor. Biblioteca de aplicatii noi si ingenioase este in plina dezvoltare.. Multe dispozitive te lasa sa iti aranjezi in orice fel widgeturile de pe ecran, pentru a permite aplicatiilor de care ai cea mai mare nevoie sa fie usor disponibile. De la feeduri ale retelelor sociale si pana la functii de fitness si jocuri, aplicatiile ce pot fi descarcate va permit sa adaptati cel mai bun smartwatch necesitatilor personale.

Caracteristici speciale

Functiile suplimentare vor varia de la un brand la altul, de la un dispozitiv la altul. Va fi nevoie sa te gandesti ce fel de smartwatch ai nevoie in rutina ta zilnica. Aici apar cateva functii de luat in considerare:

Urmaritor de activitati: daca vrei un ceas care sa poata afisa detalii legate de fitness si sanatate, cauta unul care sa aiba un pedometru(functie de numarare a pasilor) incorporat, o functie de monitorizare a ritmului cardiac sau alte tehnologii. Aceste caracteristici va permit sa va masurati si urmariti activitatea zilnica, precum viteza, numarul de pasi, caloriile arse sau ritmul cardiac. Unele ceasuri ofera chiar si programe personalizate de antrenament si sfaturi de imbunatatire a ritmului de viata.

Control vocal: comenzi vocale, apeluri sau inregistrarea de memetouri, trimiterea de mesaje vocale sau cautarea pe internet, toate acestea vor fi facilitate de posibilitatea de a efectua sarcini doar prin intermediul vocii.

GPS: daca alergati sau pur si simplu sunteti intr-o locatie necunoscuta, cel mai bun smartwatch ar trebui sa detina un sistem GPS care sa va ghideze fara a mai fi necesara utilizarea telefonului.

Media: stocheaza muzica in memoria dispozitivului la care este conectat ceasul sau foloseste o aplicatie care iti permite sa accesezi fisierele media din telefonul tau direct de pe smartwatch.

ceas cu dubla functionalitateFunctia duala: exista smartwatchuri cu format de ceas obisnuit, cu mecanisme clasice de functionare, a carei suprafata de afisare nu este alcatuita in permanenta de un ecran iluminat. Sunt ceasuri de tip analog pe a caror suprafata sunt prezente spatii de afisare digitala a functiilor unui smartwatch, precum numarul pasilor, caloriile consumate, distanta parcursa sau o zona destinata notificarilor.

Autonomia bateriei

Ceasurile inteligente, la fel ca in cazul telefoanelor, intampina probleme in durata de functionare a bateriei. Majoritatea produselor functioneaza intre 1 -2 zile. Un ceas cu afisaj alb-negru sau monocromatic va functiona, in mod normal, mult mai mult decat unul color. Asa cum deja va asteptati, majoritatea smartwatchurilor tind sa aiba o autonomie mai mare, dar multe dintre functiile unui dispozitiv complex for absenta.

Avand la indemana toate informatiile oferite mai sus, alegerea smartwatchului potrivit va depinde strict de preferintele personale, in conformitate cu caracteristicile modelului potrivit, util si compatibil cu dispozitivele la care urmeaza a fi conectat.

9.5 Ratingul total
Ți-ai luat un ceas smartwatch? Prezintă-ni-l!

Părerile utilizatorilor s-au dovedit a avea o influență mult mai mare asupra deciziei de cumpărare a unui smartwatch, motiv pentru care și noi, dar și vizitatorii, apreciem review-urile voastre Spune-ne câte ceva despre ceasul inteligent pe care îl ai!

Performanță
9.5
Fiabilitate
10
Preț
9
Adaugă propriul review  |  Citește reviewuri și comentarii

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

6 Comentarii
Arată toate review-urile Cele mai apreciate Cel mai mare rating Cel mai mic rating Adaugă propriul review
  1. Răspunde
    Alexandru Moise 23 martie 2017 la ora 15:20

    Cel mai greu mi se pare sa stabilesti daca vrei unul cu afisaj digital sau unul cu afisaj analogic, sport sau elegant? Chiar este un criteriu destul de important, ce dictraza felul in care facem alegerile.

    Eu nu m-am putut hotari si am cumparat ambele variante. Ma bucur ca se afla amandoua in topul realizat de dumnevoastra pentru ca inseamna ca am ales produse de calitate superioara pentru colectia mea de accesorii si gadgeturi. Il am pe cel de la Apple, normal, pentru ca era primul lansat si a fost mare vanzoleala cu el atunci.

    A doua varianta a fost cea de la Huawei pentru ca am vrut sa vad si ce produc romanii nostri. Sincer sa fiu, mie imi plac amandoua si tocmai de asta nu am putut sa ma hotarasc sau sa ma opresc asupra unui anumit model.

    Din punct de vedere al functionalitatilor, la fel, foarte bune amandoua. Nu stiu ce sa recomand celorlalti cititori. Daca aveti bani, sa vi le luati pe amandoua.

  2. Răspunde
    Doru Miron 27 februarie 2017 la ora 12:55

    Eu va spun sincer ca nu eram de acord cu ideea asta cu ceasul inteligent. Mi se parea o prostie. Adica de ce sa iti cumperi un cel mai bun smartwatch cand ai la dispozitie telefon, tableta, laptop si alte dispozitive performante.

    Cu timpul am vazut cat de util este un astfel de accesoriu. Mi-am dat seama ca este mult mai usor sa le ai pe toate la un loc.

    Acum mi se pare aiurea sa am mai multe dispozitive. Mi se pare mult mai usor sa le am pe toate intr-unul singur si va spun sincer ca imi este foarte greu sa ma despart de dispozitivul meu performant.

    De aceea, mi-am cumparat doua astfel de dispozitive: unul pentru tinutele elegante, de la Huawei si altul sport de la apple.

    Sa stiti ca nu e diferenta foarte mare intre ele. Recunosc insa ca il prefer pe cel de la Apple, insa, cand e cazul, apelez si la cel de la Huawei.

    Mi se pare de lauda initiativa romanilor de a concepe un ceas inteligent de la 0. Este un model chiar reusit, pentru care ii felicit. Va incurajez sa investiti in produse romanesti pentru ca o sa va dati seama ca sunt chiar de calitate.

  3. Răspunde
    Neacsu 21 decembrie 2016 la ora 10:59

    Din felul in care au evoluat ceasurile smart in ultimii ani, am ajuns sa concluzionez si sa imi dau seama cam care sunt cele mai bune produse si cei mai seriosi producatori, adica cei care chiar au investit timp in realizarea lor.

    Eu unul am ramas captat de smartwatchurile Huawei si chiar isi merita aprecierile, mai ales prin acele modele high-end de ceasuri care imbina atat acel design modern al ceasurilor elegante cu functionalitatile unui aparat demn de a fi incadrat in categoria „smart”.

    Acum am un ceas pe care pot sa il port si cand sunt imbracat elegant, dar si cand port o tinuta casual sau sport. Ma pot bucura simultan si de toate aplicatiile si chestiile in plus pe care poate face un smartwatch. Sper doar sa continue in aceasta directie si sa fie ei cei care vor aduce lucruri noi in viitoarele modele.

  4. Răspunde
    Darius Cosma 5 decembrie 2016 la ora 10:44

    De cand ma stiu am fost pasionat de ceasuri. Imi placeau in mod special cele vechi, pe care le purta bunicul. El mi-a insuflat aceasta pasiune pentru ca avea o colectie destul de frumoasa, pe care mi-a promis ca mi-o lasa mie.
    Asa a facut si am dus mai departe obiceiul familiei, cumparand ceasuri de tot felul, pe care si eu, la randul meu, sa le las mostenire nepotilor mei. M-am axat pentru inceput pe modele si design-uri clasice, care nu se demodeaza niciodata.
    Sa nu credeti ca le cumpar si nu le port, pentru ca fiecare ceas din colectia mea, ce a ajuns deja la 30 de exemplare a fost purtat cel putin o data. De vreo cativa ani, am inceput sa acord o atentie deosebita si ceasurilor smart, celor inteligente, care fac mai multe decat ar trebuie sa faca un ceas in mod normal.
    Am vrut sa schimb si design-ul pentru ca am vazut ca exista smartwatch si pe stilul clasic, insa imi doream sa cumpar ceva sport, lejer, relaxat. Asa ca am ales Apple Watch. L-am cumparat de la EMAG si nu am dat o avere pe el.
    Din punctul meu de vedere, la cate chestii face, este rezonabil ca pret. Imi place ca imi trimite notificari, ca are carcasa metalica si curele ce pot fi schimbate, in functie de context, eveniment sau stare de spirit.
    E compatibil si cu telefonul meu si are o djurata de functionare de pana la 18 ore, ceea ce mi se pare mai mult decat multumitor. Il recomand cu cea mai mare caldura, mai ales ca este si unul dintre cele mai populare din categoria lui. 

  5. Răspunde
    Valentin Pucioasa 17 noiembrie 2016 la ora 11:42

    Detin de cateva saptamani un smartwatch Fossil Q Founder, iar ceea ce m-a atras a fost aspectul. Daca ignori ecranul, arata ca un ceas clasic, de dimensiune medie. Trebuie sa mentionez ca sunt un colectionar impatimit de ceasuri si ca reprezinta singurele accesorii, pe care le port regulat. Pentru ca majoritatea modelelor de smartwatch au un design prea tehnic, acesta de la Fossil mi s-a parut perfect.

    Ca argumente in favoarea lui pot sa aduc faptul ca afiseaza imaginile si ora foarte clar, iar touchscreenul raspunde rapid comenzilor.

    Conexiunea pe care o stabileste cu telefonul meu este destul de rapida, iar semnalul este foarte bun. Pot sa ma aflu si la doua strazi distanta de telefonul meu, ca smartwatch-ul inca mai prinde semnal si preia informatii.

    Interfata este usor de accesat, iar pe incheietura mainii se simte confortabil si arata foarte bine. De asemenea, este prevazut cu un ecran de protectie, astfel incat sa nu imi fac griji de eventuale zgarieturi. Ce ma incanta cel mai mult este ca are o multime de fete pre-instalate in sistem, pe langa faptul ca pot instala alte cate vreau din Google Play.

    Dezavantajul acestui tip de smartwatch Fossil este ca are in permanenta o dunga neagra in partea de jos a ecranului, care conform manualului este senzorul de lumina. La inceput ma deranja foarte tare, insa pe parcurs m-am obisnuit.

    Totodata, bateria dureaza in teorie doar pana la 35-50 de ore, in functie de interfata pe care o aleg, iar daca Wi-Fie-ul este pornit si alte aplicatii ruleaza in tot acest timp, cu siguranta nu o sa obtin un timp mai bun. In mod obinuit sunt nevoit sa il incarc o data la 14 ore.

    Numarul de aplicatii este si el destul de redus.

    Ca sa fac o concluzie la tot ceea ce am spus, desi mie imi place foarte mult smartwatch-ul de la Fossil, este important sa te informezi cu grija ce optiuni ai cand faci o asemenea achizitie. Pentru mine faptul ca  are un aspect clasic este cel mai important.

  6. Răspunde
    Damian Paul 26 octombrie 2016 la ora 12:39

    Nu de mult timp am trecut la brandul Huawei in randul telefoanelor mobile. Am fost mult prea multumit de produsele lor incat m-am hotarat sa ma indrept si spre ceasurile lor. O voi spune cat se poate de simplu. Este fara indoiala unul dintre cele mai bune smartwatchuri de pe piata.

    Am avut in trecutul apropiat si Moto 360, Asus Zenwatch, LG Watch R sau LG Watch Urbane. Acesta este de departe cel mai elegant, performant si bine conceput dintre toate cele mentionate. Sunt foarte fericit ca detin acest ceas si un sentiment de uimire a ramas in ochii tuturor celor carora le-am aratat. Arata mult mai bine in realitate decat in poze.

    Calitatea materialelor din care este confectionat este una inalta. Atat ceasul propriu-zis, cat si cureaua sunt foarte bine concepute. Face ca ceasul meu LG Watch Urbane sa arate ieftin. Chiar si cutia este superba. Cristalul de safir e la fel de bun. Cel de la LG a ramas cu mici zgarieturi pe ecran. Sunt fericit ca nu o sa am asemenea probleme si cu Hawei. Displayul AMOLED ofera o vizibilitate foarte buna asupra imaginii.

    Lasă un comentariu

    Ratingul tau total