Cum alegem cel mai bun tensiometru – dispozitiv pentru verificarea pulsului

De la perioada in care pentru fiecare verificare a pulsului si masurare a tensiunii se facea exclusiv prin deplasarea catre cel mai apropiat spital sau dispensar local, tehnologia actuala ne permite sa facem acest lucru din propria locuinta. Cel mai bun tensiometru poate sa devina in timp un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din propria casa.

Se presupune ca este indicat sa prevenim o boala sau o afectiune, in loc de a o trata ulterior. De obicei, accidentele vasculare si cardiace sunt spontane si nu ofera prea multe semnale de avertisment inainte de a intra in functiune. Un tensiometru bun, folosit si in unitatile de medicina, este printre singurele modalitati de verificare a tensiunii si prevenire a viitoarelor afectiuni.

Printre cele mai cunoscute probleme se numara  si hipertensiunea, ce afecteaza in mod direct circulatia sangelui si ritmul cardiac prin presiunea mult prea ridicata a sistemelor cardiace.

Cand e vorba de sanatatea noastra, ne dorim sa ne intersectam exclusiv cu cele mai bune aparate. De obicei, cele aprobate pentru a fi puse spre vanzare sunt cat se poate de sigure, insa unele dintre ele au in dotare diferite functii ce te vor ajuta in preluarea a cat mai multe informatii cu privire la starea de functionare a sistemului cardiac.

TOP 3 LAPTOPURI IN 2017

1. Tensiometru de brat complet automat Omron M6 Comfort IT, Tehnologie Intellisense, Validat clinic, Alb/Negru


2. Tensiometru digital de brat Tensoval Duo Control, 4 validari clinice, Alb/Albastru


3. Tensiometru Omron M3 + Adaptor Priza, Alb/ Gri

Cum vom sti care este cel mai bun tensiometru?

Mai intai de toate, trebuie inteles ca orice model de tensiometru iti va indica tensiunea si pulsul. Aceste caracteristici sunt standard. Celelalte aspecte afisate intra in categoria functionalitatilor.

Clasificarea tensiometrelor dupa modul de functionare

Exista mai multe modalitati de a clasifica un tensiometru in functie de cum este conceput sa functioneze pentru a oferi informatia de care avem nevoie.

tensiometru semi-automatMai intai de toate, vom face distributia lor dupa felul in care sunt atasate pe mana:

  • pe brat: acestea s-au demonstrat a avea un grad ridicat de precizie deoarece modul de pulsatie al sangelui in acea zona este mai intens si aparatul reuseste sa preia informatii mult mai clare; acest tip de aparat este recomandat de cele mai multe dintre cabinetele specializate, spitale sau chiar distribuitorii de produse;
  • pe incheietura: de obicei, acestea se remarca prin usurinta in a fi utilizate, fiind si ceva mai putin voluminoase; informatia este preluata rapid, insa un ritm cardiac slab poate fi precizat usor ambiguu, imprecis;

Daca ne orientam doar spre felul in care informatia este preluata, putem deosebi doua tipuri de tensiometre:

  • automate: tot ce trebuie sa facem este sa plasam dispozitivul pe mana, sa il pornim si sa asteptam cateva secunde pentru prelucrarea datelor;
  • manuale: rezultatul final va fi similar celui generat de dispozitivul automat, cu exceptia faptului ca in timpul generarii informatiilor trebuie sa apasam constant pe o perna de aer pentru a o umfla si dezumfla;

Pe de alta parte, in aceea ce priveste afisajul, toate tensiometrele electronice dispun de un ecran digital pentru afisarea informatiei. Sunt foarte usor de utilizat si sunt la indemana oricarei categorii de varsta.

Precizia

Este dependenta de modelul de care apartine cel mai bun tensiometru utilizat. Nu toate dispozitivele sunt dornice sa puna la dispozitie foarte multa exactitate. Cele care intra in dotarea aparaturii spitalelor sunt in conformitate cu normele din domeniul acestor aparate electronice. Pentru verificarea preciziei aparatului de acasa, puteti cere o verificare a tensiunii la unul dintre cele mai apropiate centre medicale si sa faceti comparatie intre ambele rezultate obtinute.

Tensiometru electronic de brat Medisana BU 510, Alb

Tensiometru electronic de brat Medisana BU 510, Alb

Pastrarea rezultatelor

tensiometru de incheieturaSuntem tentati sa vedem un progres sau cel putin o constanta in tot ceea ce facem, pentru a fi siguri ca ne vom mentine intr-un stadiu de perseverenta. La fel se intampla si cand intra in discutie si statisticile referitoare la ritmul nostru cardiac.

Din aceasta cauza, cel mai bun tensiometru poate fi capabil sa retina informatiile generate anterior si astfel poti sa faci comparatii intre acestea si rezultatele curente. In cazul in care vei observa un regres, vei sti ca ceva este in neregula cu starea ta de sanatate si cu stilul de viata si vei putea lua masuri in aceasta privinta.

Puteti memora informatiile chiar si a mai multor utilizatori ai aparatului, fiind afisate in categorii separate.

Functii

Pe langa rolul de baza al unui tensiometru, acela de verificare al activitatii cardiace, mai precis a tensiunii si a batailor inimii, poate fi ajutat in obtinerea unor rezultate mai bune prin anumite functii.

Nu ar putea fi chiar un adaos, ci mai mult o facilitate care sa corespunda noilor standarde de utilizare ale tuturor aparatelor electrice din perioada contemporana. Este vorba de compatibilitatea unui tensiometru cu un eletronic modern, precum un telefon sau o tableta. Doar anumite modele de tensiometre se pot folosi de acest beneficiu, avand o aplicatie unica ce poate fi obtinuta doar pe anumite sisteme de operare, adesea fiind vorba de Android sau iOS.

Cele mai bune tensiometre, pentru a spori calitatea rezultatelor obtinute, vor realiza un numar mai mare de verificari la fiecare utilzare a aparatului si vor incerca sa aleaga in mod automat rezultatul care pare a fi cel mai apropiat de starea corecta a sistemului vascular.

Manseta

manseta tensiometruReprezinta si modul de prindere si singurul element ce ia contact direct cu suprafata mainii. Prin intermediul mansetei se obtin informatiile afisate. In mod evident, dimensiunea unei mansete nu este universala, deoarece grosimea mainii poate sa difere de la o persoana la alta.

Informatiile pot fi eronate daca aceasta nu acopera corespunzator suprafata mainii. De aceea se folosesc materiale a caror dimensiune se modifica dupa circumferinta bratului, mai precis din cauciuc si nailon. Alegerea mansetei potrivite se face pe baza situatiei corporale a persoanei ce urmeaza a folosi tensiometrul.

Aparitia aritmiilor

Tulburarile sistemului cardiac, mai precis a ritmului sau frecventei batailor inimii, pot cauza afectiuni grave, insa pot foarte usor sa fie si prevenite de catre cel mai bun tensiometru. Fara a fi nevoie sa ai o baza informationala vasta, tensiometrul iti va preciza atunci cand situatia ta vasculara nu este in concordanta cu valorile reprezentative unei functionari normale a sistemului cardiac.

Tipul de alimentare

Tensiometrele moderne pot fi alimentate direct de la o sursa de curent prin intermediul unui cablu. Totusi, nu este chiar o modalitate indicata sau solutia perfecta. Cele mai multe dintre ele folosesc baterii alcaline obisnuite.  Nu este chiar un electronic ce absoarbe o cantitate uriasa de energie electrica, deci nu va fi nevoie ca acestea sa fie schimbate foarte des.

Nu in ultimul rand putem mentiona si tensiometrele ce pot fi conectate la un dispozitiv mobil. Aceasta conexiune se face printr-un cablu USB, ce poate fi si o sursa de alimentare. Telefoanele sunt capabile sa furnizeze acea energie de care are nevoie cel mai bun tensiometru pentru a functiona optim.

Alte precizari

tensiometru afisajAvand in vedere faptul ca un tensiometru poate fi achizitionat, in clipa de fata, din locuri cu sau fara legatura sau specializare in domeniul medical, este exclus sa fim tentati in a cumpara modelul care este mai accesibil. Alegeti modelele care sunt in concordanta cu standardele impuse de instututiile de medicina. Mai mult de atat, nu este exclus sa verificati performantele acestuia prin a le compara cu unele din componenta sistemului electronic al unui spital apropiat.

Concluzie

Acest aparat electronic poate fi motivul pentru care ne putem schimba stilul de viata in favoarea sanatatii noastre. In situatii mai putin placute, tensiometrul ne poate indruma spre a lua decizii vitale prin prevenirea afectiunilor cauzate de tulburari functionale ale sistemului cardiac.

Spre deosebire de orice alt electronic, acesta este unul pe care il consideram ca fiind indispensabil, nu in directia de a fi obligatoriu, ci raportandu-ne la cat de multa atentie acordam sanatatii noastre.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

5 Comentarii
  1. Răspunde
    Daniel Morcanu 10 februarie 2017 la ora 10:58

    Imi trebuia de ceva vreme un tensiometru bun. Am cumparat un model de tensiometru electronic de brat Medisana BU 510 si l-am montat corect, zic eu. Doar ca atunci cand incerc sa il citesc imi tot apare un mesaj de eroare. Ce sa fac?

    • Răspunde
      ElectroClub 10 februarie 2017 la ora 18:44

      Buna, Daniel!

      Verifica manualul de instructiuni. De obicei, acolo sun prevazute anumite sectiuni speciale cu diferite tipuri de erori ce pot sa apara. Citeste cu atentie si vezi daca gasesti mesajul pe care ti-l afiseaza tie. Daca nu reusesti sa remediezi problema, contacteaza producatorul.

      Toate cele bune,
      Echipa ElectroClub

  2. Răspunde
    Adina Postelnicu 20 decembrie 2016 la ora 9:55

    Ai mei sunt destul de batrani si au nevoie de foarte multe medicamente, dispozitive de tot felul, mancare sanatoasa etc.
    Le-am cumparat de curand un tensiometru digital, l-am luat la un pret foarte bun si se folosesc foarte bine de el. Mi-au spus ca sunt multumiti. Are si o borseta de transport, astfel ca il pot lua cu ei de fiecare data cand merg in vizita la cineva.
    Are si garantie de 2 ani, astfel ca 2 ani de acum incolo nu trebuie sa ne mai batem capul ca s-ar putea strica. Din cate am vazut, masoara cu precizie si nici nu cantareste foarte mult. Il recomand cu cea mai mare caldura pentru ca ai mei parinti sunt foarte multumiti de el.

  3. Răspunde
    Adrian Raducanu 5 decembrie 2016 la ora 11:32

    Incerc sa imi furnizez singur informatiile referitoare la starea mea de sanatate, in special tensiunea, asta se intampla de vreo cativa ani buni. Am experienta atat cu vechile tensiometre, aproape orice model si tip. Am incercat chiar si vechiul dispozitiv pentru verificarea tensiunii arteriale prin deget de la Omron cu multi ani in urma, desi au fost revizuite ca fiind inexacte si cred ca deja nu mai sunt vandute pe piata.

    Prima mea nedumerire in ceea ce priveste acest tip de dispozitiv este capacitatea sa de a prelua informatii concrete. Aparatul actual, unul tot de la Omron, este chiar confortabil si mi-a parut si destul de precis, altfel probabil ca mi-as fi pus singur sanatatea in pericol prin reliefarea unor informatii gresite cu privire la starea mea de sanatate.

    E putin deranjant sunetul pe care il scoate, insa e usor de utilizat si oricum nu am de gand sa il folosesc la ore la care alte persoane din casa se odihnesc.

  4. Răspunde
    Marian Floare 1 noiembrie 2016 la ora 12:27

    Un tensiometru Omron mi-a fost la indemana recent. L-am cumparat deoarece aveam mici probleme cu presiunea sangelui. Din moment ce sunt inca tanar, abia voi face curand 30 de ani, a fost o chestie destul de alarmanta. Mi s-a propus sa fiu testez anumite aparate si prin acest proces sa gaseasca o modalitate mai eficienta de a combate aceasta problema, oferindu-mi-se un tensiometru si anumite „consultatii” ce erau un fel de teste asupra mea.

    Am refuzat si am ales sa imi fac aceste analize de unul singur, moment in care mi l-am achizitionat. Imediat ce l-am primit, am fost la un doctor pentru a-i testa acuratetea contorului impotriva echipamentelor de ultima generatie folosite de catre spitale. Dupa primele doua incercari, cea mai mare eroare produsa a fost de 3. Am acordat incredere masinariei si am folosit-o de aproximativ 3 ori pe zi. Comoditatea cu care am putut face asta asa de des este explicabila.

    Precizia sa deja a fost explicata putin mai sus, nu are rost sa pun asa mare accent, desi este un aspect foarte important. E de mentionat doar ca valorile indicate sunt foarte apropiate de cele obtinute cu aparatele din cadrul medical. Iti arata, de asemenea, si pulsul curent.

    Dispozitivul iti salveaza automat ultimele verificari ale activitatii cardiace pentru tine si inca o persoana. Este o functie super utila. Aparatul se foloseste foarte usor, se aseaza acea perna in jurul bratului, se fixeaza foarte bine si  aparatul, dupa ce este pornit, se ocupa de tot.

    Lasă un comentariu