Precizia detinuta de cel mai bun termometru este o unealta de prim-ajutor esentiala pentru parinti. Daca simti ca fruntea copilului tau este calda este doar o alerta care sa-ti confirme ca exista o problema, dar nu iti spune intreaga poveste a acesteia. In cazul copiilor mai mici de 4 luni, chiar si o febra relativ scazuta poate fi un semn al unei infectii sau raceli serioase.
E important ca atunci cand tu sau cineva drag se simte rau sa stii daca are febra si cat de grava este situatia. Sa ai o temperatura ridicata pentru mai bine de 3 zile este un semn care iti comunica nevoia de a merge la un doctor. Acesta este unul din motivele pentru care un termometru bun este de nelipsit din locuinta ta.
Cu toate acestea, fiind disponibile atat de multe tipuri de termometre pe piata actuala, de la cele cu infrarosu la cele digitale, poate fi o sarcina dificila sa stii ce model sa alegi.
Calitatea unui asemenea dispozitiv este vizibila doar prin acuratetea cu care poate sa ofere informatiile referitoare la temperatura corpului. In principal, putem determina asta prin testarea unui numar mai mare de modele diferite si alegerea unuia dintre cele care au afisat valori apropiate. Eventual, precizia se mai poate stabili si prin testarea aceluiasi termometru de mai multe ori. Daca am obtinut aproximativ aceleasi valori de fiecare data, este foarte probabil sa avem parte de un dispozitiv de calitate.
TOP 3 TERMOMETRE IN 2017
Cum determini care este cel mai bun termometru?
Tipuri de termometre
Poate ca unii dintre noi au intalnit pana acest moment un singur tip de termometru, insa modelele sunt ceva mai variate si fiecare are un grad mai mic sau mai mare de performanta.
- Termometru rectal
Este cunoscut pentru simplul fapt ca ofera intotdeauna informatii cat se poate de precise, ceea ce poate fi vital pentru copiii nou nascuti. Pot fi cumparate din aproape orice magazin sau farmacie si nu sunt deloc costisitoare. Totusi, e nevoie de ceva rabdare pentru a afla temperatura, ceea ce inseamna ca acesta ar trebui trezit si oarecum fortat sa suporte asteptarea.
Uneori, parintii deveneau nelinistiti deoarece isi raneau copiii prin folosirea unui termometru rectal, desi modelele moderne sunt special concepute pentru a evita aceste probleme.
- Termometru multifunctional
Citeste temperatura corpului cu un senzor ce se gaseste, de obicei, intr-o mica bucata de metal aflata la unul dintre capete. Cu acest tip de termometru poti obtine temperatura copilului tau pe cale orala, rectala sau in zona subratului.
Sunt printre cele mai simple si ieftine. Poate fi considerat ca fiind si cel mai bun termometru, oferind informatii foarte precise, in special atunci cand este folosit rectal. La fel ca in cazul celor de mai sus, parintii sunt nevoiti sa trezeasca copilul pentru a putea folosi dispozitivul.
- Termometru temporal
Sunt modele noi si ceva mai scumpe. Folosesc un sistem cu scanner infrarosu pentru masurarea temperaturii unei artere temporale. Un mic contact pe care il ia cu fruntea va putea fi suficient pentru determinarea temperaturii. Sunt sigure, confortabile si actualmente folosite in cele mai multe dintre spitale.
In trecut, erau recomandate doar copiilor cu varsta mai mare de 3 luni, dar descoperirile sugereaza ca pot fi utilizate pentru copiii de orice varsta. Daca nu sunteti increzatori in ceea ce priveste rezultatul generat, puteti face o verificare aditionala cu ajutorul unui termometru rectal.
- Termometru de ureche sau timpanic
Folosesc o raza cu infrarosu pentru a masura temperatura copilului din interiorul canalului urechii copilului. In general, sunt rapide, sigure si nu chiar atat de inconfortabile. Pot fi putin mai dificil de utilizat fata de celelalte termometre din cauza faptului ca trebuie sa fie introduse exact in zona si pozitia potrivita pentru a beneficia de acuratetea dorita.


Sunt recomandate copiilor care au cel putin 6 luni, deoarece se considera ca urechea este suficient de mult dezvoltata si corpul poate lua contact cu instrumente electronice.
- Termometru pentru spatele urechii
Sunt similare celor anterioare, cu exceptia faptului ca informatiile provin din artera carotida situata in apropierea acelei adancituri din spatele urechii. Acestea sunt printre cele mai noi de pe piata, astfel incat producatorii inca se concentreaza pe definirea preciziei lor.
Principalul avantaj este acela ca pot fi folosite asupra unui copil chiar si cand acesta doarme.
- Termometru oral
Probabil cel mai cunoscut sau des intalnit tip de termometru, dar si cel mai usor. Tot ceea ce e de facut este sa il tii sub limba pentru cateva zeci de secunde sau minute si vei obtine un rezultat de exceptie. Se recomanda a fi folosit de catre copiii cu varsta de peste 4 ani, care pot tine in siguranta un termometru in gura.
- Termometru pentru subrat
Daca un termometru multifunctional vi se pare prea complex si doriti unul cu o modalitate unica de administrare, alegeti unul de acest fel. Unul dintre capete se aseaza la subratul copilului, ramane doar sa asteptati o scurta perioada de timp si temperatura va fi afiasata. Cu toate acestea, acuratetea nu este garantata.
- Termometru inteligent
Cel mai nou dispozitiv din aceasta gama, poate chiar cel mai bun termometru, sunt concepute pentru a corela cu telefoanele sau alte aparate electronice. Unele au un plasture usor de purtat, care poate fi plasat la subratul copilului pentru a citi temperatura ce urmeaza a fi transmisa prin intermediul unui sistem wireless direct catre telefon.
Unele pot avea si capete ce pot fi administrate oral, anal sau in interiorul urechii, in acelasi timp fiind conectate printr-un fir la telefon sau folosind reteaua Wi-Fi pentru a transmite datele. Temperatura poate fi monitorizata si reprezentata grafic pentru o perioada de timp, iar informatiile pot fi transmise cu usurinta unu cadru medical profesional.
- Termometru suzeta
Asa cum sugereaza si numele, sunt suzete in interiorul carora este incorporat un termometru. Multi doctori nu recomanda utilizarea lor deoarece informatiile obtinute sunt mai putin precise decat cele oferite de alte tipuri de termometre.
Sunt adecvate varstei?
Dupa cum ati inteles din informatiile prezentate mai sus, nu toate termometrele pot fi folosite la orice varsta, nu doar pentru ca nu sunt compatibile, ci pentru simplul fapt ca avem nevoie de statistici precise pentru o anumita categorie de varsta.
Copiii care au mai putin de 4 luni pot fi mai pretentiosi in ceea ce priveste temperaturile medii spre ridicate. De aceea se recomanda termometrele rectale sau multifunctionale pentru ei.
Din moment ce modelele rectale pot fi incomode, cauta unul care sa aibe un capat mai flexibil. Unele au maner mai lat ce nu permit insertia a mai mult de 2cm. Cele multifunctionale nu au un design care sa te previna in vederea acestui aspect.
Performanta
Este determinata de acuratetea rezultatelor obtinute si poate varia in functie de tipul dispozitivului folosit. Valorile cele mai apropiate de cele reale sunt obtinute cu ajutorul aparatelor cu insertie rectala sau cele moderne, folosite la nivelul urechii sau fruntii.
Cum tehnologia evolueaza strict pentru a oferi o calitate mai buna a produselor si a spori performanta lor, este de la sine inteles ca modelele recente sunt de luat in considerare. Cat timp se tine cont de conditiile de siguranta in care este folosit cel mai bun termometru, precizia se va raporta doar la calitatea electronicului.
Timpul de masurare
Daca un termometru modern este capabil sa obtina rezultatele mult mai rapid, asta nu inseamna ca acesta este si mai eficient. Nu suntem prea des pusi in situatia de a lua temperatura cuiva, deci ar fi indicat sa optam pentru varianta cea mai sigura si performanta, indiferent de perioada de asteptare.
Cel mai bun termometru rectal are nevoie de o perioada mai mare de timp pentru stabilirea temperaturi, insa asta poate fi chiar acea caracteristica ce il face sa fie atat de calitativ in fata celorlalte modele disponibile.
Termometrele digitale si cele cu infrarosu, fiind mai noi, mizeaza pe o perioada mai mica de timp, ce nu mai intra in ordinul minutelor, ci a zecilor de secunde.
Rezistenta
Ne intereseaza aceasta caracteristica in special atunci cand investim sume mari de bani pe un termometru. Pentru cele mai vechi nu este deloc o problema, insa cele moderne si performante au nevoie de un grad ridicat de fiabilitate pentru a ne putea bucura de ele cat mai mult timp.
Rezistenta nu se rezuma doar la longetivitatea obiectului, cat si la siguranta noastra. Un termometru rectal sau unul pe care il introducem in ureche ar trebui sa fie ferite de riscul de a se rupe, iar capatul poate fi flexibil.
Concluzie
Cand alegem un termometru, mai ales unul pentru copilul nostru, sunt doua aspecte importante pe care mizam exclusiv pentru a considera dispozitivul ca fiind cel mai bun, acelea fiind: siguranta si performanta.
Salut. Mi-am luat un termometru digital de la Medisana FTN 76120, tehnologie infrarosu non-contact. Suna destul de sofisticat. Inca nu l-am folosit pentru febra, dar o sa imi fie util pentru bebelus. Manualul de instructiuni nu are specificatii in romana, iar cand l-am deschis prima oara l-am pus pe frunte si variau temperaturile sau apoi aratau constant 39 de grade. Este normal sa faca asa pana se stabilizeaza la temperatura camerei? Mie mi se pare ca ii ia prea mult sa se calibreze.
Daniel, nu stiu ce sa zic. Si eu am un termometru asemanator, dar nu am probleme cu el si la fel il folosesc destul de des pe copilu mic.
Sfatul meu este sa il schimbi inainte sa ai nevoie de el cu adevarat.
Daniel si eu stiu ca depinde de anumiti factori. Spre exemplu tu unde il aplici de obicei? Stiu sigur ca la mine, desi am un termometru digital clasic, daca imi iau temperatura tinandu-l in gura afiseaza ceva, iar la subrat altceva. Asta pentru ca si temperatura corpului variza de la o zona la alta. Oricum, ia legatura si cu producatorul.
Am inteles ca cel mai bun termometru pentru bebelusi este cel rectal. Ce-i drept stiam si eu aceasta metoda, insa intotdeauna mi s-a parut neplacuta.
Acum ca a venit pe lume Luca a trebuit sa ma interesez si am vazut ca este cel mai bun pentru ca furnizeaza date exacte, care sunt esentiale la varste mici.
Asa ca am luat un termometru electronic de la SilverCloud, care are display LCD. Isi face treaba foarte bine.
Pana acum a redat numai temperaturi exacte, este performant, iar timpul de masurare nu este foarte mare. Este rezistent pentru ca este realizat dintr-un material foarte flexibil si este numai bun pentru nevoile mele.
Il recomand celor care au bebelusi pentru ca reflecta cel mai bine temperatura reala.
Prima data cand am cumparat un termometru de la Generation Guard am avut mari probleme cu el si nu stiam ca este defect. Sunetul care trebuia sa te anunte cand trebuie sa indepartezi termometrul se auzea foarte greu. Mai mult de atat, precizia de citire a informatiilor pentru procesul de 15 secunde nu era asa de ridicata. Am fost nevoit sa parcurg procedura de vreo 3 sau 4 ori pentru a obtine temperatura corecta.
Intr-un final, am ajuns sa mi se comunice de catre un reprezentant al brandului lor faptul ca produsul meu e posibil sa fie defect si ca aceste probleme nu au mai aparut pana acum la celelalte. Chiar asa a si fost. Am primit unul nou care functiona absolut perfect si nu avea niciuna dintre defectiunile ce m-ar fi convins sa il returnez.
Ma bucur ca am primit aceste informatii la timp si am obtinut termometrul pe care il asteptam inca de la inceput.
Am un termometru iProven DMT-489 ce ofera rapid si usor o citire precisa atunci cand este plasat pe frunte sau ureche. Nu trebuie decat sa il pun pe frunte si sa apas pe butonul din capat o singura data. Pentru o masurare mai exacta, putem sa „glisam” dispozitivul pe piele in timp ce tinem apasat acel buton si acesta va face automat cateva masuratori in plus(va scoate un sunet la fiecare citire) si va calcula temperatura.
Vine cu doua baterii preinstalate de tip AA, care sunt activate prin scoaterea filei de economisire a bateriei. Sistemul este unul ingenios si ajuta la prelungirea duratei de viata. Capacul poate fi scos, permitandu-ti sa il folosesti si pentru verificarea temperaturii prin ureche. Desi stiu ca metoda asta e mai precisa, stiu ca e foarte probabil ca in acest fel sa il folosesc incorect, deci voi ramane la utilizarea sa pe frunte. Are si alte functionalitati, precum cea de salvare a ultimelor 20 de masuratori sau un display de tip led pentru a te ajuta sa citesti mai usor informatiile intr-o camera intunecata.
Am primit o garantie de 2 ani la el, era impachetat si cat se poate de ok, fara probleme. Pana in acest punct mi s-a parut foarte util si sper sa continue in ritmul asta.