Te poti bucura de o experienta sonora de calitate doar in momentul in care vei avea in dotare cele mai bune boxe audio. De indata ce esti cunoscator al celor mai importante optiuni si caracteristici, poti alege setul potrivit pentru casa ta. Inainte de a incepe examinarea caracteristicilor boxelor, evalueaza cu precizie locul in care intentionezi sa le pozitionezi. O varietate de factori din camera pot afecta tipul de dispozitive dorite.
Configureaza-ti si ordoneaza-ti casa in asa fel incat boxele audio sa fie cat mai natural implementate printre elementele din camera. Modul in care acestea sunt gestionate sunt unic destinate tipului de sunet pe care il asculti. Daca esti de a-ti asculta muzica favorita, te vei indrepta spre achizitia unor difuzoare stereo. Pentru vizionarea de filme, iti vei extinde configurarea prin crearea unui mediu auditiv surround cu un receptor sau subwoofer si cateva boxe suplimentare plasate prin diferitele zone ale camerei pentru a oferi o experienta captivanta de home theater.
Spatiul in care ai de gand sa plasezi boxele va afecta in mod direct calitatea sunetului. Suprafetele tari si drepte, precum geamurile sau parchetul va reusi sa reverbereze sunetul si sa denatureze sonorizarea prin amplificarea sunetului sau anularea sa. Suprafetele mai moi, precum draperiile si mochetele, pot sa absoarba sunetul, iar cele neregulate, precum bibliotecile, il vor difuza sau dispersa.
TOP 3 BOXE AUDIO IN 2017
Cum alegem cele mai bune boxe audio pentru locuinta noastra
Fiecare persoana apreciaza diferit o parte din experianta audio traita. E posibil sa fi mers cu masina cu un prieten si acesta sa fi ajustat setarile audio la un volum care tie ti se parea neobisnuit, pe cand el l-a considerat potrivit. Acorda noilor tale boxe putin timp pentru a intelege ce caracteristica ti se potriveste pe deplin: sunet usor, tonuri calde, bass puternic, etc.
Tipuri de boxe audio
Poate ca pentru o buna perioada de timp am clasificat cele mai bune boxe audio doar din punct de vedere al rolului lor. Cand vom incepe sa ne dam seama de importanta pe care o are asezarea lor pentru calitatea sunetului emis, ne vom indrepta privirile doar spre anumite tipuri de dispozitive. Pentru a intelege mai usor prin ce se diferentiaza, va vom prezenta cele mai importante tipuri de boxe audio.
- Boxe de podea
Prin furnizarea atat a sunetelor frontale, cat si a celor de stanga sau de dreapta, boxele de podea creaza majoritatea efectelor sonore, oferind o experienta mult mai realista atunci cand vizionezi un film. Ele ofera, de asemenea, sunete de tip stereo pentru momentele in care vreti sa va relaxati prin muzica preferata.
Daca aveti un televizor de dimensiuni mai mari, acestea se vor asocia perfect cu stilul si dimensiunile sale.
- Boxe de raft
Similare boxelor de podea, cele de raft genereaza, de obicei, mai putin bas, in timp ce dimensiunile compacte iti permit sa le asezi in locuri restranse. Plasarea lor pe diferite standuri va feri cea mai buna claitate audio, din moment ce inaltimea lor are rolul de a directiona sunetul direct spre urechea ta. Le poti folosi, de asemenea, ca difuzoare componente ale unui sistem surround, fiind usor de manevrat si mutat prin camera.
- Boxe centru
Cand intentionezi sa configurezi un sistem home theater, e cel mai bine sa incepi cu cateva boxe centru de calitate. Deoarece majoritatea dialogurilor sunt reproduse in zona mediana a frecventei, vei fi intotdeauna capabil sa auzi dialogul deasupra tuturor celorlaltor sunete. Asa cum sugereaza si numele, aceste sunete sunt plasate sub televizorul tau.
- Boxe surround
Genereaza basul de care ai nevoie pentru a face din efectele sonore ale emisiunilor TV sau filmelor sa se simta cat mai realiste. Subwooferele produc, de asemenea, un nivel de bas care imbogatesc calitatea muzicii tale. Il poti plasa oriunde in camera, dar indicat ar fi sa testezi sunetul emis in mai multe locuri si sa il gasesti pe cel pe care il consideri a fi potrivit. Cu cat il vei plasa mai aproape de un colt al camerei, cu atat basul va fi mai accentuat.
Sisteme audio complete si dispozitive individuale
Oferind un mediu auditiv total intr-un singur pachet, sistemele complete sunt o modalitate usoara de a-ti amplifica experienta audio prin intermediul unei singure achizitii. Optiunile disponibile pe piata actuala includ boxe portabile pentru confortul pe care il ai intr-o calatorie, boxe wireless pentru o asezare mai flexibila in orice loc al casei si lipsa cablurilor din casa, dar si multe alte modele.


Cele mai bune boxe wireless ofera comoditate, folosind o tehnologie precum Bluetooth, AirPlay sau Wi-Fi pentru a primi semnale audio de la un dispozitiv compatibil. Multe dintre acestea au o structura compacta, devenind astfel usor de a fi pozitionate in orice camera a casei tale. Anumite sisteme sunt extensibile, astfel incat sa puteti adauga un nou difuzor sau chiar mai multe, in functie de necesitati.
Cand vorbim de bare de sunet, ne referim la o modalitate usoara de a imbunatati experienta audio a sunetului standard al televizorului tau. Ofera un sunet cinematic fara a fi nevoie sa ocupe foarte mult spatiu si sunt mai putine fire care ar putea sa ne incurce, spre deosebire de un sistem surround complet. Cele mai multe dintre barele de sunet sunt potrivite camerele mici, simetrice, ce permit sunetelor sa se reflecte in pereti.
O boxa de baza este asemanatoare unei bare de sunet, fiind conceputa pentru a se integra perfect sub un televizor de dimensiuni mai mici, tot in scopul generarii unui mediu potrivit vizionarii filmelor, fara a ocupa spatiu. Anumite modele pot folosi si tehnologia wireless pentru receptia de semnale audio.
Frecventa de receptie
Se masoara in Hertzi si reprezinta intervalul de frecvente in care functioneaza cele mai bune boxe audio. Semnalul audio si intensitatea sunetului acestuia vor fi emise de un difuzor in functie de un anumit nivel setat, dar si o anumita frecventa. In mod ideal, daca pastrati nivelul sonor la aceeasi valoare, dar schimbati frecventa, intensitatea sonora va ramane la fel.
Urechea umana, in medie, poate detecta o frecventa cuprinsa intre 20Hz(minim) si 20KHz, deci fii in cautarea boxelor audio care poate reproduse un numar cat mai mare posibil de Hertzi din acel interval. Nu exista vreun standard asupra modului in care acesta caracteristica este masurata, alte aspecte fiind de o importanta mult mai mare.
Sensibilitatea
Masurata in decibeli / watt, sensibilitatea se refera la intensitatea sunetului pe care o boxa il produce pe fiecare watt de putere. Cu cat aceast raport este mai mare, cu atat mai putina putere este necesara pentru ca boxele tale sa ajunga la un nivel inalt. Sensibilitatea scazuta are o valoarea ce graviteaza in jurul a 88 de decibeli / watt, in timp ce una ridicata poate trece de 100.
Impedanta
Este masurata in ohmi si descrie cat de multa rezistenta electrica poate intalni amplificatorul atunci foloseste un anumit difuzor al sistemului. Cele mai multe dintre boxe sunt concepute cu un nivel standard al impedantei de 8 ohmi, care functioneaza cat se poate de normal pentru orice sistem audio.
Pentru a avea o receptivitate consistenta din partea intregului echipament de sonorizare, va trebui ca toate elementele componente al acestuia, adica toate boxele din sistem, sa aiba aceeasi impedanta. Atunci cand una dintre ele trece printr-o defectiune si o inlocuiesti, asigura-te ca iei in considerare acest aspect si cauta una care sa aiba aceeasi valoare.
Puterea emisa
Masurata in watti, capacitatea puterii emise indica semnalul sonor maxim pe care o boxa il poate emite. Chiar si cele mai bune boxe audio pot avea de suferit daca li se ofera mai multa putere decat pot controla, dar cele mai multe dintre ele, in special cele mai capacitive si voluminoase, chiar au nevoie de un amplificator mai mare al puterii pentru ca sunetul lor sa atinga maximul capacitatii lor.
Pentru a obtine rezultate de exceptie, alege cele mai bune boxe care pot sa ocupe aproximativ puterea maxima oferita de subwoofer. Nu exista niciun mod in care aceasta este masurata, doar prin intermediul testelor si al rezultatelor obtinute iti poti da seama cum sa folosesti boxele cat mai eficient.
Concluzie
In urma caracteristicilor, putem deduce ca alegerea unor boxe audio depinde de mai multi factori, nu doar de caracteristicile interioare, ci si de mediul in care urmeaza a fi asezate sau de scopul utilizarii lor. De aceasta data, calitatea caracteristicilor va fi vizibila in efectul si rezultatul generat.
Pai cand te muti la casa noua, nu e bine sa iti cumperi tot ce ai nevoie? Cum sa imi lipseasca mie din casa cele mai bune boxe audio? Imi place sa ascult muzica si am si eu un defect. Imi place sa ascult la maxim. Ce sa fac?
Ascult muzica dimineata, la pranz si seara, iar la munca stau tot cu castile in urechi. Sunt dependenta si e o dependenta care imi place si care nu imi face rau. Daca tot m-am mutat in casa noua am vrut sa imi iau si un sistem care sa se potriveasca ca design cu restul incaperilor asa ca si acesta a fost un aspect esential in alegerea celei mai bune variante.
Chiar nu am vrut sa ma uit la bani. Recunosc. V-am spus. Am si eu o pasiune. Cele pe care mi le-am luat au o frecventa de receptie foarte mare si o putere de emitere imensa. Imi place ca emit sunetul foarte clar si reusesc sa surprinda esenta melodiei.
Imi place sa ascult muzica.. asta e tot. Nu sunt nici dependent de asta, nici muzician, voiam doar un set de boxe care sa poata sa transmita muzica la o calitate inalta atunci cand stau acasa si ma relaxez.
Printre primele optiuni pe care le-am avut in vizor au fost cateva dintre cele mai bune boxe wireless si bluetooth. Modelele fara fir sunt de departe mai scumpe decat cele clasice, dar totusi voiam un set de boxe pe care puteam sa le controlez de la distanta, fara sa umblu cu acel cablu dupa mine.
Am gasit un fel de adaptor cu care puteam sa pornesc muzica de pe orice dispozitiv de la distanta, conectandu-l atat la boxe, cat si la telefon.. fara cablu, evident.
Astfel am ajuns sa cumpar boxe normale. Aveam un buget de cateva sute de lei. Din fericire, chiar poti sa gasesti cateva modele super bune la banii astia, precum Mackie CR. Au dimensiuni perfecte pentru rafturile de acasa, am vazut ca sunt bine vazute si de cei ce le-au mai folosit. Erau destul de laudate pentru a ma convinge sa le iau.
Am urmarit tot felul de topuri pentru cele mai bune boxe audio si am vazut unele care apareau peste tot, desi nu aratau atat de special. Era un model de boxe audio pentru raft de la Pioneer. Nu e surprinzator, de fapt, in conditiile in care Andrew Jones le-a conceput. A folosit aceeasi idee pe care a abordat-o si in realizarea acelor boxe TAD care costa nu mai putin de $80.000.
Chiar m-a mirat sa vad ca pe internet chiar sunt facute comparatii intre acest model foarte ieftin de boxe si acela.
Pot incepe prin a spune ca aceste boxe au difuzoare de 4ohmi. Deci, puterea lor nu este deloc una mica, nici macar medie. Ar trebui sa aiba un amplificator de sunet care sa faca fata la toata acea putere a lor. Cele mai multe dintre dispozitivele obisnuite nu stiu daca pot tine pasul, fiind si o tehnologie de ultima generatie. Ai nevoie de un amplificator care sa aiba cel putin clasa D. Singurele pe care le-am vazut atat de bune sunt cele din linia Pioneer Elite, sau poate ultimele modele ale brandurilor Denon sau Yamaha.
Aproape orice model de boxe audio care are difuzorul cotat cu 4ohmi e marcat ca fiind puternic.
Aceste boxe audio sunt de-a dreptul incredibile. Nu poti avea pretentii pentru ceva mai bun, in special la un asemenea pret. Poate daca le aveam pe cele de $80.000 si sa nu fi fost multumit de ceea ce pot sa ofere.
Nu scriu foarte multe review-uri, insa de data aceasta merita sa spun care sunt cele mai bune boxe audio pentru mine. Ador cum functioneaza si cum se aud cele de la Polk Audio. Mi le-a adus unchiul meu din strainatate, cand am implinit majoratul. Cel mai important aspect este ca sunt foarte usoare si ca le pot transporta fara dificultate. Sunt student si trebuie sa recunosc ca ma mut destul de des.
Bineinteles, m-am echipat si cu un amplificator wireless Sonos Connect Amp si cu un subwoofer Acoustic Audio PSW-8 300 Watt 8-Inch si nu pot sa fiu mai fericit de atat.
Cat despre boxele audio de la Polk Audio, pot spune ca sunt ideale pentru spatii precum un aparatament sau pentru o singura camera, insa nu le-as recomanda pentru spatii extinse. Trebuie retinut ca aceste boxe nu au un bass foarte puternic, ceea ce pentru unii ar fi un minus. Acesta se aude la nivel mediu, asa ca recomand sa fie conectat la un subwoofer separat. In general, sunetul se aude foarte clar si structura designului acestor boxe este calitativa.