Persoanele pasionate de gaming isi doresc ca experienta traita in timpul unor jocuri, precum cele de tip RPG, sa fie cat mai apropiata de realitate. De aceea, grafica trebuie sa fie atat de buna incat imaginii afisate sa nu ii lipseasca foarte multe detalii, sa fie cat mai clara si lipsita de intreruperi.
Pentru a beneficia de aceste avantaje, ai nevoie de mai mult decat cateva componente simple. Cea mai buna placa video de gaming, alaturi de alte elemente hardware performante, iti poate aduce grafica dorita si miscarea rapida a imaginii fara a fi nevoit sa minimizezi setarile jocului in asa fel incat sa se formeze un echilibru intre calitatea imaginii si viteza de miscare.
Cu toate acestea, cum stim care este cea mai buna placa video? Principalii producatori ne pun la dispozitie o varietate de modele destinate oricarui buget. Exista placi video special concepute pentru a satisface anumite scopuri, fie ca e vorba de gaming, utilizari obisnuite ale dispozitivului, design grafic, editare video, foto sau alte activitati de acest gen.
In opinia noastra, cea mai buna placa video nu este in mod exclusiv aceea care ofera performanta de top, ci acel model care reuseste sa obtina un echilibru stabil intre puterea de functionare si pret. Fiecarui individ isi poate gasi una care sa corespunda in totalitate bugetului si asteptarilor.
TOP 3 PLACI VIDEO IN 2017
Cum alegem cea mai buna placa video?
In principiu, acele produse de top sunt cautate doar de utilizatorii care au intr-adevar nevoie de o performanta mai buna in cadrul jocurilor sau a altor activitati de ordin grafic. In rest, pentru sarcini simple sau munca de birou e mai mult decat suficienta puterea oferita de placa video ieftina sau una incorporata.
Tipuri de placi video
Fiind atat de multe disponibile, fiecare dintre ele ar putea fi luate in considerare drept cele mai bune placi video pentru un anumit scop. De ce sa iti cumperi un produs de care stii ca nu o sa te folosesti incat sa-i pui la incercare performanta maxima? Putine persoane isi pun aceasta intrebare inainte de a cumpara un produs.
Placa video standard
In aceasta categorie intra placile video simple, ce nu vor fi folosite in taskuri mult prea avanasate, ci doar pentru operatiuni obisnuite, precum navigarea pe internet sau redarea de continut media.
Pentru o astfel de placa video platesti un pret mic spre mediu si ai parte de performante modeste. Chiar si in jocurile care nu iti solicita foarte mult componentele setarile se pot apropia de cele maxime si in acelasi timp sa beneficiezi de un numar de cel putin 60 de cadre pe secunda.
Deseori, calitatea acestor placi video echivaleaza cu cea a modelelor incorporate pe care le intalnim in majoritatea computerelor sau intr-un laptop ieftin.
Placa video ieftina
Acest element este una dintre cele mai scumpe componente hardware dintr-un computer proiectat pentru gaming, insa asta nu inseamna ca trebuie sa dai prea multi bani pentru a avea suficienta putere incat sa poti sa iti joci jocurile preferate la o performanta decenta.
Atat cei de la NVIDIA, cat si brandul AMD au in stoc cateva modele de placi video ale caror raport calitate-pret este excelent. Pentru sume de pana in 1000 de lei iti poti lua un produs care sa sustina orice joc aparut pana in acest moment la capacitate maxima.
De obicei, pentru a beneficia de tot potentialul unei placi video trebuie sa folosesti cabluri speciale, sau conectori numiti power connectors. Alegerea cablului potrivit va face posibila parcurgerea intregii puteri oferite de placa video.
OFERTE PLACI VIDEO IEFTINE
Placi video de performanta medie
Cel mai probabil aceasta categorie va contine in anul 2017 tot mai multe modele de placi video lansate in 2016. Vei plati sume nu mai mari de 1000 de lei pentru o placa video ieftina pe care o consideram decenta.
Spre exemplu, modelul RX 470 Sapphire Radeon ofera o memorie video de 8GB GDDR5, iar pretul sau variaza in jurul valorii mentionate anterior, in functie de magazinul ales. O astfel de componenta are nevoie de o sursa de alimentare de cel putin 400W pentru functionarea corespunzatoare.
Au fost testate jocuri lansate la sfarsitul anului precedent cu o placa video medium-range. La setari maxime si rezolutie Full HD am obtinut un numar de nu mai putin de 75 de cadre pe secunda. Anticipam ca un model precum RX 470 e suficient si pentru noutatile din lumea gamingului din anul curent.
OFERTE PLACI VIDEO MEDIUM-RANGE
Cea mai buna placa video
Cu toate aspectele luate in considerare, recomandarile noastre vizeaza ultimele modele de placi video ce apartind unor branduri precum NVIDIA sau AMD. Pana in acest moment, unul dintre ultimele produse ale celor de la NVIDIA isi ocupa merituos acest loc fruntas in clasamentul celor mai bune placi video. Acestea au ajuns sa fie preinstalate in cele mai bune laptopuri de gaming.
GTX 1070 este o placa video pentru gaming cu memorie de 8GB, frecventa procesorului de 1721 MHz, conector de alimentare de 8 pini si capabilitatea de a afisa imagini la o rezolutie maxima de pana la 7680 x 4320 de pixeli. Mai precis, ai nevoie de un monitor 8K pentru a putea folosi aceasta placa video la capacitatea sa maxima in termeni de rezolutie.
In ciuda pretului destul de ridicat, cu NVIDIA GTX 1070 ai garantia ca detii o placa video cu ajutorul caruia niciun joc ce urmeaza a fi lansat pe parcursul urmatorilor ani nu ar trebui sa iti creeze vreo problema in a functiona la cele mai bune setari.
OFERTE PLACI VIDEO DE TOP
Cea mai buna placa video pentru gaming
Atunci cand pretul chiar nu ne impiedica sa obtinem performante de top, cea mai buna alegere este fara indoiala NVIDIA GeForce GTX 1080: memorie video de 8GB GDDR5X, sistem de racire automat ACX 3.0, compatibilitate cu tehnologia NVIDIA G-SYNC si suport pentru DirectX 12 OSD, dar si o frecventa a procesorului de 1797 MHz.
La fel ca in cazul modelului omolog ar categoriei precedente, versiunea 1080 admite o rezolutie maxima de 7680 x 4320 de pixeli. Este considerata a fi cea mai buna placa video pentru redarea continutului de tip 4K, fie ca e vorba de jocuri sau video.
CELE MAI BUNE PLACI VIDEO PENTRU GAMING
Memoria si tipul de memorie
Placile video folosesc o memorie incorporata pentru a stoca diferite fisisre si informatii. Cu cat cantitatea este mai mare, cu atat este mai buna. Totusi, multe persoane supraestimeaza importanta valorii afisate in dreptul memoriei unei placi video.
E de la sine inteles sa crezi ca atunci cand valoarea unei anumite variabile este dubla fata de a alteia, tinzi sa crezi ca aceasta este de doua ori mai buna. In realitate, sunt mult mai multe considerente dupa care trebuie sa ne ghidam. Atunci cand numarul de biti creste, performantei ii este oferita un anume impuls, insa acea memorie in plus ar putea sa nu fie de niciun folos.
Diferentele mari se vad doar in cazul jocurilor sau altor sarcini foarte soliciante si doar atunci cand facem comparatii intre doua placi video care au diferente vizibile de calitate.
Toate tipurile moderne de memorie pot sa transfere de doua ori mai multe informatii la aceeasi frecventa fata de cele SDR. Memoriile de tip DDR2, GDDR3, GDDR5 si GDDR5X, in ordinea in care au fost scrise, au fost ordonate crescator dupa performantele pe care le ofera si dupa calitatea placilor video carora au fost atribuite.
GDDR5X este tehnologia folosita in producerea placii video NVIDIA GeForce GTX 1080 si este considerata a fi cea responsabila pentru producerea cele mai inalte frecvente si latimi de banda.
Frecventa memoriei video
Un alt parametru care afecteaza latimea de banda a placii video. Placile moderne au frecvente care variaza in intervalul 500-2000 MHz. Stiind ca performanta memoriei depinde atat de frecventa, cat si de BUS-ul memoriei, avem un exemplu care va poate ajuta sa intelegeti ce relevanta au acesti doi factori.
Vom lua doua placi video cu aceeasi latime de banda. Una dintre ele are o frecventa de 1000 MHz si un BUS al memoriei de 256-bit, pe cand cealalta va avea o frecventa de 1400 MHz si un BUS al memoriei de 128-bit. Modelul din urma este cu mult mai performant decat primul mentionat.
BUS memorie
Afecteaza in mod direct latimea de banda a memoriei placii video. Cu cat numarul de biti asociat BUS-ului este mai mare, cu atat sistemul va permite transferul mai multor informatii de la memoria video la GPU si invers.
Exemplul de mai sus ne poate face sa intelegem efectul pozitiv pe care il are acest factor asupra performantei. In mod teoretic, o placa video de 256 de biti poate transfera de doua ori mai multe informatii pe fiecare ciclu de transfer fata de una de 128 de biti.
Sfaturi de achizitie
O placa video nu poate sa sustina intreaga activitate a computerului tau. Nu poti face abstractie de performanta celorlalte componente hardware, deoarece fiecare dintre ele are propriul lor in functionarea computerului.
Chiar si cu cea mai buna placa video tot ai nevoie de o memorie RAM sau un procesor care sa fie echivalente in performante. Mai mult de atat, sursa de alimentare trebuie sa fie suficient de buna incat sa sustina puterea de functionare a placii video si a celorlalte componente.
Unei placi video de top nu i se poate atribui un monitor cu rezolutie mica si dimensiuni reduse. Daca iti permiti sa investesti sume de ordinul miilor de lei pentru un card video, atribuie o parte din acei bani si pentru un monitor ieftin si performant.
Concluzie
Placa video este o componenta cu o importanta deosebita in functionarea corespunzatoare a computerului in timpul accesarii jocurilor video sau a activitatilor ce implica grafica avansata, precum editarea de continut video sau foto.
Eu mi-am luat placa video de la ASUS. Am dat ceva pe ea, insa nu m-a interesat foarte mult treaba asta pentru ca mie imi place sa ma joc pe laptop si chiar voiam ca experienta mea virtuala sa fie una cat mai apropiata de realitate.
Joc DOTA, WOW, LOL si multe altele. De curand m-am apucat si de WoT, iar la asta imaginea trebuie sa fie foarte buna. Sunt multumit de ea. Nu stiu daca este cea mai buna placa video, insa eu sunt multumit.
Reda o imagine foarte buna, are ventilatoare duble, functie de streaming si tot ce-i trebuie. O recomand cu cea mai mare caldura mai ales pasionatilor de jocuri.
Buna, Mi-am luat un laptop Acer, dar se incalzea foarte tare cand ma jucam pe el. L-am dus inapoi si mi-am luat un hp, cu care nu mai am problema asta, doar ca se misca greoi si e destul de scump. Vreau sa imi iau un ssd. Intrebarea mea e daca afecteaza asta cumva placa video. Ma intreb daca dispare lagul sau nu are treaba? Multumesc.
Buna, Catalin!
Nu intelegem de ce nu investesti intr-o alta placa video sau probabil ca vrei sa impusti doi iepuri in acelasi timp. SSD-ul nu aduce imbunatatiri de grafica, insa intr-adevar jocul si toate programele pe care le rulezi vor performa mai repede si mai bine.
Noi iti recomandam, daca te pasioneaza cu adevarat domeniul jocurilor pe computer, sa iti cumperi o placa video dedicata. Una dintre cele mai bune optiuni este placa video Asus AMD Radeon R7 250X care iti va schimba cu siguranta parerea despre ce inseamna performanta HD. Poti proceda invers. Cumpara placa video si apoi vezi cat de mult s-au imbunatatit functiile laptopului. Daca nu se vede diferenta, abia atunci ia in considerare un SSD.
Speram ca parerea noastra ti-a fost de folos si iti uram succes in viitoarele achizitii. Pentru orice alte nelamuriri, nu ezita sa ne contactezi.
Toate cele bune,
Echipa ElectroClub